Fästingar på katter: identifiering och behandling

Fästingar är mer än bara irriterande för katter; de kan vara farliga.

Fästingar är irriterande parasiter som vanligtvis finns i långbladiga gräs och skuggiga skogsområden. De kan hittas på många utomhusområden och kan påverka katter, människor och andra husdjur.

Förutom irriterande skadedjur kan fästingar också vara mycket farliga, eftersom de sprider fästingburna sjukdomar som kan göra våra katter (och oss) sjuka.

Vissa fästingburna sjukdomar, som borrelia, kan till och med spridas från en infekterad katt till människor, så extra försiktighet bör iakttas när man hanterar fästingar. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur man känner igen fästingar och vad man kan göra för att behandla dem.

Vad är fästingar och vad gör de?

kliande katt

Fästingar kan vara ett problem för utekatter.

Fästingar är parasiter som ingår i familjen spindeldjur, som inkluderar spindlar och skorpioner. Det finns över 800 arter av fästingar över hela världen, så som du kan föreställa dig ser de alla lite olika ut.

Det enda som alla fästingar har gemensamt är att de har åtta ben och inga känselborstar. Omogna fästingar (kallade larver) har sex ben. Fästingar har fyra stadier i sin livscykel: ägg, larv, nymf och vuxen.

Fästingar kryper (i motsats till att hoppa eller flyga) på djur och människor och fäster när de biter. De livnär sig sedan på värdens blod i flera dagar innan de faller av. Det är under denna utfodringstid som fästingar kan sprida sjukdomar i värdens blodomlopp.

Läs också: Kattloppor: identifiering, livscykel och behandling

Fästingburna sjukdomar

Ta bort fästing

Fästingar ska tas bort försiktigt och så snart som möjligt så snart de upptäcks.

Medan det finns 800 arter av fästingar över hela världen, är det bara ett fåtal som oroar katter och människor. Dessa inkluderar fästingar som hjortticka, bruna fästing, amerikansk fästing, ensamstjärna, fästing från Rocky Mountain, Gulf Coast fästing och västerländsk svartbent fästing. Dessa fästingar kan sprida sjukdomar till våra katter, såsom borrelia, hemobartonellos, cytauxzoonos och tularemi. De två sista sjukdomarna har mycket dålig prognos och är ofta dödliga.

Borrelia drabbar sällan katter, eftersom de är ganska resistenta mot infektionen. Men borrelia kan spridas till människor genom fästingar och kan orsaka en försvagande sjukdom. Enligt Centrum för sjukdomskontroll och förebyggandesymtom inkluderar:

 • En feber
 • Resultat
 • Ansiktsförlamning
 • Ledvärk
 • Huvudvärk
 • hjärtklappning
 • Inflammation i hjärnan och ryggmärgen
 • Nervsmärta
Se även  Varför declawing är dåligt för din katt och vad du kan göra istället

Fästingburna sjukdomar kan spridas inom 24 timmar i en matande fästing och chansen ökar ju längre de äter. Det betyder att vi måste vidta åtgärder så fort vi ser en fästing på vår katt och få bort den snabbt.

Läs också: 8 bästa loppbehandlingar för katter – Slå ut loppor med dessa säkra behandlingar

Hur katter plockar upp fästingar

Fästingar lever ofta i högt gräs och skuggiga utomhusområden.

Fästingar är vanliga på katter som går ute, eftersom fästingar finns i områden med långt gräs och skog. De är mest aktiva under sommar- och höstmånaderna.

Fästingar stannar ofta på löv och långa grässtrån och väntar på att ett djur eller en människa ska passera. De kryper sedan upp på värden och fäster genom att bita i huden. Detta kallas questing. Detta kan lätt hända om din katt jagar eller går genom långt gräs!

Läs också: Ska jag släppa ut min katt?

Hur man kontrollerar en katt för fästingar

knacka på ett löv

När en fästing är full med mat blir den uppsvälld och blek.

Till skillnad från insekter har fästingar åtta ben och inga känselkänslor. I allmänhet finns det två typer av fästingar: hårda fästingar och mjuka fästingar. Hårda fästingar är vanligast på katter och är platta och runda när de inte matas.

Fästingar blir uppsvällda efter att ha ätit. De ser ofta ut som en liten klump eller bula på din katts hud, så undersök den noggrant för att se till att det är en fästing innan du försöker ta bort den.

Vad du ska göra om du ser en fästing på din katt

Undersök katten

Bär alltid handskar när du undersöker din katt för fästingar.

Om du ser en fästing på din katt är det viktigt att du tar den på allvar och agerar snabbt. Fästingen bör avlägsnas så snart som möjligt för att förhindra fästingburna sjukdomar. Bär handskar när du inspekterar området med fästing(arna).

Se även  Vad betyder det när en katt skriker?

Du kan själv ta bort fästingen om du känner dig säker nog att göra det ordentligt. Om du är osäker eller inte säker på att ta bort fästingen själv, kontakta din lokala veterinärklinik så tar de bort fästingen åt dig.

Läs också: Revolution för katter: dosering, säkerhet och biverkningar

Hur man säkert tar bort en fästing från en katt

Ta bort fästing

Att ta bort en fästing är enkelt, men det måste göras korrekt och säkert.

Att ta bort en fästing är en enkel procedur och kan göras hemma. Du måste följa några enkla steg för att göra detta på ett säkert sätt. För att ta bort en fästing behöver du fästingborttagare eller pincett, handskar och en behållare med rödsprit för att stoppa fästingen i när du har tagit bort den.

Det är viktigt att ta bort alla fästingar och inte lämna något i kattens hud. Om en del av fästingen finns kvar i huden kan det orsaka inflammation, rodnad och infektion, vilket kan kräva behandling av din veterinär.

För att ta bort fästingen med en pincett, ta tag i den så nära kattens hud som möjligt och dra sedan fästingen uppåt ordentligt. Om du använder en fästingborttagare, haka fast verktyget under fästingen och vrid den uppåt tills fästingen lossnar.

Läs också: Hudklumpar hos katter: orsaker, symtom och behandling

Tecken på att din katt är sjuk med en fästingburen sjukdom

Sjuk katt

När du har tagit bort en fästing, övervaka din katt noggrant efter symtom på en fästingburen sjukdom.

Om din katt har en fästing och har ätit i flera dagar (eller, i vissa fall, mindre än 24 timmar), kan din katt drabbas av en fästingburen sjukdom. Vanliga tecken på fästingburna sjukdomar hos katter inkluderar:

 • En feber
 • Anemi
 • Letargi
 • Ingen aptit
 • Viktminskning

Katter som visar något av ovanstående symtom bör ses av en veterinär så snart som möjligt. Om du nyligen har sett fästingar på din katt, meddela din veterinär. När du har tagit bort fästingen kan du ta med den till dem i en behållare fylld med alkohol.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?

Detta kan hjälpa din veterinär att identifiera fästingen och om den är ansvarig för att göra din katt sjuk. Din veterinär kan ordinera vissa antibiotika, såsom doxycyklin och tetracyklin, som kan vara till hjälp i vissa fall av fästingburen sjukdom.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

Förhindra fästingar i din katt

Skyltförebyggande

Spot-ons är en effektiv och lättillgänglig form av fästingförebyggande för katter.

Med tanke på hur farliga fästingar kan vara, är det bästa du kan göra att försöka förhindra att de biter din katt. Katter som har tillgång till friluftsliv bör ha regelbundet, aktuellt förebyggande av fästingar. Detta kommer vanligtvis i form av en spot-on, en flytande insekticid som appliceras på baksidan av din katts nacke som kan köpas från din veterinär.

Spot-ons kostar vanligtvis mellan $10-30 beroende på hur länge de håller. Applicera aldrig produkter för att förebygga hundfästingar på din katt. Det kan orsaka allvarliga reaktioner hos katter.

Kontrollera din katts päls regelbundet så att du kan upptäcka och ta bort fästingar i ett tidigt skede. Detta är särskilt viktigt för långhåriga eller mörkpälsade katter, eftersom fästingar lättare kan gömma sig i dessa typer av päls.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

Slutsats

Håll utkik efter fästingar som gömmer sig i lång, mörk päls.

Fästingar är ett vanligt problem med utekatter, särskilt på sommaren och hösten. Fästingar fäster på katter och kan göra att din katt blir sjuk i fästingburna sjukdomar. En av dem, borrelia, kan orsaka sjukdom hos människor, vilket gör det till en zoonotisk sjukdom.

Det är viktigt att ta bort fästingar snabbt så fort du ser dem. Detta kan göras hemma eller hos veterinären. Förebyggande av fästingar är lättillgängligt på veterinärkliniker och bör användas för katter som går utomhus. Förebyggande är det bästa botemedlet!

Läs också: 10 farligaste sjukdomarna hos katter

Vanliga frågor

Vad ska du göra om du hittar fästingar på din katt?

Om du hittar fästingar på din katt bör de tas bort så snart som möjligt. Du kan ta bort dem hemma med fästingborttagare eller pincett. Om du inte är säker på hur du gör detta kan du boka tid hos din veterinär så kan de göra detta åt dig.

Är fästingar skadliga för katter?

ja! Fästingar kan överföra många skadliga sjukdomar till katter, så det är viktigt att ta bort dem snabbt och använda fästingförebyggande åtgärder för din katt.

Ska man ta bort fästingar från katter?

Fästingar ska tas bort så snart de upptäcks på katter. Du kan ta bort dem själv hemma eller ta din katt till din veterinär om du föredrar det. Du ska aldrig lämna en fästing på din katt.