Frontline Spray för katter: Översikt, dosering & Bieffekter

Frontline spray är en topisk spray tillverkad av Boehringer Ingelheim (tidigare Merial) som används för att döda loppor och fästingar, och för att förebygga mot loppor och fästingar och de sjukdomar de orsakar.

I den här artikeln får du lära dig vad Frontline spray för katter är, hur det skiljer sig från vanliga Frontline spot-on produkter, möjliga biverkningar och några vanliga frågor.

Snabböversikt: Frontline Spray för katter

Typ av medicin:
Fenylpyrazol Antiparasitmedel
Form:
Spray
Recept krävs?:
Nej
FDA godkänd?:
Denna aktuella medicin är godkänd av EPA för användning på katter.
Stadium av livet:
Katter och kattungar i åldern 8 veckor och äldre och som väger minst 2 kilo. Tillverkaren anger dock att sprayen kan användas för kattungar från 2 dagars ålder.
Märkesnamn:
Frontline spray
Vanliga namn:
Fipronil
Tillgängliga doser:
Fipronil 0,29% tillgänglig i 8,5 ounce och 17 ounce sprayflaskor.
Decay Range:
Produkterna måste användas före utgångsdatumet på förpackningen.

Om Frontline Spray för katter

katt med loppor

Frontline Spray dödar snabbt vuxna loppor och fästingar, samt lopplöss.

Precis som traditionella Frontline spot-on produkter är den aktiva ingrediensen i Frontline spray fipronil. Fipronil är ett fenylpyrazolbaserat antiparasitmedel och är tekniskt klassificerat som ett bekämpningsmedel. Hos ryggradslösa djur (inklusive insekter som loppor och spindeldjur som fästingar och kvalster) bryter den GABA-reglerade nervkanalerna, vilket orsakar neurologisk hyperexcitabilitet, störningar och dödsfall.

Men till skillnad från spot-on-produkter som Frontline Plus och Frontline GOLD, appliceras inte Frontline spray på ett ställe vid nacken. Med Frontline Spray för katter, beroende på husdjurets vikt, appliceras produkten mer brett på flera ställen och införlivas i pälsen för att säkerställa bred täckning.

Läs också: Så blir du av med loppor på din katt

Vad gör Frontline Spray för katter?

Frontline Spray dödar alla vuxna loppor och fästingar vid kontakt, så det är ett bra val om en katt har ett kraftigt angrepp.

Frontline Spray innehåller endast fipronil, vilket innebär att den inte ger lika mycket förebyggande täckning som de nyare spot-on produktinnovationerna Frontline Plus och Frontline GOLD.

Fipronil dödar alla livsstadier av fästingar, inklusive den bruna fästingen (Rhipicephalus sanguineus), Amerikansk hundfästing (Dermacentor variabilis), ensam stjärna tickar (Amblyomma americanum), och rådjursticka/svartbensticka (Ixodes scapularis). Det används för att behandla fästingangrepp och förhindra återinfektion.

Som en loppkontrollprodukt kan fipronil bara döda vuxna. Eftersom den inte innehåller en insektstillväxtregulator som (S)-metopren eller pyriproxyfen som Frontline Plus eller Frontline GOLD, har Frontline Spray inte förmågan att rikta in sig på loppägg eller larver.

Detta innebär att ägg och larver fortfarande kan utvecklas till vuxna loppor, så det kan vara möjligt att se nya vuxna loppor dyka upp efter några veckor efter att det ursprungliga angreppet av vuxna loppor först har dödats.

Frontline spray är effektivt mot bitande löss.

En fördel med Frontline Spray är att den dödar alla vuxna loppor och fästingar vid kontakt. Sprayen appliceras över hela kattens kropp (till skillnad från bara en punkt som med spot-on-produkter, vilket kan ta upp till 24 timmar för produkten att spridas genom oljorna på kattens hud). Sprayen kan vara snabbare och effektivare för att initialt döda en aktiv loppa- eller fästingangrepp.

Läs också: De 6 bästa loppschampon för katter

En annan potentiell fördel med Frontline Spray är att den, enligt tillverkaren, kan fungera i upp till åtta veckor hos katter för behandling och förebyggande av loppor. För katter som lider av loppallergidermatit (en allergisk reaktion mot loppsaliv) rekommenderar tillverkaren dock månatlig användning. Månatlig användning krävs vanligtvis också för adekvat täckning mot fästingar.

Frontline Spray for Cats anses vara vattentät, men tillverkaren rekommenderar att du väntar 48 timmar innan du badar och använder ett tvålfritt schampo.

Efter applicering av en Frontline-produkt är det viktigt att notera att eftersom fipronil orsakar neurologisk överspänning hos loppan innan den dödar den, kan fler loppor bli synliga och aktiva efter applicering av produkten.

Det är också viktigt att notera att Frontline inte behandlar eller förebygger tarmparasiter eller myggburna hjärtmaskar hos katter.

Biverkningar av Frontline Spray för katter

Frontline Spray är säker och effektiv och har få biverkningar när den används på rätt sätt.

Vid korrekt användning är biverkningar från Frontline-produkter sällsynta. Frontline-produkter i USA är i allmänhet endast märkta för katter som är 8 veckor gamla eller äldre.

På grund av möjligheten att justera doseringen av sprayen efter patientens storlek och vikt, indikerar vissa tillverkaretiketter att sprayen kan användas specifikt till kattungar från 2 dagars ålder. Det är dock viktigt att notera att detta endast visas på vissa icke-amerikanska etiketter. Om du har en kattunge under 8 veckor, kontrollera med din veterinär innan du använder Frontline Spray.

Den vanligaste rapporterade effekten för Frontline-produkter är tillfällig irritation på applikationsstället. Röd, irriterad hud har också rapporterats men anses vara sällsynt och beror på individuell känslighet. Om detta händer är det mer sannolikt att en katt är överkänslig eller allergisk mot fipronil.

Läs också: Katten tuggar inte sin mat och kräks: När ska du oroa dig?

Även om Frontline-produkter aldrig bör intas, verkar fipronil generellt ha en låg potential för toxicitet, både lokalt och även om det intas av misstag.

Produkterna har dock en mycket bitter smak. Om en katt skulle slicka nyligen applicerad Frontline från sig själv eller en huskamrat, kan bara den bittra smaken leda till överdriven dregling, upprördhet och ibland till och med kräkningar.

Enligt DVM360-artikeln ”Toxicology Brief: De 10 vanligaste gifterna hos katter,” denna effekt är vanligtvis inte sann toxicitet, utan en ibland dramatisk reaktion på den bittra smaken. Att ge mjölk eller vätska från en tonfisk kan hjälpa till att lösa symptomen på kort tid.

Till skillnad från spot-on-produkter där engångsdosen kan placeras vid basen av halsen där en katt inte kan nå den för att slicka av den, är sprayen generellt sett mer utmanande för att minska risken för att minska risken för att en katt slickar produkten. eftersom produkten måste appliceras på hela pälsen och införlivas i huden över hela kroppen.

Detta innebär också en utmaning för hushåll med flera katter, där mycket delad omsorg sker. Jämfört med spot-on skulle det vara ännu viktigare att hålla isär hushållskatter i upp till 24 timmar efter applicering för att låta produkten torka helt.

Även om Frontline-produkter för hundar i många fall inte bör användas på katter, är sprayen märkt för användning på både katter och hundar. Detta beror till stor del på att doseringen kan anpassas specifikt till storleken på husdjuret.

Om du är orolig för eventuell toxicitet, även om du tror att din katt precis slickat lite Frontline av pälsen och får en bitter smakreaktion, är det alltid bäst att kontakta din veterinär. ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), eller Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) omedelbart för ytterligare råd.

Slutligen är aktuella produkter som Frontline kända för att orsaka hud- och ögonirritation hos människor. När du applicerar sprayen är det bäst att bära engångshandskar och sedan tvätta händerna.

Läs också: Läkemedelsförgiftning för loppor och fästingar hos katter

Frontline Spray för katter Dosering

Blöt pälsen med sprayen och arbeta den genom pälsen ner till huden.

Frontline Spray doseras baserat på vikten på katten som den appliceras på. Etiketten på sprayflaskan innehåller ett viktbaserat doseringsschema för både katter och hundar.

Det är viktigt att notera att sprayen inte kan användas på en enda appliceringsplats vid basen av huvudet, eftersom spot-on-produkterna kan användas. Spot-on-produkter har en bärare som gör att läkemedlet kan spridas genom oljorna i pälsen i cirka 18 till 24 timmar. För att vara effektiv måste sprayen användas mer frikostigt över hela pälsen och kroppen.

Den dos som rekommenderas av tillverkaren är två till fyra pumpar spray per kilo kroppsvikt. För en genomsnittlig 10-kilos katt, uppgår detta ungefär till åtta till tio sprayer på den lägre delen och 16 till 20 sprayer på den höga delen. Huruvida den låga eller höga delen av sortimentet används kan bero på bördan av loppansamling eller observerade fästingar, längden på hårpälsen (längre hårrockar kan kräva mer produkt) och om syftet är direkt behandling för att döda parasiter. eller för att förebygga.

Tillverkaren rekommenderar att sprayen appliceras från ett avstånd av 10 till 20 centimeter (cirka 4 till 8 tum). Sprayen bör appliceras mot pälsens riktning så att sprayen kan arbetas in i huden mer effektivt.

Enligt tillverkaren ska hela pälsen blötas med sprayen (inklusive rygg och buk på djuret), varefter den ska arbetas ordentligt genom pälsen, ner till huden. Det bör noteras att handskar alltid ska bäras under processen och händerna ska tvättas noggrant efteråt.

Jämförelse av Frontline Spray och Frontline Spot-on produkter

Om du bekämpar ett loppangrepp i ditt hem, kan en Frontline spot-on-produkt bryta loppans livscykel.

När du överväger att använda Frontline Spray eller Frontline spot-on-produkter är det viktigt att förstå för- och nackdelarna med var och en.

En stor fördel med Frontline Spray är dess snabba verkan och snabbare dödstid för vuxna loppor och fästingar, eftersom produkten appliceras direkt över hela kroppen. Även om spot-on-produkter som Frontline Plus och Frontline GOLD kan börja verka inom fyra timmar respektive 30 minuter, kan deras fulla effekt av att döda 100 % av loppor och fästingar fortfarande ta 12 till 18 timmar eftersom den spot-on-produkten sprider sig runt värld. huden.

Frontline Spray är också mycket mer kostnadseffektiv, särskilt som den kan användas på både hundar och katter i ett hushåll med flera husdjur.

Läs också: Vanliga hudproblem hos katter: orsaker och behandlingar

Det finns några nackdelar med att använda Frontline Spray istället för en av de perfekta produkterna.

Den första är att Frontline Spray inte direkt behandlar alla livsstadier av loppan (ägg och larver) eftersom den inte innehåller en insektstillväxtregulator. Det betyder att efter att ha sprayat en katt med ett aktivt loppangrepp kommer det troligen att dyka upp fler loppor några veckor senare. Ett aktivt angrepp i hemmet kommer att ta längre tid att kontrollera och extra uppmärksamhet bör ägnas åt att behandla hemmiljön.

Den andra nackdelen är ansökningsprocessen. Att hålla en katt stilla för en engångsapplicering är i de flesta fall möjligt, även om vissa kattföräldrar kan ha svårt att ens göra det. I allmänhet är det intensivt att applicera en spray rikligt på en katts kropp och arbeta in den i pälsen och många vuxna katter kanske inte sitter stilla för det.

Appliceringen är också i allmänhet stökigare, kräver handskar och kan kräva att en katt som sprayen nyligen applicerats på förvaras i ett slutet utrymme som ett badrum i minst 24 timmar tills sprayen är helt torr för att förhindra att den kommer på klädseln. och möbler.

Även om fipronil anses vara en säker produkt för användning på katter, tillåter användning av sprayen på en katt mycket mer dosvariation, vilket gör det lätt att applicera för mycket (eller för lite) spray. En husdjursförälder bör uppskatta antalet sprayer som ska användas baserat på vikt och andra faktorer. Detta skiljer sig från den enkeldoserade dosen av en spot-on-produkt.

Läs också: Kattloppor: identifiering, livscykel och behandling

Om din katt är kraftigt angripen av loppor eller fästingar är det fortfarande viktigt att konsultera riktlinjerna för doseringsschemat för att säkerställa att du inte applicerar många fler sprayer av produkten än nödvändigt.

Slutligen, applicering av en spray för hela kroppen gör det svårt att förhindra en katt från att slicka av produkten. En spot-on produkt kan appliceras på ett enda område vid basen av huvudet, ett område där katten inte kan nå att slicka produkten.

Frontline-produkten är inte avsedd att intas, och instruktionerna indikerar att du bör undvika att få den i ett husdjurs ögon eller mun. En bitter smakreaktion som involverar överdriven dregling (hyperselvation) är mer sannolikt när du använder sprayprodukten på en katt.

Slutsats

Frontline Spray är kostnadseffektiv eftersom den kan användas på både hundar och katter.

Frontline Spray är en effektiv lopp- och fästingbekämpningsprodukt och är ett kostnadseffektivt sätt att ta itu med ett lopp- och fästingangrepp, speciellt om en katt har en tung börda av parasiter som måste avlivas snabbt. Vissa tillverkares etiketter indikerar också att Frontline Spray är säker att använda på mycket unga kattungar (endast icke-amerikanska etiketter; rådfråga din veterinär innan användning om din kattunge är mindre än 8 veckor gammal).

Frontline Spray riktar sig dock inte till alla stadier av loppans livscykel och jämfört med en spot-on-produkt utgör sprayen en större risk för bitter smakreaktioner om en katt slickar produkten och kan innebära en svårare appliceringsprocess. .

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för kattungar

Vanliga frågor

Är Frontline Spray säker för katter?

Frontlines huvudingrediens, fipronil, har länge ansetts vara en säker ingrediens för användning hos katter. Frontline Spray är godkänd för användning på både hundar och katter. Det är dock viktigt att notera att säkerhet också innebär korrekt användning av produkten enligt instruktionerna.

Eftersom Frontline Spray måste appliceras i hela kattens päls och kropp ökar detta risken att en katt slickar produkten efter applicering, vilket leder till en bitter smakreaktion.

Hur fungerar Frontline Spray på katter?

Frontline Spray dödar vuxna loppor, fästingar och bitande löss direkt vid kontakt. Eftersom det appliceras i hela hårpälsen är det effektivt för att snabbt ta itu med de tunga bördorna av dessa parasiter hos katter.

Frontline Spray behandlar dock inte alla livscykler för loppor, inklusive ägg och larver, som Frontline Plus och Frontline GOLD gör. Detta innebär att vuxna loppor kan upptäckas igen inom några veckor när äggen kläcks och larverna utvecklas till nya vuxna.

Hur applicerar du Frontline Spray på katter?

Frontline Spray appliceras rikligt på hela kattens päls och kropp. Antalet spraypumpar som används beror på kattens pälslängd, hur illa loppan eller fästingangreppet är och om tyngdpunkten ligger på behandling eller förebyggande av loppor och fästingar.

Dosen är två till fyra pumpar per kilo kroppsvikt. För en genomsnittlig katt på 10 pund är detta i genomsnitt cirka åtta till tio till sexton till tjugo pumpar spray beroende på behov, med mer som behövs för längre eller täta pälsar. Frontline Spray-flaskan innehåller ett doseringsschema för att hjälpa husdjursföräldern att bestämma den mest lämpliga dosen.

Sprayen ska appliceras på husdjurets päls och sedan arbetas in ordentligt i husdjurets päls, ner till huden, tills pälsen är blöt med produkten. Bär alltid hushållshandskar av latex när du applicerar denna produkt.

Hur ofta kan jag spraya min katt med Frontline?

En månatlig applicering krävs för både loppor och fästingar. Om endast syftet med loppbehandling efterfrågas, indikerar tillverkaren att produkten kan utökas till var åttonde vecka hos katter.

Det enda undantaget från detta är för katter som lider av loppallergi dermatit (FAD), en allergi mot loppsaliv. Tillverkaren rekommenderar att produkten används för dessa katter var 30:e dag.

Se även  Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar