Födoallergier hos katter: symtom, orsaker, diagnos och behandling

Den här artikeln syftar till att förklara detaljerna kring kattfoderallergier och ge en enkel, tydlig förklaring av denna vanliga typ av allergisk sjukdom för husdjursägare.

Vad är matallergier?

Matallergier hos husdjur är allergiska reaktioner mot proteiner i mat, där inflammation i olika kroppsdelar uppstår som ett resultat av en allergisk reaktion mot dessa proteiner (allergener). Matallergier (även kallad matkänslighet) förekommer hos hundar och katter, där hund- och kattmat är lika känsliga för att utlösa en allergisk reaktion.

Hur vanliga är matallergier?

Kattfoderallergier är ett vanligt problem, vilket gör att 12 – 21 % av katterna har kliande hud. De är också en vanlig orsak till inflammatorisk tarmsjukdom hos katter, som orsakar tecken på gastrointestinala störningar som kräkningar och diarré.

Hur får katter matallergier?

Drabbade katter kan ha en genetisk predisposition att utveckla detta allergibaserade tillstånd. Men i de flesta fall är inga specifika orsaker kända och födoämnesallergier är inte vanligare hos vissa raser än hos andra.

Symtom på matallergier hos katter

Kliniska symtom associerade med matallergier inkluderar:

1. Hudinflammation

 • Klåda (kliar, kliar överallt, slickar fötterna, etc.)
 • Otitis externa (öroninfektioner)
 • Återkommande hudskador och hudinfektioner (pyodermi)
 • Alopeci (hårdhet)
 • Miliär dermatit (ruggade fläckar av skabbig hud)
 • Eosinofilt granulom (upphöjda områden av rosa, smärtsam hud, även känd som eosinofila plack)

2. Inflammation i matsmältningskanalen

 • Kräkas
 • Diarre
 • Viktminskning
 • Minskad aptit
 • Flatulens
 • Magont
 • Förstoppning

Orsaker till födoämnesallergier hos katter

Detta är en immunförmedlad sjukdom (en sjukdom i immunsystemet), där drabbade katter har en genetisk predisposition att utveckla matintolerans eller överkänslighet mot allergener i maten.

Alla livsmedelsingredienser kan orsaka allergi. De vanligaste födoämnesallergenerna är nötkött (18%), fisk (17%), kyckling (5%), med vete, majs, mejeriprodukter och lamm (mindre än 4% vardera).

Andra mindre vanligt rapporterade gärningsmän inkluderar ägg, fläsk, kanin, valkött och korn. Kolhydrater är mindre benägna att orsaka allergier än proteiner. Katter kan vara allergiska mot mer än en foderingrediens åt gången.

Diagnos av matallergier

Om din DVM-veterinär misstänker att din katt kan ha foderallergier på grund av hudproblem eller matsmältningsproblem, kan följande steg vidtas.

Detaljerad historikinspelning

Vad ska du göra om din katt börjar hosta?

Om en katt hostar är ett besök hos veterinären inte alltid nödvändigt, men i vissa fall kan ett besök hos veterinären vara nödvändigt. Din veterinär kan hjälpa dig att identifiera och lösa den bakomliggande orsaken till din katts hosta.

Din veterinär kommer att diskutera varje aspekt av din katts hälsa och livsstil. En allmän anamnes (t.ex. nysningar, hosta, andra tecken på sjukdom) är viktig för att få en fullständig bild av kattens hälsa. Det finns andra orsaker till samma typer av symtom som födoämnesallergier, och denna historia kommer att hjälpa till att skilja de olika möjliga orsakerna.

Se även  8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Klåda orsakad av matallergi uppstår vanligtvis året runt, medan andra typer av allergiska hudsjukdomar (t.ex. atopi eller miljöallergier) kan vara säsongsbetonade (t.ex. relaterade till pollen). En bra diethistorik är avgörande, med noggrann övervakning av kattens diet, inklusive uppgifter om alla aktuella och tidigare foder för husdjur, den exakta typen av foder, godsaker, godsaker, mediciner och leksaker.

Om födoämnesallergin orsakar gastrointestinala symtom gäller samma principer: en noggrann kostanamnes är avgörande.

Fysisk undersökning

Din veterinär kommer att övervaka din katt noggrant.

Om kliande hud är manifestationen av födoämnesallergin, kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt att undersöka huden och notera den exakta karaktären och mönstret hos lesionerna i huden, inklusive kliande områden och områden med håravfall.

Röda prickar (erytem), nässelliknande utslag (papuller och svalor) och excoriationer (områden med självskada från repor) kan observeras. De drabbade områdena kan inkludera armhålorna (armhålorna), ljumsken (ljumsken), under svansen (perianal), runt ögonen (perioral), runt munnen (perioral), samt öronen och huvudet.

Om gastrointestinala sjukdomar förekommer är en noggrann undersökning viktig.

Hudtest

Om födoämnesallergin visar sig som kliande hud, kan din veterinär föreslå några hudtester för att undersöka problemet. Vissa primärvårdsveterinärer föredrar att hänvisa dig till en veterinär med ett särskilt intresse för dermatologi (en veterinär dermatolog) för en del eller allt av detta arbete som behöver utföras. Grundliga parasitbehandlingar (t.ex. att utföra noggrann loppkontroll) är ofta nödvändiga för att helt utesluta hudparasiter.

Svampkultur

Ringorm (dermatofytos) kan behöva uteslutas genom att odla hud- och pälsprover.

Hudavskrapning och cytologi

Klåda orsakas ofta av parasiter som loppallergi, löss, demodex, notoedre och andra, så dessa måste uteslutas. Bakterie-/svampinfektioner bör också identifieras om de förvärrar en underliggande allergi.

Hudbiopsi

En hudbiopsi avslöjar inte specifika förändringar som tillåter direkt diagnos av födoämnesallergier hos katter, men histopatologi av ett hudprov gör att andra differentialdiagnoser kan uteslutas.

Se även  Hur man tar bort mattor från en katts päls

Tester i mag-tarmkanalen

Om födoämnesallergin visar sig som misstänkt inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), kan ytterligare tester innefatta ultraljud, blodprov och slutligen en biopsi av magen eller tarmslemhinnan för att bekräfta diagnosen.

Terapeutisk prövning med specialkost

En matförsök eller Elimination Diet Trial (EDT), där endast en speciell begränsad antigendiet med en begränsad proteinkälla erbjuds under 6 – 12 veckor, är det enda definitiva sättet att utesluta eller utesluta födoämnesallergi.

Under denna period ska katten inte utfodras med något annat än den speciella hypoallergena dieten. Om katten förbättras under eliminationsförsöket, bekräftas diagnosen, medan om katten fortsätter att visa tecken på inflammation (hud eller mag-tarmkanalen) utesluts diagnosen.

Ibland kan en kostutmaning testas i slutet av försöksperioden, avsiktligt stoppa uteslutningarna och mata det misstänkta kränkande allergenet för att se om det finns en reaktion. Detta görs dock ofta inte eftersom husdjursföräldrar förståeligt nog inte vill att deras katt ska utveckla symtom igen.

Hur mycket kostar det att behandla en katt med matallergier?

kattfoderallergier

The Gem. Kostnaden för att behandla en katt med matallergier är $50 till $150 per månad för pågående vård per katt.

Kostnaderna beror på många faktorer i enskilda fall. Du bör be din veterinär om en detaljerad uppskattning innan du samtycker till behandling. Vanligtvis kostar det $400 till $1 000 att utföra en första undersökning, och sedan $50 till $150 per månad för pågående vård, inklusive en speciell diet och antiallergiska mediciner.

Behandling för matallergier

Det finns ett antal behandlingsalternativ.

Hörnstenen i behandlingen är att endast utfodra en begränsad kost som inte innehåller några av de allergener som utlöser en reaktion. Detta kan vara den begränsade ingrediensdieten som används för livsmedelsprövningen, eller det kan vara en annan diet.

Det finns flera kommersiellt producerade dieter som generellt rekommenderas, men det är också möjligt att förbereda en diet med begränsad proteinhalt hemma.

Det finns två typer av begränsade allergendieter tillgängliga:

 • Nya proteindieterDessa är begränsade antigendieter där proteinet i fråga inte tidigare har ätits av katten. Exempel inkluderar viltkött, kanin, specifika fiskar och andra. Dessa dieter kan vara kommersiellt beredda eller hemgjorda (till exempel gjorda med mänskliga livsmedelsingredienser). De bästa kommersiella dieterna är receptbelagda dieter (gjorda av företag som Purina och Hills) som vanligtvis erhålls genom din veterinär, eftersom djuraffärsprodukter är mer benägna att innehålla vanliga allergener eller andra extra ingredienser som kan orsaka allergi.
 • Hydrolyserad proteindieter är begränsade antigendieter där proteinet har hydrolyserats (försmälts) till mindre proteinfragment (peptider) som är mycket osannolikt att framkalla en allergisk reaktion.
Se även  Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

Antiallergiska läkemedel som kortikosteroider eller glukokortikoider (till exempel oral prednisolon) kan användas som ett ytterligare sätt att undertrycka allergiska symtom. Långverkande depåglukokortikoidinjektioner är ett användbart alternativ för katter som är svåra att behandla.

Essentiella fettsyror (EFA) kosttillskott kan hjälpa på lång sikt genom att optimera hudens hälsa och därmed minska den nödvändiga dosen av starkare mediciner som kortikosteroider.

Calcineurin-hämmare som ciklosporin (”Atopica”) och takrolimus är immunsystemmodulatorer som kan vara användbara som en del av långtidsbehandling.

Andra, mer nyligen utvecklade antiinflammatoriska läkemedel som Oclacitinib (”Apoquel”) kanske ännu inte är godkända för katter, men kan rekommenderas av veterinärer i vissa fall.

Schampon och bad kan hjälpa i vissa fall (till exempel specifika medicinska bad om en Malassezia-infektion förvärrar klådan).

Matsmältningsmediciner kan användas för att hjälpa till med tecken på kräkningar eller diarré.

Övervakning och prognostisering

allergi mot kattmat

Alla livsmedelsingredienser kan orsaka allergi. De vanligaste matallergenerna är nötkött (18%), fisk (17%), kyckling (5%), med vete och majs.

Eftersom det främsta tecknet på födoämnesallergi är klåda eller gastrointestinala nöd, är det i allmänhet lätt för ägare att hålla ett öga på denna sjukdom, även om regelbundna veterinärkontroller kan vara till hjälp. De flesta fall svarar bra på behandling med en begränsad diet.

Slutsats

Matallergier orsakar ofta allergiska hudsjukdomar och gastrointestinala störningar, vilket orsakar klåda och utslag eller gastrointestinala störningar hos katter. De kräver ofta livslång behandling med långvarig specialdiet och ibland pågående medicinering under överinseende av en veterinär.

Läs också: Elimineringsdieter för katter: Vad du behöver veta?

Vanliga frågor

Hur behandlar man matallergier hos katter?

En kombination av behandlingar behövs vanligtvis, inklusive en speciell långtidsdiet, plus ibland antiinflammatoriska orala mediciner, essentiella fettsyror och aktuella produkter som schampon och bad.

Hur kan jag behandla min katts foderallergi hemma?

Om du kan identifiera och eliminera orsaken till din katts foderallergi (till exempel en viss diet), kan hembehandling vara möjlig genom att undvika allergen. Du kan också använda receptfria produkter som essentiella fettsyror och schampon hemma. Men andra antiinflammatoriska läkemedel som kan behövas kommer att kräva en veterinärs recept, så du måste besöka veterinären.

Vad kan jag sätta på min katts kliande hud?

Din veterinär kanske kan erbjuda antiinflammatoriska krämer eller sprayer för särskilt kliande områden på huden, men i de flesta fall kommer hudsjukdomen att försvinna så länge du undviker de allergiutlösande livsmedel.