Detta är vad det betyder när en husdjursråtta slickar dig

Om du har haft husdjursråttor ett tag har du märkt att de älskar att slicka dig och du kanske undrar vad det betyder? Betyder detta att din råtta visar dig oro eller är det bara en biologisk reflex? Låt oss se exakt vad det betyder och varför du kanske inte vill uppmuntra detta beteende hela tiden.

Så här betyder det när en råtta slickar dig: Din råtta tycker att du luktar gott, eller din råtta tycker att du luktar hemskt, eller din råtta försöker bygga ett bättre känslomässigt band med dig, eller din råtta tycker att du ser ut som en råtta luktar det motsatta könet.

För att förstå varför råttor slickar människor måste vi också titta på varför råttor slickar sig själva och varandra. Låt oss börja där.

Varför slickar råttor sig själva?

Råttor slickar inte bara människor; de slickar sig också. Det är naturligtvis en självvårdande vana.
Råttor, i motsats till vad många tror, ​​är inte i sig smutsiga djur – de är faktiskt väldigt rena, även om de inte kan städa efter sig (så du måste städa upp för dem).

Dina råttor kommer att slicka varje del av sin egen kropp de kan nå – Det ser ofta ut som att en råtta nappar sig själv när de slickar sig. Det är det inte, den har sin tunga begravd under sin egen päls eftersom det inte räcker att tvätta pälsen, den behöver också tvätta huden.

Detta slickande av pälsen hjälper en råtta ta bort all ansamlad smuts och eventuella parasiter som kanske lurar där. Detta hjälper i sin tur råttan att hålla sin päls blank och frisk.

Detta beteende är väldigt viktigt för råttor, i själva verket är det ett så viktigt beteende att man kan vanligtvis se om en råtta blir sjuk eftersom den slutar att ansa sig själv. När din råtta väl ser sjaskig och snurrig ut, kommer den förmodligen på något.

Det borde du märka en råtta borstar sig till och med mycket oftare än katter Gör. Råttor kommer också ofta att be varandra att hjälpa – en av anledningarna till att råttor klarar sig bättre i grupper är att de kan hjälpa varandra att ta hand om de bitar de inte kan nå.

Se även  Hur man ställer in en skäggig draktank: Den kompletta guiden

Om du bara har en råtta och du märker att den har problem med att ansa en viss del av sin kropp bör du försöka hjälpa till där du kan.

Råttslickning är en allvarligt komplicerad verksamhet

Du kanske inte tror det, men råttors slickverkan är en fascinerande och komplicerad sak och det är föremål för många akademiska studier som denna,Den fina temporala strukturen av råttslickmönstret: vad orsakar variationen i slickintervallen och hur påverkas detta av drickslösningen?av Bin Lin et al. och publicerad i Chemical Senses (en Oxford Journal).

Det står dock inte mycket i den tidningen om varför råttor slickar människor tanken att ”mellanliggande intervaller” (tiden mellan ett slick och nästa) att vara ganska konstant är ganska intressant.

Det märker den också när gnagare slickar har processen absolut ingen relation till vad människor gör när de slickar eller dricker. Så det är det.

Varför slickar råttor sina människor?

Så nu har vi tittat på slickbeteende hos råttor av alla fjädrar, låt oss rikta vår uppmärksamhet mot varför råttor slickar de människor som bryr sig om dem.

Råttor känner igen sina människor

Det är viktigt att börja med att inse det råttor känner definitivt igen de människor som bryr sig om dem. De skiljer på dessa människor och andra slumpmässiga människor.

Naturligtvis är detta inte nödvändigtvis samma sak som den typ av erkännande människor har för varandra. Vi kan inte fråga råttor om de känner sina ägare, men… vi kan jämföra deras reaktioner på sina ägare med deras reaktioner på främlingar.

Råttor är mindre beroende av syn än människor och det vanligaste sättet att en råtta bygger en ”igenkänningsprofil” i sin hjärna är genom att lukta på sin människa varelser.

Du kunde lukta gott för din råtta

Så, det är säkert möjligt att anledningen till att din råtta slickar dig är för att a.) du luktar gott och b.) att de vill visa sin tillgivenhet för dig.

Tyvärr är detta mindre troligt eftersom du luktar gott, utan snarare det dina händer luktar gott eftersom du jobbat med mat.

Till exempel, om du precis ätit en läcker pizza med all den feta osten på toppen, kommer de att ta upp lukten direktoch smaka av från händerna och sedan är de i slickande frenesi.

Se även  Hur går katter på toaletten på ett flygplan? - Allt du behöver veta

Faktiskt, råttor gillar att slicka allt som luktar mat, inte bara dina fingrar, de kommer också att slå dig i ansiktet med tungan på ett ögonblick om du låter dem. Så om du inte är sugen på kyssar från dina husdjur kan det vara en riktigt bra idé att tvätta ansiktet efter en måltid.

Detta bör inte få dig att tro att eftersom din råtta slickar dig, använder den dig alltid för en snabb mellanmålspaus. För det är det inte det finns en andra möjlighet – att du inte luktar särskilt gott.

Du kan dock lukta som din råtta

Råttor är väldigt sociala varelser
och det betyder att om du är ”deras människa” är det fullt möjligt att de tror att du bara är en rolig formad råtta som är en del av deras stam.

Nu, om du kommer ihåg i början av det här stycket, märkte vi det när råttor är tillsammans hjälper de varandra med sin vård och det faktum att grooming är en mycket viktig aktivitet för råttor – de gillar att vara rena.

Så, när en råtta tycker att din hygien är bristfällig (ur en råttas perspektiv, märk väl, du kan vara helt ren ur ditt perspektiv) och du är en medlem av hans stam, han kommer att vilja hjälpa dig och göra dig ren igen
eftersom den vet hur viktigt det är att vara ren för andra råttor.

Faktum är att med tanke på det du kommer aldrig riktigt lukta som en råtta – dina råttor kanske bara tror att du inte alltid luktar gott, vilket kan förklara varför vissa råttor helt enkelt inte slutar slicka sina människor när de är ute ur sina burar.

Detta är naturligtvis en snäll handling. Råttor rusar inte för att ansa saker som de inte bryr sig om – så även om du inte kan fråga dina råttor om de älskar dig, visar ditt slickande att du definitivt är en del av familjen.

Din råtta försöker förbättra sitt känslomässiga band med dig

Råttor är precis som människor och de älskar att leka och knyta an till varandraNär du väl har accepterats i råttfamiljen kommer han att vilja leka med dig och knyta an till dig. Om du vill knyta an till dina sällskapsråttor, gå hit och läs hela vår artikel om att binda och tämja dina sällskapsråttor.

Se även  Djur som illrar är släkt med - Komplett lista

Om ni tittar på era råttor tillsammans, de ansar ofta varandra även när de inte behöver trimmas. Det är för att det hjälper till att bygga upp en social känsla och band mellan varandra.

Så, om de saknade dig kommer de förmodligen att bli upphetsade och börja slicka dig också.

Om du vill återgälda denna tillgivenhet, kanske du bara vill sträcka dig ner och försiktigt klappa deras huvud eller rygg (vilket känns som att slicka tillbaka dem utan att få råtthår på tungan).

Din råtta kan vara upphetsad över lukten av andra råttor på dig

Den sista anledningen till att ni råttor kanske slickar er är lite mindre romantiska, åtminstone för dig, deras mänskliga. Om du tycker att du tenderar att leka med dina små flickråttor innan du placerar dem med dina små pojkråttor, kommer pojkråttorna att vara mer tillgivna mot dig.

Det beror på att, när de inte äter och dricker, spenderar pojkråttor praktiskt taget all sin tid med att önska sig sällskap med honråttor. Om om du låter honråttor springa över dig, kommer de att lämna ett doftspår över dig och det får dig att lukta som en honråtta för pojkarna.

Du får många upphetsade slickar från råttorna vid det här laget. Även om vi bör påpeka, är chansen stor att de kissar på dig under denna spänning också eftersom de hoppas att du kan dela deras doft med damerna. Om du hellre vill att detta inte händer, lek med killarna och sedan med tjejerna.

Slutsats

Så här betyder det när en husdjursråtta slickar dig: du luktar gott eller luktar mindre rått än de vill, de försöker knyta an till dig eller så luktar du som en honråtta och de är en pojkråtta.

Som du kan se är råttor ganska kapabla att ge tillgivenhet och du kommer att bli glad att veta att när en råtta slickar dig, är det vanligtvis en gest av vänlighet och kärlek..