En kanins hastighet: Hur snabbt springer de?

Kaniner är kända över hela världen för sina stora öron, bocktänder och sin förmåga att springa väldigt snabbt. Du kanske ser vilda kaniner springa över din gräsmatta, eller se bilder på dem springa med bakbenen ända upp till ansiktet. Kaninkroppar är designade för att ge dem fart så att de kan fly från sina många, många naturliga fiender.

I genomsnitt har kaniner en maximal löphastighet på 30 mph. Vissa harar kan till och med nå hastigheter på 70 km/h. De flesta kaniner når dock inte dessa topphastigheter eftersom de springer i sicksackrörelser för att bättre undvika rovdjur.

De tamkaniner vi håller som husdjur kommer med största sannolikhet aldrig att nå dessa topphastigheter. Genom att vara säkra och friska i våra hem behöver våra kaninkamrater inte springa i hög hastighet. Men även husdjurskaniner behöver utrymme att röra sig och springa runt på det sätt som naturen byggde dem.

Hastigheten hos en kanin

En kanins anatomi är byggd på ett sådant sätt att de kan springa väldigt fort. Deras kraftfulla bakben ger dem förmågan att accelerera snabbt från stillastående. Det betyder att de kan lossna på ett ögonblick. Deras bakben tillåter dem också att ändra riktning snabbt, sicksackande för att undvika rovdjur.

En kanins kropp är inte gjord för att springa långa sträckor, utan istället är de utmärkta sprinters. Om vi ​​tittar på deras topphastigheter är dessa inte hållbara siffror. Istället är det farten som kaniner kan uppnå när de springer och försöker hitta en plats att gömma sig för sina förföljare.

Det finns många olika typer av kaniner. För de flesta av dessa arter har deras hastighet inte studerats direkt och kan endast antas baserat på andra liknande arter. Bomullsvanskaniner och harar har fått mest uppmärksamhet.

Cottontail kaniner

En grupp kaniner som bor i områden runt om i världen är bomullssvanskaniner. De bildar släktet Sylvilagus och totalt 20 olika typer av kaniner. Av dessa har den östliga bomullssvansen, hemmahörande i Nordamerika, varit den mest studerade. Dessa kaniner är små och väger vanligtvis bara cirka 2-4 pund. Cottontail-kaniner springer med en maximal hastighet på cirka 30 mph. Men på grund av sin zigzaggande rörelse når de vanligtvis bara cirka 30 km/h.

Se även  Vad ska man göra med en vild kaninunge? Vad man ska göra och vad man inte ska göra!

Harar

En jackrabbit nämns ofta som den snabbaste kända kaninarten. Jackrabbits är dock faktiskt en typ av hare. Harar är i samma familj som kaniner, men de är större med proportionellt större och starkare bakben. Av denna anledning kan de flesta hararter springa mycket snabbare än kaniner.

Jackrabbits kan nå topphastigheter på 45 mph. De kan också hoppa hela 10 fot i ett enda hopp! Men som kaniner har harar liten uthållighet och kan bara ha dessa farter under en kort tid. Om de inte kan hitta skydd, kommer de sannolikt att bli överkörda av rovdjur som har mer uthållighet.

Europeiska kaniner (tam)

Tamkaniner är ättlingar till en art som är infödd i Europa. De är vanligtvis större än bomullssvanskaniner (även om vissa har fötts upp för att vara mindre). Europeiska kaniner är kända för att nå topphastigheter på cirka 35 mph, men de flesta tamkaniner når inte dessa höga hastigheter.

Stigande strid

De flesta djur har svårare att springa uppför än nedför. Kaninernas anatomi ger dem en unik fördel i dessa uppförslopp. Med bakbenen betydligt längre än frambenen kan kaniner och harar enkelt hoppa uppför backar och sluttningar. Det är möjligt att de till och med kan springa snabbare uppför än nedför. Det betyder att om kaniner kan hitta en ramp att springa uppför, kan de kanske springa undan sina snabba förföljare och ha en bättre chans att ta sig i säkerhet.

Kaniner mot de snabbaste

Kaniner är väldigt snabba djur, men det är även andra varelser som delar sin miljö. Att springa iväg snabbt ger dem en chans att undvika rovdjur, men för att undvika att bli fångad är deras bästa försvar att gömma sig eller se till att de går obemärkt förbi i första hand.

Hur är kaniner jämfört med andra snabba djur?

Djur Toppfart
Gepard 70 mph
Antilop 55 mph
Lejon 80 km/h
Jackkanin (hare) 45 mph
Häst 70 km/h
Prärievarg 43 mph
Räv 42 mph
Vinthund 40 mph
Bomullssvanskanin 30 mph
Rådjur 30 mph
Tamkatt 30 mph
Schäfer 30 mph
Grizzly björn 30 mph

Tamkaniner

Tamkaniner är snabba. De är säkert bra på att undvika våra händer när vi försöker ta upp dem. Men i de flesta fall är de inte tillräckligt vältränade för att nå sina topphastigheter. Kaniner som känner sig trygga hemma behöver inte springa lika fort.

Se även  5 skäl till varför kaniner är bra husdjur

Även när de inte springer i toppfart behöver kaniner utrymme att springa. Regelbunden träning hjälper till att hålla dem glada och friska. Det är viktigt för dig att ge din kanin tid och utrymme att träna dagligen så att den kan fortsätta att vara din glada följeslagare.

Zoomande kaniner

Har du någonsin märkt att din kanin springer runt i rummet i cirklar? De kan till och med kasta ett konstigt snurrande hopp då och då när de surrar runt i rummet. Den här typen av löpning är vad husdjurskaniner gör när de är väldigt glada. Det där konstiga hoppet de gör kallas en binky, och det är bokstavligen ett kaninhopp av glädje.

Detta beteende är vanligast hos kaniner när de är upphetsade över något. Till exempel kanske de vet att det är den tid på dygnet då de brukar få sina dagliga bladgrönsaker. Kaninen zoomar runt för att de är så exalterade över middagstiden.

Unga kaniner zoomar in oftare än äldre kaniner, precis som barn blir mer synligt upphetsade än vuxna. När kaniner blir äldre kommer de att lugna ner sig och höghastighetszoomning blir mindre frekvent. Men du kommer fortfarande att se din kanin zooma ibland. Ibland är de bara för glada för att stå still.

Hur mycket motion behöver husdjurskaniner?

Kaniner behöver cirka 2-4 timmar att träna varje dag. Mängden beror på din kanins aktivitetsnivå och hälsa, och det behöver inte vara allt på en gång. Din kanin kommer förmodligen att vara aktiv och utforska i 10-15 minuter, sedan vila lite och sedan utforska igen. Det är bäst att ge dem så mycket tid som möjligt utanför sitt område för att ge dem mer motion. För mina kaniner, så länge jag är hemma, håller jag hägnet öppet så att de kan hoppa runt.

Se även  Hur man tröstar en kanin under ett åskväder

Inuti kontra utanför

Jag rekommenderar att du håller din kanins livsrum inomhus, men det går bra att ge dem lite tid utomhus för att träna. Att ge din kanin lite tid att röra sig i ett rum i ditt hus eller lägenhet kommer också att ge gott om plats för en kanin. Eller så kan du till och med använda sele och koppel för att ta ut din kanin på promenader.

Det minsta utrymmet du bör ge din kanin för sin dagliga träning är 24 kvadratfot, men du kan alltid ge honom mycket mer utrymme om det är tillgängligt. Om du till exempel låter dem hänga i ditt vardagsrum eller sovrum ger dem utrymme att springa och vara en glad kanin.

Du kan också sätta upp en löprunda utomhus för din kanin. Denna måste ha samma minimistorlek som det invändiga utrymmet. Se också till att ge din kanin några skuggiga områden att dra sig tillbaka till och ta bort eventuella giftiga växter.

källor:

  1. Cohen, Robert. ”Hastighet av kanin eller hare.” Fysik boken. 2001. https://hypertextbook.com/facts/2001/RobertCohen.shtml.
  2. ”Orientalisk bomullssvans.” nationella geografiska. https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/e/eastern-cottontail-rabbit.
  3. Dude Stanton Ford. ”Comptons avbildade uppslagsverk: att inspirera ambition, att stimulera fantasin, att förse det frågande sinnet med korrekt information berättad i en intressant stil, och på så sätt leda den till bredare kunskapsområden, det är syftet med detta arbete.” F.E. Compton, sid. 1583-1585. 1922. Åtkomst: https://books.google.com/books?id=BFJHAQAAMAAJ&dq.
  4. ”Djurens hastighet.” Information tack. https://www.infoplease.com/math-science/biology/plants-animals/speed-of-animals.

Relaterade frågor:

Kan kaniner försvara sig mot rovdjur?

När de hamnar i hörn kan kaniner använda sina klor, tänder och starka bakben för att bekämpa rovdjur och försvara sig själva. Men en kanins bästa försvar är deras förmåga att upptäcka rovdjur tidigt och springa iväg innan de upptäcks.

LÄS MER

Varför har kaniner långa öron?

Den främsta anledningen till att kaniner har långa öron är att hjälpa dem att reglera sin kroppstemperatur i varma klimat. De långa, kupade öronen hjälper också kaniner att identifiera var rovdjur kommer ifrån och ger dem en chans att fly snabbt.

LÄS MER