Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Våra kattvänner är intressanta, komplexa individer. De håller oss ofta på tårna och får oss att gissa på deras udda beteende. Även om vi vet att vi älskar våra katter, undrar vi ofta om känslan är ömsesidig. Kommer våra katter bara att tolerera oss tills deras matskålar är påfyllda? Lyckligtvis kan forskning visa oss att så inte är fallet. Faktum är att de flesta katter hellre spenderar tid med oss ​​än något annat. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Låt oss först titta närmare på domesticeringen av katter

Bild med tillstånd av US Naval Institute Photo Archive

Katter tämjdes först för århundraden sedan. Vi vet att de forntida egyptierna dyrkade katter, men under ”svartedöden” var katter mycket fruktade, ailurophobia (rädsla för katter), eftersom de dödade råttor och folk visste då tillräckligt bra att råttor var bärare av böldpesten. Och på grund av denna utbredda rädsla förvandlades det till hat mot kattdjuren och många katter omkom som ett resultat. (Detta hände på 1300-talet.)

Lyckligtvis för katter var deras färdigheter vördade och många togs ombord på fartyg för att fungera som råttfångare. Av Upptäcktens ålder, runt 1400- till 1700-talen, cementerade katter sin plats tillsammans med människor som skeppskatter. Det upptäcktes snart att katter inte var så illa trots allt och skulle ge sällskap och mästerliga jaktfärdigheter för att tjäna dubbla syften tillsammans med sjömän på öppet hav. Skeppskatter har varit en grej i århundraden, och det är lätt att förstå varför! Inte långt efter välkomnades katter in i människors hem för deras skramlande färdigheter och sällskap. Och, som de säger, resten är historia!

Katter föredrar ofta mänsklig interaktion framför kattinteraktion eftersom människor lugnar ner dem

Katter vet nu att människor är pålitliga – och de kanske till och med tycker att du är ganska intressant.

Om du är din katts favoritperson, då vet du mycket väl att du är din katts utvalda. Din katt kommer sannolikt att söka ditt sällskap i ditt hem framför alla andra, inklusive de andra katterna i ditt hem om du har några. Detta beror på att domesticering har förändrat hur katter tänker. Katter vet nu att människor är pålitliga – och de kanske till och med tycker att du är ganska intressant. Du är trots allt ingen katt och katter är nyfikna varelser av naturen. De gillar att få sina sinnen stimulerade, och du får dem inte heller att känna sig hotade som en annan katt kan.

Se även  Varför gillar min katt att bli buren?

Katter är väldigt territoriella varelser, även om de är väl bekanta med andra katter i deras hem. Det är därför katter snabbt kommer att etablera en hackordning när de bor med andra katter – och de kommer säkert att låta de andra katterna i deras hem veta vem den bästa katten i hushållet är. Och även om det finns många katter som föredrar att umgås med människor framför andra katter, föredrar de allra flesta djurägare att spendera tid med sina husdjur snarare än sin partner. aj!

Katter upplever separationsångest och tycker inte om att vara ensamma under långa perioder.

Katter längtar efter interaktion med människor, vilket inte borde komma som någon överraskning för alla som har spenderat tid med katter.

Det finns tillfällen då vi måste lämna våra katter för att resa, men våra katter ska inte lämnas åt sig själva medan vi hoppas på det bästa. Katter är sociala varelser, trots myterna kring dem, och de kan bli ensamma och stressade om de lämnas ensamma under långa perioder. Katter längtar efter interaktion med människor, vilket inte borde komma som någon överraskning för alla som har spenderat tid med katter. Och, som ni vet alltför väl, är katter mikroförvaltare som är stolta över att alltid veta vår plats i våra hem. Så om de lämnas ensamma i några timmar åt gången kan de bli lite galna över var du befinner dig. Det är därför du ofta kommer att ha en super tillgiven kattunge vid ankomsten. Eller en katt som väntar på dig vid dörren redo att nosa där du har varit.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?

För mer information om hur länge du kan lämna en katt ensam, läs vår sakkunnigt skrivna artikel om just detta ämne här.

Forskning visar att katter till och med avstår från mat eller sina leksaker till förmån för mänsklig interaktion.

Resultaten av studien visade att även om katter är riktiga individer med sina egna specifika preferenser, föredrog katterna oftare mänsklig kontakt följt av mat.

Det säger sig självt att domesticering har format våra kattvänners sinnen. Katter har lärt sig att samexistera med oss, och även om det förmodligen var en stenig start, njuter moderna katter av människors sällskap – och föredrar det till och med framför många andra saker i sina liv. A studie släppt 2017 visade att majoriteten av katter hellre interagerar med sina människor än att äta eller leka med leksaker.

För att genomföra sin studie samlade forskare vid Oregon State University in data från 50 katter genom att presentera fyra olika typer av stimulering för dem. Dessa fyra typer inkluderar: mat, leksaker, doft och mänsklig interaktion. Resultaten av studien visade att även om katter är riktiga individer med sina egna specifika preferenser, föredrog katterna oftare mänsklig kontakt följt av mat.

Denna studie, som har sitt ursprung i Oregon State Universitys Human-Animal Interaction (HAI) labb, drog slutsatsen att,

”Även om det ofta tänker sig [that] katter föredrar ensamhet framför social interaktion, data från denna studie tyder på annat… Så det är möjligt [that] vissa kattpopulationer kan visa en större preferens för social interaktion än andra.”

Vissa katter föredrar att umgås med människor framför andra eftersom de inte kommer överens med andra katter

Din katts minne är skarpare än du kanske inser. Och katter, som människor, kommer att bära på djupa minnen när de har upplevt trauma.

Din katts minne är skarpare än du kanske inser. Och katter, som människor, kommer att bära på djupa minnen när de har upplevt trauma. Katter kommer ibland inte bra överens med andra katter – och det inkluderar vissa hundar. Om en katt har haft upprepade negativa upplevelser med en annan katt, kan den vända sig så mot andra katter att den kan utveckla ett starkt hat mot andra katter.

Se även  Hur man rengör en katts öron: en enkel 10-stegsprocess

Dessutom bildar katter nära band med människor som har haft en betydande inverkan på deras liv från en tidig, mycket lättpåverkad ålder. Detta är känt som prägling. Läs här för att ta reda på om din katt har präglat dig!

Det finns många intressanta studier på katter som du kanske ännu inte har upptäckt. Kolla in vår samling av kattstudier här på Allt om katter.