Får kaniner hicka?

Precis som vi kan kaniner uppleva de där märkliga, ibland roliga, plötsliga sammandragningarna av membranet som kallas hicka. Alla djur med diafragma kan få hicka, och det inkluderar kaniner. De är dock betydligt mindre vanliga hos kaniner än hos människor.

Det ser ut precis som du förväntar dig att en hicka ska se ut, men vanligtvis ger inte kaninhicka ett ljud. Unga kaniner är mer benägna att hicka än äldre kaniner, men det kan bero på att unga kaniner är mer aktiva och deras hicka verkar vara förknippad med perioder med hög aktivitet.

Hur vet du om din kanin har hicka?

Om du har lagt märke till din kanin med regelbundna ryckningar i buken eller sidorna, kan han ha hicka. Till skillnad från människor, när kaniner får hicka, gör de vanligtvis inget ljud. I sällsynta fall kan du höra ett lätt gnisslande, men förvänta dig inga höga hicka som du skulle höra från någon.

Du kanske också märker att din kanin inte verkar märka eller bry sig under dessa hicka. De kommer sannolikt att fortsätta att tugga sin mat eller hänga runt som om ingenting hänt. Detta är ett bra tecken på att hicka inte stör din kanin och det går bra att helt enkelt ignorera dem.

Enligt min erfarenhet uppstår hicka oftast direkt efter träning eller när din kanin precis har lagt sig efter att ha kysst runt i rummet. Detta kan vara ett normalt svar på en snabb explosion av aktivitet, liknande hur vi kan få hicka efter en löprunda.

Om din kanin skakar och do verkar vara i nöd, det kanske inte är hicka alls. Lär dig om de olika orsakerna till ryckningar och ryckningar hos kaniner och hur du ser skillnaden mellan symtomen.

Se även  Har kaniner mens?

Hur länge varar hicka?

För det mesta är hicka bara en udda hicka på din kanins dag. Hicka hos kaniner varar vanligtvis mindre än 1 minut. De dyker upp plötsligt, och lika plötsligt är de borta. Kanske har du inte ens tid att ta fram telefonen och ta en rolig video. Även om de håller lite längre så förväntar jag mig ändå inte att kaninhickan håller i mer än 5 minuter.

Om din kanins hicka inte försvinner och varar i mer än en halvtimme bör du överväga detta som ovanligt. Långvarig hicka kan vara ett tecken på att något mer är på gång, och det är värt att ringa din veterinär bara för att vara säker.

Ska du vara orolig om din kanin får hicka?

Jag har aldrig sett en kanin utveckla ett allvarligt hälsotillstånd från enbart hicka, och det är inte heller ett symptom på en sjukdom som jag känner till. Även om du inte kommer att se detta varje dag, är hicka hos kaniner inte ovanliga och försvinner vanligtvis av sig själv utan någon inblandning från dig.

När din kanin har hicka kan det se ut som en snabb spasm eller ryck som upprepas under en kort tidsperiod. Det orsakas av spasmer i diafragman, precis som hos människor. Vanligtvis behöver du inte vidta några åtgärder. Övervaka din kanin för att se till att den är bekväm. Hicka är ett tillfälligt tillstånd och bör gå över av sig själv ganska snabbt.

Som sagt, om symtomen inte försvinner på flera timmar, eller om din kanin verkar vara i nöd eller visar andra tecken på obehag, kontakta din veterinär. Även om jag personligen aldrig har känt till att hicka är farligt i mitt arbete med räddningskaniner, är jag inte heller en veterinär, så om du någonsin är orolig är det alltid bättre att spela säkert.

Se även  En kanins hastighet: Hur snabbt springer de?

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.