Festdekorationer och kaninsäkerhet

Det är tiden på året för festlig dekoration! Om jag ska vara ärlig så är jag ingen inredningsarkitekt, men till och med jag gillar att liva upp saker och ting med enstaka ljus och älvor. När det kommer till dekorationer är det viktigt att tänka på vår kanins vanor. Vi vill hindra dem från att tugga på allt som är potentiellt farligt, och (naturligtvis) förhindra att de går sönder något.

Julgranar och andra semesterväxter kan vara en fara för kaniner. Andra dekorationsmaterial, såsom ljus, glitter och band, bör också hållas borta från kaniner eller undvikas helt. Annars räcker det oftast med enkla kaninskydd (som att täcka vajrar) för att hålla din kanin säker runt juldekorationer.

Även om det är jättekul att dekorera och skapa en festlig atmosfär, vill du också vara säker på att du tänker på vad din nyfikna kanin skulle ge sig in på. Oavsett vilken högtid du inreder för, vilken årstid som helst, det här är riktlinjer du kan använda för att förhindra att din kanin äter något den inte borde eller förstör dina favoritdekorationer.

 • Relaterad läsning: Hur du håller din kanin stressfri under semesterperioden

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Är julgranar säkra för kaniner?

Om du firar jul har du med största sannolikhet ett träd i ditt vardagsrum. Många människor väljer återanvändbara plastträd i dessa dagar, men levande julgranar är fortfarande allmänt tillgängliga för semesterperioden. Kaniner blir ofta väldigt upphetsade över dessa nya växter i huset och börjar genast tugga på grenarna och barrarna.

Problemet med julgranarna är inte själva granen. De flesta träden du kan köpa som juldekorationer är gran eller tall, varken är giftiga för kaniner. Du måste se upp för tallar. Dessa är milt giftiga för kaniner att tugga på, så det är bäst att hålla kaniner borta från tallar.

Tyvärr, medan typen av träd är säker, vill du förhindra att din kanin tuggar på den. De flesta kommersiella julgranar sprayas med brandhämmande kemikalier, för att förhindra att de tar eld inuti, och bekämpningsmedel, för att hålla insekter borta från folks hem. Dessa kemikalier är INTE säkra för kaniner.

Om du kan hitta ett ställe som säljer helt ekologiska träd utan bekämpningsmedel eller kemiska sprayer, då är det säkert att låta din kanin ha kul och tugga på trädet, men du kan behöva leta mycket innan du hittar ett träd. var säker för din kanin.

Om du inte hittar ett träd som är säkert för kaniner kan du välja att köpa ett plastträd istället. Många av dessa ser väldigt realistiska ut och du kan återanvända dem år efter år. Det andra alternativet är att antingen hålla din kanin borta från trädet genom att hålla dem utanför rummet, eller omge trädet med en lekhage för att göra det förbjudet för kaniner.

Julgransdekorationer

När du dekorerar din julgran, försök att se till att du håller den nedre delen av granen fri från dekorationer. Detta kommer att förhindra att din kanin tuggar på något den inte borde tugga på eller välter över ömtåliga dekorationer.

Om du behöver dekorationer på botten av trädet för att balansera det estetiska, prova att placera kaninleksaker på botten som dekorationer. Du kan köpa eller göra enkla kaninleksaker som du kan hänga från låga grenar på trädet.

Se även  Hur gör du din kaninbur säker från rävar?

Det är min kanins favorit hängande leksak naturliga hö- och pinnmobiler som jag får från Small Pet Select. Det är en webbutik som specialiserat sig på att sälja högkvalitativt hö och leksaker till kaniner och andra smådjur. Jag upptäckte dem för ungefär ett år sedan och är verkligen imponerad av kvaliteten på deras produkter. Kolla in deras mobilleksaker att lägga till din julgran. (Du kan också få 15 % rabatt på ditt första köp genom att använda koden KANIN FRAM)

Vilka semesterväxter är giftiga för kaniner?

De flesta växter går bra att ha runt huset, även om man har en kanin. Som naturliga växtätare är kaniner bättre på att smälta växtmaterial än andra köttätande husdjur, även med växter som kan vara lite giftiga. Det betyder dock inte att du inte ska vara försiktig.

Medan de flesta växter inte kommer att orsaka betydande skada på kaniner, finns det några som är bäst att undvika. Åtminstone vill du hålla dessa växter på höga ytor eller helt utom räckhåll för din kanin.

Vanliga semesterväxter att hålla borta från din kanin inkluderar:

 • Mistel
 • Cyklamen
 • Julazalea
 • Vinterkörsbär
 • Järnek (något giftigt, kommer sannolikt inte att orsaka större problem)
 • julstjärna (något giftigt, kommer sannolikt inte att orsaka större problem)

Små mängder av någon av dessa växter kommer sannolikt inte att orsaka stora hälsoproblem. Du kommer att vilja hålla ett öga på din kanin om de äter något, eftersom de kan ha problem med mag-tarmkanalen. Men om din kanin lyckas äta en betydande mängd av din krukväxt (särskilt vinterkörsbäret eller misteln), bör du ringa din veterinär för råd eller ett akut möte.

Om du vill ha någon av dessa växter i närheten, se till att de är helt utom räckhåll för din kanin. Förvara dem i rum som din kanin inte kan nå, eller på ytor som din kanin inte kan nå.

Var försiktig med falska växter

Falska växter kan vara ett bra alternativ för att göra ditt hem extra festligt utan att introducera någon av dessa giftiga växter. Det är dock bäst att vara försiktig, även med falska växter. Vissa kaniner försöker tugga på det ändå och slutar med att de får i sig mycket plast. Titta noga på din kanin runt växterna och om han försöker tugga på plasten, se till att du flyttar dekorationerna och håller dem utom räckhåll för din kanin.

Kaninsäkra dina dekorationer

För det mesta bör du komma ihåg att kaninsäkra dina juldekorationer på samma sätt som du skulle kaninsäkra resten av ditt hem. Du behöver bara se till att allt du inte vill att din kanin ska tugga på är täckt eller flyttat till en plats borta från din kanin.

Om möjligt kan du enkelt göra detta genom att hålla alla dina juldekorationer borta från din kanins rum. Men om du har en fritt strövande kanin, eller en som bor i vardagsrummet, kanske det inte är möjligt. I dessa fall måste du vara lite mer försiktig med var du placerar dina festliga dekorationer och hur du täcker dem.

Kablar och lampor

Färgglada och kreativa ljusskärmar är en stor del av mångas semesterdekorationer. Dessa kommer med långa längder av vinliknande trådar som bara väntar på att en kanin ska komma och tugga rakt igenom dem. Detta är farligt för kaniner eftersom det kan leda till elstöt, och det skulle också sätta stopp för din härliga ljusshow.

Se även  Är kaniner bra husdjur för människor som arbetar heltid?

För att skydda din kanin och dina lampor, se till att hålla skärmen uppe och utom räckhåll för din kanin. Sänk inte någon del av den tillräckligt lågt för att en nyfiken kanin ska knapra lite. Om du behöver ansluta änden av sladden lågt för att din kanin ska nå, se till att du täcker den änden plasttrådsslang.

Du kan få långa bitar av den här slangen och använda den för att täcka eventuella ledningar på din kanin kraft kunna komma till. Detta gör trådarna tjockare och mindre attraktiva mål för kaniner att tugga på. Även om de tuggar på det, tuggar de bara på plasten, så du märker det innan din kanin kommer till själva tråden under.

Ljus

Doftljus är vanligare under semesterperioden eftersom de ger rummet en mysig känsla. Men allt med öppen låga kan utgöra en fara för en vandrande kanin. Om du har ljus i rummet med din kanin, se till att du bara tänder dem när du är där för att övervaka din kanin. Detta kommer att förhindra att din kanin välter ljusen eller råkar sätta eld på pälsen.

Du vill också undvika att bränna ljusen runt din kanin för ofta. De starka dofterna som förknippas med dessa ljus kan vara irriterande för en kanins luftvägar, så det är bäst att bara använda dessa med måtta. Så borde något annat du har doftat runt din kanin.

Och självklart vill du alltid hålla ljusen utom räckhåll för din kanin, även när de inte brinner. Ljusvax är inte bra för kaniner att tugga eller slicka, så det är bäst att vara försiktig.

Sköra föremål

Kaniner kan vara ganska klumpiga, speciellt när de hoppar upp och ner på bord. De slår ofta omkull alla dekorationer man har om man hoppar från ett soffbord eller lågt sidobord (jag har tappat många sådana här muggar). Det är bäst att hålla ömtåliga eller potentiellt brytbara föremål borta från dessa låga ytor så att du inte riskerar att din kanin välter dem.

Dekorationer med små bitar

Precis som med barn är det bäst att hålla föremål med små bitar borta från din kanin för att förhindra att den kvävs eller äter något som kan orsaka blockering i magen. Du måste vara särskilt försiktig med allt som fäller små bitar av plast.

Några av de största semesterbovarna inkluderar:

 • Glitter. Glitter, vanligtvis gjorda av små bitar av plast eller metall, är något du vill se till att din kanin inte tuggar på. Håll allt glitter utom räckhåll för din kanin och se till att den sort du får inte fäller mycket, eftersom din kanin kan försöka äta de små bitarna som har fallit på golvet.
 • Krans. Detta kan vara från riktiga växter, men ofta är det från naturtrogen plast. Oavsett vilket, du vill se till att din kanin inte kan komma till någon av bitarna och se till att den inte tappar några nålar. Även de riktiga växtgirlangerna är ofta belagda med kemikalier och bekämpningsmedel för att hålla insekter borta från folks hem.
 • Potpurri. Denna är gjord av en blandning av valfritt antal blomblad och sötdoftande dofter. Ibland är den helt fejk, men ibland är den gjord av riktiga blomblad. Hur som helst, håll bitarna borta från din kanin, eftersom du aldrig riktigt vet vilka växter som används och vilka typer av sprayer som används för att lägga till doft.
Se även  Hur man blir vän med en blyg kanin (en steg-för-steg-guide)

Omslagspapper och band

Medan din kanin kanske gillar att gräva i omslagspapper eller tuggband när det är dags att öppna presenter, vill du undvika att tugga på dessa material. Både omslagspapper och band är mer plast än papper, och de är inte bra för kaniner att få i sig.

Om du vill ge din kanin något att leka med, försök att ge honom vanligt vitt silkespapper när du öppnar presenter. Detta ger din kanin något att ha kul och gräva i, men du behöver inte oroa dig lika mycket om den äter lite. På samma sätt kan det vanliga bruna eller vita papperet som ofta finns i förpackningar också säkert ges till kaniner.

Mänsklig näring

Vad är helgdagar utan utsökt och festlig mat för alla. Jag tycker att det är självklart att man ska undvika att mata sin kanin med allt som man lägger på sin egen tallrik, men man vill också vara försiktig med att lämna mat där kaniner kan försöka stjäla ett mellanmål.

Alla typer av godis eller nötter som du lägger i en skål för folk att ta en handfull av bör hållas upp och utom räckhåll för dina kaniner. Dessa godsaker kan vara frestande för kaniner, men de är inte bra för kaninernas matsmältningssystem. Var särskilt försiktig med nötterna, eftersom kaniner äter dessa snabbare än andra mellanmål.

Festmat och smaker som är säkra för kaniner

Om du vill ge din kanin en smak av några av dessa smaskiga smaker till semestern, kan du göra dina kaningodis eller ge dem matbitar som inte stör deras matsmältningssystem. Några vanliga semestermat att mata din kanin inkluderar:

 • Pumpa
 • tranbär (osötad)
 • Kotar (efter torkning)
 • Morötter
 • Bladrester (bladen du skär av mat som selleri, broccoli, morötter, jordgubbar, etc.)

Källor

 1. ”Din kanin och semestern.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/care/holidays.html.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.