Fläsk skål idéer

Alla djurägare skulle oroa sig för hur svårt det är att städa efter sitt husdjur, så att veta om det kan tränas att använda en kattlåda eller inte är en avgörande kunskap.

Kattlådor för grisar bör komma i alla former och storlekar, smågrisar kan lätt använda kattlådor, men när de blir större och tyngre måste du vara mer kreativ när du anpassar dem barnpooler i plast eller hitta på ett DIY-alternativ.

Den här artikeln kommer att leda dig genom processen för att välja rätt kull och veta vilka faktorer du bör överväga, och hjälper dig att effektivt potträna ditt husdjursgris.

Grisar kan tränas att använda kattlådor, men de kan behöva något annat än bara den genomsnittliga kattlådan. Den goda nyheten är att det finns många material tillgängliga för att ge din gris en egen kattlåda.

Grunderna för grisskräp

Låt oss börja med grunderna.

Var den ska placeras

Om du planerar potträning inomhus måste du ha massor av kattlådor runt huset, speciellt om din gris inte har nått sin sjätte månad. Smågrisar är benägna att råka ut för olyckor, så ju fler kattlådor du har hemma desto bättre.

Ännu bättre, välj en enda plats där det finns gott om plats. Under potträning behöver du så mycket utrymme runt kattlådan som möjligt, så du kan inte placera den nära en hall eller annat område där det pågår mycket aktivitet.

Se till att denna plats också är lätt att ta sig till. Du bör ge din gris mycket stöd i början, så du behöver utrymme att röra på dig och lägga honom i kattlådan om det behövs.

Du kanske också vill kontrollera sekretess. Vissa grisar blir skygga när man låter dem ha sin vilja igenom offentligt.

Rengör din kattlåda

Att rengöra din gris kattlåda kan vara en utmaning, speciellt om du känner lukten av svinurin. Grisurin har en hög ammoniakhalt, vilket verkligen kan skada din näsa. Det är därför man inte bara kan använda den vanliga hund- eller kattstädare från djuraffären.

Rengör din kattlåda så ofta som möjligt. Du märker på lukten om det är nödvändigt att ösa upp avfallet. Låt det inte komma till en punkt där du inte ens kan närma dig området utan att munkavle på grund av den starka lukten.

Du bör också komma ihåg att den erforderliga frekvensen av ströbyte och skräpstädning också beror på vilken typ av strö du använder. De olika typerna av kattsand du kan använda och hur bra de är på att absorbera urin diskuteras längre fram i denna artikel.

Glöm inte heller att rengöra hela området runt din kattlåda. Leta efter rengöringsmedel som eliminerar ammoniak. Detta står vanligtvis på etiketten. Enzymrengöringsmedel fungerar vanligtvis bäst när de bryter ner de organiska föreningarna i urin eller avföring snarare än att bara dölja lukten.

Du kan också göra din egen blandning av vatten och vinäger.

Om din gris har gjort en röra på din matta, blöt helt enkelt området med mattrengöringsmedel och belägg sedan området med bakpulver. Lämna det över natten och dammsug området nästa dag.

Typer av avfall

Det finns många typer av kattsand att välja mellan, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Det finns också några alternativ som du inte bör ta alls, och av mycket goda skäl.

Vad man ska använda

Dessa finns i djuraffärer, men de är oftast billigare i gårdsbutiker. Det finns många märken tillgängliga och priset skulle variera från $5 till $7 för 40 lbs.

Vissa människor gillar lukten den avger, vilket är tillräckligt för att dölja lukten av din gris urin. Dessa är också mycket absorberande och kommer alltid att hålla din gris fötter torra. Det bästa är att det är naturligt, det är tillräckligt bra för att komposteras.

Se även  Gillar grisar regn?

Det skulle fortfarande finnas människor som skulle känna att lukten påminner om en lada, så det kan vara en förvärvad lukt. Pelletsen blir också ibland till pulver, vilket gör det svårare att ösa ur.

 • Tidningskorn

Dessa är gjorda av återvunnet papper och kan köpas i djuraffärer. Du kan få dem för mindre än $12 för 25 pund.

Om du föredrar att använda luktfria pellets är detta perfekt för dig. De är absorberande och kan även hålla din gris fötter torra. De går inte heller sönder lika lätt när de blir blöta. Detta gör det mycket lättare att städa upp kattlådan.

Jämfört med andra alternativ är detta något dyrare. Din kattlåda kommer också att börja verkligen stinka märkbart snabbare, eftersom det inte finns någon lukt eller lukt som kan maskera lukten av din gris urin.

Du kan köpa tallspån i djuraffärer, traktortillbehörsbutiker, gårdsbutiker och på Walmart. Om du vill ha dem billiga är det bättre att gå till en foderbutik, eftersom dessa vanligtvis säljs för bara cirka 6 USD för en stor påse.

Du kan köpa dessa var som helst och de är mycket billigare än dina andra alternativ. Det är också ett miljövänligt alternativ, eftersom det också kan gå direkt in i din kompost.

Men det kan också uppstå ett antal problem när man använder den som strö. Eftersom grisar älskar att gräva, kan utseendet och strukturen på tallspån få dem att bara sprida spånen överallt. De är inte heller lika absorberande som pellets, så din gris kan tycka att det är obehagligt om hans hovar blir blöta.

 • Tidningar

Vissa ägare väljer att använda gamla tidningar liggandes. Detta är trots allt inte bara kostnadseffektivt, utan också ett miljövänligt val.

Tidningar har dock väldigt lite sugförmåga och lämnar bara dina grisar med blöta fötter, vilket gör dem obekväma att kissa i kattlådan.

Du kan få valpkissa i gårdsbutiker, djuraffärer och på Walmart. Om du vill ha mer valuta för pengarna är det bättre att köpa dem i bulk från Amazon eller eBay.

Dessa är bra om du reser runt eftersom de är extremt lätta. Det finns heller ingen anledning att ösa ur något. Du kommer också ganska lätt att märka om din gris urin är lite färglös, vilket effektivt varnar dig för potentiella hälsoproblem.

Trots den bekvämlighet som kissskydden medför kvarstår faktum att de är skadliga för miljön i längden. Vissa grisar kan också försöka bryta dynan och svälja materialet, vilket orsakar problem. Du skulle också behöva byta ut dynan efter varje användning, så det kan också bli väldigt dyrt med tiden.

Vad ska man undvika

Precis som det finns rekommenderade material finns det också några skräpalternativ som du bör hålla dig borta från.

Använd inte kattsand av lera, eftersom grisar kan svälja materialet, vilket kan orsaka blockering i tarmarna. Du kan också riskera att din gris andas in damm eller får materialet fast i nosen.

Majskolvar, valnötsströ och pellets och spån av cederträ är också skadliga för din gris, särskilt om de av misstag intas.

Idéer för kattlådor du kan använda

Det finns många saker du kan använda som kattlåda till din gris. Här är bara några av dem:

Det finns skräpfria pottsystem som du också kan köpa. Dessa är vanligtvis för hundar, men grisar kan använda dem lika bra. Detta gör att du kan spara kostnader, faktiskt eftersom du inte ens behöver köpa strö. Du behöver inte oroa dig för att slänga avfall och miljön.

Se även  Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Det största problemet med skräpfria alternativ är att det måste vara tillräckligt stort för att rymma all urin från en gris (ja, de kan skicka ut en kissström). Det finns heller inget alternativ för luktkontroll.

Hustränar din husdjursgris

Det finns egentligen ingen hård och snabb regel om var du ska potträna din gris. Det är oftast en fråga om preferenser. Men det rekommenderas också starkt att du lär din gris en kombination av båda.

Låt oss diskutera de olika faktorerna kring potträning inomhus och utomhus så att du kan förstå hur du ska gå tillväga.

Potträning inomhus

Potträning inomhus är idealisk för två förhållanden: när du har en mycket ung gris och när det är kallt ute.

Unga smågrisar har fortfarande liten kontroll över sin blåsa. Om de måste gå så måste de gå. Det innebär att de oftare än inte får en chans att ens ta sig ut genom dörren innan deras urin kommer ut.

De kissar också oftare än någon annan gris.

Potträning utomhus kan också vara ett problem under de kalla vintermånaderna, oavsett om du har en ung gris eller en vuxen gris.

Här är några tips för effektiv potträning inomhus:

 • Fråga din uppfödare vilket material de använde för din griskull och använd samma sak. Även om du planerar att byta till en annan typ av material senare kommer du fortfarande att få optimala resultat om du startar din gris med något bekant.
 • Se till att ha din gris i ett litet slutet utrymme så att din gris lätt kan komma åt kattlådan när den vill. Se till att det fortfarande finns ett visst avstånd mellan kattlådan och grisens sov- och matplats. I motsats till vad du har hört i hela ditt liv är grisar faktiskt rena djur och gillar inte när det finns smuts runt området där de sover och äter.
 • Se till att potträningsområdet är den permanenta kattlådan. Din gris kommer ihåg platsen, inte bara kattlådan. Så om du flyttar kattlådan någon annanstans, kommer de att fortsätta gå tillbaka till samma ställe för att kissa och bajsa, även när det inte finns någon skräp.
 • Placera din gris i kattlådan efter att den ätit eller druckit, och befall sedan ”Gå potta.” Du kan också göra detta vid olika tidpunkter under dagen. Om de kissar eller bajsar i kattlådan, ge dem en godbit som belöning så att de vet att de gjorde rätt. Glöm inte att säga ”bra tjej” eller ”bra pojke” också. Du kan minska på godsakerna allt eftersom de får kläm på vanan.
 • Börja öka mängden utrymme runt din gris när den får kläm på att använda kattlådan. I samma ögonblick som han missar kattlådan och hamnar i oreda på golvet, gör utrymmet mindre igen. Detta kommer att hjälpa grisen att förstå konsekvenserna av att inte använda kattlådan korrekt.
 • Gör det inte utmanande för din gris att använda kattlådan. Medan sidorna ska vara tillräckligt höga för att hålla urinen från att läcka ut, måste du skapa ett ingångshål som gör det lätt för din gris att ta sig in och ut. Se till att de inte glider också, eftersom det kan traumatisera dem och hindra dem från att använda det. Du kan använda pappershanddukar som en liner på botten av din kattlåda för extra grepp.
 • Låt dem inte ströva omkring i huset medan de fortfarande behärskar konsten att använda kattlådan. Detta distraherar dem och kan få dem att glömma att gå tillbaka till sitt hörn för att kissa eller bajsa.

Välj din potträningshörna väl. Var särskilt försiktig med mattan. Även om du har rengjort grisurinen otaliga gånger, kommer grisen fortfarande att kunna nosa upp en doft av den och kommer att försöka göra en enda röra på samma ställe.

Potträning ute

Låt inte din gris ströva fritt, speciellt under potträning. Tillhandahåll en sluten uteplats, eller håll din gris i koppel och sele medan den går i pott.

När tar du med dem till pottan?

Gör detta efter att de ätit, efter att de druckit, efter att de vaknat (även efter en tupplur) eller medan de spelar.

Välj också rätt kommandoord. Du kan säga ”go potty” och sedan säga ”bra pojke” eller ”bra tjej” om de följer ditt kommando. Godsaker är också bra, men bli av med dem om du märker att din gris redan börjar ta upp vanan.

Ge din gris ett enkelt sätt att komma ut också, särskilt om den är officiellt pottränad. Du kan installera en hunddörr åt dem eller lära dem att ringa en klocka som du kan installera nära dörren när de behöver gå ut.

Viktiga påminnelser om toalettträning

 1. Kom alltid ihåg att att träna en smågris är som att uppfostra en bebis. Medan den fortfarande var ung skulle det krävas upprepade och konsekventa ansträngningar för att verkligen få effekt.
 2. Led inte till straff eller skrik. Detta har aldrig hjälpt när man tränar ett husdjur. Ännu värre, det kan traumatisera ditt husdjur och negativt påverka effektiviteten av din träning.
 3. Det är bäst att placera valpdynor eller handdukar runt kattlådan, eftersom det kommer att finnas tillfällen då din husdjursgris inte kommer att kunna komma till kattlådan i tid. På så sätt behöver du inte oroa dig för mycket för att städa upp eventuellt extra stök.
 4. Var noga uppmärksam på hur din gris beter sig under potträning. Om du upptäcker att de vägrar att använda kattlådan och fortsätter att klämma sig under en stol eller ett bord för att avlasta sig själva, är det möjligt att de vill ha avskildhet medan de kissar. I det här fallet kan du sätta en täckt kattlåda istället.
 5. Din gris hormoner kan också påverka hans potträning. Värmegrisar kommer att försöka lämna sin doft överallt i hopp om att locka till sig en kompis. Låt din gris kastreras (för hangrisar) eller sterilisera (för hongrisar) för att förhindra detta.

Relaterade frågor

Kan en gris pottränas?

Grisar kan pottränas lätt, ibland snabbare än hundar. De är mycket intelligenta varelser med fantastiska minnen, vilket gör dem till de bästa eleverna att träna. Du kan lära dem att lyda grundläggande färdigheter som att sitta, stå och stanna samt disciplin och korrekt beteende.

Vad tar bort lukten från en gris urin?

Leta efter kommersiella rengöringsmedel som kan ta bort ammoniak, inte bara vanliga husdjursrengörare. Grisurin stinker på grund av den höga ammoniakhalten. Om du föredrar att göra ditt eget tvättmedel bör en blandning av vit vinäger och kallt vatten göra susen. För bästa resultat, blötlägg det drabbade området i vinägerlösningen i cirka 10 minuter innan du rengör allt.

Luktar husdjursgrisar?

Trots sitt rykte avger inte grisar själva en dålig lukt. De är faktiskt några av de renaste djuren av alla, så länge de får rätt miljö som gör att de kan hålla fast vid sin sanna natur. Men när de är brunstiga kan hangrisar utsöndra ett illaluktande ämne från sina penisar, medan hongrisar kissar överallt trots att de är tränade att använda kattlådan. Detta kan lösas genom kastrering/kastrering.

Bilder i denna artikel med tillstånd av Pinterest

Se även  Kan grisar komma överens med katter?