Disciplinerar mammakatter sina kattungar? En veterinär förklarar

Öm bild av en mammakatt och hennes förtjusande kattunge.

Att disciplinera kattungar och korrigera dåligt beteende är en helt normal del av kattbeteende och en väsentlig del av kattungarnas socialisering. Kattungar, precis som mänskliga barn, behöver lära sig vilket beteende som är lämpligt och hur man interagerar med varandra.

Snabb överblick

01

En del av mammakattens uppgift, känd som drottningen, är att lära sina kattungar rätt och fel.

02

Mammakatter använder en kombination av fysiska och röstkorrigeringar för att disciplinera och vägleda kattungarna.

03

Den avgörande inlärningsperioden för kattungar är under de första 2 till 7 veckorna av livet.

Det är mammakattens roll, känd som drottningen, att lära dem rätt och fel. Under de första 2 till 7 veckorna av en kattunges liv lär de sig att läsa varandras beteende, leka snyggt och gå över från modersmjölk till fast föda.

Efter den viktiga socialiseringsperioden blir det mycket svårare att ändra en katts beteende. Så hur gör kattmammor det? Låt oss ta en närmare titt!

Läs också: Så får du en bättre relation med din katt

Disciplin kontra korrigering

Hjärtvärmande bild av en mammakatt som kärleksfullt gosar sin lilla kattunge.

Disciplin och korrigering är två olika men effektiva sätt som mammakatter lär sina kattungar.

När det gäller att diskutera beteende och beteendeförändringar hos vilken art som helst, inte bara hos katter, är det viktigt att skilja mellan disciplin och korrigering av olämpligt beteende.

Disciplin förknippas vanligtvis med straff eller negativ förstärkning, så kattungen förknippar det beteendet eller vanan med negativa konsekvenser och lär sig därför att inte göra det igen. Korrigering handlar mer om att visa vad som är rätt utan den negativa förstärkningen, som att lägga din katt i kattlådan direkt när den börjar kissa på golvet, snarare än att straffa honom.

Vi kan inte förklara konsekvenserna för kattungar så som vi kan för människor, så för människor som tränar kattfamiljemedlemmar är korrigering vanligtvis bättre än disciplin. Däremot kan du se en mammakatt som disciplinerar sina ungar med ett väsande eller svettande ljud på huvudet.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

Gå iväg

Rörande bild av en mammakatt och hennes dyrbara kattunge som delar ett ömt ögonblick.

Att ta bort eller ta bort uppmärksamheten är ett effektivt sätt för kattmamma att korrigera sina kattungar.

En drottnings mest värdefulla beteendekorrigerande taktik är den enkla övningen att vända ryggen till och gå därifrån. Detta beror på att uppmärksamhet spelar en så viktig roll när det gäller att träna kattungar att bete sig på rätt sätt, oavsett om de kommer från sin kattmamma eller från sin mänskliga familj.

Kattungar kan leka grovt eller bita varandras svansar som en handling för att söka uppmärksamhet. Att gå iväg skickar ett tydligt budskap till kattungarna att de inte kommer att få som de vill.

Det är så kattmammar naturligt avvänjer sina kattungar. När kattungarna går för att amma från drottningen reser hon sig helt enkelt upp och går därifrån. Detta talar om för kattungarna att de inte längre kan få sin mat från henne, och att den fasta matskålen är källan de bör använda istället.

Det kan ta ett tag för meddelandet att nå fram till kattungarna och de kommer att gå tillbaka för att amma flera gånger tills de så småningom inser att det inte är till någon nytta och att de inte kan få vad de vill ha, och de kommer att ta skålen med kattmat istället.

Läs också: Den kompletta näringsguiden från kattungar till seniorer

Mammakatter använder en kombination av fysiska och vokala korrigeringar

Fängslande bild av en mammakatt och hennes nyfikna kattunge som utforskar sin omgivning.

Morrande eller väsande kan förmedla budskapet till kattungarna att deras beteende inte är tillåtet.

Om det inte fungerar att springa iväg, kommer en kattmamma att ta till röstkorrigering, som ett väsande ljud, ett självständigt jamande eller till och med morrande för att rätta till sina kattungars dåliga beteende. Dessa ljud är något som kattungar förstår instinktivt från födseln, så när de får ett sus från sin mamma vet de att det är dags att sluta bete sig illa!

Ett vanligt exempel är när kattungar lekfullt jagar och biter varandras svansar. De kan få ett mjukt sus från sin mamma som säger åt dem att svalka sig och ha kul när de leker.

Fysiska korrigeringar kan inkludera ett lätt slag eller slag mot huvudet, eller till och med ett försiktigt bett eller nyp. En kattmamma känner precis rätt mängd tryck för att få fram hennes poäng och bli förstådd av sina kattungar utan att skada dem.

Men det här är inte en metod folk någonsin borde använda för att disciplinera kattungar, eftersom de helt enkelt inte tolkar budskapet på det sätt vi hoppas.

Läs också: Hur tränar man en katt som inte vill lyssna?

Lär kattungar sig av sina kullkamrater?

Rörande bild av en mammakatt och hennes lekfulla kattunge, engagerade i en underbar interaktion.

Förutom lektioner från sin mamma, lär sig kattungar också korrekt interaktion från sina kullkamrater.

Kattungar kommer inte bara att lyssna på och lära av sin mamma, de uppfattar också beteenden och lär sig lämpliga interaktioner från sina kullkatter och andra vuxna katter de kommer i kontakt med. Detta är en viktig del av tidig socialisering och uppväxt.

Vi vet att kattungar älskar att leka och att de ofta använder sina tänder för att suga försiktigt. Som ungdomar måste de lära sig hur mycket press de kan utöva för att bita utan att orsaka smärta eller skada på mottagaren.

De lär sig detta på den hårda vägen, för om de biter sin kullkompis för hårt kommer den andra kattungen att gråta och springa iväg, och det är slutet på spelet. Den negativa konsekvensen lär kattungen att de har prövat lyckan och att de borde leka mer skonsamt nästa gång eftersom aggression inte tolereras.

Läs också: Varför putsar katter varandra? Anledningar till varför katter sköter sig socialt

Vad lär sig kattungar av sin mamma?

Charmig bild av en mammakatt och hennes nöjda kattunge, inbäddade i en mysig omfamning.

Under de första 2 till 7 veckorna av sitt liv går kattungarna igenom den viktigaste socialiserings- och inlärningsfasen innan de separeras från sin mamma och tar sig till sin nya mänskliga familj. En kattmamma har mycket att lära sina små under den här tiden.

Kattungar lär sig flera viktiga livskunskaper av sina mammor:

  • Säkerhet och självförsvar
  • Hur man jagar bytesdjur
  • Toalettbesök
  • Vad man ska äta
  • Hur man handskas med andra

En kattmamma lär sina kattungar hur de ska bete sig lämpligt mot varandra, andra djur och människor. Kattungar kommer att lära sig att leka snyggt och inte skada varandra genom att straffa dem för att de spelar för grovt. De lär sig också att jaga av sina mödrar; Katter har en mycket naturlig instinkt att jaga bytesdjur och det är en viktig färdighet att utveckla.

Läs också: De 6 bästa automatiska självrengörande kattlådorna

Hur ska jag disciplinera min kattunge?

Hjärtvärmande bild av en mammakatt och hennes lekfulla kattunge som delar en glad interaktion.

Människor bör använda andra metoder för att disciplinera kattungar än mammakatter.

När du tar hem din nya kattunge och välkomnar honom till din familj, borde din kattunge redan ha lärt sig det mesta han behöver veta av sin mamma. Det finns dock nya saker som husdjur kan lära sig när de går med i våra familjer.

Så ska du disciplinera din kattunge på samma sätt som du disciplinerar deras kattmamma? Ja och nej. Du kan använda några av samma principer, men din kattunge kommer inte naturligt att förstå dig på samma sätt som dess egen sort kommunicerar. Regelbunden hantering av din kattunge kommer att säkerställa att han vänjer sig vid mänsklig kontakt och finner tröst i att interagera med dig.

Att springa iväg när din kattunge beter sig lika illa som hans mamma är ofta det bästa eller enklaste sättet att låta honom veta att han har varit stygg. Din kattunge ersätter önskan om uppmärksamhet från sin mamma med önskan om uppmärksamhet från dig, så om du inte ger den till honom kommer han snabbt att lära sig vad som är rätt och fel.

Om lektiden går ur spel och din kattunge klämmer eller kliar dina händer, kommer ett avbrytande av speltiden att signalera att han spelar bra eller inte alls.

Du kan också använda vokaliseringar, men var kattvänlig i din ton så att de förstår. Ett bestämt ”nej” kommer förmodligen inte att räcka, men ett väsande eller skrik kommer att vara vettigt för dem; de associerar detta ljud med den disciplin som deras egen mamma ger dem när de är mycket unga.

Använd aldrig fysisk disciplin för att träna din kattunge, och använd aldrig någon form av fysisk negativ förstärkning. Var alltid försiktig så att du inte skaver din katt, även om du kanske ser en drottning plocka upp sina små kattungar på det här sättet.

Saker som att kissa eller spraya runt huset kan verka frustrerande, eller att försöka stjäla mat från tallriken, men en omdirigering till rätt ställe för att toalett och äta kommer att vara mycket effektivare. Det kan ta några upprepningar eftersom kattungar inte alltid lär sig det första gången, men detta är det snällaste och lämpligaste sättet att lära din kattunge hur man bäst beter sig i ditt hem.

Kom ihåg att belöningar också är din vän; positiv förstärkning av gott beteende med beröm och mat är viktigt.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för kattungar

Slutgiltiga tankar

Förtrollande bild som fångar ömheten mellan en mammakatt och hennes nyfikna kattunge.

Mammakatter har ett stort jobb med att se till att deras kattungar har alla fysiska och sociala färdigheter de behöver.

Mammakatter använder vokaliseringar och fysiska discipliner för att korrigera sin kattunges beteende, samt att gå ifrån dem så att de inte får uppmärksamhet när de leker. Men de skäller inte ständigt ut sina kattungar och använder ofta subtila sätt att umgås med sina ungar.

Allt detta måste ske inom de första 2 till 7 veckorna för att säkerställa att de har de fysiska och sociala färdigheter de behöver när de går med i sin mänskliga familj. Vi bör bara använda korrigeringar för att ändra vår kattunges beteende och bör aldrig försöka imitera sin mammas disciplin.

Läs också: Hur man berättar om en katt är dräktig: förlossningstecken, beteende och tidslinje

Vanliga frågor

Hur lär kattmamma kattungar att inte bita?

En kattmamma slår sina kattungar i huvudet eller gör ett väsande ljud om de biter henne eller sina syskon. Detta visar dem att detta inte är trevligt eller lämpligt beteende.

Varför blir kattmammor arga på kattungar?

En kattmamma kan bli arg på sina kattungar om de leker för grovt, beter sig olämpligt, äter något de inte borde eller stör/irrar henne.

Kan kattungar disciplineras?

Kattungar kan disciplineras både verbalt och fysiskt, men detta bör endast göras av sin kattmamma, eftersom de förstår sitt eget språk. Som människor bör vi bara använda korrigering för att lära kattungar lämpligt beteende.

Se även  10 viktiga frågor att ställa innan man adopterar en ny katt