dewlap: dubbelhakan på kaninen

Om du har sett många kaninbilder på internet (vem som inte har gjort det) kanske du har märkt att vissa kaniner har en märklig bula under hakan. Du kanske undrar om det är något medicinskt fel med dessa kaniner. Eller så är det kanske extra fett som har utvecklats till en kanins dubbelhaka. Verkligheten är att det inte är någondera. Den här stora fickan med päls under en kanins haka är känd som en haka.

En halshimmel är en fettficka under käken på en kaninhona, speciellt om de inte har kastrerats tidigt. Utseendet kan variera från en liten bula under kaninens haka till en stor kudde runt halsen. Halvlappar är mer framträdande hos stora raser och kaniner med snedöra. Hankaniner av dessa raser kan också utveckla små dewlaps.

Det är helt normalt att en kaninhona har en halslapp, men varför finns detta? Attraherar kaniner med större halshår bättre kompisar? eller finns det någon annan anledning till att denna egenskap har blivit en del av en kanins anatomi.

Kännetecken för en halshimmel

I sin mest grundläggande form liknar ett halshår en bula under en kanins haka. Små versioner liknar en dubbelhaka, eller kan vara svåra att märka alls. Större lappar kan bildas hela vägen runt en kanins huvud och ser ut som en bekväm dyna för dem.

För det mesta kommer endast vuxna honkaniner att utveckla uttalade hårknölar. Det är Det är möjligt för en och annan kaninhane att också ha en halslapp, men det är inte särskilt vanligt hos de flesta kaninraser.

Dewlaps är mycket mer utmärkande bland större kaninraser. De flamländska jättarna, den största kaninrasen, har vanligtvis särskilt imponerande hårknölar. Hängande kaniner tenderar också att ha större halshår än sina motsvarigheter med stora öron.

Varför har kaniner halslappar?

Kaniner av honkön utvecklar halshår för att hjälpa till när det är dags att göra ett bo för bebisar. De har inget att göra med att locka till sig kompisar och det finns inga bevis för att kaninhanar föredrar en do med större halshår.

När en kanin är dräktig börjar hon bygga ett bo åt sina framtida bebisar. Dovdjuren drar sin egen päls från halklappen, såväl som sina framben och bröst, för att ha mer material att lägga till boet.

Det kan vara lite irriterande att se en kanin plocka i sin egen päls, men om du märker detta beteende hos en ospaterad kanin behöver du inte oroa dig för det. Däremot bör kaninen inte ta bort så mycket päls från hennes halslappar att det utvecklas stora skalliga fläckar.

Om du märker överdrivet drag i pälsen, särskilt om det leder till skadad hud under, är detta ett hälsoproblem. I det här fallet bör du ta din bulle till en kaninkunnig veterinär för råd.

Se även  Varför dör kaniner plötsligt?

Osteriliserade kaniner kan ibland också ha falsk dräktighet. Det är då en kanin är brunstig och börjar plocka sin päls för häckning, trots att hon inte är dräktig. Så även om det inte finns några hankaniner i huset, och därför ingen chans för kaninbebisar, kan du fortfarande se detta beteende.

När utvecklas en halshimmel?

En kaninhona föds inte med halshår. Hon kommer inte att utveckla ett halshål förrän hon är könsmogen. Vid det laget kommer det att börja växa. Men halshåren når inte sin fulla storlek förrän ett eller två år till.

De flesta kaninraser kommer att nå sexuell mognad runt fyra till sex månaders ålder. Om kaninen inte är steriliserad vid denna tidpunkt, kommer lapphalsen att dyka upp och sakta öka i storlek under de närmaste åren. Den yttersta storleken på dovans dewlap är till stor del baserad på genetik. Så den kan bli väldigt liten eller så kan den bli stor och kuddig.

Ibland kan en halshals bli märkbart större när en kanin blir dräktig, eller under en falsk dräktighet. Detta är dock inte alltid fallet. Om en kanins halshår verkar förstoras snabbt, är det bäst att få det kontrollerat av en veterinär för att säkerställa att det inte finns några cancerklumpar.

Kan en kanins halstag vara för stort?

Generellt sett är en haklapp ett helt normalt och hälsosamt tecken hos en kaninhona. Men en mycket stor halshår kan utgöra ett problem för din kanin. Mycket stora halstag gör det svårt för kaniner att sköta sig. De flesta kaniner är väldigt bra på att rengöra sig själva, men du kanske måste anstränga dig lite extra för att hjälpa dessa tjejer att få en ren och icke-mattad päls.

Det kan också bli svårt för kaniner med överdimensionerade halsköldar att äta och dricka utan att klumpig päls och smuts fastnar i halshålan. Om detta händer kan kaninen uppleva hudirritation eller utveckla en infektion. Det kan vara bra att förse dessa kaniner med en stor vattenflaska för gnagare, snarare än en skål, att dricka ur. I mycket extrema fall kan du behöva prata med din veterinär om möjligheten att göra en operation för att reducera halshålen på din kanin.

Överdimensionerade halshål kan också vara ett tecken på att din kanin faktiskt är överviktig. Halvlappen är ett stycke hud fylld med fettväv, så när din kanin går upp i vikt kommer även hållappen att bli större. Om din kanins halshår är för stort på grund av fetma, måste du anpassa din kanins diet.

Många vet inte detta, men pellets ska bara vara en liten del av kosten. En hälsosam kanindiet bör i första hand bestå av gräsbaserat hö, som timotejhö, och färska bladgrönsaker. Läs mer om en hälsosam kanindiet i min guide.

Se även  Saltslickar för kaniner?

Vad ska jag göra om min kanin av honkön inte har några halshål?

Vissa kaninhonor tycks inte ha någon halshimmel. Ibland beror det på att den specifika kaninrasen inte tenderar att ha stora hårknölar. I allmänhet kommer mindre raser av kaniner att ha mindre dewlaps. Ibland är de så små att man knappt kan se att de finns där.

Unga kaniner har heller ingen halshimmel. De börjar inte utvecklas förrän dån når sexuell mognad, vid ungefär fyra till sex månader. Så om din kanin bara är ett år gammal eller yngre har hon förmodligen inte utvecklat någon ännu.

Kaninhonor som kastreras i unga år har också ofta små eller obefintliga halsknölar. En halshimmel kommer inte att krympa efter att kaninen har kastrerats, men kommer i allmänhet att sakta ner och sluta växa i storlek.

Så om din kanin kastereras när hon är sex månader till ett år gammal (vilket rekommenderas), kommer hon förmodligen inte att utveckla mycket hårknöl.

Varför har min kaninhane ett halshål?

Om din kanin av hankön har ett halshål kan detta vara en indikation på att din kanin är något överviktig. Alla kaniner har den genetiska förmågan att bilda en lapphals, men hankaniner behöver inte ha hållapp för häckning. Så när en kaninhane börjar gå upp i vikt, kommer fettvävnaden i hak- och halsområdet att börja byggas upp och den elastiska huden i det området kommer att bilda ett halshår.

Om detta händer, försök att få din kanin på en hälsosammare kost. Deras basföda bör vara gräsbaserat hö. Pellets och sötsaker bör bara ta upp en liten del av kosten.

Det är också viktigt att kontrollera att klumpen som ser ut som ett hårstrån inte är cancerframkallande. Om du är orolig för att halklappen inte beror på din kanins vikt, ta honom till veterinären för att få honom undersökt.

Det finns vissa kaninraser, särskilt större raser, där hanarna också utvecklar halshår. Detta kallas en blyertsstreck och det ser ut som ett litet öga. Så om du har en stor kanin eller en hängande kanin är detta inte nödvändigtvis ett tecken på att din kanin är överviktig. Det är dock fortfarande en bra idé att kolla med din veterinär för att se till att din kanin har en hälsosam vikt.

  • Relaterad läsning: Lär dig mer om egenskaperna hos kaninhanar och honkaniner

Dewlap hos utställningskaniner

Som med många andra typer av husdjur, bedöms kaniner på utställningar på showmanship och rasstandard. Intressant nog finns det sju raser av små kaniner som helt och hållet skulle diskvalificeras från utställningen om de har halshår. Men i större raser är det helt normalt och accepterat som rasstandard.

Se även  Är det okej att låta din kanin äta gräs från din trädgård?

Källor:

  1. Hess, Laurie DVM; Tater, Kathy, DVM. ”Kam.” Illrar, kaniner och gnagare (tredje upplagan), ScienceDirect, 2012, www.sciencedirect.com/topics/veterinary-science-and-veterinary-medicine/dewlap.
  2. ”Sterilering och kastrering.” Huskaninföreningen, konijn.org/faq-sterilisatie-en-castratie.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.

Relaterade frågor

Vad är en hälsosam vikt för en kanin?

Vikten av en normal vuxen kanin kan variera från cirka 2 pund till cirka 12 pund. Den flamländska jätterasen är en extremist och kan väga runt 20 pund eller mer. Din kanins hälsosamma vikt beror på hans ras och hur hans kroppsfett fördelas över hela kroppen.

LÄS MER

Hur vet du om din kanin är dräktig?

När en kanin är dräktig kommer hon att börja tappa intresset för eller till och med attackera andra kaniner i området. Hon kommer också att börja häcka genom att plocka ihop bitar av papper och hö och dra päls från sin egen halshimmel och bröst. Du kanske också kan känna marmorliknande klumpar när du försiktigt rör vid hennes underliv.

LÄS MER

Ska jag sterilisera min kanin?

Det rekommenderas att få din kanin steriliserad så snart den blir sexuell mognad, vid fyra till sex månader. Om du inte gör det, kommer din kanin sannolikt att utveckla hälsokomplikationer, såsom livmoder- eller äggstockscancer.

LÄS MER