En steg-för-steg-guide för att korrekt ställa in ett kaninhägn

Om det här är första gången du tar hand om en kanin måste du vara nervös och upprymd. Du vill vara säker på att du gör allt rätt så att din kanin ska trivas och trivas i ditt hem. Naturligtvis betyder det att du vill skapa en hembas för din kanin som de kommer att älska!

En kaninhägnad eller bur bör ge en kattlåda som din kanin kan använda som badrum, samt leksaker, hälsosam mat och mycket vatten. Det är utan tvekan viktigare att tänka på vilken typ av inhägnad du får till din kanin, samt var du placerar hans hem.

Även om det inte alls är svårt att möblera ett hem för din kanin, kan det vara lite av en utmaning att ta reda på vad din kanin verkligen håller på med. behov. Du går in i en djuraffär och du kommer garanterat att se massor av färgglada paket som försöker få dig att köpa mer och mer förnödenheter till din kanin som egentligen inte är nödvändiga. Jag visar dig hur du väljer en lämplig inhägnad för din kanin och hur du ställer in den exakt för att ge din kanin det utrymme den behöver bäst möjligt hemma.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Att välja en kapsling

Kaniner behöver mer utrymme i sitt hölje än du tror. De är aktiva djur som behöver utrymme att hoppa runt när som helst på dygnet. Deras hemmabas bör vara tillräckligt stor för att tillgodose din kanins behov.

Ett kaninhägn bör vara minst 3 gånger kaninens längd och cirka 2 gånger bredden. Om den har tak ska den vara så hög att kaninen kan stå hela vägen på bakbenen utan att slå i huvudet. För en medelstor kanin bör utrymmet vara minst 4 fot gånger 2 fot eller 8 kvadratfot utrymme. Det är alltid okej att bli större!

Tyvärr uppfyller de flesta burar som säljs och marknadsförs för kaniner inte dessa krav. Du kan söka efter storlekar på kaninburar för att hitta en tillräckligt stor, men ett bättre alternativ är att använda en träningspenna för husdjur som din kanins hölje. Dessa är billigare än en vanlig kaninbur, lättare att rengöra och kan ge din kanin hela 16 kvadratmeter utrymme för sitt hem.

Du kan vanligtvis hitta dessa lekhagar för husdjur i hundsektionen i djuraffärer eller online (kolla in det på Amazon). Dessa stora hyddor ger din kanin gott om utrymme att hoppa runt och gör det lättare att ställa in allt du behöver för att sätta i din kanins hus.

Tillbehör du behöver

När du möblerar din kanins hem vill du se till att du har allt du behöver för att hålla dem glada och bekväma. Många av dessa tillbehör kan köpas billigt eller tillverkas av föremål du har runt huset.

 1. Kattlåda: Skaffa en kattlåda att använda till din kanin. Den ska vara tillräckligt stor för att din kanin ska passa in och vända sig om i. Undvik de små hörnlådorna som marknadsförs för kaniner. Dessa är ofta obekväma och det är mer sannolikt att kaninen undviker kattlådan.
 2. Strö på papper: Använd inte lerbaserad kattsand till din kanin. Detta kan klumpa ihop sig i en kanins mage, eftersom kaniner ofta knaprar på strö. Köp istället en pappersbaserad kull som är säker för din kanin att äta. Mitt favoritmärke är Small Pet Select eftersom den inte heller innehåller någon tillsatt bakpulver.
 3. Timothy hö och hö bin: Kaniner behöver obegränsad tillgång till timotejhö, så det är en integrerad del av deras livsrum. Du kan lägga höet direkt i din kanins kattlåda eller i en hö bin. Du kan köpa timotegräs i de flesta djuraffärer, men du kan köp den online på Small Pet Select. (använd kod ”BUNNYLADY” för att få 15 % rabatt på din första beställning)
 4. Hälsosamt kibble: Torrfoder för kaniner bör vara bara vanligt brunt granulat. Undvik allt som har färgglada eller fruktiga bitar. När du tittar på ingredienslistan, använd alltid timotejhö eller timotejgräs först. Mina varumärke valet är Oxbow. Detta företag har ett utmärkt rykte för att göra hälsosamma produkter för små djur.
 5. Handdukar, mattor eller mjuka golv: Beroende på din inhägnadsuppställning, vill du ha något slags golv för att ge din kanin ett grepp om sin hemmabas. Du kan också använda en billig matta för att täcka dyrare mattor.
 6. Gömställe: Kaniner känner sig mer självsäkra om de har en plats att gömma sig när de är rädda. Detta kan vara allt från a kaninhåltill a kattkubeller till och med en kartong.
 7. Mat- och drickskålar: Du behöver skålar för mat och vatten till din kanin. Köp tunga keramikskålar för att förhindra att din kanin vänder på dem och gör en röra.
 8. Olika leksaker: Kaniner är lekfulla och nyfikna, så du vill ge dem olika leksaker att leka med. Lär dig hur du hittar leksaker som din kanin vill leka med.
Se även  Kan kaniner dricka äppeljuice?

Tillbehör du INTE behöver

Inte allt du ser på marknaden för kaniner är nödvändigt för deras bostad. Många av dessa produkter är rester av gamla och förlegade kaninvårdsmetoder. De tar inte hänsyn till vår nuvarande kunskap om kanins hälsa och renlighet.

 • Strö: Du behöver inte använda traditionella sängkläder i din kanins inhägnad. Det räcker för kaniner att använda handdukar, mattor eller annat golv för att få fäste.
 • salt slicka: Saltslickar marknadsförs ofta mot kaniner, men de är inte nödvändiga. För det mesta kommer kaninen bara att ignorera dessa, men vissa saltslickningar kan vara skadliga för kaniner om kaninen tuggar på dem.
 • Treat bars: Du bör bara ge kaniner godsaker i minimala mängder, så alla slags godisbitar som är avsedda att lämnas i kaninens hölje och tuggas på bör undvikas.
 • urinskydd: Jag ser ofta detta rekommenderat, men jag har aldrig behövt använda ett urinskydd. En kattlåda med höga sidor är effektivt för att förhindra urinspray.

Steg 1: Släpp ut din kanin

Om du redan har tagit med din kanin hem, vill du ge den tid att utforska och träna utanför sitt inhägnad. Det är mycket mer utmanande att inreda sitt hus, med kaninen i den som flyttar runt allt. Naturligtvis, se till att någon övervakar din kanin, eller så har du tagit dig tid att kaninsäkra rummet innan du låter din kanin ströva omkring.

Vissa kaniner blir till och med territoriella och aggressiva om någon kommer in i deras utrymme. Om du har att göra med en av dessa kaniner, gör det till en vana att rengöra höljet när din kanin är ute och går. På så sätt förhindrar du att du blir biten eller repad av en kanin.

Detta beteende försvinner ofta efter att kaninen har kastrerats eller kastrerats, så om du bor med en aggressiv kanin rekommenderar jag att du hittar en kaninveterinär och bokar en tid.

Steg 2: Hitta en bra plats

Innan du kan möblera din kanins hem, måste du bestämma dig för den bästa platsen att bo på. Du vill vara säker på att du väljer en position där din kanin känner sig trygg.

Jag brukar rekommendera rummens hörn eftersom väggarna kommer att ge din kanin en känsla av säkerhet. De kommer inte att känna att de blir iakttagna från alla håll och kommer att finna det lättare att hitta en plats att gömma sig.

Andra aspekter att tänka på när du väljer en plats för din kanins hem inkluderar:

 • Buller i huset. Många kaniner kommer att bli rädda av höga ljud, så du vill undvika att placera dem bredvid bullriga apparater, som tvättmaskiner och torktumlare. Du vill också tänka på ljudnivåerna på en TV och undvika områden där människor samlas och pratar högt.
 • Ett rum där din kanin kan leka. Kaniner behöver många timmars motion varje dag, så du kommer att vilja sätta dem i ett rum där de kan leka ute utan att få för mycket problem.
 • Förvaras borta från direkt solljus. Kaniner kan överhettas ganska snabbt, så du vill undvika att placera sin inhägnad på en plats som får för mycket direkt solljus. Det är okej om det finns några solljus. Det bör dock alltid finnas delar av deras hölje i skuggan.
 • Sekretess från andra husdjur. Det är en bra idé att placera din kanin i ett rum som kan stängas av från andra husdjur. Kaniner är ofta rädda för katter och hundar, och de kan behöva lite tid att vänja sig vid varandra innan de kan känna sig bekväma och vänliga.
Se även  Rabbit Poopy Butt: Hur man rengör och förhindrar det

Steg 3: Täck golvet

Efter att ha valt en plats är den första åtgärden att vidta för att möblera din kanins hem att täcka golvet. Om du har heltäckningsmattor kommer detta att skydda den från grävande kaniner eller urinfläckar. Om du har ett lövträ eller ett halt golv kommer detta att ge din kanins fötter lite grepp och förhindra skador.

Du kan lägga handdukar på golvet, lägga mjuka badmattor eller till och med använda dem stora kissskydd för valp om din kanin inte är pottränad än. Jag gillar också att använda en billig matta över området för att skydda mattan under. Om du behöver en tillfällig lösning kan du platta till några kartonger och placera dem på golvet i kaninhuset.

När du har fått golvet på plats kan du gå vidare och sätta staketet ovanpå. Det är en bra idé att se till att golvet är något större än träningsburen så att kaninen inte lätt gräver upp och flyttar handdukarna.

En kaninbur eller bur med plast- eller nätgolv bör också täckas med en handduk eller matta för att ge din kanin lite fotfäste. Trådgolv är särskilt skadliga för kaninfötter och orsakar ofta sår och ledvärk.

Steg 4: Ställ upp kattlådan

Nu när vi har ställt in basen av höljet är det dags att lägga till förnödenheterna. Den första delen av inställningen är kattlådan.

Fyll en av dina stora kattlådor (inte de små hörnen) med kattsand. Du behöver bara ett lager ungefär en tum tjockt eller ännu mindre, eftersom kaniner inte begraver sin bajs som katter gör. Välj sedan ett hörn av kaninens hölje och använd det som din kanins badrum.

Om du redan hade din kanin i det här rummet, kanske du har märkt att de redan använder ett hörn som badrum. Om så är fallet, vill du övervaka din kanins beteende och sätta kattlådan i hörnet av deras val för att korrekt potträna. Du kan alltid ändra placeringen av kattlådan om din kanin ändrar sig och väljer ett annat hörn att använda som toalett.

Steg 5: Ge din kanin massor av hö

Hö är viktigt för kaninernas hälsa, eftersom det håller deras matsmältningssystem friskt. Du vill se till att din kanin har tillgång till detta hela dagen. För att uppnå detta kan du antingen ta en höbricka och ställa ut den till din kanin, eller så kan du lägga höet direkt i kattlådan. Se till att du matar din kanin tillräckligt så att höet inte tar slut hela dagen.

Hur som helst vill du se till att höet är tillräckligt nära kattlådan för att din kanin ska kunna äta medan den går. Av någon konstig anledning gillar många kaniner att tugga medan de bajsar. Att placera höet i närheten (oavsett om det är i lådan, bredvid det eller hänger det ovanpå kattlådan) tenderar att främja goda toalettträningsvanor.

Steg 6: Installera mat- och vattenskålar

När du placerar din kanins mat- och vattenskålar i höljet är det bäst att placera dem borta från kattlådan. Detta förhindrar att bajs eller urin kommer in i maten och vattnet, så du behöver inte rengöra deras skålar för ofta.

Du kan lägga deras dagliga mängd kibble i deras matskål. För de flesta kaniner räcker cirka ¼ kopp matfoder för hela dagen (var inte orolig om din kanin tar slut ganska snabbt, de har fortfarande hö att äta). Om du vill ha en mer exakt mängd bör det vara cirka 1 matsked pellets per kilo din kanin väger.

Jag rekommenderar också att du använder en skål för vatten istället för en flaska. Detta är ett mycket mer naturligt sätt för kaniner att dricka och främjar bättre återfuktning. Men många kaniner har en tendens att välta sina skålar, så du vill ha en stor, tung vattenskål så att din kanin inte kan välta den.

Se även  Parar sig kaniner för livet? Är kaniner monogama?

Steg 7: Ge ett gömställe

Du vill placera ett skydd i ett fritt hörn av din kanins inhägnad. Det här är ett ställe din kanin kan gå om den är rädd och vill ha lite avskildhet. När du placerar skyddet vill du att din kanin ska kännas som att den är blockerad utom synhåll, så det kan hjälpa att vända ingången bort från inhägnads framsida.

Du vill se till att skyddet är tillräckligt stort för att din kanin ska passa hela vägen in. Många gånger katthus är utmärkta val för din kanin eftersom de som marknadsförs för kaniner är lite för små. Du kan också enkelt använda en vanlig, gammal kartong som gömställe för din kanin. Gör ett stort hål i sidan av lådan eller lägg den helt enkelt på sidan för att ge din kanin en plats att gömma sig.

Om din kaninhydda står mot en vägg, placera skyddet längs den sidan. Ibland hoppar kaniner ovanpå huset och sedan över staketet för att fly.

Steg 8: Ge din kanin leksaker

Nu när resten av din kanins hus är klart är det dags att lägga till några leksaker. Leksaker håller din kanin sysselsatt och förhindrar tristess under dagen. De är också bra för kanintänder och kan distrahera din kanin från deras mer destruktiva tuggbeteende.

Det är bäst att ge din kanin så många olika leksaker som möjligt, eftersom alla kaniner har sina preferenser. Jag rekommenderar att få leksaker från min favoritbutik på nätet Small Pet Select. Jag köper gärna några till mina kaniner för att se vilka leksaker de gillar bäst. Sedan kan jag fortsätta ge dem deras favoriter att spela med i framtiden. (och om du använder koden ”BUNNYLADY” i kassan får du 15% rabatt på din första beställning)

Steg 9: Släpp in din kanin i sitt nya hem

Okej, du har ställt in allt. Nu är det dags att släppa in din kanin i sitt nya hem, men gissa vad! Din kanin kommer att ha sin egen åsikt om hur allt fungerar. Du kommer att se din kanin börja blanda runt allt och ordna om utrymmet efter hans smak.

Och det är okej! Det här är din kanins hem, så varför inte låta dem ordna sina möbler som de vill. När min Elusive kanin fortsatte att flytta sin kattlåda från hörnet av höljet till mitten släppte jag in henne. Nu när du vet hur mycket din kanin gillar stativet kan du fortsätta att möblera det till din belåtenhet.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.