För- och nackdelar med han- och honkaniner

Om du letar efter en ny husdjurskanin finns det många frågor du kommer att ha om hur du hittar rätt kanin för dig. Mitt första råd är alltid att gå till ett djurhem och träffa några kaniner innan du fattar ett beslut. Men om det inte är möjligt, finns det vissa egenskaper som är vanligare hos han- och honkaniner som kan göra ett kön till det bättre valet för dig.

Hankaniner är lättare husdjur för förstagångskaniner att ta hand om. De tenderar att vara mindre territoriella med mindre destruktiva vanor och är kända för sina lugnare personligheter. Men kaninhonor är också bra husdjur om du är villig att vidta extra försiktighetsåtgärder.

Det är också viktigt att påpeka att detta bara är generaliseringar och att inte alla kaniner följer dessa beteendenormer. Jag har känt honkaniner som är bedårande med helt avslappnade personligheter, precis som jag har träffat hankaniner som är mer aggressiva av naturen. Om du har ett val är det mycket bättre att gå till ett djurhem för att träffa de enskilda kaninerna och få en känsla för deras personligheter.

Skillnaderna mellan han- och honkaniner

En kanins kön är vanligtvis inte den huvudsakliga egenskapen som bestämmer deras personlighet eller vanor. Andra faktorer som ras, ålder, levnadsförhållanden och om kaninen har kastrerats eller inte har ett mycket större inflytande på hur din kanin kommer att bete sig.

Som sagt, det finns några vanliga skillnader du hittar i både kaninens personlighet och vården av din kanin. Dessa skillnader beror främst på instinktiva territoriella tendenser, destruktiva tendenser (som att gräva, tugga och spraya) och kostnaden för kaninens hälsovård. När kaninen väl är kastrerad eller kastrerad blir många av dessa personlighetsskillnader mer subtila, vilket minskar skillnaderna mellan han- och honkaniner.

Jag vill återigen påpeka att dessa skillnader mellan könen (med undantag för kastrering eller kastrering) bara är generaliseringar och det är inte ovanligt att hitta kaniner som bryter mot könsstereotyper. Som en som jobbar med skyddskaniner kan jag säga att du får en mycket bättre känsla för en kanins personlighet genom att ta dig tid att träffa dem på ditt lokala djurhem.

Hankaniner

I allmänhet är kaniner av hankön utropade som lättare husdjur för nybörjarkaniner. De kommer vanligtvis att få mindre problem och visa mindre aggressiva tendenser än honkaniner. Detta gäller särskilt för kaniner som har kastrerats. Det betyder inte att det är en promenad i parken att ha en kaninhane. Oavsett vilket kön du väljer, måste du se till att göra en del efterforskningar för att se till att en kanin är det bästa husdjuret för dig.

Se även  Ska min kanins öron vara varma?

Territoriella tendenser

Vilda hankaniner tillbringar mer tid utanför sitt nätverk av underjordiska tunnlar som söker föda i området utanför. Av denna anledning tenderar hanarna att ha svagare territoriella instinkter för att skydda sina hem från objudna gäster. Som husdjur är de mindre benägna att vara aggressiva och bita eller slå dig om du sträcker dig in i deras inhägnad.

Även om det är ovanligt, kan hankaniner visa denna typ av territoriell instinkt runt ett större område snarare än deras omedelbara inhägnad. De kan bestämma sig för att hela rummet som deras livsmiljö är i är en del av deras territorium, och stänga in alla som kommer in i rummet, särskilt om de är främlingar. Vanligtvis upphör denna typ av beteende när kaninen kastreras.

Kastrering

Att kastrera en kaninhane är en kortare, mindre invasiv och mindre farlig operation. Som ett resultat är kastrering av en kanin vanligtvis billigare än att sterilisera en hona. Det finns också mindre allvarliga hälsoproblem förknippade med att lämna en kaninhane intakt, så det är inga stora problem om du inte kan kastrera honom som ung kanin direkt.

Kostnaderna för både kastrering och kastrering kan undvikas genom att adoptera en kanin från ett djurhem snarare än från en uppfödare eller djuraffär. Men om du är den typen av person som verkligen tycker om att skaffa ett husdjur som bebis och se dem växa upp, bör du överväga kostnaderna för kastrering. Om du vill lära dig mer om varför det är så viktigt att få din kanin kastrerad eller kastrerad, läs min artikel som tar en närmare titt på detta ämne.

Personlighet

Detta är den svåraste egenskapen att skilja mellan hane och hona, eftersom varje kanin har sin egen unika personlighet. Det finns inget sätt att veta exakt vad din kanins personlighet kommer att bli bara för att du vet deras kön. Dock tenderar hankaniner att ha mer avslappnade och vänliga personligheter. Om du letar efter en mer social eller uppmärksamhetssökande kanin kommer en hane förmodligen att passa dig bättre.

Besprutning

Sprayning är beteende där en kanin kissar på platser i rummet för att markera sitt territorium. Även om du ibland hittar honor som sprutar, är det mycket vanligare hos kaniner av hankön. Det är de som skulle gå in i området runt kaninhålet och markera gränserna för sitt territorium för att varna alla obekanta kaniner att hålla sig borta.

Detta innebär att du är mycket mer benägen att ta itu med urin runt kanterna av rummet eller i lådor och runt hörn. Eftersom kaninurin har en relativt hög koncentration av ammoniak kan den skada lacken på trägolv eller lätt fläcka mattor.

Se även  Kan en kanin tugga plast?

Vanligtvis kommer sterilisering av din kanin att stoppa denna typ av spraybeteende om du inte skaffar en ny kanin (eller annat husdjur). Det är dock bäst att se till att du är redo med ett bra husdjurssäkert rengöringsmedel och fläckborttagningsmedel så att du kan städa upp efter din kanin.

Hankaniner som inte har kastrerats kommer också att avge en mysk lukt när de försöker para sig. Även om kaniner i allmänhet inte är illaluktande husdjur, gillar hanar att utmana den idén och är mer benägna att göra ditt hus illaluktande.

Redigera

Hankaniner är också mer benägna att klättra på allt (bulor) de kan komma ovanpå. Detta beteende är mer sannolikt hos hanhundar som inte har kastrerats, men kan kvarstå även efter operation och lugna ner hormonerna. Montering är inte ett negativt beteende i sig, men det kan vara irriterande eller farligt beroende på vad din kanin försöker puckel.

Fördelar nackdelar
Billigare att kastrera Spraya och lukta
Vänlig personlighet Monteringsbeteende
Mindre territoriellt Mer aggressiv när den blir hotad

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Honkaniner

Honkaniner är ofta svårare för nybörjare att interagera med kaninhanterare. Deras uppträdande kan verka mer distanserat och de tenderar att ha mer destruktiva tendenser än hankaniner. Det betyder dock inte att honkaniner är dåliga husdjur. Om du är villig att ta dig tid att knyta an till din kanin, kan de vara otroligt tillgivna och kärleksfulla husdjur.

Territoriella tendenser

I det vilda kommer kaninhonor tillbringa mer tid i sin håla med kaninungarna. Detta har lett till att honkaniner har en mycket starkare instinkt att skydda sitt utrymme än hankaniner. Detta innebär att kaninhonor är mycket mer benägna att vara aggressiva mot alla som kommer in på deras förmodade territorium. De kan bita eller svettas om du sträcker dig in i deras hölje för att mata eller klappa dem. Ofta kommer detta aggressiva beteende att avta när kaninen är steriliserad, men det försvinner inte alltid helt.

Sterilisering

Att kastrera en kaninhona är en svårare procedur än att kastrera en hane. Av denna anledning är kostnaden för steriliseringskirurgi vanligtvis högre. Steriliseringsoperation kan kosta mer än $600 beroende på var du bor och vilket veterinärkontor du går till.

Se även  Kan jag raka min lejonhuvudkanin?

Det är också viktigare att du får din kanin steriliserad tidigt. Kaninhonor löper mycket hög risk att utveckla livmodercancer om de inte kastreras, och denna risk fortsätter att öka med åldern. Om du inte är beredd på de höga kostnaderna för operationen är det bäst att skaffa en hankanin eller adoptera en som redan har reparerats.

Personlighet

Jag vill upprepa att din kanins individuella personlighet kan skilja sig väsentligt från könsnormerna. Allt från hur en kanin tas om hand, deras tidigare erfarenheter, ras, ålder och till och med tillfälligt humör kommer att påverka hur din kanin beter sig. Jag kan bara ge dig tendenser och mönster som är vanliga i honkaninbeteende.

Vanligtvis har honkaniner en starkare personlighet än hanar. De är vanligtvis envisa och äventyrliga och beter sig som en liten prinsessa i hushållet. Det är också vanligare att honkaniner är mer distanserade med mänskliga följeslagare. De kanske visar mindre intresse för att umgås med dig och föredrar att göra sin egen grej.

Men när en kvinna bestämmer sig för att hon älskar dig och accepterar dig som en del av sin familj, kommer hon sannolikt att vara väldigt kärleksfull och tillgiven. Vid denna tidpunkt kommer honkaniner vara mer benägna att slicka dig eller dina kläder som ett sätt att visa tillgivenhet.

Grävvanor

I det vilda är det kaninhonorna som gör mycket av att gräva nya tunnlar. De kommer också att gräva mindre tunnlar från huvudnätet för att använda som bon när de är redo att skaffa barn. Det är därför honkaniner vanligtvis är mycket mer sega än hankaniner.

De gräver i mattor, kartong, trägolv och egentligen vad som helst under fötterna. Det kan vara en mycket destruktiv vana att ta itu med om du inte har gjort mycket arbete med att kaninsäkra ditt hem under förberedelserna. Detta är en vana som vanligtvis fortsätter även efter att en kanin har kastrerats och är inget du kan lära din kanin att sluta med. Istället måste du hitta sätt att ge din kanin föremål som hon kan gräva i samtidigt som du täcker och skyddar de områden du inte vill att hon ska förstöra.

Renlighet

I allmänhet är kaninhonor renare och luktar mindre än hankaniner. Inte bara är en kaninhona mindre benägna att spraya (även om de gör det ibland), utan de tenderar också att ha bättre kattlådevanor överlag och hålla sig renare med sitt självvårdande beteende. På grund av detta luktar honkaniner i allmänhet mindre än hanar.

Fördelar nackdelar
Äventyrlig personlighet Sterilisering är dyrare
Renare/mindre lukt Destruktiva grävvanor
Känner ägande över mindre ytor Starka territoriella tendenser