Fågelskådning vs fågelskådning (med enkel jämförelsediagram!)

Jag minns en gång när jag var ute och gick med min kikare och några vänner som älskade att titta på fåglarna i mitt område. Sedan frågade jag nonchalant några av de andra som stod där med sina stora kameror: ”Är ni här för att titta på fågel?” De bara tittade på mig och sa: ”Nej, vi är här för att fågel.” Jag menar, det skrämde mig absolut eftersom jag precis började lära mig om fågelskådning/fågelskådning. Så jag gjorde lite forskning på nätet om skillnaden mellan de två termerna ”Fågelskådning” och ”Fågelskådning”. Det här är vad jag hittade och kan dela med mig av:

Vad är skillnaden mellan ”fågelskådning” och ”fågelskådning”? Det är en fråga om deras olika nivåer av engagemang. Fågelskådare är mer hängivna och intensiva i sitt sökande efter fåglar under hela sitt liv, medan fågelskådare är mer avslappnade. Fågelskådare ses oftare med mer uppgraderad utrustning jämfört med den mer budgetvänliga tillfälliga fågelskådaren. Oftare än inte kommer fågelskådare att bli lite förolämpade om de av misstag kallas fågelskådare.

Tja, nu när vi alla vet skillnaden mellan fågelskådning och fågelskådning, vad gör fågelskådare och fågelskådare specifikt som gör dem så olika?

naturzoo fåglar

Fågelskådare vs fågelskådare

Medan fågelskådare och fågelskådare har sina skillnader, kanske vissa är snabba med att säga att fågelskådare helt enkelt är mer passionerade hobbyister än fågelskådare. Jag grävde lite djupare i min forskning på internet för att lära mig mer om vad som verkligen gör dem annorlunda.

fågelskådare fågelskådare
Tid engagemang Hög Låg
Konkurrenskraft Hög Låg
Chase typ Aktiva passiv
Finansiella kostnader Hög Låg
Sammanfattning av skillnader mellan fågelskådare och fågelskådare

Tid engagemang:

Fågelskådare är ofta kända för att jaga fåglar i flera kilometer för att följa en iakttagelse de kanske har hört talas om i sitt samhälle. De är ofta villiga att bara sätta sig i bilen och köra till sin destination, 2 timmar bort, bara för att se en vandrande fågel! Även om detta kan tyckas dumt för casuals som allmänheten och fågelskådare, är många fågelskådare stolta över sin strävan efter sällsynta fågelobservationer.

Faktum är att fågelskådare har varit kända för att spendera hela sitt liv med att utöka sin lista över fåglar i sin region, land och för vissa runt om i världen. Det stämmer, vissa reser till och med utomlands för att kontrollera fler fågelobservationer från sin livslånga lista! Detta kallas ofta för en fågellista.

Å andra sidan, fågelskådare går verkligen den extra milen. De är tillfälliga åskådare och observatörer av fåglar. De flesta fågelskådare är faktiskt de flesta människor: människor som bara råkar uppskatta skönheten hos fåglarna i vårt grannskap. Därför lägger dessa fågelskådare inte tid på att jaga och ”jaga” fåglar, bara för att utöka listan över fågelskådare.

Se även  Är fåglar höjdrädda? [ANSWERED! + Other FAQs]

Den beräknade maximala tid som en fågelskådare kommer att spendera på att observera fåglar är ungefär bara 5 minuter. Bara 5 minuter att observera fågeln som landade utanför deras fönster. Eller vissa kanske till och med slutar tänka på fågeln som började sjunga en vacker sång, och sedan undrar ”Jag undrar vad det är för fågel som sjunger en så vacker sång?”, följt av en titt på fågeln precis utanför deras veranda.

Konkurrenskraft:

Fågelskådare och fågelskådare utgår från två mycket olika nivåer av konkurrenskraft. Även om det kanske inte är särskilt märkbart för allmänheten, är det faktiskt ganska urskiljbart. Låt mig dela ut detaljerna:

Fågelskådare är i allmänhet mycket konkurrenskraftiga i sin strävan efter att utöka sin lista över fågelliv. För vissa är fågelskådning och att utöka sin lista över fågelarter inte längre bara en hobby, utan en toppsport. Många från hela världen flockas till tävlingar som anordnas, som längdåkningen ”Big year” eller den mycket konkurrenskraftiga 24-timmars ”World Series of Birding” i New Jersey. Utöver alla dessa finns det de som väljer att delta i mindre lokala evenemang och birdathons också. I fågelathons tävlar fågelskådare om att lokalisera och identifiera fågelarter, med de insamlade pengarna kanaliseras till fågelskyddsinsatser, både lokalt och globalt.

Fågelskådare, å andra sidan, gör fågelskådning mycket långsammare. Fågelskådare tar sig tid att ta in djurets skönhet och njuter av en liten jakt här och där. Även om fågelskådare kan ha en liten lista över fågelobservationer som de håller som ”medaljer” i sina anteckningsböcker, är de inte alls lika passionerade som fågelskådarna, som passionerat letar efter sätt att utöka sin lista och konkurrera med andra fågelskådare!

Chase typ:

Fågelskådare och fågelskådare tycker båda om att jaga fåglar, eftersom vissa sociologer kan tillskriva våra neandertalares förfäder denna otroliga drift att ”jaga” så många fåglar som möjligt.

Fågelskådare var ofta aktivt engagerade i jakten, och vissa kunde till och med boka en flygbiljett för att flyga utomlands för att delta i ett birdathon eller bevittna en sällsynt fågelart. Fågelskådare i allmänhet aktivt distribuera med fågelskådning. Fågelskådare går till fågelns plats för att hitta och identifiera dem.

Se även  Giftfria betongförseglare för fågelbad: 3 tips!

Omvänt, fågelskådare intar en mer passiv attityd när de jagar fåglar. Det tar bara de flesta fågelskådare några korta ögonblick att försöka identifiera de arter som vanligtvis landar på sina grannars fågelmatare under viloperioden, men deras intresse för hobbyn/sporten kommer aldrig att gå utöver det. De är helt okej med att bara vara lite intresserade av ämnet fåglar, men de går aldrig till nästa nivå för att utveckla ett djupt intresse.

Finansiella kostnader:

Fågelskådare är ofta utsmyckade i utomhuscamo, stövlar, kikare, en fältguide, anteckningsbok och med kameror som ofta ser för skrymmande ut för en hobby. Alla dessa föremål är extremt viktiga för en fågelskådare, men de är kostsamma. Den totala kostnaden för detta kan uppgå till $15 800 – $23 900! Nu kan det verka som en enorm ekonomisk investering för vissa bara för att titta på fåglar, men för fågelskådare är det ofta väl använda pengar.

Fågelskådare skiljer sig mycket mer åt i hur de spenderar sina pengar på sin hobby. Vissa bryr sig inte ens om att lägga pengar på det. Vissa kan fortsätta att köpa en enda bra startpar som vanligtvis kostar mellan $75 och $100 i genomsnitt för att titta längre in i bladverket och observera fler skygga fåglar.

fotografering av brun kolibri med selektiv fokus

Relaterade frågor

Hur populärt är fågelskådning?

Hur populärt är fågelskådning? Fågelskådning blir snabbt mer populärt. som en av de snabbast växande hobbyerna i USA. Varje år planerar cirka 50 miljoner amerikaner fågelskådningsevenemang. I Kanada ägnar befolkningen som helhet mer tid åt att titta på fågel än i trädgårdsarbete. Fågelskådning är nu inte längre en hobby för pensionärer; det blir också allt mer populärt bland de yngre generationerna som ett tidsfördriv och en seriös sport

Hur går jag på fågelskådning?

Hur går jag på fågelskådning? (1) Börja bli mer medveten om fåglarna runt omkring dig. Du kan börja se fåglar överallt när du gör din dagliga pendling till jobbet eller skolan. Missa dem inte! (2) Köp en nybörjarkikare. En grundläggande kikare på nybörjarnivå kommer att gå långt för att titta på avlägsna fåglar i lövverket. (3) Ladda ner appar för fågelidentifiering som Merlin Bird ID och eBird-appar för att hjälpa dig logga in och identifiera dina iakttagelser.

Vilka är fördelarna med fågelskådning?

Vilka är fördelarna med fågelskådning?

 • Du tvingas gå ut och utforska naturens våta och vilda värld. Du kanske aldrig vet vad som finns där ute som du kan stöta på, och med detta menar jag inte bara fåglar, bara vackra vyer över naturen.
 • Du kommer att få kontakt med andra passionerade fågelskådare där ute. Att träffa likasinnade kan vara en riktig frisk fläkt samtidigt som man får kontakt med människor från alla samhällsskikt.
 • Du blir mer detaljorienterad. Du kommer så småningom att träna dina ögon att skärpa för att se små fåglar i sina bon flytta över dig. Långsamt kommer du också att lära dig att skilja de olika nyanserna av blått på en vanlig kungsfiskare.
 • Du blir mer medveten om vår planet jorden och kanske till och med engagerar dig i bevarandet. När du gräver djupare in i fåglarnas värld kan du upptäcka ekosystemen som fåglarna lever i och förstå effekterna av klimatförändringar.
Se även  Kan fåglar dricka poolvatten? [ANSWERED! + Other FAQs]

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!