Emotionellt stöd Kaniner: Vad du behöver veta

Om du någonsin har bott med en kanin, är du säker på att du förstår hur underbara dessa små lurviga vänner kan vara för din mentala hälsa. Som någon som växte upp med allmän ångest kan jag inte ens börja förklara hur mycket mina husdjurskaniner har hjälpt mig att klara av livet och förbättra min allmänna mentala hälsa. För er i en liknande situation kan det vara värt att prata med en psykiater eller terapeut om känslomässiga stöddjur.

Husdjurskaniner kan vara känslomässiga stöddjur (ESA) för människor som kämpar med psykisk ohälsa. ESA måste ordineras av en psykolog som en form av behandling, som intygar att husdjuret kommer att hjälpa till att lindra personens sjukdom och stödja deras mentala hälsa.

Om du lider av tillstånd som ångest, depression eller något annat psykiskt tillstånd och märker att ditt husdjur förbättrar din förmåga att fungera i det dagliga livet, kan du få din kanin certifierad som ett emotionellt stöddjur. Att skaffa den här dokumentationen hjälper dig att hitta bostad och resa utan att behöva separeras från ditt husdjur. Det är dock viktigt att förstå kraven och lagarna kring känslomässiga stöddjur. På så sätt vet du vilka rättigheter du har och är beredd på de situationer som kan uppstå.

Vad är ett känslomässigt stöddjur

Ett emotionellt stöddjur (ESA) är helt enkelt ett husdjur som ger komfort och känslomässig stabilitet till människor som upplever de negativa effekterna av en mental hälsa eller utvecklingsstörning. Djuret behöver inte vara speciellt utbildat för denna roll. Det är bandet mellan djur och skötare som är viktigast för att stödja mental hälsa.

Hundar är vanligtvis dokumenterade som ESA. Men praktiskt taget alla raser eller arter kan certifieras om deras sällskap hjälper till att lindra de negativa symptomen på vilken psykisk sjukdom som helst som behandlas. Det betyder att även en kanin kan bli ett känslomässigt stöddjur!

Känslomässigt stöd djur vs terapidjur vs tjänstedjur

Många blandar ihop termen emotionellt stöddjur med ett terapidjur eller ett tjänstedjur, men det är egentligen tre olika klassificeringar som också har olika kriterier och juridiska skydd. Dessa olika typer av husdjurstjänster kommer att ge din kanin olika mängd rättsligt skydd, men kommer också att kräva olika mängder träning.

Terapi djur

Terapidjur skiljer sig från ESA genom att de används för att ge känslomässigt stöd till patienter under terapisessioner (ofta i grupp) snarare än som personliga husdjur. De är utbildade för att vara en del av Animal Assisted Therapy (AAT) och måste vanligtvis vara registrerade hos en nationell terapidjursorganisation för att få komma in på ett sjukhus eller en psykologisk anläggning.

Kaniner (och alla typer) kan tränas till att bli terapidjur. Det finns inga federala regler för terapidjur förutom att erkänna AAT som en typ av terapi, men kaniner måste fortfarande uppfylla vissa specifika kriterier från den organisation de är certifierade med. Detta kan variera beroende på organisation, men inkluderar vanligtvis:

 • Vänlig runt människor.
 • Frisk och välskött.
 • Trimmade naglar och välvårdad päls.
 • Bekväm på okända platser och runt höga ljud.
 • Kan bära sele och koppel.
 • Helt pottränad utan olyckor.

Servicedjur

Även om en ESA ger sin vårdgivare känslomässig tröst, behöver de inte genomgå rigorös utbildning för att uppfylla kriterierna för att bli certifierade. Ett tjänstedjur däremot är tränat att utföra specifika funktioner som stödjer en person med funktionsnedsättning. Till exempel faller ledarhundar i denna kategori, liksom hundar som är tränade att skjuta en rullstol eller att varna när en rökdetektor slocknar.

Se även  Hur visar kaniner tillgivenhet? 12 tecken att leta efter!

Servicedjur har mycket mer skydd enligt lagen på grund av de livsviktiga tjänster de utför. För närvarande kan ENDAST HUNDAR certifieras som tjänstedjur. Din kanin kan inte bli certifierat tjänstedjur och kan därför inte få det lagskydd som tjänstedjur har.

Kriterierna för en känslomässigt stödkanin

Kriterierna för ESA-husdjur är faktiskt ganska öppna. Det finns ingen specialiserad utbildning för din kanin att gå igenom eller något certifieringstest för att den ska klara. En ESA behöver bara vara icke-aggressiv offentligt och inte orsaka störningar i hemmet.

För kaniner betyder det att de inte kommer att slå ut mot någon om de förs in i en offentlig miljö. De flesta kaniner har inga problem med detta eftersom aggression är ovanligt. Att inte vara till besvär hemma betyder helt enkelt att de inte orsakar mer ångest snarare än att ge känslomässigt stöd.

Till exempel, om du upptäcker att din kanin ständigt hamnar i problem, kommer du att ständigt bli upprörd över deras handlingar. I det här scenariot gör de inte sitt jobb med att ge tröst och känslomässigt stöd, så det skulle inte vara ett bra alternativ för ett känslomässigt stöddjur.

Dessutom är det enda du behöver för att certifiera din ESA-kanin ett brev från en legitimerad psykolog eller terapeut. Detta brev ska innehålla en bekräftelse på att du har en funktionsnedsättning eller psykisk sjukdom och att kaninen har blivit ordinerad som behandling. Tillstånd för vilka en ESA kan förskrivas som behandling inkluderar:

 • Spänning
 • Depression
 • Autism
 • PTSD
 • Bipolär sjukdom
 • Andra relaterade psykiska sjukdomar

Lagarna kring känslomässigt stöd kaniner

En vanlig missuppfattning om ESA:er är att de är juridiskt skyddade för att följa med sina vaktmästare vart de än går. Så är inte fallet. Faktum är att ESA-kaniner har en fruktansvärt begränsat rättsskydd.

De är inte officiellt erkända som tjänstedjur enligt Americans with Disabilities Act (ADA), så de ges inte samma lagliga rättigheter. De enda två områden där Emotional Service Animals får någon form av rättsligt skydd för att följa med sina ägare är under flygresor och i permanent boende.

Flygresor för ESA

Uppdatering: Från och med december 2020, är flygbolagen inte längre skyldiga att tillåta känslomässiga stöddjur på flyg. De enda djur som omfattas av Transportdepartementets reviderade regler är utbildade ledarhundar.

Eftersom många personer med kronisk ångest eller andra psykiska tillstånd blir extremt stressade när de flyger, finns det särskilda hänsyn till ESA när de reser med flyg.

Enligt Air Carrier Access Act (ACAA) måste känslomässiga stöddjur kunna ansluta sig till sina skötare i flygplanets kabin utan en extra avgift för husdjur. dockflygbolag kan kräva bevis från en licensierad yrkesman på att husdjurets närvaro i kabinen krävs som behandling för funktionshinder eller psykisk sjukdom.

Du behöver ett brev från en legitimerad psykolog eller terapeut skrivet under det senaste året som förklarar att du har en funktionsnedsättning eller kvalificerad psykisk sjukdom och att kaninen måste följa med dig på planet för att behandla det tillståndet.

Se även  Kan kaniner äta nyklippt gräs?

Du kommer också att vilja kontakta flygbolaget i förväg så att de kan meddela dig exakt vilken typ av dokumentation de vill ha från dig för att bevisa ditt behov och för att veta hur de behöver dig för att transportera kaninen. Många flygbolag kräver att kaninen alltid är kvar i en transportör, medan andra tillåter dem att resa i koppel.

Bostadsrätt för ESA

Det enda andra sättet din känslomässiga stödkanin kommer att få rättsligt skydd är i permanent bostad. Fair Housing Act säger att en ESA kan anses vara ett rimligt boende för en person med funktionsnedsättning. Det innebär att du inte behöver betala en extra husdjursavgift för att få bostad med din kanin och hyresföreningen är skyldig att låta din kanin bo hos dig, även om de normalt inte tillåter husdjur.

Precis som med flygbolag kommer bostads- och hyresföreningar att kräva dokumentation om att din kanin är ett känslomässigt stöddjur som tillgodoser ett specifikt behov av psykisk hälsa. Du måste tillhandahålla ett brev från en licensierad professionell som tydligt anger att din kanin har ordinerats som en ESA för att stödja din mentala hälsa.

Enligt lag har en värd endast rätt att vägra ett tjänstedjur om husdjuret utgör en hälso- eller säkerhetsrisk eller om boendet skulle skapa en onödig ekonomisk börda för dem. Hyresvärden får inte höja hyran eller vräka en hyresgäst bara för att de behöver en ESA.

Vad är INTE den lagliga rätten för en ESA

Bortsett från flygbolag och bostäder, finns det inga federala skydd för din känslomässiga stödkanin. Andra institutioner och typer av transporter är INTE skyldiga att ta med ditt husdjur. Om husdjur normalt inte är tillåtna i en byggnad eller ett område, så är inte din kanin det heller. Om husdjur normalt har en extra avgift, så har din kanin det också.

Din kanin kommer inte att få någon speciell behandling i någon av dessa anläggningar eftersom den är ett känslomässigt stöddjur:

 • Taxibilar (inklusive Uber, Lyft, etc.)
 • hotell
 • bussar
 • Bibliotek
 • teatrar
 • Parker
 • Tåg
 • Stränder
 • Restauranger
 • Butiker och gallerior
 • Överallt där det inte är ett flygplan eller ditt eget permanenta hem

Detta betyder inte att anläggningarna inte kan tillåta ditt husdjur att följa med dig när du låter dem veta ditt behov, men det betyder att de inte är nödvändig och kan lagligt lägga till en extra husdjursavgift till priset.

De enda möjliga undantagen är med vissa statliga lagar. Du kan slå upp de specifika lagarna i din statliga och lokala kommun för att se om de utökar skyddet för känslomässiga stöddjur.

Hur du certifierar din husdjurskanin som ett känslomässigt stöddjur

Du kommer att stöta på många sajter om Emotional Support Animals som säger att du måste registrera ditt husdjur på deras onlinesida för att få certifiering. De kommer att skicka ett certifikat, en söt ESA-väst och till och med ett ID för ditt husdjur för att få allt att verka mer officiellt. Att registrera din kanin med ett av dessa onlineregister gör absolut ingenting för att göra dem till en officiell ESA.

Se även  Så du har en kanin till påsk. Och nu då?

Det enda sättet du kan ”certifiera” att din kanin är ett känslomässigt stöddjur är att få ett brev skrivet och undertecknat av en legitimerad psykolog eller terapeut. Det behöver inte vara din vanliga terapeut, eftersom många inte har råd med terapibesök varje vecka. Du behöver dock träffa någon som kan diagnostisera ditt tillstånd och ordinera dig som en ESA för behandling av den psykiska sjukdomen.

Tänk på att om du reser eller flyttar ofta kan du behöva ha ett annat dokument skrivet och undertecknat varje år. De flesta flygbolag och bostadsrättsföreningar kommer att kräva att brevet undertecknas och dateras inom det senaste året när du lämnar in dokumentet för godkännande.

Kraven i ditt brev inkluderar:

 1. Skrivet av en licensierad proffs på sitt eget brevpapper.
 2. Förklara att du har en funktionsnedsättning. Det behöver inte stå vad handikappet är, bara att du har fått diagnosen en erkänd psykisk sjukdom.
 3. Inkludera en rekommendation eller recept på din kanin som ett känslomässigt stöddjur för att lindra de negativa symptomen på ditt tillstånd. Flygresor bör också tydligt ange att kaninen måste följa med dig i flygplanets kabin.
 4. Inkludera licensnummer, underskrift och datum för den mentala hälsovårdaren.

Hur kaniner ger känslomässigt stöd

Medan hundar är den absolut vanligaste typen av känslomässigt stöddjur, är kaniner inte helt ovanliga. Som art har de många egenskaper och egenskaper som kan göra dem till idealiska husdjur för att ge mentalt och känslomässigt stöd till sina skötare.

Om du funderar på att skaffa ett husdjur för att stödja dina mentala hälsobehov, här är några skäl att överväga att skaffa en kanin istället för ett mer traditionellt husdjur:

 • Kaniner är tysta. Högt skällande från hundar eller ihållande mjau från katter kan vara överväldigande och stressande, så ett lugnt husdjur är ofta ett bättre val för de av oss som är utsatta för sensorisk överbelastning.
 • Kaniner kan använda en kattlåda. Du behöver inte oroa dig för att ta en kanin på en promenad varje dag eftersom de är lätta i kattlådan.
 • Kaniner är rena. Kaniner behöver inte badas eftersom de kan hålla sig rena. Så länge din kanin är pottränad i kattlådan, behöver du inte oroa dig för ett smutsigt och illaluktande hus.
 • Kaniner är väldigt sociala. När kaniner behandlas som sällskapsdjur binder de sig snabbt till sina skötare. De flesta kaniner kommer att älska att sitta bredvid dig och bli klappade i timmar i sträck.
 • Kaniner kan tränas. Kaniner är intelligenta och kan tränas i att göra ett antal trick som gör livet lite lättare, inklusive att komma till dig när du ringer.
 • Kaniner har en lång livslängd. Tamkaniner som sköts väl kan förväntas leva cirka 10 år, ibland längre.

Källor

 1. Brannan, Jacquie ”Servicedjur och känslomässiga stöddjur.” Nationellt nätverk. https://adata.org/guide/service-animals-and-emotional-support-animals.
 2. ”Service, emotionellt stöd och terapidjur.” American Veterinary Medical Association (AVMA). https://www.avma.org/resources-tools/animal-health-welfare/service-emotional-support-and-therapy-animals.
 3. ”ADA-krav: Servicedjur.” USA:s justitiedepartementet. 24 februari 2020. https://www.ada.gov/service_animals_2010.htm.
 4. Schaper, David. ”Den federala regeringen slår ner på känslomässiga stöddjur på flygplan.” NPR. 8 december 2020. https://www.npr.org/2020/12/08/944128779/federal-government-cracks-down-on-emotional-support-animals-on-planes.