Får katter huvudvärk?

Mild huvudvärk är ganska vanligt för oss människor och bekymrar oss inte ofta. Men får våra katter huvudvärk också? Även om det är omöjligt att bevisa att de får samma flyktiga huvudvärk som vi, finns det faktiskt många anledningar till varför din katts huvud gör ont! Läs vidare för att ta reda på vad som kan orsaka deras huvudvärk och hur du berättar om dem.

Snabb överblick

01

Ingen kan med säkerhet säga om katter får typisk ”ofarlig” huvudvärk (kallad primär huvudvärk) som människor gör.

02

Sekundär huvudvärk, som orsakas av en allvarligare underliggande sjukdom, har visat sig orsaka betydande smärta hos katter.

03

Katter är bra på att dölja sin smärta, men några vanliga smärtsymtom hos katter inkluderar överdriven vokalisering, aggressivt beteende, kroppsspänningar och tillbakadragande.

Får katter oskyldig huvudvärk som vi?

kan katter få huvudvärk

Det är omöjligt att säga om katter får typisk ”ofarlig” huvudvärk (kallad primär huvudvärk) som människor gör.

Primär huvudvärk anses vara den godartade, ”ofarliga” huvudvärk människor kan få som går över snabbt med några smärtstillande medel. Sekundär huvudvärk orsakas av en allvarligare underliggande sjukdom som kan orsaka svårare eller återkommande huvudvärk.

Det är väldigt svårt att bevisa att katter får godartad primär huvudvärk och väldigt få studier har gjorts på dem så det är omöjligt att säga hur vanliga de är. Det finns dock många möjliga orsaker till sekundär huvudvärk och de har verkligen visat sig orsaka betydande smärta.

Precis som människor kan katter som upplever huvudvärk också uppleva klusterhuvudvärk eller spänningshuvudvärk. Denna del av katthälsolitteraturen saknas, men det finns säkert orsaker till huvudvärk som veterinärer vet är vanliga hos katter och hur man bäst behandlar dem.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Hur man känner igen att din katt har ont

kan katter få huvudvärk

Katter döljer naturligt sin smärta, så att känna igen tecknen kräver lite övning.

Det kan vara väldigt svårt att avgöra om din katt har ont eftersom katter är väldigt bra på att maskera smärta. Inte bara det, utan katter kämpar för att kommunicera sin smärta till oss på ett sätt som vi skulle förstå. Det är därför det är bra att känna till några beteendeförändringar som kan tyda på att din katt har ont. Dessa kan inkludera (enligt Glasgow Composite Measure Pain Scale):

  • Överdriven vokalisering (ofta mjauande, ylande, morrande eller stönande)
  • Rastlöshet (de kan pirra mer)
  • Slickar läppar
  • Spända eller hukade (de kan verka böjda eller stela)
  • Öronen pekar ner och ut
  • Svarar inte på klappningar eller rösthälsningar som vanligt
  • Aggressivt beteende när du försöker ta upp dem eller röra vid dem (bita, väsande eller kliar)
  • Ingen aptit
  • Letargi eller allmän matthet; brist på motivation att flytta eller interagera med dig
  • Andning med öppen mun (flåsande), eller ytligare, snabbare andetag

Läs också: Varför vibrerar eller vibrerar kattsvansar?

Möjliga orsaker till huvudvärk hos katter

1. Huvudtrauma

kan katter få huvudvärk

Även om det inte finns några tecken på en huvudskada kan huvudtrauma orsaka ovanliga beteendesymtom, såsom ovanliga ögonrörelser, onormal balans, fluktuerande medvetande eller kramper.

Huvudtrauma kan variera i svårighetsgrad beroende på graden av påverkan och var påverkan inträffade. Katter kan drabbas av huvudskador genom att slåss, råka springa in i glasväggar, trafikolyckor eller bli träffade eller tappade av ett föremål.

Ofta indikerar ett sår i huvudet tydligt att din katt har drabbats av ett trauma i huvudet. Men om det inte finns några uppenbara yttre tecken kan du märka mer ovanliga beteendetecken, såsom ovanliga ögonrörelser, onormal balans, fluktuerande medvetande eller kramper.

Vissa huvudtrauma kan vara extremt farliga. Om du misstänker att din katt visar tecken på huvudtrauma eller om du själv bevittnade händelsen som orsakade huvudtrauma, kontakta din veterinär omedelbart.

Läs också: Varför lutar katter med huvudet?

2. Uttorkning

kan katter få huvudvärk

Precis som hos människor kan uttorkning hos katter orsaka huvudvärk.

Uttorkning kan orsaka huvudvärk, så det är mycket viktigt att se till att din katt har tillräcklig tillgång till vatten i hemmet. Ibland dricker inte katter vatten om vattenskålen är för liten, inte hålls fräsch eller står för nära matskålen.

Kattägare upptäcker också ofta att deras husdjur föredrar att dricka från rinnande vatten, så försök kolla in vattenfallsdrickare och se till att de är fyllda med färskvatten om du tror att din katt inte dricker tillräckligt.

Du kan också ge dem blötfoder om de är kräsna med att dricka

Uttorkning kan också orsakas av överhettning. Under mycket varma dagar, tänk på att katter kan drabbas av värmeutmattning, så håll dem svala för att undvika detta.

Läs också: Hur ger man subkutan vätska till en katt?

3. Tumörer

Röntgenstrålar kan rekommenderas om din veterinär misstänker tumörer i huvudet eller hjärnan.

Även om något varje kattägare hoppas aldrig ska behöva ta itu med, kan hjärntumörer uppstå hos katter och orsaka huvudvärk. Tumörer i huvudet eller hjärnan hos katter kan också orsaka onormalt beteende såsom kramper, obalans, blindhet eller huvudet lutning. Om du tror att din katt har en ihållande huvudvärk och/eller något av dessa andra kliniska tecken, kontakta din veterinärklinik för en undersökning.

Läs också: Hur progressiv retinalatrofi påverkar katter

4. Tandvärk

kan katter få huvudvärk

Tandvärk är en vanlig men lätt förbisedd orsak till huvudvärk hos katter.

Tandvärk är en vanlig orsak till svår huvudvärk hos katter, även om de är väldigt bra på att dölja sina symtom på tandvärk. Många kattägare förväntar sig att deras katter slutar äta eller tappar maten när de har tandproblem, men katter fortsätter ofta att äta trots svår tandvärk.

Din veterinär bör kontrollera din katts tänder under din årliga välfärdskontroll, men om du är orolig rekommenderar vi att du bokar en kontroll tidigare.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

5. Bihåleinflammation

Precis som hos människor kan en täppt näsa hos katter orsaka huvudvärk.

Precis som du och jag kan även övre luftvägsinfektioner som förkylning förekomma hos katter och inflammationen i bihålorna kan vara mycket smärtsam. Nästäppa som orsakar tryck i bihålorna kan också få din katt att nysa.

Bihåleinflammation kan också orsakas av allergier hos katter. Allergener kan vara allt från damm till nya luftfräschare.

Läs också: Bakterieinfektioner hos katter: orsaker, symtom och behandling

Vad du ska göra om du tror att din katt har ont

kan katter få huvudvärk?

Din katt kan inte stå upp för sig själv, så om du är orolig för huvudvärk, prata med din veterinär.

Om du är orolig för att din katt har huvudvärk eller återkommande huvudvärk, kontakta din veterinär. De kanske kan ge dig råd via telefon, beroende på symptomen du beskriver, eller så kan de rekommendera att du tar din katt till deras klinik för undersökning och eventuell diagnostik som de anser vara nödvändig för att fastställa orsaken till smärtan.

Läs också: De fyra huvudsakliga fördelarna med kiropraktisk vård för katter

Sammanfattningsvis

kan katter få huvudvärk?

Många olika hälsotillstånd kan orsaka huvudvärk hos katter, men din veterinär kan hjälpa dig att ta reda på vad som orsakar dem.

Det finns många problem som kan orsaka din katts huvudvärk. Det är dock mycket svårt att känna igen tecken på smärta i första hand. Att vara ansvarsfulla husdjursägare och lära sig vilka symtom man ska titta efter är ett bra första steg för att märka när din katt har huvudvärk och få dem undersökt av en veterinär så snart som möjligt. Detta bör leda till att viktiga sjukdomar diagnostiseras tidigare och förhoppningsvis lättare att behandla.

Läs också: De 7 bästa lugnande kattgodisarna

Vanliga frågor

Kan du se om en katt har ont?

Kattägare kanske känner sina katter väl, men katter är ofta bra på att dölja sin smärta. Vanliga smärtsymtom inkluderar överdriven vokalisering, aggressivt beteende, kroppsspänningar och tillbakadragande.

Lider djur av huvudvärk?

Djur lider av huvudvärk, även om olika djur kan drabbas av olika sjukdomar som orsakar huvudvärk. Om du är orolig för att ditt husdjur har huvudvärk, kontakta din veterinär och diskutera symptomen.

Varför trycker katter huvudet mot väggen?

Katter kan trycka huvudet mot väggen om de lider av en neurologisk störning. Det finns ett antal möjliga orsaker till att orsaka detta neurologiska underskott och hjärnskador.

Visa resurser

Glasgow smärtpoäng –

Se även  Hur länge minns katter andra katter?