Djur som illrar är släkt med – Komplett lista

Vilken typ av djur liknar illrar? Eller finns det varelser som ser ut som illrar? För att svara på dessa frågor måste vi ha en klar förståelse för illrar och deras huvudsakliga egenskaper.

Djur illrar relaterar till

På så sätt kan man se det evolutionära förhållandet mellan illrar, deras beteende, kost och mycket mer.

Så låt oss ta en titt på de intressanta fakta om illrar.

Vilken typ av djur liknar illrar?

Så, tillbaka till vår ursprungliga fråga, ”Vilken typ av djur är som illrar?”

När det kommer till husdjurens värld har illrar ett mycket distinkt utseende. Det finns dock vilda varelser som liknar illrar, som vi kommer att diskutera idag.

Så låt oss ta en titt på vad alla illerliknande djur har gemensamt, samt några av de mest kända exemplen!

Mustelider – Djur som liknar illrar

Familjen Mustelidae inkluderar de flesta djur som liknar illrar. Mustelidae är en familj med cirka 60 arter.

Vi kommer inte att identifiera och beskriva dem alla; istället fokuserar vi på de mest kända och välkända.

Mustelider är alltid köttätare och deras stora kropp, små ben och runda huvud gör dem omedelbart igenkännbara.

De är rovdjur, vilket betyder att de går ut varje dag på jakt efter mat. Även om de mestadels är små varelser, är de ganska vildsinta och kan ta ner byten många gånger deras storlek.

Topp 7 illerliknande djur

Polecats, svartfotade illrar, utter, järv, mård, minkar, vesslor och hermeliner är bara några av de illerliknande arter vi visar dig här.

Alla djur är vilda; illrar är de enda musteliderna som tämjas nu.

1. Polecats från Europa

Mustela putorius, den europeiska polecaten, är den närmaste släktingen till illrar i familjen Mustelidae. Denna polecat, som namnet antyder, finns över hela Europa.

På grund av sin storlek och färg förväxlas de ofta med illrar. Sobel och mörka sobelillrar liknar dem mest på grund av deras mörkbruna pälsbeläggning.

Se även  5 tecken på en deprimerad råtta

Människor korsar europeiska polecats med illrar på grund av deras genetiska likhet, och de resulterande hybriderna är kända som ”hybrider”. Hybrider är svåra att hantera.

Därför bör endast erfarna illerägare välja dem.

2. Uttrar

På latin är uttrar, även känd som Lutrinae, däggdjur släkt med illrar, men främst förknippade med vatten. Semiakvatiska, akvatiska och marina miljöer är alla möjliga.

Denna underfamilj innehåller 13 utterarter med långa kroppar och små ben, vilket gör att de liknar illrar.

Den minsta uttern är den asiatiska småklotuttern, medan den största är den jättelika floduttern. Den småklovade asiatiska uttern kan bli upp till 60 cm lång, medan den enorma floduttern kan nå en höjd av 1,8 meter.

Liksom illrar och andra mustelider är uttrar köttätare, även om deras diet huvudsakligen består av fiskar och ryggradslösa djur på grund av deras akvatiska livsstil.

Vilka djur är illrar släkt med?

3. Illrar med svarta fötter

Mustela nigripes, eller amerikansk polecat, är det latinska namnet för den svartfotade illern. Endemisk till Centralamerika, detta lilla rovdjur liknar en iller men saknar genetiska likheter med den europeiska spöken.

På grund av förlust av livsmiljöer och sjukdomar är detta mustelid bokstavligen på randen av utrotning. De var på väg att dö, men under de senaste 30 åren har vi lyckats öka deras befolkning.

Mörkbrunt hår på benen, svansspetsen, ryggen och runt ögonen utmärker svartfotade illrar.

Resten av kroppen är vit eller krämfärgad. Eftersom de i storlek liknar våra tama illrar, klassas de lätt som små djur. Läs mitt inlägg om svartfotade illrar om du vill lära dig mer om dem.

4. Frossare

Järv, eller Gulo Gulo på latin, är de viktigaste och farligaste i familjen Mustelidae.

Dessa illerliknande varelser är kraftfulla och våldsamma, så de kan lätt ta ner byten flera gånger så stor.

Se även  brindle vs. Reverse Brindle - Skillnader och jämförelse

Om du ser en järv, håll dig borta från den. Järv har en rejäl buk som ser mer ut som en björn än en iller, men de har korta ben och bukformade huvuden.

De är betydligt större än illrar och polecats, och når cirka 80 cm (32 tum) i längd.

Järv kan hittas i snöiga skogar, alpin tundra och andra kalla miljöer på norra halvklotet.

5. Vättar

Vättar är möjligen de mest kända illerliknande varelserna. Mustela erminea är deras latinska namn och de är den minsta medlemmen i familjen Mustelidae.

Även om detta lilla, farliga rovdjur bara är 20 centimeter långt, kan det vara dödligt. De är kända för att slakta kaniner och andra större djur.

De flesta vesslor har röd eller brun päls med en vit mage, vilket gör dem lätta att identifiera. Vissa djur genomgår en fullständig förvandling under vintermånaderna.

Detta tyder på att pälsen har blivit vit eller att vintersäsongen har kommit. De kan hittas i stora delar av Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien.

6. Mink

Den amerikanska minken och den europeiska minken, Mustela lutreola respektive Neovison vison, är två typer av mink.

Den amerikanska minken är viktigare än den europeiska minken, men man kan inte se skillnad förrän man undersöker deras ben.

Dessutom är den amerikanska minken mer känd eftersom den är uppfödd för pälshandeln i pälsfarmer runt om i världen.

De är viktigare än våra illrar, med en genomsnittlig storlek på cirka 55 cm (22 tum). Deras päls är i allmänhet mörkbrun, med ljusare nyanser som produceras specifikt för pälshandeln och därför inte ses i det vilda.

Endast ett fåtal amerikanska minkar har samma vita fläck på överläpparna som europeiska minkar.

7. Mårtens

Mårten, även känd som Martes foina på latin, är ett litet däggdjur som liknar illrar. Kroppen liknar en illers storlek och struktur.

Se även  Varför faller hästar efter parning

Men pälsen varierar beroende på art, allt från mörkbrun till gul. Öronen är den mest framträdande egenskapen på deras huvuden.

De djur som liknar illrar har delvis indragbara klor, vilket är ovanligt.

Mård kan hittas i hela Europa, Asien, inklusive Japan och Nordamerika, inklusive Kanada och Alaska, samt en liten del av västra USA.

Sista tankar om illerliknande djur

Som vi har sett är de europeiska polecats, svartfotade illrar, utter, järv, mård, minkar, vesslor och hermeliner några av de illerliknande arter som vi kommer att visa dig här.

Mer så, inlägget lyfte också fram att illrar är de enda musteliderna som tämjas just nu. Så vi kan dra slutsatsen att nästan alla organismer som liknar illrar lever i det vilda.

Polecats från Europa misstas ofta för illrar på grund av deras storlek och färg. På grund av sin mörkbruna päls är sobel och mörka sobelillrar mest lika dem.

Uttrar har också långa kroppar och korta ben. Vissa människor anser dem illerliknande djur på grund av denna egenskap.

Järv och vesslor har ett illerliknande utseende. Å andra sidan har järvarna en stor mage som ser mer ut som en björn än en iller, men de har korta ben och lökformade huvuden.

Dessutom liknar mårdarna illrar till utseendet. Deras fysiska form och storlek liknar en illers. Pälsen, å andra sidan, varierar beroende på art, allt från mörkbrun till gul.

Det mest slående med deras huvuden är deras öron. De djur som liknar illrar har delvis indragbara klor, vilket är en unik egenskap.

Det finns med andra ord många varelser som ser ut som illrar, men ingen av dem är bra husdjur. Bortsett från illrar är hybrider mellan illrar och europeiska polecats de enda Mustelidae-djuren som anses vara sällskapsdjur.