Flyger fåglar på natten? [Surprising ANSWER! + FAQs]

Så vi vet alla att fåglar flyger runt hela dagen. Men om du är som jag har du kanske undrat en sak: ”Flyger fåglar omkring på natten?” Jag var så nyfiken på detta att jag gjorde min egen research och kom fram till ett svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar flyger omkring på natten. Nattfåglarna är dock de mest flygande fåglarna på natten jämfört med dygnsfåglar. Nattfåglar som nattugglor flyger runt på natten för att jaga och föda, medan dagfåglar som sparvar bara flyger runt på natten när de är hotade eller på flytt.

Det finns några anledningar till att fåglar flyger runt på natten. Jag kommer att diskutera alla dessa skäl i den här artikeln, så håll utkik. Läs vidare för mer!

Varför flyger fåglar runt på natten?

svart hök svävar

Nattfåglar flyger vanligtvis runt på natten för att göra sina egna dagliga aktiviteter som födosök, jakt, parning etc.

För dagfåglar, eftersom det inte är normalt att se dem flyga runt på natten, flyger de bara på natten av två anledningar: (1) att fly hot och (2) migration.

Att fly hot

En av de främsta anledningarna till att du skulle se fåglar flyga runt på natten är att undkomma hot! Här är en förklaring:

Fåglar som är vakna på dagen (dygnsfåglar) är de du kommer att se flyga omkring på natten för att undkomma hot!

Dagliga fåglar tenderar att sova i små stunder natt och kommer att vara förskräckt vaken av ett högt prasslande ljud eller av hotet från ett annalkande rovdjur.

Vissa fåglar sover till och med med bara ett öga öppet! Detta är känt som unihemispheric slow sleep (USWS)vad den tillåter ena sidan av hjärnan för att hålla sig alert medan den andra halvan sover.

Detta gör det möjligt för dem fly snabbt genom att flyga iväg när ett hot uppstår!

Migration

vita och svarta fåglar

Migration är en av de största anledningarna till att fåglar flyger runt på natten!

Både dag- och nattfåglar gör sina flyttflygningar på nattenmen detta beror på om ett dagsflyg eller nattflyg sparar mer energi.

Trots detta börjar de flesta fåglar fortfarande sin flytt på natten. Detta beror på många fördelar det kan ge en fågel.

Fördelar med ett nattflyg:

 1. Stjärnorna och månen hjälpa fåglarna att navigera till deras destination.
 2. De nattluften är svalare och är stabilare för längre flygningar, speciellt för fåglar med mindre vingspann som kräver mer ansträngning för att hänga med.
 3. Predatoriska attacker av småfåglar.
 4. Vissa vetenskapsmän har visat att vissa flyttfåglar har en mutation i ett protein i deras ögon ringde CRY4 kryptokrom Den där förbättrar effektiviteten av deras syn på natten.
Se även  Vilken är den bästa tiden för fågelskådning? [ANSWERED!]

Se en massiv nattflyg av sångfåglar i videon nedan!

En video kan ses här natt flytt av fåglar under 24 timmar under flyttsäsongen. Varje stillbild har ett intervall på 10 minuter.

Detta görs av forskare vid Cornell University:

Exempel på fåglar som flyger på natten

Fåglarnas tendens att flyga runt på natten beror på om en fågel är nattaktiv eller dagaktiv.

En nattfågel är vanligtvis vaken på natten, men sover på dagenhar mycket skarpa hörsel- och synsinne som hjälper den att anpassa sig till de miljöer med svagt ljus de befinner sig i.

One interesting side fact to know is that they are also typically highly camouflaged in their plumage so that they can minimize detection from predation during the daytime. 

Nattfåglar är de du förmodligen förväntar dig att se flyga omkring på småtimmarna.

Exempel på nattaktiva fåglar inkluderar Nattskärror, några ugglor, natthäger, näktergalar, nattpapegojor och nattugglor.

Här är en kort video med några nattaktiva fåglar som du kanske känner till:

En dagfågel är precis motsatsen till en nattfågel. Den är vanligtvis vaken på dagen och sover på natten.

De har vanligtvis inte lika skarpa sinnen som sina nattliga vänner, eftersom de gör de flesta av sina aktiviteter under dagen då det är lättare att upptäcka byten och rovdjur.

Man brukar inte se den här typen av fåglar flyga omkring på natten, men det är de fortfarande ses i gryning och skymning, under flyttperioder och när de hotas av ett rovdjur.

Exempel på dygnsfåglar är sångfåglar, trastar, sångare och kungsfiskare.

Förmågan att flyga på natten

Bra syn

närbild sköt den en uggla

Okej, så du vet att det mest är nattaktiva fåglar som flyger omkring på natten. Men det första man tänker på när man flyger på natten är fågelns förmåga att SE på natten.

Om den stackars fågeln inte verkar klara sig igenom natten, är det ingen idé att flyga och krascha strax efteråt.

Se även  Varför biter min fågel min mun? [ANSWERED! + FAQs]

Den mest populära nattfågeln som alla borde känna till är förmodligen den Tornuggla! Ugglor är nattaktiva och utför sina dagliga aktiviteter, som att jaga, hela natten.

Som sådan är deras ögon väldigt skickliga på att fånga och bearbeta ljus.

Om det inte vore för en sådan mekanism skulle ugglor ha svårt att upptäcka byten och ännu svårare att bara flyga runt utan att krascha!

Ugglors ögon är speciellt anpassade med stora hornhinnor och pupiller med binokulärt seende som gör att MYCKET ljus kommer in i deras ögon för att fokusera på ett plan som kallas näthinnan (ögats baksida som är vänd framåt).

En ugglans näthinna har ett högt innehåll av ljuskänsliga stavceller som gör att den kan se i mörkret.

Dessutom har de ytterligare ett lager av vävnad som täcker deras ögon med oljedroppar, vilket ger det ett starkt reflekterande sken när du lyser in ett ljus i deras ögon.

Detta hjälper dem att se mer i mörkret så att de inte studsar runt när de flyger!

Se den här videon av en uggla som använder sin överlägsna syn för att jaga sitt byte i mörkret här:

Jämfört med våra mänskliga ögon kan de se mycket mer än vi. Eftersom deras ögon är mycket flexibla kan de justera sina pupiller efter dag- och nattljusstyrkan. Så de kan flyga både på dagen och på natten.

Dödstuga flygljud

Nattfåglar har bra syn, men de behöver också vara helt tysta på natten. Varför? Det beror på att många rovfåglar i första hand litar på sin hörsel för att avgöra ett rovdjur som närmar sig.

Nattfåglar har anpassat sig mot detta med sina helt tysta flygljud.

Om du skulle jämföra flygljuden för dygnsfåglar som rovfåglar och nattfåglar, skulle du se en STOR SKILLNAD som förbryllar även experter.

Se videon nedan om flygljudsjämförelsen mellan en duva, en pilgrimsfalk och en kattuggla:

Underbart, eller hur?!

Experter i videon förklarade att minskat ljud i ugglans vingslag har tillskrivits dess lilla kroppsstorlek och stora vingspann som tillåter det glider lätt genom luften.

Detta gör att ugglor kan flyga omkring tyst på natten och jaga sitt byte utan att bytet märker det.

Så tekniskt sett skulle du inte riktigt kunna höra ugglor flyga utanför ditt hus på natten, men tro mig, de finns runt omkring oss!

Se även  Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

Här är ytterligare ett exempel på nattskärror som flyger runt i skymningen/gryningen. Förutom sina höga rop flyger de också runt väldigt tyst och snabbt – vanligtvis svävande.

Slutgiltiga tankar

Nu vet du att fåglar verkligen flyger runt på natten, men bara vi varken ser eller hör dem!

Det är intressant att ha upptäckt all denna information och jag hoppas att du lärde dig något om fågelnattflyg!

Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!