Dregglar din kyckling? Bör du vara orolig?

I allmänhet dreglar inte kycklingar. De är inte byggda på samma sätt som människor, och de reagerar inte hyper-salivably när de är hungriga eller rädda. Så om du märker att din kyckling dreglar kanske du undrar om din kyckling är sjuk eller inte.

Dregglar din kyckling? Bör du vara orolig? Eftersom kycklingar inte dreglar naturligt – ja, det är en bra idé att oroa sig om din kyckling börjar dregla. Din första kontakt bör vara att prata med en veterinär, eftersom de vanligaste orsakerna till att en kyckling ser ut att salivera är grödan, spolmaskar (eller andra maskinfektioner), svampinfektioner, kycklingkolera och Mareks sjukdom.

Har kycklingar saliv?

En kyckling kanske inte dreglar men den har saliv. En kycklings näbb har inga tänder, så den tuggar inte maten för att starta matsmältningsprocessen, men den producerar saliv. Anledningen till detta är ganska enkel: det är svårt att svälja torrfoder – saliven hjälper den att glida ner i halsen och in i matstrupen.

Precis som med människor, saliven innehåller även vissa matsmältningsenzymer
inklusive saliv amylas som ansvarar för att bryta ner stärkelse till mindre komplexa sockerarter som är lättare att smälta.

När maten är ordentligt fuktad i kycklingens mun, trycker den maten till baksidan av munnen med tungan innan den sväljs.

Så varför dreglar min kyckling?

Det är inte. Kycklingar dreglar inte. En kycklings mun producerar inte tillräckligt med extra saliv för att dregla. Det betyder att om en kyckling dreglar kan det vara något fel på kycklingen.

Vanliga orsaker till vad som verkar vara en kyckling som dreglar inkluderar:

  • grödans påverkan
  • Spolmaskar (eller andra maskinfektioner)
  • Svampinfektioner
  • Kycklingkolera
  • Marks sjukdom

Om Crop Impact

Kycklingens skörd är en slags påse som separeras från matstrupen och sitter på halsen runt den. När en kyckling äter hålls en del av det den sväljer i grödan tills resten av matsmältningskanalen är redo att ta emot den.

När skörden är full känns kycklingen mätt och när den blir tom skickar den hungersignaler till kycklingens hjärna.

Syftet med grödan

Inget smälts dock riktigt i grödan, förutom att salivenzymerna har mer tid att komma igång – grödan är helt enkelt en förvaringshylla på väg till magen där matsmältningsprocessen verkligen börjar. Det evolutionära målet var att göra det möjligt för fåglar att hålla fast vid maten när de riskerar att bli jagade om de går ut i det fria för att mata.

Se även  Hur hindrar du din katt från att jama för att äta? Allt du behöver veta

Orsakerna

Grödpåverkan uppstår när grödan inte längre kan passera maten till magen. Det kan hända för att en kyckling inte äter på länge och sedan sväljer för mycket mat på en gång. Det kan vara resultatet av att man äter något som fastnar i grödan. Det kan också vara ett symptom på en sjukdom.

När detta händer, kycklingen kommer inte längre att kunna svälja mat eller vatten, och den kommer sannolikt att kräkas allt den försöker få i sig. Detta kan se ut som dregling. Det är också möjligt att den svullna skörden, om den lämnas obehandlad, blockerar kycklingens förmåga att andas ordentligt och kan kvävas.

Behandla grödans påverkan hos kycklingar

Om du misstänker påverkan på grödan bör du konsultera en veterinär och om diagnosen bekräftas måste de ta den till sin operationssal för operation. Du kan inte behandla detta hemma.

Om spolmaskar hos kycklingar

Spolmask, Asciardia galli för att ge den dess vetenskapliga namn, är en mycket vanlig tarmparasit hos kycklingar. Det är vanligast hos kycklingar som är frigående och/eller föds upp på bakgårdar. Det är en äkta mask som kan bli upp till 5 tum lång och verkar vit och platt.

Vanligtvis lever dessa maskar i tunntarmen där de egentligen inte gör mycket skada. De förökar sig. Kycklingen tappar sina ägg i avföringen. Och båda gör sitt jobb utan några egentliga problem.

Enstaka problem

Tyvärr, då och då rundmaskar blir förvirrade och vandrar till en annan del av kroppen och där kan de orsaka problem. Eftersom vi oroar oss för att dregla – spolmaskar kan migrera till grödan och göra att grödan blir för trång för att ta emot inkommande mat med liknande resultat som den drabbade grödan.

Men de kan också migrera till kloaken, muskelmagen, matstrupen och äggledaren. I äggledaren kan de fastna i äggen som läggs.

Behandling av spolmaskar hos kycklingar

Lycklig,
behandling av spolmaskar är mycket enkelt och det finns massor av antibiotika som kan tillhandahållas av vilken professionell veterinär som helst. Det föreslås också att naturläkemedel som vitlök eller gurkmeja kan hjälpa, men vi är fortfarande mycket skeptiska med tanke på bristen på vetenskapliga bevis för detta. För de flesta fall av spolmask behöver din kyckling inte opereras.

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Förstå råttbeteende

Om svampinfektioner hos kycklingar

Det finns två typer av svampinfektioner som kan göra att en kyckling ser ut att salivera (igen för att de kan orsaka problem med att svälja och grödan). Dom är:

  • Candidiasis
    – svampen som orsakar trast hos människor.
  • Revorm – hos kycklingar kallas detta tillstånd favus och är smittsamt och kan överföras till andra fåglar och människor

Om candidiasis

I de flesta fall orsakas detta tillstånd av att fåglar hålls i överfulla och ohälsosamma förhållanden. Det är en form av mögel och den trivs i smutsen. Om du inte rengör mat- och vattenskålarna regelbundet kan de vara en grogrund för candidiasis.

Om Favus

Varningstecknen på en favusinfektion är vita fjällande eller ibland skorpiga fläckar på sidan av huvudet eller nacken. De kan också börja tappa sina fjädrar.

Behandling av svampinfektioner hos kycklingar

Behandlingen för båda tillstånden är likartad. fastän i fallet med candidiasis bör du också se till att flytta fåglarna till mindre trånga förhållanden och hålla ditt utrymme rent. Annars kommer din veterinär att kunna ge dig en antibiotika- eller svampdödande behandling som du kan använda för att rensa infektionen. Ringorm kan också utvisas av direkt solljusså att lämna infekterade kycklingar utanför kan verkligen hjälpa.

Om kycklingkolera hos kycklingar

Kycklingkolera eller fågelkolera orsakas av en bakterie som kallas Pasteurella multocida. Det är en mycket smittsam sjukdom som kan överföras mellan fåglar. Kalkoner, ankor, gäss och en rad andra fåglar är också mottagliga för tillståndet och i själva verket kommer nästan 2/3 av de kalkoner som drar ihop sig att dö.

Utbrott är mycket ovanligare än någonsin, dock och bakterierna är vanligt förekommande på platser där gnagare finns i fåglarnas häckningsplatser. Av någon anledning är äldre fåglar mycket mer utsatta än yngre.

Symptomen

Ett tidigt varningstecken för denna sjukdom är ljusgrön diarrémen det kan lätt förbises, speciellt om du inte ser upp till det.

Se även  Varför slickar min katt mig på morgonen? - Orsaker förklaras

Det andra synliga symptomet är en svullnad av loberna på motsatt sida av huvudet. Internt kan sjukdomen dock orsaka förödelse i matsmältningssystemet, vilket leder till dregling.

Behandling av kycklingkolera hos kycklingar

Lyckligtvis är det mycket enkelt att behandla tillståndet och kräver att ett tetracyklinantibiotikum injiceras i varje fågel och sedan läggs till deras dricksvatten.. Vilken veterinär som helst kan hjälpa till med detta. Den goda nyheten är att detta kommer att stoppa sjukdomen, de dåliga är att bakterierna kan finnas kvar men inaktiva i besättningen.

Om Mareks sjukdom hos kycklingar

Mareks är uppkallad efter den ungerske veterinären Jozsef Mareksom först upptäckte sjukdomen hos kycklingar.
Det är ett viralt tillstånd av mycket smittsam natur som kan orsaka allvarliga problem hos kycklingar och som med största sannolikhet kommer att leda till döden om inte kycklingen är vaccinerad.

Symptomen

I Mareks fall spred sig tumörerna i hela kycklingens kropp. Det kan orsaka förlamning. Ofta är det en inflammation i grödan (som resulterar i dregling). Det kan också ha många andra obehagliga symtom.

Behandling av Mareks sjukdom hos kycklingar

Tyvärr,
det finns ingen behandling för Mareks sjukdom. Vaccination kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av tumörer när fågeln är infekterad, Dock. Det är bättre att vaccinera före sjukdomen och förhindra alla symtom.

Vaccination stoppar dock inte Mareks överförbarhet och en asymptomatisk fågel kan fortfarande överföra viruset. Mareks dödlighet hos ovaccinerade fåglar är 100 %. På grund av detta är de flesta fåglar idag vaccinerade mot Marek.

Slutsats

Dregglar din kyckling? Bör du vara orolig? Ja. När en kyckling verkar dregla beror det nästan alltid på ett medicinskt problem som kan vara ganska litet eller ett varningstecken på ett verkligt problem för din flock. Det bästa rådet är, om du märker att en kyckling dreglar, ring din lokala veterinär och be om en diagnos av problemet.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: