Förstår kaniner att kyssas?

Kaniner är små däggdjur som vanligtvis avbildas i tecknade serier som söta varelser med långa öron, som hoppar kvickt och mumsar på morötter. Med populariteten hos kaninkaraktärer som Bugs Bunny, Peter Rabbit och Thumper, har kaniner blivit populära husdjur för barn och är ofta målet för deras tillgivenhet – även kyssar.

Kaniner förstår kyssar och begreppet tillgivenhet. Om du har en husdjurskanin som knyter sig till dig, kommer en kyss på pannan när du kryper in i dina armar inte att avskräcka din kanin. Din kyss kan till och med återgäldas genom att din kanin sniffar dig eller försiktigt slickar din hud.

Det finns över 300 tama kaninraser, så om du funderar på att köpa en eller ge en i present kommer du garanterat att bli kär i en av dessa milda varelser. Låt oss lära oss mer om hur man delar tillgivenhet med dessa söta små djur.

Vet kaniner att du älskar dem?

Beroende på hur fäst du är vid din kanin kan de känna den kärlek eller tillgivenhet som deras ägare visar. Om de känner sig bekväma med dig, kommer de att återgälda tillgivenheten.

Kom ihåg att kaniner är det byte djur, vilket betyder att de ofta fångas för att ätas. De är alltid redo att fly i händelse av fara. Om din kanin är det sträckt ut med bakbenen helt utsträckta, då vet du att han litar på dig och känner sig trygg med dig. Om han är nervös kommer han att vara böjd och redo att hoppa iväg.

Hur visar du dina kaniner att du älskar dem?

Du älskar din kanin och är villig att hoppa genom bågar för att se till att alla deras behov uppfylls. Men hur visar du dina kaniner att du älskar dem?

Med dessa fyra tips kan du visa dina kaniner att du älskar dem:

 • Förhasta dem inte. Kaniner har särskilt bra perifert syn, vilket framgår av deras utseende. Deras ögon är placerade på sidan av huvudet, vilket ger kaniner relativt dålig frontal syn. Detta hjälper kaniner att tydligt känna igen ett rovdjur som närmar sig bakifrån eller från sidan. Att se en arm komma mot dem kan få kaniner att känna att de är i fara och de kommer att springa iväg.
 • Sitt tyst och låt dem komma till dig. Det är alltid bäst att sitta nära marken så att du inte reser dig över den. Att låta kaninen komma till dig på egen hand utan att jaga den kommer att lära den att lita på dig och inte känna att den är på väg att fångas.
 • Koppla försiktigt din kanin. När din kanin är helt bekväm med dig, kan han eller hon bestämma sig för att hoppa upp i ditt knä. Beroende på din kanins personlighet kommer han/hon förmodligen att njuta av att bli klappad. Kaniner anser att klappning är en del av sin skötselrutin och kan svara genom att slicka dig.
 • Ge din kanin en kyss och din kanin kommer förmodligen att näsa dig tillbaka. Det är inte bara en del av grooming-ritualen, utan kaniner markerar också sitt territorium genom att haka. Enligt mohrs.orgeftersom kaniner har doftkörtlar på vardera sidan av hakan, gnuggar de föremålet med hakan för att hävda att det är deras.
Se även  Vilka är dina alternativ om du inte har råd med en veterinär till din kanin?

Hur visar kaniner tillgivenhet?

Din kanin kommer att visa tillgivenhet för sina ägare på många olika sätt. Här är fyra sätt kaniner visar tillgivenhet till sina ägare:

 • Bbläck. Kaniner hoppar – högre än vanligt – och vrider sig i luften, ibland åtföljda av ett ryck i huvudet. Detta betyder att DE ÄR GLADDA. Det är deras sätt att visa dig att de är glada över att vara med dig.
 • Din kanin slickar dig. Att slicka dig är en del av hans skötselinstinkt och är ett sätt att låta dig veta att han är tillgiven. Han förväntar sig att du också ska göra det genom att sköta honom.
 • Din kanin ligger platt på magen med utsträckta ben. Detta visar tillfredsställelse och hur avslappnad din kanin känner sig med dig. Annars, om din kanin känner sig nervös eller obekväm, skulle din kanin vara böjd och redo att hoppa.
 • Nuzzle du är ett tecken på att din kanin är glad över att vara med dig. Återigen, detta är en del av grooming-ritualen, och din kanin KOMMER att förvänta sig att du återgäldar och ger tillbaka din kärlek direkt!

Vissa kaninvårdsvanor är former av tillgivenhet

Kaniner gillar att putsa sig själva. För en kanin handlar grooming inte bara om att hålla den ren, även om att hålla den ren är verkligen en stor del av det.

Grooming är ett sätt för din kanin att känna sig trygg genom att neutralisera lukt så att det är svårare för rovdjuret att känna lukten av dem. Dessutom, Grooming lugnar och tröstar din kanin när den känner sig upprörd eller orolig. Att visa tillgivenhet genom att vårda uppmärksamhet kan i sin tur lugna din kanin och visa din kärlek till ditt husdjur.

Se även  Hur registrerar man en kanin? Hela processen!

När du gosar med din kanin är det viktigt att veta att den inte svettas. Grooming hjälper dem därför att svalna. En temperatur på mer än 75 grader kan orsaka en kanin överhettas.

Det finns sätt att hjälpa din kanin att svalna om den överhettas, till exempel:

 • Placera en fläkt framför din kanins bur
 • se till att det finns tillräckligt med skugga
 • Borsta din kanin för att ta bort överflödig lös päls
 • För långhåriga kaniner, överväg att klippa pälsen under sommarmånaderna.
 • Se till att hjälpa till att återfukta dina kaniner genom att mata dem med mycket gröna bladgrönsaker.

Det finns något sådant som en kaninhierarki. Medan bundna kaniner ansar varandra, förväntar sig den dominerande kaninen vanligtvis att den undergivna ska ansa på begäran.

En sak att se upp med är överdriven skötsel. Det kallas ”barbering”, och det är när de drar ut hårbitar. En anledning till detta kan vara ett maktspel mellan de dominerande och undergivna kaninerna eller så kan de också vara uttråkade. Att skilja kaninerna från varandra är en lösning.

Saker som kaninägare gör som inte visar tillgivenhet kan orsaka skada

Kaniner är söta och gosiga, men ge inte efter för lusten att klämma och krama dem hårt. Här är några saker som inte visar tillgivenhet och som kan skada och skrämma din kanin:

 • Håll inte kaniner i öronen. Att hålla upp din kanin i öronen kommer bara att skada den och kan skada dess ryggrad. Att plocka upp dem på det här sättet är grymt och har till och med varit känt för att bryta nacken på kaninen.
 • Lämna aldrig din kanin utan tillsyn med ett barn eller en hund eller katt. En kanin ska hanteras varsamt och varsamt. Ett barn, en hund eller en katt kanske inte är lika snäll när man leker med kaninen och kan se den som en leksak. Kaniner måste vara i en miljö med låg stress och att bli behandlad som en leksak kommer bara att orsaka onödig stress.
 • Lämna inte din kanin i direkt solljus. Kaniner har inga svettkörtlar och överhettas om de får stå i solen för länge.
 • Vissa livsmedel är till och med farliga för en kanin att äta. Att mata din kanin med rätt mat visar hur mycket du bryr dig. Vissa livsmedel kan överraska dig! Isbergssallat och silverbetor är gröna bladgrönsaker, men har inget näringsvärde för kaninen. Andra är mer uppenbara, som choklad och jordnötssmör. Många andra livsmedel kan sorg eller döda din kanin också.
Se även  Daglig skötsel för kaniner

Här är några extra livsmedel du inte bör mata din kanin:

 • Lök
 • Bröd, pasta eller kakor
 • Blomkål
 • Kött
 • Potatisar
 • valnötter
 • Vitlök
 • Gröt
 • Rabarber
 • Avokado

Hur man vet att din kanin är glad

Varje kanin har sin egen personlighet. Som med alla husdjur kan vissa vara lättare att knyta an till, medan andra kan ta längre tid. Om din kanin är glad kommer du att höra ett ljud som kommer från din kanin som gnisslande tänder. De snurrar.

Kaniner måste lekas med och få lite motion så att de kan trivas. Att hålla dem sysselsatta gör att de slutar på frisersalonger. De gillar att gräva. Oavsett om de är tama eller vilda är grävning normalt för dem.

https://www.youtube.com/watch?v=r9MydMzWocA

Kaniner kan morra. Detta visar deras missnöje – om deras bur är städad eller om de blir skrämda. Att försiktigt klappa och prata med dem kommer vanligtvis att lugna dem. Kaniner är territoriella och är kända för att skydda sin bur. Rengör deras bur när de inte är i den för att undvika tecken på missnöje från deras sida.

Kaniner kan älska dig och visa tillgivenhet. Eftersom de är de tredje mest övergivna husdjuren kan du besöka ditt närmaste skydd om du är redo att ge en (eller två) av dessa vänliga varelser ett hem.