En steg-för-steg-guide för att bada en kanin (med 3 metoder)

Du har säkert hört vid det här laget att det inte är en bra idé att bada din kanin. Detta kan leda till hälsoproblem, såsom hypotermi eller en hudinfektion. Så vad ska du göra om din kanin blir smutsig när ett bad inte är ett alternativ?

Det finns tre sätt att bada din kanin om den blir smutsig. Du kan rengöra små smutsiga fläckar med en fuktig trasa. Om din kanin är väldigt smutsig eller har urinfläckar på pälsen kan du ge din kanin ett torkbad med majsstärkelse. Du bör bara använda ett vått bad om du vill ta bort klumpar av avföring från din kanins skinkor.

Vanligtvis finns det ingen anledning att bada en kanin. Kaniner är perfekt kapabla att hålla sig rena och tillbringar en stor del av dagen med att trimma sig själva. Om inte din kanin är äldre eller handikappad, bör du inte förvänta dig att använda dessa tekniker ofta. Däremot kan de komma väl till pass om din kanin någon gång blir smutsig och behöver lite hjälp med att diska.

 • Relaterad artikel: Varför kaniner inte ska bli blöta och hur man torkar av dem

Rengör en kanin på plats

Det första alternativet för att bada en kanin när den är smutsig är att bara göra rent den. Du tar bara tag i en fuktig tvättlapp och tar bort eventuella fläckar eller smuts från din kanins päls. Det går bra att använda lite tvål om det är en tuff plats att rengöra.

Denna metod för att rengöra en kanin är bäst för små röror som bara finns på pälsens yta. Till exempel kanske din kanin har lyckats få lite äppelmos i pälsen. Detta är metoden du skulle använda för att rengöra den klibbiga röran.

Om det inte är en djup fläck kan du förhindra att pälsen blir genomblöt med denna fläckrengöringsteknik. Medan en kanins underull behåller fukten, kan ytpälsen torka ut ganska snabbt. Det betyder att fläckrengöringsmetoden inte är skadlig för kaniner. Det är mycket säkrare än att försöka ge din kanin ett bad.

Tillbehör behövs

För att upptäcka en kanin behöver du bara någon form av trasa eller tvättlapp. Du kan också använda en liten mängd tvål för att hjälpa till, men det är bäst att bara använda det om du inte kan bli av med röran enbart med vatten. Du kan också använda en handduk för att snabbt torka den fuktiga pälsen, men det är ofta inte nödvändigt för små fläckar.

Steg för steg

 1. Ta först tvättlappen eller trasan och blöt den. Ring ut den så att den är fuktig och inte helt blötlägger din kanin.
 2. Gnid in den smutsiga pälsen på din kanin. Var så försiktig som möjligt för att inte irritera din kanin. Om de inte slutar vrida sig kan du behöva lägga dem i en låda eller i knät medan du tränar ut fläcken. För envisa fläckar, tillsätt lite tvål för att ta bort smutsen.
 3. Om det behövs, torka din kanins päls. Om delar av din kanins päls har blivit mycket blöt, torka dem med en handduk.

Denna teknik är den snabbaste och enklaste metoden för att bada en kanin. Det tar vanligtvis bara några minuter. Det kan ta lite längre tid för en envis fläck, men inte ens då räknar jag med att den håller i mer än 10 minuter.

Se även  Ska min kanins öron vara varma?

Ge din kanin ett torrt bad

Ett torrt bad är en teknik där du använder ett pulver som du arbetar igenom din kanins päls. Pulvret klumpar sig runt smuts och skräp och kan kammas ut ur kaninens päls. Denna metod låter dig rengöra din kanin utan att någonsin bli blöt.

Du kommer att vilja använda torrbadsmetoden om din kanin lyckas bli ordentligt smutsig. Kanske lekte de ute och bestämde sig för att rulla sig i leran, eller så kom de in i kattlådan och hade en urinfläck på hela sidorna.

Torrbadstekniken är bättre på att ta bort färska fläckar än äldre påtorkat smuts. Du kan behöva använda den här metoden i samband med punkttorkning. Använd en fuktig tvättlapp för att ta bort envisa fläckar och använd pulvret för ett grundligare bad.

Tillbehör behövs

De viktigaste verktygen du behöver för att ge din kanin ett torrt bad är:

 • Majsstärkelse eller babypulver baserat på majsstärkelse. Dessa är säkra om din kanin så småningom får i sig en liten mängd. Undvik formler som innehåller talk.
 • En fintandad kam. Du kan använda din kanins vanliga kam eller en fintandad människokam.
 • En tvättlapp eller handduk. Något du kan använda för att torka av överflödigt pulver från din kanin.

Steg för steg

 1. Strö lite pulver på din kanin. Använd en generös näve majsstärkelsepulver till torrbadet, men var noga med att inte låta din kanin andas in för mycket av det.
 2. Massera in pulvret i din kanins smutsiga områden. Detta steg kan ta lång tid. Fortsätt att massera in pulvret i din kanins päls tills det börjar bilda klumpar. Du kan behöva tillsätta mer majsstärkelse.
 3. Använd kammen för att ta bort klumpar av smuts och skräp. När du ser de flesta av de smutsiga områdena klumpa ihop sig med pulvret, använd kammen för att försiktigt ta bort det från din kanins päls.
 4. Använd trasan för att torka bort överflödigt pulver. När din kanin är ren, borsta bort så mycket majsstärkelsepulver du kan. Även om det är okej för din kanin att få i sig lite, vill vi hålla detta till ett minimum.

Torrbadmetoden är inte lika snabb och enkel som att bara rengöra en kanin. Räkna med att det tar minst en halvtimme, speciellt om din kanin har en tendens att slingra sig runt. Det kan hjälpa att ta din kanin till badrummet eller placera den på en bänk medan du ger den ett torrt bad. Detta hindrar dem från att lätt fly och gör det lättare att rensa upp allt pulver efter att torkbadet är över.

Vad är ett kaninrumpabad?

Ett kaninrumpabad är en metod som används för att tvätta din kanins skinkor om den har stora mängder avföring och urin fast i pälsen. Detta är ett tillstånd som kallas poopy butt som uppstår när kaniner inte kan hålla sig rena. Det är vanligt att feta, äldre och funktionshindrade kaniner upplever detta tillstånd eftersom de är orörliga eller oförmögna att nå (på grund av artrit eller överflödigt fett).

För denna metod, använd en liten mängd vatten i en grund panna för att ta bort klumpar av bajs och tovig päls. Efter det bör du ta dig tid att torka din kanin ordentligt för att förhindra hudinfektioner och hypotermi.

Tillbehör behövs

Verktygen du behöver för ett kaninrumpabad inkluderar:

 • Liten soptunna. Detta kan vara ett handfat eller en extra kattlåda du har i närheten.
 • Handdukar. Dessa används för dragkraft på botten av lådan och för att torka din kanin.
 • Gummihandskar. Använd gummihandskar om du är bråkig med att röra vid bajs med händerna. Du kan också använda en tvättlapp.
 • Hårtork. Se till att använda en hårtork med låg värme.
Se även  Hur registrerar man en kanin? Hela processen!

Steg för steg

 1. Lägg en handduk i botten av en liten behållare. Detta kommer att ge din kanins fötter lite dragkraft så att de känner sig säkrare i processen.
 2. Fyll brickan med 1-2 tum varmt vatten. Gör inte vattnet för varmt eller för kallt, eftersom kaniner har känslig hud. Du behöver bara tillräckligt med vatten för att sänka deras bakben och skinkor.
 3. Placera din kanin med rumpan i vattnet. Gör ditt bästa för att hålla din kanins övre halva uppe och borta från vattnet så att bara deras skinkor blir genomblöta.
 4. Ta på dig handskarna och virvla runt vattnet för att blötlägga bajsen på din kanins rumpa. Det kan ta ett tag innan bajsbollen är tillräckligt mjuk att ta bort. Fortsätt blötlägga den och arbeta runt kanterna för att ta bort den. Du kanske vill byta ut vattnet i tanken med färskvatten då och då, eftersom det kan bli grumligt.
 5. Dra försiktigt i bajsen tills den lossnar. Var försiktig så att du inte skadar din kanin. Fokusera på området där bajsbollen ansluter till din kanins päls.

Eftersom ett rumpabad kommer att helt blöta nedre halvan av din kanin, ta dig tid att torka av dem ordentligt också. Detta kommer att hjälpa till att förhindra hypotermi och andra utslag och infektioner på grund av våt päls.

För att torka av din kanin

 1. Placera din kanin på en handduk. Du vill ha den här torkstationen redo innan du börjar rumpabadet så att du enkelt kan få upp din kanin ur vattnet och på handduken.
 2. Klappa din kanin torr så mycket som möjligt. Börja med att klappa din kanin med en annan handduk för att ta bort överflödigt vatten. Var försiktig eftersom kaninhuden är mycket ömtålig när den är våt.
 3. Använd hårtorken på lägsta värmeläge för att torka din kanin helt. Använd inte en sval miljö eftersom detta kan leda till hypotermi, men undvik även att använda luft som är för varm. Håll så långt avstånd mellan hårtorken och kaninen som möjligt samtidigt som du torkar dem effektivt.
 4. Fortsätt tills din kanin är helt torr, pausa om luften blir för varm. Kaninpäls drar till sig fukt, så det kan ta lång tid att torka. Se till att ta en paus var 5:e minut för att undvika överhettning av din kanin.

Hela processen från början till slut kan ta väldigt lång tid. Du kommer att vilja avsätta en hel eftermiddag för att se till att du har tid att noggrant tvätta och torka din kanin. Det är också bäst att ha en partner som hjälper dig med denna teknik. En person som håller i kaninen medan den andra rengör den kan hjälpa den att gå snabbare och minska risken för skador.

Hur man förhindrar kaninbajsrumpa i framtiden

Efter den första rengöringen kan du förhindra ett helt bad i rumpan om du regelbundet rengör din kanins botten. Kontrollera i alla fall din kanins rumpa varannan dag och rengör eventuella avföring eller urinfläckar. Detta förhindrar att ytterligare en boll av bajs byggs upp.

Det enda sättet att verkligen förhindra detta i framtiden är att behandla det underliggande tillståndet. Detta innebär att hjälpa en överviktig kanin att gå ner i vikt och få smärtstillande medicin mot en äldre kanins artrit. Om din kanin är handikappad bör du betrakta denna uppgift som en del av deras dagliga skötsel för att säkerställa att din kanin förblir bekväm och frisk.

Se även  Vilka grönsaker är bra för kaniner?

Vad ska man undvika när man badar en kanin

Jag har tagit upp de tre teknikerna som används för att tvätta kaniner, men jag vill ta mig tid att undvika några misstag. Detta säkerställer att du kan hålla din kanin så säker och frisk som möjligt under hela processen.

 • Undvik ett traditionellt badkar eller dusch. Blötlägg inte din kanin helt och sänk den inte i ett bad- eller duschspray. Detta kan tillåta vatten att komma in i kaninens näsa och öron, vilket orsakar andningsproblem eller en inneröratinfektion.
 • Se till att din kanin inte förblir blöt under långa perioder. För att undvika hypotermi bör du torka av din kanin så snart som möjligt efter att den blivit blöt.
 • Undvik schampon. De flesta schampon är gjorda med kemikalier som inte är säkra för kaninhud. Detta inkluderar många husdjursschampon som används för katter och hundar.
 • Undvik loppbehandlingar. De flesta loppbehandlingar är i doser alldeles för starka för att användas på kaniner, så det är bäst att undvika loppbad helt och hållet.
 • Undvik farliga kemikalier. Kemikalier, som talk i babypuder, kan vara skadligt för kaniner. Se till att kontrollera allt du använder för att säkerställa att produkterna inte innehåller några tillsatta eller okända kemikalier.
 • Undvik att bada din kanin om det inte är nödvändigt. Kaniner gör ett bra jobb med att hålla sig rena. Om din kanin inte är smutsig behöver du inte bada den.
 • Undvik ett orent staket. Rengör din kanins hölje regelbundet och kattlådan dagligen för att förhindra urinfläckar och smutsiga fläckar på din kanins tassar och päls.

Källa

 1. Krempels, Dana Ph.D. ”Tvätta en kanins röriga skinkor.” Institutionen för biologi vid University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/buttbath.html.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.