Finns det något sätt att veta hur gammal en adopterad kanin är?

Det finns många kaniner som kommer genom det härbärge jag är volontär på som antingen har blivit övergivna eller saknar ålder. Det slutar med att de adopteras in i familjer utan kunskap om deras ålder. Min egen kanin, Elusive, var en av dessa kaniner. Jag har gissat vad hennes ålder kan vara, men jag har aldrig kunnat vara säker.

Du kan använda kaninens utvecklingsstadier för att veta hur gammal en mycket ung kanin är, men när de väl är ett år är det nästan omöjligt att bedöma den exakta åldern på en kanin. Du kan använda vissa egenskaper, såsom en kanins tänder, naglar och aktivitetsnivåer, för att uppskatta deras ålder, men du kommer inte att kunna säga det säkert.

För unga kaniner kan du använda deras utvecklingsstadier för att veta hur gamla de är om de är mindre än 6 månader gamla. Du kan också se om en kanin fortfarande är ung och är allt från 6 månader till ett år gammal. Saker och ting blir lite mer förvirrande efter detta, för när kaniner väl når vuxen ålder har de inga större utvecklingsstadier. Du kan dock lära dig att se om din vuxna kanin är relativt ung, fast mogen eller har nått en hög ålder.

Hur man bestämmer åldern på unga kaniner (under 1 år)

Om du adopterar en kanin som är mindre än ett år gammal kan du få en ganska bra uppfattning om hur gamla den är. De första månaderna kommer att vara lättast att se när kaninungarna når nya utvecklingsstadier, men kaninerna kommer att fortsätta växa och nå sin vuxenvikt tills de är cirka 1 år gamla. Om du adopterar en av dessa unga kaniner kan du åtminstone se att de är ungefär ett år yngre.

Det är viktigt att komma ihåg att den exakta storleken och vikten på kaninungar under alla dessa stadier kan variera mycket beroende på kaninras. Större kaniner kommer att växa i storlek mycket snabbare än mindre kaniner, så dessa är inte bra indikatorer om du inte känner till din kanins ras.

1-2 veckor

Om din kanin hade en överraskningsgraviditet och mamman gömde bebisarna, kanske du inte vet exakt när kaninerna föddes. Däremot kan man få en ganska bra uppskattning av hur många dagar gamla de är utifrån kaninens utveckling. Kaninungar föds med slutna ögon och öron och utan päls. Under de första två veckorna kommer de snabbt att börja växa lite dun, men deras ögon öppnas inte förrän runt 10-12 dagar.

2-3 veckor

När deras ögon öppnas kommer kaninungarna att börja utforska boet och dess omgivningar lite. De kommer att vara svaga till en början och kan behöva hjälp att hitta tillbaka till värmen i boet. Långsamt kommer kaninungarna att få styrka och päls, samtidigt som de blir lite mer självständiga och villiga att hoppa runt på egen hand.

1 månad

När kaniner är en månad gamla kommer de att se ut som de söta små luddbollarna vi alla känner. Deras babypäls, som är mycket mjukare och mer pälsig än en vuxen päls, kommer att vara nästan fullvuxen. Dessa kaniner kommer också att ha mycket mer lekfull energi när de gillar att hoppa runt och utforska.

Se även  Vad är det som gör att kaniner tappar pälsen? 6 vanliga anledningar!

2-4 månader

Under de närmaste månaderna kommer kaninungen att fortsätta växa och bli allt mer lekfull och energisk. De kan avvänjas från sin mamma vid denna tidpunkt och äta fast föda. Kaniner från 2-4 månader har fortfarande fluffig och mjuk babypäls. De kommer att ha gått upp en hel del i vikt under dessa månader. När en kanin är 4 månader gammal är den vanligtvis nästan hälften av sin fullvuxna vikt.

4-6 månader

De flesta kaniner är könsmogna vid cirka 4-5 månaders ålder. Det innebär att kaninerna genomgår mindre fysiska förändringar. För pojkarna kommer deras testiklar att sjunka, medan kaninhonorna börjar utveckla en dewlap (den feta utbuktningen som ser ut som en dubbelhaka).

Vid den här tiden kommer kaninungar också att börja växa en övergångsrock. Deras päls kommer att börja växa på ett sätt som inte är lika fluffig som deras babypäls, men också mjukare än vad deras vuxna päls så småningom kommer att bli. När de växer kommer de att fortsätta att tappa babyludden och få en päls som är mer lik deras vuxenpäls. Ibland är denna övergångspäls något ljusare i färgen än deras slutliga vuxenpäls.

Kaninernas beteende under denna period kommer också att förändras. De flesta kaniner kommer att bli mer territoriella. De kan bli aggressiva eller spraya urin för att markera sitt territorium. Vanligtvis kommer dessa beteendeproblem att lösas genom att ha en kanin kastrerad eller kastrerad. Att kastrera din kanin är också en bra idé, eftersom det kan förhindra stora hälsoproblem senare i livet.

6-12 månader

Nu när kaninen har kommit i puberteten är det svårare att veta exakt hur gamla de är. Men under 6-12 månaders ålder kommer unga kaniner att fortsätta gå upp i vikt och bli mättare. Vissa kaniner fortsätter att gå upp i vikt tills de är 18 månader gamla.

Jag brukar se att en kanin fortfarande är i puberteten genom att titta på huvudet och ögonen. Deras huvuden verkar bara lite för stora för deras kroppar och deras ögon verkar lite för stora för deras huvuden. Yngre kaniner kan fortfarande ha trasig päls runt huvudet och halsen som en rest av sin babypäls, och de kommer att ha den mjuka övergångspälsen. Om en kaninhona inte har steriliserats, kommer hon att fortsätta att utveckla ett större öga tills hon når sin vuxna vikt.

Det här sättet att bara titta på en kanin och se att de fortfarande är väldigt unga kommer med lite övning. Genom att se många unga och vuxna kaniner kommer du att börja känna igen kaninens utseende och uppskatta deras ålder. Det har dock funnits några storögda vuxna kaniner som lurat mig att tro att de var unga. Om det finns några tvivel, se till att observera kaninen under de kommande månaderna. Om de fortsätter att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt, är de verkligen en ung tonårskanin.

Se även  Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?

Hur man uppskattar åldern på vuxna kaniner

När en kanin har nått sin fulla vuxenvikt är det omöjligt att veta exakt hur gamla de är. Det finns inga lätta indikatorer på deras tänder (som hos hästar) eller på kroppen som kan ge dig denna information. Du kan dock vanligtvis se om din kanin är ung eller gammal baserat på kvaliteten på deras naglar, fötter, päls och tänder, tillsammans med kaninens totala energinivå.

Dessa egenskaper bör alltid tas med en nypa salt. Till exempel kan vissa äldre kaniner inte börja visa tecken på åldrande förrän de är 10 år gamla, medan andra börjar sakta ner mycket tidigare. Det bästa du kan göra är att använda dessa indikatorer för att gissa din kanins ålder, men kom ihåg att du mycket väl kan ha fel om deras ålder.

Unga vuxna kaniner

Unga vuxna kaniner har nått full vuxenvikt, men de har vanligtvis fortfarande unga kaninenergi. Vanligtvis skulle jag lägga kaniner 1-3 år gamla i denna grupp. Genom att använda dessa indikatorer kan du vara ganska säker på att kaninen du har adopterat är relativt ung.

 • Tänder: Vanligtvis har yngre kaniner friskare och vitare tänder. Så är inte alltid fallet då många yngre kaniner som tidigare haft dålig kost nu har fått dåliga tänder tidigt. Vissa kaniner har också bara dålig genetik som gör att de får tandproblem.
 • Naglar: Unga kaniner har mjukare och tunnare naglar. De är oftast mycket lättare att skära och flagnar inte särskilt mycket. Men kvaliteten på deras klor beror också på rasen. Mindre kaniner har oftast tunnare och finare naglar.
 • Energinivå: Unga kaniner har fortfarande mycket energi. Snarare zoomar de runt i rummet och ger flera binkies. De är också vanligtvis mindre villiga att slå sig ner medan du klappar dem, och blir lättare distraherade.
 • Jacka: Unga kaniner på ungefär ett år har ofta fortfarande sin mjukare övergångspäls. Detta kommer långsamt att växa in i deras vuxna päls, vanligtvis när de är 18 månader till 2 år gamla. Efter detta kommer din kanin att få säsongsbetonad kraftig utgjutning.
 • hälar: haser är hälen på botten av en kanins fot. De sätter stor press på det här området när de sitter och hoppar runt. När kaniner är unga är haserna vanligtvis mycket friska med liten eller ingen rodnad, förhårdnader eller inflammation.

Medelålders

Jag anser att medelålders kaniner är cirka 4-6 år gamla. De är fortfarande väldigt friska och aktiva, men inte lika energiska som en yngre kanin. Du kan fortfarande ibland se och zooma binkies, men de är mer benägna att leka tyst med sina vanliga leksaker. Du kommer sannolikt också att se dessa kaniner sova mycket, särskilt under dagen, och de kommer att vara mer benägna att sitta i soffan med dig medan du klappar dem.

 • Tänder: Om de inte har haft en dålig kost, har medelålders kaniner vanligtvis fortfarande friska tänder. De kanske inte är lika vita som en typisk ung kanin.
 • Naglar: En medelålders kanins naglar blir lite segare och tjockare (det märker du när du klipper naglarna) och de kan flagna lite.
 • Energinivå: Medelålders kaniner kommer fortfarande att ha hälsosamma energinivåer, särskilt under perioder med hög aktivitet tidigt på morgonen och på kvällen. Men de kommer också gärna att slå sig ner och ta en tupplur under längre perioder.
 • Jacka: Medelålders kaniner har sin fulla vuxen päls och vanligt säsongsbetonat hår. De bör kunna hålla sin päls ren på egen hand, men kan kräva regelbunden borstning, särskilt hos raser med längre hår.
 • hälar: Du kanske märker lite rodnad eller några förhårdnader på botten av din kanins hälar. Så länge dessa inte utvecklas till sår är detta normalt.
Se även  Är kaninförsäkringen värd det?

Senior kaniner

Äldre kaniner börjar känna sin ålder. De är inte särskilt energiska och tenderar att röra sig långsamt och försiktigt. De kan också kämpa med balansen och hoppa på höga ytor. Jag brukar betrakta kaniner som äldre när de är cirka 6 år gamla, men många kaniner visar inte tecken på åldrande förrän de är 8+ år gamla. I allmänhet är det mer sannolikt att större kaniner visar tecken på ålder än mindre kaniner, men detta varierar alltid beroende på den individuella kaninen.

 • Tänder: Senior kaniner är mer benägna att ha tandproblem, såsom karies. De är också mer benägna att ha gulnade tänder.
 • Naglar: Äldre kanin naglar kan vara mycket tjocka och svåra att klippa. De kan också se nästan fjällande ut.
 • Energinivå: Senior kaniner har låga energinivåer. De kommer fortfarande att vara glada att träna, men föredrar ofta att sova mest hela tiden.
 • Jacka: Du kommer att märka att din äldre kanins päls blir tunnare, särskilt i områden runt öronen och ögonen. Så länge det inte finns någon rodnad eller sår är detta inget att oroa sig för.
 • hälar: Undersidan av en senior kanins klackar har ofta stora röda förhårdnader. De kan också utvecklas till skärsår på undersidan av kaninens ben, särskilt om de hålls på trådgolv. Om detta händer bör du be din veterinär om råd om första hjälpen och ge din kanin ett mjukare golv att sitta på.
 • Muskelmassa: När kaniner åldras börjar de tappa muskelmassa och blir svagare. De kommer att ha mindre förmåga att hoppa på höga ytor och över höga kanter. Ibland betyder det att din kanin kommer att se smalare ut, men den kan också gå upp i vikt eftersom den rör sig mindre.
 • Hälsoförhållanden: Äldre kaniner är mer benägna att utveckla många hälsoproblem som artrit, grå starr, hjärtsjukdomar och andra tillstånd som utvecklas med åldern.