Du kan se om din katt har en dubbel päls i fyra enkla steg

Precis som människor finns katter i alla olika former, storlekar och färger. Din katts päls är vanligtvis det första du lägger märke till, och dess vackra päls spelar en viktig roll.

Snabb överblick

01

Olika kattpälsar kräver olika kammar och borstar för att hålla pälsen frisk och trasselfri.

02

Dubbel päls består av två lager: en kort, tjock underpäls nära huden och en längre, tunnare ytterpäls (även kallad skyddshår).

03

Dubbelbelagda katter behöver en noggrann borste och kam två till tre gånger i veckan, plus en mindre borste en gång om dagen.

Katters päls kan vara korthåriga, långhåriga, lockiga eller hårlösa, och de kan ha enkel eller dubbel och till och med trippel päls. Undrar du vilken kappa din egen katt bär? Läs vidare för att ta reda på varför det är så viktigt och hur du berättar i fyra enkla steg.

Anatomin i en katts päls

Både korthåriga och långhåriga katter kan ha dubbel päls.

Katter med dubbel päls har två lager. En av dem kallas underull. Detta är ett lager nära kattens hud, bestående av tjockt kort hår, som håller katten varm genom isolerande värme. Det andra lagret är den yttre pälsen (eller skyddshåren), som består av längre, tunnare hårstrån, det hår vi ser när vi tittar på våra katter.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

Varför är det så viktigt att veta vilken typ av päls vår katt har?

Dubbelbelagda katter har speciella skötselbehov.

Som kattägare behöver vi veta vilken typ av päls våra katter har eftersom det är vårt ansvar att vårda sin päls för att hålla den frisk. Katters päls kan lätt bli trassliga och matta. Detta är extremt smärtsamt för din katt. Om det finns stora mattor kan katter behöva bedövning för att få dem borttagna eftersom detta kan vara ganska traumatiskt för dem.

De verktyg och tekniker som används för att ta hand om din katts päls varierar beroende på vilken typ av päls den har. Här är några sätt du kan se vilken päls din katt har.

1. Dela deras päls

Dela din katts hår längs ryggen och leta efter ett kort, tätt hårlager nära huden.

Det enklaste sättet att avgöra vilken typ av päls din katt har börjar med en bra känsla med händerna. (Detta innebär också en bonuskram för dig och dem!)

Dela sedan håret; det bästa stället att göra detta på är längs baksidan. Ta sedan en titt på vad som finns under. Om din katt har dubbel päls bör du kunna se ett kort, nästan fluffigt lager av tjock päls nära huden som är mycket tät.

Ovanpå det täta håret är finare, slätare och längre hår. Detta är en dubbelrock! Om din katt bara har en päls kan du bara känna och se det översta lagret.

Läs också: Så håller du katter svala på sommaren

2. Bedöm hur mycket hår din katt tappar

Dubbelbelagda katter tenderar att fälla mer än enkelbelagda katter.

Alla kattraser kommer att fälla sin päls någon gång, men dubbelbelagda katter kommer att fälla annorlunda än enkelbelagda katter.

Katter med dubbel päls fäller i allmänhet mer hår eftersom det finns mer hår att fälla. Det kommer du förmodligen att märka när du städar ditt hus, katthår är kända för att hamna på alla möjliga ställen!

Temperaturförändringar påverkar också hur dubbelbelagda katter fäller. När vädret blir varmare tenderar katter med dubbla pälsar att förlora den varmare, isolerande underpälsen som håller dem svala.

Läs också: Möt 8 av de fluffigaste kattraserna i världen

3. Slå upp rasen

Om du har en raskatt, ska din katts rasstandard ange om rasen har dubbel eller enkel päls.

En annan sak som är till stor hjälp för att ge oss några ledtrådar är att leta upp rasstandarden.

Din katts päls bestäms av dess genetik. Om du känner till din katts ras och kan bekräfta att det är en renrasig katt kan du kolla om den har dubbelpäls. Vissa kattraser har historiskt utvecklats i kallare klimat, så de är kända för att ha en dubbel päls.

Några kattraser som vi vet har en dubbel päls inkluderar:

  • Norsk Skogkatt
  • Skotsk veck
  • Main Coon
  • persiska
  • Manx

Läs också: The Ultimate Care Guide for Persian Cats

4. Prata med din veterinär

Din veterinär kan snabbt berätta vilken typ av hårpäls din katt har.

Om du är riktigt osäker och vill ha svar, boka tid med din veterinär eller veterinärsköterska för att bedöma din katts päls. Du kan också fråga en kattfrisör.

De kan berätta vilken typ av päls din katt har och även ge dig råd om hur du ska ta hand om din katt och vilka verktyg du ska använda. De kan också kolla efter mattor eller trassel och ge dig råd om hur frisk pälsen är.

Du kanske nu undrar varför det är så viktigt att veta vilken typ av päls din katt har. Som nämnts ovan behöver vi hjälpa våra katter att behålla en frisk päls och olika päls kräver olika kammar och borstar. De kommer också att kräva olika mängder grooming.

Läs också: 12 sällsynta pälsfärger och mönster hos katter

Hur man underhåller en dubbel päls

Om din katt har dubbel päls, borsta den helt, ner till huden, minst två gånger i veckan.

Dubbelbelagda katter behöver en noggrann borste och kam två till tre gånger i veckan, och en mindre allmän borste en gång om dagen. Tänk på deras päls mer som vårt människohår. Det är mycket mer sannolikt att det trasslar ihop sig, så det kommer att behöva borstas väldigt ofta. Både män och kvinnor kräver lika mycket pälsunderhåll.

Det är en rolig vana att komma in i med din katt eftersom det är ett härligt sätt att knyta an till honom. Vanligtvis kommer både du och din katt att tycka att det är väldigt avslappnande och terapeutiskt om du börjar vänja dem vid det från tidig ålder. En annan fördel med daglig skötsel är att mindre hår hamnar i miljön och din dammsugare får en liten paus.

Om din katt vänder på svansen vid åsynen av en borste kan du prova en groominghandske. Dessa bärs på händerna och har mjuka, korta gummiborst, så att du kan klappa din katt samtidigt som du tar bort en del av det lösa håret.

Läs också: Bästa handskarna för kattvård och kassering

Dubbelbelagda katter måste också badas om pälsen har smuts på sig eller om smuts förblir fast i den. Beroende på hur äventyrlig din katt är kan saker fastna i basen, vilket du inte nödvändigtvis märker om du inte sköter den regelbundet. Så det är väldigt viktigt att ta itu med det dagligen.

En annan viktig uppgift att utföra på dubbelbelagda katter är att rengöra öronen varje vecka. På grund av den ökade mängden hår i och runt öronen är det mycket mer sannolikt att öppningen av hörselgången blir igensatt eller blockerad. Om detta låter lite skrämmande kan du besöka din veterinär. De kommer att visa dig hur du rengör örat och rekommenderar en säker rengöringsprodukt.

Om du är orolig för något du ser i din katts öra, ta honom till din veterinär för att få honom undersökt, eftersom öroninfektioner kan vara mycket irriterande och smärtsamma.

Läs också: Hur man minskar kattutsläpp i 9 enkla steg

Vilka verktyg ska jag använda för att sköta min katt?

Med en stålborste eller långtandad kam kan du borsta ner din katt till underull.

Om din katt har en dubbel päls behöver du en stålborste för att säkerställa att du också når underpälsen. Du kan köpa speciella borstar med trådborst av olika längd, som är mycket användbara för att ta bort löst hår från långhåriga, dubbelbelagda katter.

Om din katt tål detta kan du använda en kam på det långa håret, speciellt på tassarna och längs ryggen, för att ta bort eventuella små knutar.

Om din katt bara har en päls kan du använda en mjuk borste för att ta bort eventuella trassel. Vissa lockiga katter har en unik lockig päls som ser ut som om deras hår är lockigt. Detta beror på en genmutation. Lockhåriga raser inkluderar Devon Rex och Cornish Rex. Dessa katter behöver vanligtvis inte sköta eller borsta.

Hårlösa katter som Sphynx har ingen päls, men kräver fortfarande mycket underhåll eftersom deras hud blir fet och smutsig. De bör tvättas varje vecka så att alla sprickor och sprickor är noggrant rengjorda och torkade.

Läs också: The Ultimate Care Guide for Persian Cats

Slutgiltiga tankar

Katter med dubbel päls behöver mycket hjälp för att hålla sin vackra päls i gott skick.

Det finns mycket mer i våra katters pälsar än vad man kan se! Oavsett om din katt är röd, sköldpaddsskal, svart, vit, lila, grädde, choklad eller någon annan kombination, behöver deras päls lite kärlek från oss som ägare.

Dubbelbelagda katter är majestätiska djur, men deras päls är mycket underhållsvänligt. Som ansvarsfulla ägare är det viktigt att vi vet vilken typ av päls vår katt har så att vi kan ta hand om den ordentligt.

Att sköta din katt har många fördelar, inklusive bättre pälshälsa, färre smärtsamma trassel och mattor och ett renare hem. För att inte tala om, det är ett utmärkt tillfälle att knyta an till din katt och ha lite kvalitetstid tillsammans.

Läs också: Repetitiv, överdriven och tvångsmässig trimning hos katter

Vanliga frågor

Är det okej att raka en dubbel päls?

Att raka en dubbelbelagd katt är ett stort nej-nej (såvida det inte är av veterinära skäl, som att ta bort päls som förberedelse för ett kirurgiskt ingrepp).

Om du tar bort din katts päls kommer din katt inte att kunna hålla sig varm eftersom den använder sin päls för att reglera sin kroppstemperatur. Om han blir blöt kommer hans kroppstemperatur att sjunka väldigt snabbt. Om de är rakade är de inte skyddade från solen. En katts päls hjälper den också att gömma sig från byten och rovdjur.

Vad är en trippelpäls hos katter?

Vissa kattraser som kommer från extremt kalla klimat har tre lager päls, den vanliga underullen och ytterligare två pälsar ovanpå. En sådan ras är den sibiriska katten. Sibirier fäller mycket, så varnas att du kommer att behöva en strikt skötselregim för dessa vackra varelser.

Vilka är de fyra hårtyperna som finns hos katter?

Katter kan ha en kombination av:

  • Dunigt hår
  • Awn henne
  • Bevaka håret
  • Vibrissae

Dunhår är den tjocka isolerande underullen. Baldakinshår utgör majoriteten av kattens synliga hår, vilket bidrar till kattens pälsfärg och hjälper även till att isolera och skydda dunhåret. Skyddshår är grova och tjockare och hjälper till att hålla din katt torr. Vibrissae är morrhåren, som är tjocka, starka taktila hårstrån som hjälper din katt att uppskatta utrymmena de passar in i och hjälper honom att röra sig i mörkret.

Hur vet jag om min katt har en bra päls?

Om din katts päls är i gott skick ska den vara blank och slät, utan tofsar eller ojämnheter. Det ska vara tydlig hud under pälsen, utan kala fläckar, sårskorpor eller sårskorpor. Huden ska inte visa någon rodnad eller svullnad, och din katt tycker vanligtvis om att bli klappad och visar inga tecken på obehag.

Se även  Ska man skaffa en kattunge i julklapp?