Dina första 24 timmar med en ny husdjurskanin

När du skaffar en ny kanin vill du att den ska känna sig hemma hos dig och din familj. Du vill ha det perfekta kaninhöljet så att din kanin blir glad och bekväm. Och självklart vill du vara förberedd med det nödvändigaste för en bra kost. Det är också viktigt att vara uppmärksam på din kanins beteende när du först tar hem honom. Det kan vara stressigt för en kanin eftersom den plötsligt är på en helt ny plats.

Som en allmän regel bör du lämna din kanin ensam under de första 24 timmarna efter hemkomsten. Sätt upp din kanins inhägnad och ställ den på en lugn plats i huset. Detta kommer att ge din kanin tid att anpassa sig till sin nya miljö och förhindra att den känner sig överväldigad av den plötsliga förändringen.

Hur lockande det än kan vara att börja leka med din kanin direkt, är det bäst att ge din nya kanin lite utrymme. Eftersom kaniner är skrämmande djur av naturen, är de sannolikt skygga och rädda. Genom att ge din kanin tid att vänja sig vid sitt nya hem, ger du honom en chans att känna sig trygg och bygga upp självförtroende.

 • Relaterad läsning: 9 tips som hjälper din kanin att vänja sig vid sitt nya hem

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Ta med din kanin hem

Först måste du förbereda dig för hemresan med din kanin. Medan många platser där du kan adoptera en kanin erbjuder en kartongbärare när du går, är det säkrare om du kan köpa en i förväg. Den säkraste typen av bärare du kan få till din kanin är en SleepyPod mobilt husdjur Säng. Dessa är krocktestade och certifierade av Center for Pet Safety.

Dessa bärare är dock lite på den dyra sidan. Om du vill ha en mer typisk bärare för din kanin, läs säkerhetsriktlinjerna för husdjur för bilresor med en husdjursbärare.

Om du tar med dig din kanin hem är det också perfekt om du kan ta med dig lite av din kanins nuvarande mat. Eftersom kaniner har ett känsligt matsmältningssystem vill du undvika att byta dem till ett nytt fodermärke direkt. Fråga vilket märke av pellets din kanin äter för närvarande, eller om möjligt, se om du kan ta hem en vecka av hans nuvarande mat. Du kan blanda detta med märket du väljer för din kanin för att göra det lättare för dem att gå över till sin nya matkälla.

Vilket beteende du kan förvänta dig av din nya kanin

När du först tar hem din kanin vill du komma ihåg att din kanin har en bytesmentalitet. De kommer sannolikt att vara rädda och försiktiga med sin nya omgivning och det kan ta ett tag för dem att komma ur sina skal. Även om din kanin var självsäker och lekfull innan du adopterade honom, kan han fortfarande vara ganska blyg nu när kaninen är på en obekant plats.

Första dagen ska du ha din kanin i sitt inhägnad. Detta ger dem tid att vänja sig vid sitt nya hem och känna sig trygga. Du vill sätta upp sin hemmabas på ett avskilt läge som är tyst och lugnt. Detta ger din kanin chansen att snabbare anpassa sig till sin miljö.

Då och då hittar du en kanin som omedelbart är självsäker och nyfiken. Till exempel är unga kaniner oftare orädda och kan snabbt anpassa sig till nya scenarier. Det är dock normalt att se nervöst beteende från din nya kanin. Dessa kan vara:

 • Förstoppad. Din kanin kan välja att gömma sig i en låda eller bakom någon möbel eftersom det får dem att känna sig trygga. När din kanin börjar känna sig säkrare, kommer den att börja komma ut ur gömstället.
 • Stanna i det bortre hörnet av staketet. En kanin som är rädd för att interagera med människor kommer att försöka hålla sig utom räckhåll. Tvinga dem inte att interagera och låt dem välja att komma till dig när de känner sig mer bekväma.
 • Bangar. Kaniner kommer att dunka när de är rädda. Om du har andra husdjur, eller om det finns många höga ljud runt omkring, kan detta göra att din kanin får en dunkande attack.
 • Morrande. Din kanin kan morra när du närmar dig (ett lågt tjut) för att säga åt dig att backa. De är ännu inte redo för mänsklig interaktion och du bör vänta på att din kanin ska slappna av lite.
 • Alert attityd. Försiktiga kaniner har en stel kroppshållning och ser ut som om de kan springa iväg när som helst. Deras öron kommer att vara rakt upp och peka framåt för det mesta.
 • Uppmärksamhet nyfikenhet. När din kanin blir mer bekväm kan den komma på tå runt stängslet. Du kanske ser dem hålla sina bakben på plats när de sträcker ut sina framkroppar för att utforska något nytt.
Se även  Hur tvättar/rengör man en kanins öga?

Läs mer: 15 av de vanligaste misstagen som nya kaninhanterare gör och hur man undviker dem

Hur man beter sig runt sin kanin

Under de första 24 timmarna vill du mer eller mindre ignorera din kanin. De kommer att ta tid att vänja sig vid sin nya omgivning, och en främmande person som svävar runt dem kommer att skrämma dem ännu mer. Ställ in din kanin i sitt nya hem och lämna honom ensam i en dag för att utforska sitt nya hem. Ställ upp din kanins hus i ett separat område från andra husdjur eller små barn så att din kanin kan få lugn och ro medan de vänjer sig vid den nya miljön.

Det är det är fortfarande okej att hänga i samma rum som din kanin, så länge du håller dig tyst och förstår att de sannolikt kommer att vara lite oroliga i sitt nya utrymme. Detta gör att du också kan kontrollera din kanin under denna tid för att se till att den inte är för stressad.

Observera din kanins beteende för att se till att de börjar känna sig hemma. Om du märker att de är försiktiga med ljudet från TV:n i det andra rummet, sänk volymen. Se till att din kanin har börjat äta och göra avföring (förhoppningsvis i kattlådan). Det är ett gott tecken om du ser din kanin ligga ner eller falla på sidan. Det gör att de verkligen börjar känna sig hemma.

Möblera din kanins hus

Din kanins inhägnad är deras hembas; det är där de kommer att bo större delen av dagen. Du vill se till att detta är en plats som är säker och bekväm för din kanin. Det ska vara ett hem för din kanin att vistas i när du ska gå till jobbet på morgonen eller gå och sova på natten. Så småningom kan du välja att låta din kanin springa fritt, men det är bäst att ha en inhägnad nu.

bostadstyp

Istället för en traditionell kaninbur rekommenderar jag att du skaffar en husdjurslåda och använder den som inhägnad för din kanin. En hundlåda är ett fristående och hopfällbart staket som du kan använda som staket. Det ger dig mycket flexibilitet när det gäller att forma fodralet för att passa ovanliga utrymmen. En penna är också billigare, gör det mycket lättare att städa, Och det är ganska enkelt att köpa en andra box för att utöka din kanins livsrum i framtiden. Du kan få en billig matta att lägga under buren för att skydda golven i ditt hem.

Se även  Hur får man en kanin att gå upp i vikt?

Du kan hitta dessa pennor i hundsektionen i djuraffärer snarare än i avdelningen för små djur. Burarna som marknadsförs för kaniner är inte idealiska. De är oftast för små för kaniner och dessutom mycket dyrare. Varje bur eller bur med trådgolv kan också orsaka sår på en kanins tassar, eftersom kaniner inte har vadderade fötter som hundar och katter.

Kapslingsstorlek

Det viktigaste att tänka på när du väljer rätt kaninbur är storleken på höljet. Det ska inte vara så trångt att din kanin inte kan vänta med att komma ut. Tyvärr finns det ingen enstaka hutch. Kaniner i full storlek kan variera från dvärgar som väger cirka 2 pund till några flamländska jättekaniner som kan väga över 25 pund!

En hölje av rätt storlek ger din kanin utrymme för tre till fyra fullängdshopp. Bredden ska vara minst en hopplängd och kaninen ska kunna stå hela vägen på bakbenen utan att stöta huvudet mot toppen.

Detta kommer att vara ungefär en och en halv fot för en medelstor kanin på fem pund. Du skulle vilja ha ett staket som är minst 4 fot långt och 2 fot brett och 2 fot högt. Kom ihåg att det här är en minimum para. Du kan alltid bli större! Jag är säker på att du kommer att upptäcka att ju mer utrymme du ger din kanin, desto gladare är den.

Tillbehör

Du behöver inte många snygga tillbehör när det är dags att sätta upp en inhägnad för din nya kanin. Du behöver bara köpa en koja som är tillräckligt stor för din kanin och tillbehör för din kanin att leka, gömma sig, äta och göra sina behov. Många av föremålen för att åstadkomma detta kan enkelt köpas hemma eller göras billigt.

Det finns såklart många fler roliga leksaker och tillbehör som du kan få till din kanin, men alla dessa dyra tillbehör är inte strikt nödvändiga. Det kan vara väldigt roligt att ge din kanin nya leksaker eller se honom utforska sin senaste möbel, men så länge du har dessa grunder till hands kommer din kanin att vara redo för framgång i sitt nya hem.

 • Gömställe: Du vill ge din kanin en plats där den kan gömma sig för att känna sig trygg. Detta kan vara allt från a skydd för smådjur till a kattkub till en vanlig kartong.
 • Mat- och drickskålar: Även om matskålen kan vara liten, vill du ha en stor, tung keramisk vattenskål för din kanin (inte en flaska). Kaniner kan dricka lika mycket som en liten hund, och de har ofta för vana att vända sin skål när de har tråkigt. En stor, tung skål hjälper till att förhindra detta beteende och se till att din kanin har mycket vatten hela dagen.
 • Kattlåda och strö: Se till att du har en stor kattlåda och ett pappersbaserat bo (jag gillar att använda Small Pet Select-kull eftersom ingen bakpulver har tillsatts). Många kaniner kommer att vänja sig vid det direkt och behöver ingen riktig husträning.
 • Tuggleksaker: Tuggleksaker är bra för att hålla kaniner glada och förhindra att deras tänder växer över. Tyvärr kan kaniner vara kräsna med vilka leksaker de gillar. Jag rekommenderar att få en mängd olika Small Pet Select-leksaker. På så sätt kan du prova olika leksaker för att ta reda på vad din kanin gillar bäst och fortsätta få det i framtiden. (och du kan få 15 % rabatt på ditt första köp om du använder koden ”BUNNYLADY”)
 • Hölåda: Hö är den viktigaste delen av en kanins kost, så du kommer förmodligen att vilja ha det en plats att lägga höet på. Du kan också lägga den direkt i kattlådan om du föredrar det, eftersom många kaniner gillar att tugga medan de gör sina affärer.
Se även  Varför är min kanin plötsligt rädd för mig?

Mata din kanin

Ett hälsosamt och balanserat kaninfoder består huvudsakligen av gräshö, färska bladgrönsaker och ett märke av hälsosamma föda. Eftersom kaniner kan variera enormt i storlek varierar också mängden mat du ger din kanin. Läs mer om en hälsosam kanindiet.

Hö: Du vill att din kanin ska ha obegränsat med gräsbaserat hö tillgängligt. Låt dem aldrig ta slut eftersom detta är mycket viktigt för en kanins matsmältningssystem. Den vanligaste typen är timotejhö, eftersom den innehåller mest fibrer. Andra typer, som fruktträdgårdshö och havrehö, är också mycket lämpliga för kaniner. Jag får mitt hö från en webbutik som heter Small Pet Select. De skickar alltid färskt hö till mig som tilltalar även den kräsnaste kanin. (Glöm inte att få 15 % rabatt på din första beställning med koden ”BUNNYLADY” i kassan.)

Bladgrönsaker: Din kanin bör matas med lite färska bladgrönsaker varje dag. Dessa ger en mängd olika näringsämnen som hjälper din kanin att behålla sin hälsa. En vanlig grön du vill ha förhindra är isbergssallad eftersom den innehåller kemikalier som kan vara skadliga för kaniner och har väldigt lite näringsvärde.

Spannmål: Kaniner behöver bara en liten mängd foder varje dag. Du vill inte ge dem en hel skål full, och det är bra om din kanin tar slut riktigt snabbt. Friska märken har bara bruna granulat och inga extra färgglada eller fruktiga bitar. De bör också vara timotejbaserade pellets där den första ingrediensen på listan är ”timothyhö” eller ”timoteegräs”. Jag rekommenderar alltid märket Oxbow, som du hittar i de flesta djuraffärer. De är ett högkvalitativt och allmänt pålitligt varumärke för kaniner.

Godis: Kaniner älskar godsaker, men för mycket kan orsaka matsmältningsproblem. Håll kaningodis till ett minimum för att undvika allvarlig sjukdom. Färska eller torkade frukter och grönsaker är vanligtvis de bästa godsakerna att få. Om du vill skaffa dem från en djuraffär, undvik yoghurtgodis och gå till de smaksatta bakade högodisarna istället, eftersom de är mycket hälsosammare för kaniner.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.