Det är därför sällskapsråttor inte bör leva utomhus

Om du har sällskapsråttor, kanske du undrar om du kan ta dem ut (som du kan med en kanin) eller om de kan leva ute permanent? Det kan de inte. Det är nästan omöjligt för en domesticerad råtta att trivas i omvärlden. Det här är varför.

Det är därför råttor inte ska leva utomhus: de är inte gjorda för det, de förstår sig inte på rovdjur, de kan gå vilse, de kan bli förgiftade och de kommer inte överens med vilda råttor alls. Det finns stora skillnader mellan husråttor och vilda råttor som gör det svårt eller omöjligt för dem att överleva utomhus.

Kan en husdjursråtta leva ute?

Nej, det är ingen bra idé att husdjursråttor bor utanför ett hem. De är inte uppfödda för att leva i naturen och deras brist på erfarenhet från verkligheten kommer att orsaka dem allvarliga problem.

Först, däri ligger risken av flykt. Din råtta kanske älskar dig, men när han först tas ut och utsätts för väder och vind kommer han att gå berserk. Även om dina råttor är otroligt vältränade och gärna kommer till dig när du ringer, kan de mycket väl springa iväg.

Vi har aldrig träffat en människa som kunde springa snabbare än en rädd råtta. Om din råtta flyr kommer du att upptäcka att du aldrig kommer att få tillbaka den.

Än, det finns problemet med rovdjur. Dina råttor lever i en värld där det inte finns några rovdjur (åtminstone hoppas vi att de gör det – vi är inte förtjusta i tanken på att hålla råttor som husdjur för att mata dem till ormar) och när du introducerar dem till omvärlden , kommer de att förvänta sig samma typ av regler.

Det betyder att första gången en passerande katt eller fågel passerar förbi har de inte bara den storleksfördel och dödlighetsfördel som de normalt skulle ha, de har också full fördel av överraskning eftersom din råtta vet inte att han ska fly.

Du riskerar också att dina råttor förgiftar sig själva. När de är i ditt hem har du kontroll över deras kost och det betyder att de kan äta vad de vill om det läggs framför dem. De vet inte vad de får och inte får äta i den stora världen.

Se även  Fiskar som simmar upp och ner efter ett vattenbyte – varför?

Det betyder att de är lika benägna att gömma sig i en snigelpellet eller en giftig svamp som i en välsmakande insektsbit.

Så, det är en dålig idé att ta ut dina råttor hela tiden. Vi vet att det finns råttägare där ute som fortfarande gör det här, men det är fortfarande en dålig idé. Dina råttors hälsa är i fara och det är oacceptabelt för oss som djurägare.

Kan husdjursråttor överleva utomhus?

Teoretiskt sett kan dina råttor överleva utomhus. De klarar trots allt de flesta temperaturer (samma som människor) och har absolut inget emot sol, vind, regn osv.

docki verkligheten, om du lämnade dina råttor för att klara sig själva utanför, skulle de inte överleva länge alls.

De har inte manualen för den verkliga världen. Vi har redan noterat att de stöter på rovdjur utan att veta hur de ska hantera dem och de kanske äter något som dödar dem, men de skulle också vara i verkliga problem om de stötte på vilda råttor.

De skulle vara mottagliga för att få sjukdomar från dessa råttor och kommer sannolikt att attackeras av dessa råttor (och vilda råttor har förmodligen en backup av sitt eget bo) och när råttor slåss kan det bli väldigt ondskefullt.

Vi skulle bli förvånade om den genomsnittliga tamråttan kunde överleva utomhus i mer än några timmar och ingen råtta skulle sannolikt leva hela sitt liv om den släpptes ut i naturen.

Skillnaderna mellan vilda råttor och tama råttor

Det finns fyra väsentliga skillnader mellan vilda råttor och tamråttor och dessa skillnader hjälper till att förklara varför tama råttor inte lämpar sig för friluftsliv och därav varför de gör så underbara husdjur (de är skräddarsydda för rollen över år av avel).

Råttor domesticerades under 20-talete århundrade och har inte den långa historien av att vara husdjur som säger att hundar har. Men råttor har också en kort livslängd och förökar sig mycket snabbt – det finns många fler generationer råttor födda under ett sekel än vad det finns hundar.

Se även  Varför kycklingar plötsligt slutar lägga ägg: 16 skäl varför

Så det finns nu en tydlig variation mellan vilda och tama råttor och de viktigaste skillnaderna är:

  1. Socialisering
  2. Para
  3. färg
  4. Ändring

Så låt oss titta på var och en av dem en efter en.

Socialisering: Vilda råttor gillar inte människor

En sak vi är helt säkra på är att du aldrig har gått på gatan när en vild råtta kom springande mot dig och bestämde dig för att undersöka vem du är. Det beror på att vilda råttor är inte alls sociala varelser. De är neofoba (rädda för nya saker).

När en vild råtta möter en människa är dess första instinkt att fly. Om de kan fly, kommer de att springa mot kullarna utan att titta tillbaka på dig över axeln.

Den enda gången vilda råttor tenderar att interagera med människor är när de försöker få tillgång till samma föda.

Vilda råttor gillar inte ens andra råttor så mycket. De kommer till stor del att undvika varandra om de inte häckar tillsammans.

Om du hör en vild råtta kommer den att slåss. Vilda råttor är inte rädda för att attackera om de känner sig hotade och kan till och med vara ganska ondskefulla.

Husdjursråttor är motsatsen. De njuter av andra råttors sällskap och kan till och med bli upprörda utan sällskap.

De gillar också människor och även om det är möjligt för en husdjursråtta att bita någon om de känner sig attackerad, är detta en sällsynt händelse i de flesta råttägares liv.

Storlek: Vilda råttor är mindre och lättare

Vilda råttor lever vanligtvis inte tillräckligt länge för att nå sin fulla storlek. Deras liv är ofta ganska brutalt och de behöver inte bara oroa sig för rovdjur, de kan ofta inte hitta tillräckligt med mat och om de kan kan de behöva kämpa för det med andra råttor.

Så de brukar klara det på egen hand en längd på cirka 9-10″. Detta står i skarp kontrast till de välnärda och älskade tama råtta inte alltför orolig – de kommer att bli 11-12″ i de flesta fall.

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Råttkänslor förklarade

En vild råtta kan få sig att se större ut genom att sticka ut pälsen när de hotas, men det är det nästan aldrig.

Din husråtta är också nästan alltid fetare än en vild råtta. Detta beror dels på att det är lätt att få mat och dels på att det finns mycket mindre fysisk aktivitet i en tamråttas liv jämfört med en vild råttas.

Färger: Vilda råttor tenderar att alla se likadana ut

Vilda råttor är vanligtvis bruna eller svarta. Även om en brun råtta kan ha ljusare päls på underlivet.

Husråttor finns i ett större utbud av pälsfärger. Den vita råttan med rosa ögon är en klassisk domesticerad råtta och de föddes upp med denna färg på 1800-talete århundradet och sedan för deras sällskaplighet på 20-talete århundrade.

Anpassning: tamråttor gillar att leva i fångenskap

Den största och möjligen sorgligaste skillnaden mellan tama och vilda råttor är deras reaktion på fångenskap.

Vilda råttor går berserk så fort de är burna. De är livrädda för bristen på gömställen och tål inte starkt ljus. Denna upplevelse är så påfrestande för den vilda råttan att det inte är ovanligt att de dör av hjärtsvikt.

De första kullarna av vilda råttor som överlever och kan para sig i fångenskap (många gör det inte) tenderar att vara mindre och mindre robusta än vanligt.

Det tar ungefär Uppfödar 20 generationer för att förvandla vilda råttor till glada tamråttor.

När råttor väl är domesticerade tenderar de att njuta av att vara i fångenskap och tycker inte att upplevelsen är stressande alls.

Så, som du kan se – vilda råttor mår inte bra inomhus eftersom de inte är byggda för det och tamråttor har liknande problem utomhus eftersom de inte längre är byggda för det.

Slutsats

Här är varför sällskapsråttor inte bör leva utomhus: husdjursråttor är inte vilda råttor. De förstår inte omvärlden och att gå ut är riskabelt och att försöka leva utanför skulle vara ödesdigert för dem. De vet inte vad de ska äta, vart de ska gå, hur de ska hantera rovdjur eller ens hur de ska hantera vilda råttor.