DIY Grävlåda för kanin

Varje kanin har en förkärlek för leksaker, men eftersom kaniner är grävare av naturen kan många av dem ha kul med sin egen grävskopa. Konceptet är ganska enkelt. Fyll en låda med material (som strimlat papper) och ställ ut det så att din kanin kan hoppa i och leka med.

Allt du egentligen behöver för att göra en grävlåda till din kanin är en låda och något slags skrynkligt papper eller grävmaterial. Du kan dock göra det mycket roligare för din kanin genom att lägga några leksaker och godsaker i lådan så att de kan söka och slänga runt.

Grävskopor är särskilt användbara om du har en kanin som tenderar att gräva i din matta, i hörnen av ditt rum eller under sängen. Det distraherar din kanin och ger dem ett sätt att använda sitt naturliga beteende på ett mer konstruktivt sätt, utan att förstöra ditt hem. När du ger din kanin sin grävlåda bör du också placera den på en plats som är attraktiv. En låda i mitten av rummet kommer förmodligen att ignoreras av din kanin, men en låda i hörnet, under bordet eller på en liten plats bakom soffan kan hålla din kanin sysselsatt i flera dagar.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Krav på en kanin grävskopa

Skopor är ganska lätta att montera. Du har förmodligen redan allt material du behöver för att ha det hemma. Du behöver inte oroa dig för att använda material av högsta kvalitet, eftersom din kanin sannolikt kommer att tugga, gräva och förstöra dem ändå. Så länge materialen du använder är kaninsäkra kan du använda nästan vad som helst för att locka din kanin till grävskopan.

För detta projekt behöver du:

 • En behållare som är tillräckligt stor för att din kanin ska passa in
 • Valfritt: en rakhyvel eller sax
 • En hög med gamla tidningar, strimlat papper eller annat grävmaterial
 • Godsaker, torkade örter eller kaninmat

Steg för steg hur man gör en hink

 1. Sätt upp basen på din låda och se till att den är tillräckligt stor. Om du lägger lådan på golvet kan din kanin hoppa in för att kolla in den. Se till att de får plats i lådan med lite utrymme över.
 2. Om du använder en kartong, ta bort tejpen, häftklamrarna och etiketterna. Kartong är bra för din kanin att äta lite, men du vill inte att den ska äta tejp, och häftklamrar kan skada dem av misstag. Vik flikarna för att skapa en bas på ena sidan. Å andra sidan kan du använda en rakhyvel för att helt ta bort flikarna.
 3. Strimla tidningen eller pappret tills du har en hög som fyller lådan till hälften. Ta tag i högen med tidningar du har och börja strimla. Du kan använda en elektrisk dokumentförstörare om du har en, eller så kan du helt enkelt strimla remsor med händerna. När du har pappersremsorna, skrynkla ihop dem för att skapa en intressant struktur för din kanin att gräva igenom. Du kan också använda andra typer av grävmaterial, som hö eller till och med jord (se nedan för fler idéer).
 4. Göm godsaker och leksaker i lådan. Nu behöver du bara ta några godsaker och gömma dem i grävskopan så att din kanin kan använda sin naturliga födosöksinstinkt för att hitta sin mat. Använd en liten mängd godsaker eller göm några torkade örter från din kanin. Du kan också strö en handfull pellets i det skrynkliga pappret tillsammans med andra tuggleksaker som din kanin kan kasta runt. Var noga med att inte dölja några leksaker med spetsiga kanter, till exempel träklossar, eftersom du inte vill att din kanin av misstag skadas.
Se även  Hur länge kan en kanin gå utan mat?

Efter att ha monterat lådan, placera den i ett hörn eller under en stol eller ett bord. Välj en plats som din kanin redan använder som grävplats. Den här leksaken kan bli en stor röra om din kanin entusiastiskt gräver igenom den för att hitta de gömda godsakerna. Var beredd på att städa upp i röran, eller bara skotta tillbaka pappersremsorna i lådan till nästa gång din kanin leker med dem. Ibland kommer du behöva byta ut lådan eller godsakerna och andra material i lådan för att förnya din kanins intresse.

Vilken typ av låda ska man använda?

De flesta typer av lådor går bra att använda till din kanin. Nyckeln är storleken på lådan, inte nödvändigtvis materialet den är gjord av. Du vill försäkra dig om att den låda du använder är tillräckligt stor för att din kanin ska passa in helt med lite utrymme. I allmänhet är större lådor bättre eftersom de flesta kaniner inte kommer att försöka gräva i en låda som är för liten.

Lådan du väljer bör också vara tillräckligt djup. Jag har märkt att de flesta kaniner föredrar att vara delvis gömda när de går på sina grävplan, så sidorna av lådan bör vara några centimeter höga så att din kanin kan känna sig gömd. Det hjälper också att placera lådan i hörn och avlägsna platser.

Ju högre sidorna på skopan är, desto mindre grävs ut på golvet runt den. Men tänk på att alla hinkar skapar en viss mängd röra, oavsett hur höga sidorna är. Se naturligtvis till att sidorna fortfarande är tillräckligt låga för att din kanin lätt ska kunna hoppa in.

När det kommer till materialet boxen är gjord av så är nästan vilken typ av box som helst bra så länge den inte är gjord av något som är giftigt för kaniner. Några exempel för din kanins grävskopa inkluderar:

 • Kartong. Detta är en favorit bland många kaniner, men var beredd på att byta låda regelbundet, eftersom kaniner gräver och tuggar genom kartongen.
 • Plast. Plast är bra så länge din kanin inte börjar äta bitar av plastlådan. De flesta kaniner kommer inte att göra detta, men då och då stöter jag på en kanin som tuggar och äter plast. I så fall bör du använda ett annat material (och byta ut deras plastlåda).
 • Rushkorg. Flätade korgar, lådor och papperskorgar är ett trevligt alternativ för många kaniner, men se till att använda en naturlig flätning som inte innehåller lack eller färg. Kaniner äter vanligtvis pinnar och kvistar som används för att göra flätade korgar. Du vill inte att de ska få i sig något som kan orsaka matsmältningsproblem.
 • Metall. Metalllådor är lite mindre vanliga att hitta i en storlek som är stor nog för kaniner, men de går bra att använda om du har en tillgänglig.
 • Trä. Se till att du väljer en träsort som är säker för kaniner att tugga på. Håll dig borta från lådor av cederträ eller andra träslag som är aromatiska. Lär dig om skog som inte är säkra för kaniner att tugga.

Var placerar du din hink

Platsen där du lägger din hink är ofta viktigare än vilken typ av hink du använder. Kaniner har en naturlig instinkt att gräva på platser som är under andra saker och annars ur vägen, eftersom det i naturen skulle dölja tillträdeshålen till deras tunnlar. Det betyder att att ställa upp en grävskopa och placera den i mitten av ett rum inte kommer att attrahera eller distrahera din kanin.

Se även  Kan kaniner ha svamp?

Sikta istället på platser som är något dolda för att bättre locka din kanin. Försök att tänka på dessa typer av platser:

 • Bakom något. Om det finns ett utrymme bakom en soffa eller fåtölj, eller ett område med möbler framför den, är detta vanligtvis en bra plats för en hink.
 • Under något. Andra bra ställen är under bordet, under en stol, på den nedre hyllan i en bokhylla eller i ett liknande utrymme med något slags lock.
 • I ett hörn. Hörn är också hotspots för kaningrävning. Om det finns ett hörn bakom eller under möbler har du precis hittat den perfekta platsen. Men även hörn som ser ut att vara ”ute i det fria” är bra grävplatser för kaniner.
 • Där din kanin gillar att gräva. Om det finns ett område där din kanin redan har visat tecken på att gräva, är det här ett bra ställe att ställa din kanins grävskopa.

Vilket grävmaterial är bäst för kaniner?

Det vanligaste materialet som används i en kanins grävskopa är strimlat eller skrynkligt papper, eftersom dessa är lättast att städa upp senare. Men det finns massor av andra typer av grävmaterial du kan använda för att hålla din kanin sysselsatt. Du kan vara kreativ med hur du fyller lådan, men tänk på att du bara ska använda material som kaniner kan svälja, eftersom de flesta kaniner så småningom kommer att äta lite av det när de gräver och tuggar genom lådan.

 • Papper. Strimlat eller skrynkligt papper är bra för kaningrävning. Du kan också lägga till omslagspapper, till exempel det vanliga vita eller bruna papperet som används som fyllning i paket du får.
 • Hö. Många kommer att använda hö i kaninens grävskopa. Jag har också gjort det här förut och det här var nog mitt favoritgrävmaterial för kaninerna. Så småningom började de dock använda högrävningslådan som en sekundär strölåda, så jag slutade använda hö.
 • Klädtyg. Du kan använda gamla handdukar, kläder, sängkläder eller annat tygmaterial i hinken. Försök bara att använda trasor gjorda av naturliga fibrer (som bomull, ull, linne etc.) och undvik polyester (eftersom det använder plastfibrer).
 • Jord. Du kan använda krukjord eller till och med jord från din trädgård om du föredrar det. Tänk på att detta kommer att göra en större röra än papper, så du kanske bara vill använda detta om du har ett område i ditt hem där det är okej att ha en stor röra.
 • Snö. Om du får mycket snö på vintern kan du skotta ner lite i en låda och ta med den inuti så att din kanin kan titta på den. Många kaniner kommer att njuta av att vara nyfikna och fördjupa sig i detta nya material.
 • Sand. Detta liknar smuts genom att det är jättekul för kaniner, men det kommer att göra en stor röra.
 • Avfall. Du kan också använda din kanins vanliga kattsand i deras grävlåda. Jag har aldrig använt det här, men jag misstänker att det liknar hö och kommer så småningom att användas som en kattlåda istället för (eller utöver) en grävlåda.

Kaniner i grävskopor gör oreda oavsett vilket material du lägger i dem. Det kommer dock att vara mycket lättare att rensa upp en röra av papper eller tygmaterial som är något som smuts eller sand. Så tänk på det när du väljer vad du ska fylla din kanins grävskopa med.

Är det okej om din kanin äter kartongen/pappret/tyget?

Om du använder kartong, pappersrester eller tyg som grävmaterial är det normalt att din kanin tuggar och äter lite medan den leker i grävlådan. För det mesta är detta inget problem och inget att oroa sig för. Eftersom kartong, papper och naturliga tyger (som bomull) är fiberrika material kan de passera genom kaninens matsmältningssystem.

Se även  Hur stora blir lejonhuvudkaniner?

De ger dock inget näringsvärde, så du vill inte att din kanin ska äta för mycket av dessa ämnen. Om din kanin äter mycket av det papper, kartong eller tyg du lagt till grävlådan, måste du förmodligen välja något annat att lägga till som grävmaterial. Men de flesta kaniner äter inte så mycket. De brukar tugga upp det och spotta ut bitarna när de gräver.

Vilken typ av godsaker att lägga till lådan?

Det är bra att gömma läckra godsaker i kaninens grävtunna eftersom det belönar din kanin för att den gräver där istället för andra platser där hans grävvanor är mer destruktiva. Du måste dock se till att du inte ger din kanin för många godsaker, eftersom det kan vara dåligt för matsmältningssystemet. Därför är det bäst att välja hälsosamma godsaker eller se till att bryta allt i små bitar så att din kanin kan äta dem utan att äta för mycket.

Några idéer på godsaker att ge din kanin inkluderar:

 • pellets. Du kan strö över din kanins vanliga torrfoder i grävlådan så att de kan rensa efter.
 • Högodis. Du kan få lätt smaksatta hö-baserade godsaker och bryta dem i små bitar (som Oxbow’s Simple Rewards).
 • Torkade örter. Dessa är ganska hälsosamma för kaniner att ha i större mängder än andra typer av godsaker. De kommer inte heller att förstöra om din kanin inte hittar dem direkt. Du kan få blandningar av torkade örter från Small Pet Select (mina kaniner gillar verkligen Zen Tranquility Blend) och använd koden ’BUNNYLADY’ för 15 % rabatt på din första beställning.
 • Torkad frukt. Du kan också gömma små bitar av torkad frukt i skördetunnan. Se till att de är osötade, eftersom för mycket socker är dåligt för kaninernas matsmältning. Du hittar även torkad frukt på Small Pet Select som är helt naturliga och fria från tillsatta sockerarter.
 • Godis som inte förstörs. I allmänhet bör du bara använda godsaker eller livsmedel som inte förstörs. Ibland hittar inte kaninen maten direkt eller glömmer att gå tillbaka, så man vill undvika att lägga till något som ruttnar eller drar till sig insekter.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.