Fortsätter katten att kissa på mannens saker? Topp 5 anledningar till varför

Lika mycket som vi älskar våra katter har de ibland konstiga eller till och med frustrerande sätt att kommunicera med oss. Ta till exempel att kissa på din mans saker: Vad handlar det om?

Tja, det finns flera anledningar till varför din katt kan göra detta, allt från en demonstration av kärlek till medicinska tillstånd. Att identifiera orsaken till oönskat beteende (som att urinera på konstiga platser) är viktigt för att förstå hur man kan motverka det.

Snabb överblick

01

Ibland, om en katt kissar på saker som kläder eller filtar, kan det vara ett tecken på stress, revirmarkering eller hälsoproblem.

02

Andra gånger kissar katter på saker som får dem att känna sig trygga, till exempel kläder som luktar bekant och som tillhör en person de knyter an till.

03

Om din katt kissar utanför kattlådan, börja med en veterinärundersökning för att upptäcka och behandla urinproblem eller andra hälsoproblem.

04

Om problemet är beteendemässigt, inkluderar vissa lösningar att lägga till fler kattlådor och hålla dem rena, placera kläder utom räckhåll för din katt, noggrant städa upp det gamla kissat och minska stressen i din katts miljö.

Här är några vanliga orsaker till varför katter kissar utanför kattlådan (även känd som olämplig urinering), och mer specifikt varför de kan kissa på andras saker:

1. Urinvägsproblem

Urinvägsinfektion hos katt Karakteristisk

Om din katt kissar utanför kattlådan kan det vara ett tecken på ett medicinskt problem.

Alla förtjänar tvivels fördel. Om din katt kissar på din mans saker, se till att han kollas upp av en veterinär först. När en katt kissar utanför kattlådan kan det vara ett tecken på att något är fel.

Precis som vi kan katter få urinvägsinfektioner (UVI), urinstenar och njursjukdomar. Urinvägsbesvär kan få katter att kissa på olämpliga ställen eftersom de blir sugna på att gå på toaletten och slutar med att kissa var de än är just då.

Håll utkik efter tecken på blod i din katts urin, såsom en rosa nyans eller små blodproppar, eftersom detta med största sannolikhet betyder att din katt har urinvägsproblem. Fast om du inte ser något blod utesluter det inte att det är ett urinvägsproblem så det är en bra idé att gå till veterinären ändå.

Läs också: Topp 11 bästa katturinborttagare

2. Stress

Att kissa utanför kattlådan är vanligt hos stressade katter.

Katter upplever och reagerar på stress på olika sätt. Det är inte alltid uppenbart att något stressar en katt förrän den börjar uppvisa vissa beteenden som att kissa på konstiga platser. Till exempel, om du har nya tillskott till familjen (människa eller inte), kan din katt kissa på olika föremål eftersom de är stressade över förändringen i hushållsdynamiken.

Så om din katt har börjat kissa på din mans saker är det värt att lägga lite tid på att ta reda på om något i ditt hem eller din närmaste miljö har förändrats nyligen som kan vara en stressfaktor för honom.

Läs också: Varför älskar min katt min man mer än mig?

3. Områdesmärkning

Markeringsbeteenden som urinsprejning är vanligare hos katter som inte har kastrerats eller kastrerats.

Katter är territoriella. Både han- och honkatter markerar ofta sitt revir genom att spraya sin urin på saker. Kanske har du en ny familjemedlem, du har precis flyttat eller så har grannen en ny hund. Alla dessa saker kan få din katt att känna sig hotad i sin omgivning och få honom att markera sitt revir genom att kissa på föremål som tillhör honom.

Läs också: 8 tips för att förhindra att en katt sprejar

4. Kärlek

Katter gillar att dela sin egen doft på saker som luktar som deras favoritmänniskor, och kan göra detta genom urinering.

Den här är förmodligen lite överraskande, men din katt kanske bara älskar din man och bara visar tillgivenhet på ett konstigt sätt genom att kissa på hans grejer. Vissa dofter får katter att känna sig trygga, som din mans doft, och det kan få dem att vilja mysa och lägga sin egen doft till föremålet. Ett effektivt sätt att göra detta är att kissa på den.

Läs också: Så får du din katt att älska dig ännu mer [8 Ways]

5. Kattlåda problem

Katter kan välja att gå någon annanstans om deras kattlåda inte är tillräckligt ren.

Katter är mycket rena av naturen, så en full kattlåda kan få dem att leta efter ett annat ställe att avlasta sig själva. Om du har flera katter kan de föredra att kissa någon annanstans om kattlådan redan har använts av en av deras kamrater.

Så vi har identifierat några anledningar till varför din katt kissar på din mans saker, men vad kan du göra åt det? Här är fem tips för att hålla din mans grejer kissfria:

Läs också: Hur man rengör kattens kattlåda?

1. Ta med din katt för en hälsokontroll

Det är viktigt att utesluta medicinska orsaker till olämplig urinering innan man antar att det är beteende.

Som vi redan har diskuterat är det viktigt att utesluta en medicinsk orsak till att urinera på konstiga platser och behandla eventuella underliggande problem. Din veterinär kommer sannolikt att vilja utesluta ett urinvägsproblem och ställa frågor till dig om potentiella stressfaktorer.

Om du tror att din katt kissar på din mans saker för att han är orolig, fråga din veterinär om råd om hur du ska hantera din katts stress och ångest, till exempel genom att etablera rutiner och använda lugnande hjälpmedel som feromonsprayer eller införa ångestmedicin.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

2. Kattlådor

Hur många kattlådor ska du ha per katt - komprimerad

Sätt kattlådor i olika delar av huset istället för att sätta ihop dem alla.

Katter gillar inte att dela kattlådor. Så du bör helst ha minst en kattlåda per katt för att skapa en stressfri toalettupplevelse för var och en av dina kattfamiljemedlemmar. Katter gillar också att kissa i fred, så försök att sprida ut kattlådorna i flera lugna, lättillgängliga områden runt huset.

Tänk på din katts ålder och smidighet när du bestämmer var du ska placera kattlådan. Äldre katter kan ha problem med att klättra in i en hög kattlåda eller ha svårt att hoppa upp för att komma åt den.

Om din katt fortsätter att kissa på din mans saker i ett visst rum, försök att flytta sin kattlåda till den platsen. Det kan finnas en bra anledning till varför din katt väljer att kissa där. Kanske är det ett särskilt lugnt område i ditt hem och din mans saker får dem att känna sig mer avslappnade.

Läs också: De 7 bästa kattlådorna för en liten lägenhet

3. Ta bort frestelsen

Lägg bort krukan och utom räckhåll för din katt så att hon inte fortsätter att komma tillbaka för att kissa.

Om din katt inte kommer åt föremålen kan den inte heller kissa på dem. Låt din man städa tvätten i garderoben och hitta en säker, kattfri plats för att städa upp andra specifika kissmål.

4. Använd en urinborttagningsprodukt

Enzymatiska rengöringsmedel tar bort alla spår av kisslukt, vilket gör din katt mindre benägen att kissa där igen.

Även en liten droppe urin på ett föremål kan attrahera din katt och få dem att kissa på samma sak upprepade gånger. Din katts luktsinne är mycket starkare än ditt, så även om du har tvättat din mans saker och inte kan lukta kiss längre, är chansen stor att din katt kan det. Bakpulver och enzymatiska rengöringsmedel kan hjälpa till att ta bort spår av katturin som flyr ut från den mänskliga näsan.

Läs också: De 5 bästa mattrengöringarna för katturin

5. Minimera stress

Ge din katt utrymme att dra sig tillbaka om hon känner sig överväldigad.

Vissa stressfaktorer kan inte undvikas, men försök att undvika stress och vidta åtgärder för att minimera dess effekt på din katt, inklusive:

  • Göra gradvisa introduktioner till nya husdjur eller människor,
  • Se till att din katt har en säker, lugn plats att gå, borta från nya hushållsmedlemmar och
  • Användning av feromondiffusorer i upptakten till och under förändringar som nya introduktioner eller en flytt.

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

Sammanfattningsvis

För att uppmuntra din katt att kissa i kattlådan, se till att du har gott om lådor, att de är lättillgängliga och att de hålls rena.

Om din katt kissar på konstiga platser, börja med en hälsokontroll för att upptäcka och behandla urinproblem. Om ett medicinskt problem har uteslutits är chansen stor att din katt kissar på din mans saker av tillgivenhet för honom. Det gör dock inte den här kattens beteende mindre frustrerande!

Du kan uppmuntra din katt att kissa i kattlådan istället för i din mans saker genom att se till att det finns gott om kattlådor i ditt hem, rensa populära urineringsmål, använda urinborttagningsprodukter och minska stressen.

Läs också: 8 bästa kattfoder för urinvägshälsa

Vanliga frågor

Varför kissar katter på en persons saker?

Katter kissar på saker som får dem att känna sig trygga och trygga, till exempel föremål som luktar bekant och som tillhör en specifik person de binder sig till. Att kissa på saker kan också vara ett tecken på stress, territoriell markering eller hälsoproblem. Det är alltid en bra idé att be din veterinär kontrollera din katt om hon kissar utanför kattlådan.

Varför kissar min katt medvetet på saker?

Din katt visar förmodligen bara tillgivenhet på ett lite udda sätt, men hon kan också vara stressad, markera sitt revir eller ha urinvägsproblem. En hälsokontroll är en bra början för att ta reda på varför din katt gör detta.

Varför gillar min katt min mans kläder?

Den mest troliga förklaringen är att din katt älskar din mans doft. Katter vill ofta lägga sin egen doft till saker som luktar bekant eftersom dessa dofter får dem att känna sig trygga.

Se även  Varför suckar katter? En veterinär förklarar