Elektrolyter för smågrisar

Det är vanligt att veterinärer och uppfödare rekommenderar att du lägger till elektrolyter i din gris vatten, särskilt om de är sjuka.

Vad är elektrolyter? Elektrolyter ger näringsämnen som klorid, natrium, kalium och kalcium. Dessa är de näringsämnen som är viktigast för din gris tillväxt.

Elektrolyter hjälper också till att reglera din gris nerver och upprätthåller goda nivåer av hydrering. De spelar en viktig roll för att reglera balansen mellan alkalier och syror i en gris kropp.

Med tanke på den avgörande roll det spelar för din gris övergripande hälsa, är det viktigt att förstå hur det används och hur man bibehåller den korrekta balansen i din gris kropp.

Varför är elektrolyter viktiga för smågrisar?

För att verkligen förstå vikten av elektrolyt hos grisar är det viktigt att förstå vattnets roll i griskroppen.

Tänk på vatten som en kropps transportsystem. Den levererar näringsämnen, slaggprodukter, gaser och hormoner där de behövs. Förutom det hjälper vatten också till att balansera de baser och syror som produceras under ämnesomsättningsprocessen. Det spelar en viktig roll för att avleda värme under matsmältningen och även vid värmestress.

Nu kommer dessa processer inte att slutföras enbart med vatten. Detta kräver att en elektrisk reaktion äger rum. Det är här elektrolyter kommer in.

Vatten i sig har spårmängder av elektrolyter. Det räcker dock inte. Det är därför ibland mer elektrolyter behöver tillsättas till vattnet som matas till grisar, speciellt om grisen behöver fler lösningar som natriumbikarbonat, kalium, kalcium och magnesium i sin kropp.

Elektrolyter mäts i milliekvivalenter eller mekv, vanligtvis för att de bara finns i små mängder. Denna mätning visar om den elektriska laddningen de tillför systemet kommer att producera syror eller baser.

Det finns ett behov av en lämplig elektrolytbalans i varje gris kropp. Annars blir grisen mer utsatt för risker som uttorkning och saltförgiftning.

Läs mer om varför vattenbalansen är viktig i en gris kropp Denna artikel.

Vilka viktiga elektrolyter behöver smågrisar?

Det finns olika typer av elektrolyter, men dessa är de viktigaste som en gris kropp behöver:

  • Natrium (Na)
Se även  Hur hittar grisar tryffel?

Huvudsyftet med natrium är att upprätthålla normal vätskebalans i griskroppen. Det hjälper också grisen att ha sunda muskel- och nervfunktioner.

  • Kalium (K)

Kalium hjälper också till att upprätthålla korrekta muskel- och nervfunktioner. På ett sätt samverkar natrium och kalium eftersom kalium motverkar effekterna av natrium så att en balans kan uppnås.

  • Klorid (Cl)

Klorid är en negativ jon som håller en god balans i vätskorna både inuti och utanför grisens celler. Detta hjälper också till att hålla blodvolymen och blodtrycket på en hälsosam nivå.

  • Bikarbonat (HCO3)

Bikarbonat, liksom klorid, är också en negativ jon. Det hjälper också till att upprätthålla balansen av syror och baser mellan grisens kropp. Tillsammans med de andra elektrolyterna hjälper det till att balansera elektrisk neutralitet i och runt cellerna.

När ska du tillsätta elektrolyter i grisens vatten?

Elektrolyter behövs när du ser några tecken på obalans i din gris elektrolytnivåer.

Värmestress är ett av de mest uppenbara symtomen på brist på elektrolyter i grisens kropp. Du kommer att märka att din gris flämtar och andas med öppen mun, vilket är en grundläggande impuls att kyla kroppen.

När vatten avdunstar från kroppen (oftast på grund av värme) börjar kroppen också förlora koldioxid och bikarbonat. När detta fortsätter störs balansen mellan syra och alkali allvarligt.

Alla dessa förändringar kommer inte bara att påverka grisens nerver och muskler, utan också alla andra kroppsliga processer.

Hur man bibehåller sunda elektrolytnivåer

Vi vet nu att det är viktigt att hålla grisens elektrolytnivåer i balans. För att säkerställa att detta händer, här är några tips att följa:

  • Följ det rekommenderade vattenintaget baserat på din gris ålder och storlek.

Vätskebalans är ofta nyckeln i många förhållanden som din gris kan gå igenom. Lägg märke till det nära förhållandet mellan vatten och elektrolyter? Bara det borde berätta hur viktigt detta är.

Hur mycket vatten behöver din gris? Detta diagram bör berätta:

Typ av gris

Barnkammare (0 till 60 lbs)

Odlare (60 till 100 lbs)

Se även  Varför grymtar grisar?

Efterbehandlare (100 till 250 lbs)

Att bära grisar

Diande grisar

Rekommenderat vattenintag

0,7 till 1 gallon

2 till 3 liter

3 till 5 liter

3 till 6 liter

5 till 7 liter

Se till att din gris har tillgång till rent dricksvatten hela tiden, inte bara efter att ha ätit eller lekt. Detta är särskilt viktigt för unga smågrisar och växande grisar, eftersom större delen av deras kroppsvikt består av vatten.

  • Se efter synliga tecken på elektrolytobalans.

Grisar kommer alltid att visa synliga tecken som låter dig veta när något är fel med deras kroppar. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din gris beteende.

Detta blir ännu viktigare om din gris har blivit mer aktiv på sistone eller om vädret har blivit varmare. Det här är de vanliga fallen där risken för elektrolytobalans är högre.

Det nämndes tidigare att din gris skulle se ut som om den är andfådd, så se upp för detta. Vissa grisar skulle också visa ryckiga rörelser eller vara helt orörliga. Detta är tecken på att elektrolytobalansen börjar påverka deras nerv- och muskelfunktioner.

  • Upprätthåll din gris optimala kroppstemperatur.

Din gris kroppstemperatur spelar också en roll för elektrolytbalansen. Notera den optimala kroppstemperaturen för grisar av olika storlekar:

Typ av gris

Smågrisar

Avvanda djur

Odlare och slutbehandlare

Ammande suggor

Suggor och galtar

Optimal temperatur

25°C till 32°C (77°F till 90°F)

24°C till 30°C (75°F till 86°F)

16°C till 25°C (61°F till 77°F)

12°C till 22°C (54°F till 72°F)

16°C till 25°C (61°F till 77°F)

Kom ihåg att ju varmare det är, desto snabbare tappar din gris vatten i kroppen och desto mer behöver han extra elektrolyter också. Så se till att din gris kroppstemperatur inte överstiger dessa gränser.

  • Vaccinera mot sjukdomar som leder till uttorkning.

När din gris blir sjuk finns det alltid risk för uttorkning. Och när din gris är uttorkad finns det risk för obalans i din gris elektrolytnivåer, särskilt om det är ett tillstånd som gör att din gris kräks eller har diarré.

Se även  Är husdjursgrisar destruktiva?

Se till att du får alla vaccinationer din gris behöver så att immunförsvaret är förberett för eventuella hot. Ge också en ren miljö för din gris, eftersom kvaliteten på din gris miljö också kan avgöra din gris hälsa.

  • Låt din veterinär kontrollera din gris elektrolytnivå.

Se till att du går till veterinären regelbundet. Din veterinär kan övervaka din gris övergripande hälsa och kommer att tala om för dig om din gris behöver extra elektrolyter i kroppen.

Din veterinär kommer också att råda dig att då och då lägga till andra kosttillskott till din gris diet. Du förstår, även om du känner att du ger dina grisar alla de grundläggande näringsämnen de behöver, kan det fortfarande finnas fall där de inte får i sig tillräckligt av något. En veterinär skulle vara bäst att fråga om detta.

Relaterade frågor

Vid vilken temperatur ska smågrisar hållas?

En gris kroppstemperatur bör helst vara mellan 38,5°C och 39°C eller 101,5°F till 102,5°F. När en gris kroppstemperatur sjunker riskerar de att få hypotermi. Allt högre än det intervallet och grisen kan gå igenom värmestress. I vilket fall som helst riskerar grisen att dö, vilket gör det viktigt att skapa en miljö för din gris för att bibehålla den rekommenderade kroppstemperaturen.

Vad skulle få en gris att plötsligt dö?

Det är känt att tarm- och andningsbesvär hos grisar kan orsaka plötslig död, särskilt hos unga smågrisar och växande grisar. Vissa tarmtillstånd som ofta orsakar plötslig död inkluderar magsår, hemorragiskt tarmsyndrom, ileit och vriden tarm. När det gäller andningsproblem är actinobacillus suis och actinobacillus pleuropenumonia också kända för att orsaka plötslig död. Andra orsaker till plötslig död inkluderar aneurysm, trauma och elektriska stötar.

Vad ska hända med en smågris efter födseln?

Helst ser du till att smågrisar får värme direkt efter födseln. Helst ska hela grisningsboxen vara uppvärmd och inte bara i krypgrunden. Efter detta ska varje smågris bearbetas efter behov. bearbetningen inkluderar klippning av tänder, klippning och behandling av navelsträngen samt svansdockning.