Flugangrepp hos kaniner och hur man förhindrar det

En av anledningarna till att kaniner är så svåra husdjur att ta hand om är att de kan utveckla några ovanliga hälsoproblem som faktiskt är ganska allvarliga. Flystrike är ett av dessa tillstånd. Det är en skrämmande och dödlig sjukdom som orsakas av en ynklig husfluga.

Fluganfall händer när en husfluga lägger ägg på en kanin. När äggen kläcks gräver larven sig in i kaninens hud och börjar äta dem levande inifrån och ut. Det är ett mycket dödligt tillstånd som kan leda till döden inom 24-48 timmar.

Eftersom flugangrepp kan bli allvarligt mycket snabbt, är det viktigt att omedelbart uppsöka läkare om du någonsin märker några tecken på detta tillstånd (särskilt synliga larver). Om du behöver hjälp med att hitta en kaninveterinär, försök att använda listan över veterinärer från House Rabbit Society.

Vad är fly strike?

Flystrike är när kaniner blir angripna av fluglarver. Om en kanins päls runt botten är fuktig eller nedsmutsad med urin eller avföring, kan en fluga bestämma sig för att det är ett bra ställe att lägga ägg. Ungefär 48 timmar senare kommer äggen att kläckas till larver. Dessa larver kommer instinktivt att äta allt som är tillgängligt för dem, gräva ner sig i kaninen och äta deras kött.

Hur länge kan kaniner leva med flystrike? Det är grovt att tänka på, men flugangrepp kan vara en verklig fara för kaniner. När larverna väl kläcks kan de döda en kanin på en dag. Du måste vidta omedelbara åtgärder för att bli av med maggots och rädda din kanins liv. Flystrike är en mycket dödlig sjukdom, men om du får din kanin behandlad snabbt och tar bort maggots kan de fortfarande återhämta sig helt.

Vilka typer av flugor orsakar flugangrepp hos kaniner?

Den typ av fluga du mest vill se upp med är spyflugan (även känd som den gröna flaskflugan). Dessa flugor är något större än den typiska husflugan och attraheras starkt av våt päls, speciellt om urin eller avföring finns. Köttflugor och skruvmaskflugor, som finns i tropiska områden, är också ett stort hot mot kaniner.

Den vanliga husflugan (Musca domestica) och andra liknande arter är inte så farliga, men de burk också orsaka flugangrepp. Det är bäst att vidta åtgärder mot alla typer av flugangrepp för att minimera risken för en flugangrepp.

Hur ser flugägg ut?

Det bästa sättet att fånga en flystrike-infektion tidigt är att hitta äggen innan de kläcks. Flugägg ser ut som små vita riskorn. Du hittar dem vanligtvis samlade nära din kanins skinkor eller precis ovanför svansen. Det är dock möjligt att hitta dessa ägg på andra delar av din kanin, eller i kattlådan och sängkläderna. Flugägg är mycket svåra att se hos vita kaniner eller kaniner med vit underbuk, men försök vara flitig i ditt letande efter de små risliknande äggen.

Om din kanin har varit ute är det en bra idé att plocka upp den och leta efter ägg när det är dags att gå in igen. Detta är särskilt viktigt under de varmare månaderna när flugorna är mer aktiva.

Symptomen på en flugattack

Det mest uppenbara tecknet på flugangrepp är när du kan se maggots eller ägg på din kanin. Ibland kan du se några av larverna på ytan av din kanin, men de kommer också att gräva sig in i huden. Om så är fallet kanske du inte ser larver på din kanin och måste lita på andra indikationer.

 • Slöhet eller håglöshet
 • Att attackera
 • Ingen aptit
 • En kal fläck nära svansen
 • Onormal lukt
 • Chock (Lär dig mer om chock hos kaniner)
Se även  Varför stirrar min kanin på mig?

Om du märker något ovanligt beteende hos din kanin, särskilt om de inte äter eller tränar mycket, är det viktigt att få dem till en veterinär direkt, oavsett om du tror att de har en flugattack eller inte. Kaniner tenderar att dölja tecken på sjukdom, så de kommer inte att visa något onormalt beteende förrän de känner sig mycket sjuka och behöver läkarvård.

 • Läs mer: Subtila tecken på sjukdom hos kaniner som du bör ta på allvar

Hur flystrike behandlas

Det enda sättet att verkligen behandla flystrike är att ta bort alla maggots från din kanin. Veterinären kommer vanligtvis att behöva bedöva kaninen, klippa pälsen och spola såret för att få ut alla maggots. Eftersom maggots kan gräva djupt in i kaninens hud, kan kirurgiskt ingrepp också krävas i extrema fall.

Om angreppet är allvarligt kan veterinären också rekommendera att avliva kaninen, eftersom detta kan vara ett smärtsamt tillstånd. Ju tidigare du kan få din kanin till veterinären, desto mer sannolikt är det att den överlever.

Eftervården omfattar behandling med antibiotika och eventuella andra mediciner som kan behövas (som tarmmobiliseringsmedicin). Du kommer också att behöva vara mycket noggrann med att hålla din kanin och dess miljö ren, eftersom en sjuk kanin som återhämtar sig från operation kan locka till sig fler flugor.

Kan man behandla flystrike hemma?

Jag rekommenderar inte att du försöker behandla din kanin hemma. Vissa källor rekommenderar att tvätta kaninens skinkor i vatten för att tvätta ur maggots, men att inte veta vad du gör kan göra situationen värre istället för att förbättra den. Du kan också göra det svårare för veterinären att hjälpa till senare om din kanin har en blöt eller trasslig päls.

Hur man förhindrar en flugattack

Eftersom en flugangrepp inte är lätt att upptäcka i dess tidiga skede är det bästa du kan göra att hjälpa din kanin att vidta åtgärder för att undvika en flugattack i första hand. Ingen metod kommer att skydda din kanin till 100 %, men att ta dessa steg kan minska risken avsevärt. Förhoppningen är att om du vidtar dessa åtgärder kommer du aldrig att behöva hantera en nödsituation med fluganfall.

 • Håll kaniner inomhus. Att hålla kaniner inomhus, särskilt de som är i riskzonen, är en av de bästa åtgärderna du kan vidta för att förhindra en flugangrepp. Eftersom flugor inte finns i de flesta hem är detta vanligtvis en av de säkraste förebyggande åtgärderna.
 • Använd skärmar, flugfällor och flugavvisande växter. För utomhuskaniner, och även inomhuskaniner, kan du använda skärmar, giftfria flugfällor och växter som naturligt stöter bort flugor för att hålla dem borta från dina kaniner. Vissa växter som är säkra för kaniner och stöter bort flugor är basilika och lavendel.
 • Rengör din kanins hölje regelbundet. Det är bäst att ta för vana att rengöra din kanins kattlåda varje dag, eftersom det är här flugorna lockas mest. Övriga sängkläder bör rengöras varje vecka eller varannan vecka för att förhindra att din kanins område lockar flugor.
 • Ge din kanin en hälsosam kost. En hälsosam kost rik på fibrer (mycket timotejhö) hjälper till att förebygga mjuk eller oformad bajs och minskar därmed risken för att bajs kommer på kaninens päls. En hälsosam kost hjälper också till att förebygga fetma, vilket är en annan riskfaktor för flugangrepp. (läs mer om hur du ger din kanin en hälsosam kost)
 • Ge din kanin en fantastisk inhägnad. En stor inhägnad ger din kanin mer utrymme att sträcka sig bort från sin kattlåda eller smutsiga strö. Det kommer också att hjälpa din kanin att hålla sig mer aktiv och frisk. Jag rekommenderar att du använder en djurlåda istället för en traditionell kaninbur. Det är vanligtvis billigare och ger din kanin mer utrymme (läs varför en husdjurslåda är det bästa hägnet för inomhuskaniner)
 • Kontrollera din kanin för tecken på ägg. När din kanin kommer tillbaka från att leka ute, ta upp den och kontrollera att det inte finns några ägg. Om din kanin bor utomhus eller har en mer permanent lekplats utomhus, gör det till en vana att kolla på dem en gång om dagen, eller till och med två gånger om dagen på sommaren.
 • Ha en flugsmällare till hands. Om jag någonsin hör ens ljudet av en fluga i mitt hus, tar jag omedelbart tag i en flugsmällare och jagar dem. Det är bäst att ha en flygförbudspolicy så att du minskar risken för ett flystrike ännu mer.
 • Hjälp din kanin att hålla sig ren och torr. Om din kanin är äldre eller handikappad, minska risken för en flugangrepp genom att rengöra dess botten för att förhindra urinfläckar eller avföring.
 • Trimma lång päls. Långhåriga kaniner, som lejonhuvuden och angoror, är mer benägna att ha bajs som fastnat eller trasslat in sig i pälsen. Du kan hjälpa dem genom att trimma ändarna av pälsen, speciellt runt rumpan och magen.
Se även  Varför morrar min kanin mot mig?

Relaterad läsning: Hur rengör du effektivt din kanins livsmiljö?

Flystrike på sommaren vs. vinter-

Flystrike är mycket vanligare under varma vädermånader eftersom flugor är mer aktiva då. På norra halvklotet är kaniner mest utsatta från ungefär april till oktober, med månaderna med högst risk från juni till augusti. För varje grad (ºC) varmare vädret blir, har kaniner 33 % större risk att få ett flugstick. Det är dock fortfarande möjligt för en kanin att få en flugangrepp på vintern om det finns flugor.

Vilka kaniner är mer utsatta för flugangrepp

Kaniner som är friska och kan hålla sig rena har mycket lägre risk att utveckla en flugangrepp. Om en fluga lägger ägg på en frisk kanin kommer den vanligtvis att kunna putsa sig och ta bort äggen innan de kläcks. Men även friska kaniner är i riskzonen om flugan lägger äggen på en svåråtkomlig plats.

Riskfaktorer för flystrike inkluderar:

 • Kaniner utanför. Utekaniner är i riskzonen helt enkelt för att det är fler flugor ute än inne.
 • Överviktiga kaniner. Överviktiga kaniner har ofta svårare att hålla sig rena. De kanske inte kan nå för att rengöra sina skinkor, vilket leder till tovig päls, urinfläckar och avföring som klumpar sig på pälsen. Detta gör det mer sannolikt att flugor kommer att lockas.
 • Äldre kaniner. Äldre kaniner har också svårare att hålla sig rena. När de åldras förlorar kaniner flexibilitet och kan utveckla artrit. En studie från 2018 drog slutsatsen att kaniner lever över 5 år gamla 3,8 gånger större sannolikhet att flugangrepp.
 • Handikappade kaniner. Kaniner som är funktionshindrade kan sakna rörligheten att hålla sig rena. Om du inte är noggrann med att hjälpa dem att hålla sig rena varje dag, löper de en högre risk för flugangrepp.
 • Skadade kaniner. Flugor attraheras också av öppna sår och lukten av blod. Om din kanin har några skador, var alltid noga med att hålla dem rena och leta efter flugägg.
 • Sjuka eller stressade kaniner. Sjuka och oroliga kaniner tar mindre tid att ta hand om sig själva. Medan friska kaniner kan ta bort flugägg på egen hand, gör ofta inte sjuka och stressade kaniner det.
 • Kaniner med blöt päls. Förutom blod och avföring lockas flugor även till fuktiga platser. Det är bäst att hålla din kanins päls torr.
 • Intakta honkaniner. Studier har visat att honkaniner som inte är steriliserade är det 3,3 gånger större sannolikhet att flugangrepp.
 • Kaniner med tandproblem. Tandproblem kan också hindra en kanin från att rengöra sig själv ordentligt. Det är alltid bäst att ta med din kanin för en årlig hälsokontroll så att deras tänder kan kontrolleras.
 • Kaniner hålls i en oren livsmiljö. Smutsiga livsmiljöer är en stor riskfaktor för flugangrepp. En ansamling av urin, bajs, päls, hö och mat kan lätt locka till sig flugor, även i en inomhusmiljö. Ta för vana att rengöra din kanins hölje regelbundet.
Se även  Allt om kaninöronpositioner och vad de betyder

Relaterad läsning: Varför det är säkrast att hålla kaniner inomhus som husdjur

Kan inomhuskaniner få en flugattack?

Även om inomhuskaniner är mycket mindre benägna att drabbas än utomhuskaniner, vill du alltid vara försiktig. Som någon med inomhuskaniner är flugangrepp inget jag oroar mig särskilt mycket för, men om jag hittar en enda fluga i huset är jag uppmärksam på tecken på flugangrepp hos mina kaniner.

Sommaren förra året hade jag ett litet angrepp av de vanliga husflugorna i min kanins rum. Lyckligtvis visste jag att flugorna kan utgöra en risk för mina kaniner och vidtog omedelbara åtgärder för att ta bort flugorna innan de kunde göra någon skada. Det krävs bara en fluga för att komma in och lägga ägg på fel ställe för att få din kanin att flyga.

Är det okej att använda utvärtes flugavvisande mediciner eller sprayer?

Vissa människor har hört talas om det F10 insekticid bakteriedödande sårspray och Bakskydd (tillgänglig i Storbritannien) som aktuella läkemedel som fungerar som flugavvisande medel för kaniner. Vissa kaniner är dock kända för att ha biverkningar av dessa sprayer, så jag rekommenderar att du pratar med din kaninveterinär innan du använder någon av dessa produkter.

källor:

 1. Axelson, Rick DVM. ”Kaniner – Flugangrepp.” VCA sjukhus. https://vcahospitals.com/know-your-pet/rabbits-fly-strike
 2. ”Fly Attack in Rabits.” Kanins välfärdsförening. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-health/illness/flystrike/
 3. Harriman, Marinell. ”Fly attack.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/2-12/fly-strike.html
 4. Rachel Turner, Elena Arsevska, Beth Brant, David A. Singleton, Jenny Newman, PJ-M Noble, Philip H. Jones, Alan D. Radford. ”Riskfaktorer för kutan myiasis (slunganfall) hos sällskapskaniner i Storbritannien baserat på elektroniska veterinärjournaler för textutvinning.” Förebyggande veterinärmedicin. Vetenskap direkt. maj 2018. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587717307729
 5. ”Vad är flystrike hos kaniner? Symtom, behandling och förebyggande.” Veterinär nu. november 2020. https://www.vets-now.com/pet-care-advice/flystrike-in-rabbits/

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.