Fördelarna och försiktighetsåtgärderna med fiskolja för hundar

Fiskoljetillskott för hundar kan ge många fördelar, inklusive en bra källa till omega-3-fettsyror och förbättrade tillstånd för hundar som lider av artrit, hudallergier och njurproblem.

Det är dock viktigt att följa den föreskrivna dosen för att undvika biverkningar som matsmältningsproblem och förgiftning.

Lär dig om fördelarna och potentiella biverkningar av fiskolja så att du kan bestämma om det är rätt för din hund.

Vad är fiskolja för hundar?

en flaska fiskolja för hundar

Fiskolja för hundar är rik på omega-3 fleromättade fettsyror. Det utvinns från fisk. Ansjovis, sill, makrill, lax och sardiner är de vanligaste källorna.

Fiskolja för hundar finns i många varianter, men flytande olja och mjuka gelkapslar är de mest populära. Det används också som ingrediens i mjuktuggar, godsaker, tabletter och hundmat.

Potensen av omega-3 från hundgodis är ofta minimal.

Är fiskolja bra för hundar?

omega 3 i fiskolja

Ja, fiskolja är bra för hundar eftersom den innehåller höga koncentrationer av hälsosamma fetter.

Vid det här laget kanske du undrar, ”Vad är fettsyror i fiskolja?” Fettsyrorna i fiskolja är omega-3, som finns i tre olika typer:

 • Alfaliponsyra (ALA)
 • Eikosapentaensyra (EPA)
 • Dokosahexaensyra (DHA)

Av dom tre, EPA och DHA behövs särskilt hos hundar för deras antiinflammatoriska egenskaper.

Fiskolja för hundar är den mest potenta källan till dessa omega-3-fettsyror.

Fiskolja vs linfröolja: vilken är bättre?

linolja för hundarLinfröolja fungerar förutom fiskolja även som ett omega-3-fettsyror. Den innehåller dock höga mängder alfa-linolensyra (ALA), som först måste omvandlas till EPA och DHA av din hunds kropp.

Det är här linfröolja är till en nackdel, eftersom hundar har en begränsad förmåga att omvandla ALA till andra omega-3-varianter.

I bästa fall kan de omvandla 1 till 2 % av ALA till EPA. Men när det kommer till ALA-DHA-konvertering är möjligheten noll.

I jämförelse, fiskolja är en direkt källa till DHA och EPA. Därför är det användbart att lägga till det i din hunds diet jämfört med linfröolja.

Varför ska jag ge min hund fiskolja?

laxolja kapslar för hundar

Fiskolja för hundar är populärt bland hundägare när de väljer hälsotillskott för sina hundar på grund av dess många hälsofördelar.

Här är några av de anmärkningsvärda fördelaktiga effekterna på valpar:

1. Antiinflammatorisk

Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i fiskoljetillskott för hundar är effektiva för att dämpa inflammation. De kan ha terapeutiska effekter på hundar med artrit.

Forskning visar att artritiska hundar har bättre rörlighet när kosten kompletteras med omega-3-fettsyror.

Fiskolja tros också lindra symtom på andra inflammatoriska sjukdomar som diabetes, hudallergier, inflammatoriska tarmsjukdomar och vissa cancerformer.

2. Lindrar hudproblem

De antiinflammatoriska effekterna av fiskolja för hundar hjälper till att lindra allergiska hudåkommor och andra inflammatoriska dermatologiska problem.

Omega-3-fettsyror hos hundar minskar produktionen av cytokiner, som stimulerar inflammation.

En utredning visar att fiskolja för hundar kan förbättra tillståndet hos hundar med kliande hud. En annan studie tyder på det fiskolja är mer effektiv i de tidiga stadierna av hudproblem jämfört med avancerade dermatologiska tillstånd hos hundar.

3. Balanserar omega-6-fettsyror

Många märken av hundmat innehåller ingredienser rika på omega-6. Hundar kan få för mycket av detta hälsosamma fett men har brist på omega-3-fettsyror.

Obalansen i dessa näringsämnen kan vara skadlig för deras hälsa. Deras kroppar behöver proportionella mängder av dessa 2 essentiella fettsyror för att fungera korrekt.

Att komplettera din hund med fiskolja hjälper till att behålla tillräckligt med omega-3-fetter i kroppen.

4. Hindrar utvecklingen av njursjukdom

En annan fördel med fiskolja för hundar är dess förmåga att bromsa utvecklingen av njursjukdom.

Se även  Kan hundar äta avokado?

Det sänker högt blodtryck och förhindrar överdriven proteinförlust i urinen. Som ett resultat minskar detta produktionen av inflammatoriska ämnen, vilket förvärrar njursjukdom.

Fiskolja för hundar fungerar också som en sköld för njurarna och förhindrar akuta skador på organet. Om din hund har njurproblem, överväg att komplettera med fiskolja.

5. Främjar god kognitiv funktion

Fiskolja för valpar stöder snabb hjärnutveckling hos unga hundar. Den är rik på DHA, vilket är avgörande för en sund kognitiv funktion.

En utredning genomfördes 2012 visade att kompletterande valpar med DHA förbättrade deras inlärningsförmåga.

Denna omega-3-fettsyra är också fördelaktig för geriatriska hundar. En utredning utfördes på 142 äldre hundar med beteendeavvikelser såsom desorientering och förändringar i sömnmönster.

Efter att ha ätit DHA-tillsatt mat i 60 dagar visade de betydande beteendeförbättringar.

Potentiella negativa biverkningar av att använda fiskolja för hundar

fiskoljetillskott risker för hundar

Även om fiskoljetillskott kan ge många fördelar för hundar, bör du fortfarande vara medveten om deras potentiella nackdelar.

Att förstå de potentiella hälsoriskerna kan hjälpa hundägare att fatta välgrundade beslut och säkert administrera fiskoljetillskott till sina hundar för optimalt välbefinnande.

Höga doser kan orsaka biverkningar.

Kan fiskolja göra hundar sjuka? Ja, fiskolja kan göra hundar sjuka om de ges i stora mängder. Överdosering av fiskolja hos hundar kan leda till ett antal hälsoproblem, oftast diarré, kräkningar och fisklukt.

Andra biverkningar som kan uppstå som ett resultat av en överdos är:

 • dåsighet
 • Förändringar i blodets koagulering
 • Långsam sårläkning
 • Fet päls
 • Skalande hud
 • Ökad klåda

Att ge mer än den rekommenderade dosen av fiskolja under en lång tidsperiod kommer att orsaka allvarligare hälsoproblem. Dessa inkluderar kroniska magproblem, pankreatit och onormala blåmärken och blödningar.

Så om din hund visar tidiga tecken på en överdos av fiskolja, avbryt användningen omedelbart.

Fiskolja för hundar kan interagera med mediciner.

fiskolja i en flaska

Biverkningar kan uppstå om fiskolja ges till en hund som tar vissa mediciner. Om din hund har ordinerats följande mediciner, använd fiskoljetillskott med försiktighet:

 • Antikoagulantia
 • doxorubicin
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)

Andra receptbelagda och receptfria läkemedel kan också interagera med fiskolja. Detsamma gäller vitaminer, örtterapier och andra kosttillskott för hundar.

För din hunds säkerhet, rådgör med din veterinär innan du administrerar fiskolja om din hund är på medicin.

Fiskolja för hundar kan innehålla gifter.

bästa fiskolja för hundar

Föroreningarna i haven och haven ökar ständigt.

Flera fiskarter tenderar att samla tungmetaller och kemikalier i sina kroppar, särskilt i sina fettvävnader. Tyvärr används dessa fetter för att göra fiskolja för hundar.

Tungmetaller och giftiga kemiska föroreningar i fiskolja kan försvaga hundens immunförsvar och till och med orsaka förgiftning.

En relevant fråga till detta ämne är ”Är laxolja bra för hundar?” Ja, laxolja är bra för hundar. Det är en utmärkt källa till DHA och EPA omega-3 fettsyror.

Lax tenderar dock att ackumulera stora mängder gifter på grund av biomagnifiering. Detta hänvisar till uppbyggnaden av toxiner i ett djur som ett resultat av intag av växter och andra djur som innehåller toxiner.

För att få en tydligare bild, låt oss titta på den allmänna näringskedjan för olika fiskarter i det vilda:

Mindre fiskar äter växtplankton, som absorberar gifter som transporteras från havsytan. Medelstora fiskar förgriper sig på de mindre och får därför högre toxinkoncentrationer i sina kroppar.

Se även  Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Både små och medelstora fiskarter jagas och äts av större marina djur som lax.

Detta innebär att dessa högre nivåer av rovfiskarter tenderar att ackumulera farligare nivåer av gifter än de som hör hemma i den lägre näringskedjan.

Vad sägs om odlad lax? Är de mycket koncentrerade med gifter som de vildfångade? Ja, odlad lax har förhöjda nivåer av gifter. Det är ännu högre jämfört med vildfångad lax.

Det beror på att odlad lax innehåller mer fett, cirka 14,5 till 34 %. Som jämförelse innehåller vild lax endast cirka 5 till 7 % fett.

En högre fetthalt innebär att fler gifter kan ackumuleras, vilket gör odlad lax till en särskilt farlig källa till fiskolja.

Vilken är den bästa fiskoljan för hundar?

köpa fiskolja för hundar

Strängt talat om fiskolja för hundar med lägre risk för toxiska koncentrationer, det bästa valet skulle vara de som kommer från mindre icke-rovfiskarter.

Eftersom de ligger längst ner i näringskedjan, samlar de inte på sig många gifter i kroppen, till skillnad från större fiskar som lax.

Fiskolja för hundar som kommer från ansjovis eller sardiner passar in i denna kategori och är ett säkrare och bättre val än laxolja. Sill och makrill är också renare källor till fiskolja.

Hur man väljer den bästa fiskoljan för din hund

fiskoljedosering för hundar

Kosttillskott för hundar, som fiskolja, är inte officiellt reglerade. Därför bör hundägare vara försiktiga när de väljer fiskolja för att säkerställa att den håller högsta kvalitet.

Viktiga anteckningar om fiskolja för din hund:

 • Pålitliga företag bör ha ett analyscertifikat (COA) för tredje parts verifiering. Detta säkerställer att deras produkter uppfyller internationella standarder för tungmetaller och andra föroreningar.
 • COA läggs ofta ut på företagets hemsida. Om du inte hittar den, hör av dig och fråga tillverkaren istället.
 • Omega-3-fettsyror i fiskolja finns i två former: naturlig triglycerid och syntetisk etylester. Undvik det senare eftersom det är mindre biotillgängligt för hundar.
 • Vissa hundägare noterar också att deras hundar upplevde flatulens efter att ha tagit fiskolja med etylesterformulering.
 • Kontrollera att produkten har en naturlig triglyceridformulering. Denna information finns ofta på produktetiketten.
 • Fiskolja för hundar är benägen att oxidera, vilket kan göra att den lätt härsknar. COA är användbart när det gäller att mäta om fiskoljan för hundar är färsk.
 • Anisidin- och peroxidvärdena, som mäts genom oxidation, hjälper hundägare att känna till produktens fräschör. Fiskolja för hundar med mindre än 5mEq/kg oxidation anses vara färsk.
 • Fiskoljan ska innehålla både DHA och EPA. Tänk på att vart och ett av dessa omega-3-fetter ger olika hälsofördelar.
 • Om du vill förbättra din hunds hud och päls eller ta itu med dermatologiska problem, använd fiskolja för hundar med högre mängder EPA än DHA.
 • Å andra sidan, om du vill förbättra dess kognitiva funktion, välj fiskolja med högre nivåer av DHA än EPA.
 • Stöd alltid hållbarhet. Välj inte produkter med hotad fisk som källa. Köp fiskolja för hundar gjord av fisk certifierad av organisationer som Global Organization for EPA och DHA Omega-3 (BRA).
 • Det är bäst att hålla sig borta från fiskolja gjord på torsklever. Den innehåller höga koncentrationer av vitamin A och D. Dessa kan orsaka vitamintoxicitet hos hundar och katter.
 • Stillahavsfisk som tonfisk och lax kan innehålla radioaktiva partiklar. Detta har kopplats till katastrofen i Fukushima kärnkraftverk, som ledde till att radioaktivt vatten släpptes ut i Stilla havet.
Se även  Kan hundar äta kiwi? Vilka delar av kiwi är dåliga för hundar?

Hur mycket fiskolja ska du ge din hund?

Den rekommenderade dosen av fiskolja för hundar varierar efter vikt. I allmänhet är den rekommenderade mängden 75 till 100 mg/kg total EPA/DHA. Oavsett din hunds kroppsvikt bör den dagliga dosen inte överstiga 310 (kg)¾.

Som referens behöver en hund som väger 22 pund cirka 1 700 till 2 270 milligram (1 till 2 gram) fiskolja per dag. Den maximala dosen bör inte överstiga 3 227 milligram per dag.

Hur man administrerar fiskolja till hundar

Kapslar och flytande fiskolja för hundar kan ges oralt. Om denna metod är svår att utföra på din hund, försök att gömma kapseln i en köttbit eller helt enkelt blanda den i sin hundmat.

Hur man förvarar fiskolja på rätt sätt

Fiskolja för hundar är känd för att härskna snabbt när den utsätts för överdriven värme, ljus och luft.

Köp fiskolja i en mörk flaska eller burk. Förvara den sedan i kylen för att hålla dem fräscha. När det gäller fiskoljegelkapslar, placera dem i frysen för att de ska hålla längre.

Om fiskoljan börjar få en stickande lukt, sluta använda den och kassera den på rätt sätt.

Vanliga frågor om fiskolja för hundar

Kan man ge en hund mänsklig fiskolja?

Det rekommenderas inte att ge din hund mänsklig fiskolja om den inte är märkt som 100 % ren och för konsumtion.

Vissa produkter kan innehålla sötningsmedel och andra ingredienser som inte är lämpliga för hundar. Så kontrollera ingredienslistan innan du köper.

Tänk på att doseringen av fiskoljekapslar för människor skiljer sig från de som är gjorda speciellt för hundar. Prata med veterinären för att hitta rätt dos av mänsklig fiskolja för din hund.

Är fiskolja bra för hundar varje dag?

I allmänhet är fiskolja bra för hundar vilken dag som helst, förutsatt att de får rätt dosering.

Undvik att administrera för mycket av detta tillägg för att förhindra negativa effekter.

Hur snabbt hjälper fiskolja hundar?

Fiskolja hjälper gradvis hundar att återfå hälsan. Det kan ta lite tid innan du märker en betydande förbättring av din hunds tillstånd. Men många hundägare bekräftar att deras hundar visade positiva förändringar inom 3 till 4 veckor.

Ska jag förvara min hunds fiskolja i kylen?

Ja, kyl din hunds fiskolja direkt efter användning. Utsätt dem inte för solljus och syre, eftersom det påskyndar oxidationsprocessen. Detta gör att fiskoljan för hundar härsknar snabbt.

Du kommer att veta om produkten är bortskämd genom att göra ett smak- och lukttest. Om den har en stark fiskig lukt och smak är det dags att slänga den.

Återuppta

Fiskolja är en rik källa till kraftfulla antiinflammatoriska omega-3-fettsyror för hundar. Att ge det till din hund som ett dagligt tillskott kan avsevärt förbättra deras tillstånd om den har hudallergier, försämrade kognitiva funktioner, njurproblem eller ledproblem.

Kom ihåg att välja en högkvalitativ fiskolja för att säkerställa att din hund kan njuta av alla hälsofördelar.

Som husdjursägare är ingenting viktigare än din hunds hälsa. Om du är intresserad av andra säkra omega-3-tillskott för Fido, kolla in vår artikel om krillolja för hundar.