Går grisar och katter överens?

För djurälskare är det normalt att vi letar efter sällskap till våra husdjur. Som grisägare är det viktigt att ta hänsyn till grisens säkerhet vid blandning med andra arter. Det är därför vi behöver veta vilka djur de kommer överens med och vilka de inte gör.

Så kan grisar och katter komma överens? Yeh, grisar brukar gå riktigt bra överens med katter! Katt- och grisparet är kända för sin goda och balanserade kemi.

Att para ihop en gris med en katt är inte lika kaotiskt som den vanliga katt- och hundparningen! Grisar är bytesdjur och brukar inte slå tillbaka när de blir hotade.

Katter kan också tolerera en gris beteende bättre än hundar, och hundar kan inte tolerera grisar på det sätt som katter kan.

Ändå kan det bero på grisen och kattens personlighet hur bra de kommer överens.

Grisar kan komma överens med nästan alla andra djur, men det vanliga problemet är om de är omtyckta eller inte. Katter kanske gillar dem, men de kanske inte bildar ett band som vissa ägare kan förvänta sig.

Om en katt är gammal eller inte gillar grisbeteende kan katten bara ignorera närvaron av grisar, vilket är bra eftersom de inte kommer att slåss. Vissa katter tycker också att grisar är irriterande och undviker grisen när det händer.

Grisar å andra sidan kan vara för energiska och katten kanske inte kan hänga med. För ett motsatt scenario kan en katt vara för lekfull, medan grisen kan vara för foglig för att vara på samma våglängd.

Allt beror fortfarande på deras personligheter om vi vill vara detaljerade och korrekta.

Men katter och grisar kommer oftast väldigt bra överens. Katter kan vara lata och grisar kan också vara lata. I denna liknande aspekt kunde de njuta av att sova tillsammans som goda vänner.

Ibland lägger sig en gris och katten ser dem som en perfekt kudde eller kudde att ligga på. De flesta grisar har inget emot det och sover bara vidare!

Hur mycket kommer de överens?

Tja, det kan bero på deras individuella personligheter.

— Om båda djuren är lekfulla och utåtriktade kan de vara bra lekkamrater.
— Om den ena är lekfull och den andra blyg kan de bli lite irriterade på varandra.
— Om de båda är blyga kan de njuta av en tupplur tillsammans.

Egentligen handlar allt om deras personlighet också.

Varför kommer grisar bättre överens med katter än hundar? Det finns specifika element som en gris har som andra husdjur inte har. Hur ser du till att din gris och katt kommer bra överens? Läs vidare för att ta reda på det!

Se även  Har grisar känslor?

Hur du tar reda på om din gris och katt kommer överens

Många av oss vet att de kommer bra överens eftersom en gris personlighet är acceptabel för katter och de är mycket tystare än hundar. Så exakt vilka är tecknen på att en gris och en katt binder sig bra?

Nedan finns möjliga tecken att se upp för.

 • Grisen viftar på svansen vid åsynen av katten. Svansviftande är ett tecken på tillgiven beteende
 • Grisar som ler mot katten betyder lycka till. Grisen gillar nog att vara nära katten.
 • Grisen knuffar katten med näsan. Det är ett tecken på nyfikenhet men också ett sätt att få uppmärksamhet eftersom de gillar föremålet, personen eller djuret.
 • Båda är nyfikna djur och man kan se dem följa efter varandra. Detta kan vara ett neutralt tecken, men om du ser dem göra detta ofta kan det uppfattas som ett vänligt beteende.
 • En katt som ansar grisen kan ses som ett besittande beteende, men det betyder också att katten är så tillgiven med grisen att de vill ansa den.
 • Katt gnuggar mot griskroppen. Vi vet alla hur katter visar sin tillgivenhet mot oss genom att gnugga kroppen mot våra ben, detta kan också göras med grisar.
 • Katt skadar inte grisen genom att klia sig, väser inte eller visar fientlighet. Det betyder förmodligen att katten är okej med grisen.
 • Du hör katten jama kärleksfullt mot grisen. Det är en form av kommunikation och tonfallet kan säga mycket till djur.
 • En katt som öppet leker med en gris är ett tydligt tecken på acceptans och vänskap.
 • Att sova eller mysa tillsammans är ett bra tecken på vänskap.

När vi känner till tecknen, hur kan vi få våra grisar och katter att komma överens? Det finns flera saker att hålla utkik efter när du läser vidare.

Hur man introducerar en gris för katter

För de flesta har det första intrycket stor inverkan och kan till och med vara bestående. Detsamma gäller när man introducerar två olika husdjur för varandra. Katter tenderar att minnas dåliga första möten och det gör grisar också, så var försiktig.

Precis som hur de flesta relationer börjar, kan bra introduktioner med rätt vägledning visa sig vara till hjälp.

Ägare bör vara medvetna om sin gris eller katts personlighet.

Beroende på hur du hanterar dina två husdjurs möte, kan sättet de beter sig och binder till varandra skilja sig åt.

Grisar älskar katter. Min familj har två piggies, båda runt 100 lbs, och Daisy ÄLSKAR våra katter! Katterna däremot inte så mycket

Babette LeBlancHusdjursgrisägare och älskare
– publicerat på quora.com

Enligt texten som citeras ovan verkar det som att det vanligaste problemet är om grisen uppskattas av din katt. Så hur introducerar man en gris för en katt?

Se även  Varför grymtar grisar?

Det finns flera sätt att göra en bra introduktion och du kan spela en stor roll i dem helt enkelt genom att vaka över dem.

Guide till att introducera grisar för katter

Liksom människor behöver djur tid för att vänja sig vid nya saker, nya platser och nya följeslagare. Det kan ta längre tid för djur att acceptera förändringar fullt ut.

Detta är normalt och bör förstås med tillräckligt tålamod.

Steg 1: Övervaka deras första möte

Det är viktigt att bevittna detta ögonblick eftersom det kommer att visa dig deras rena eller ärliga reaktioner på varandra. Detta kommer att ge dig en god uppfattning om vad du ska göra härnäst.

Steg 2: Ge dem utrymme

Även om du observerar, låt inte djuren känna att de blir iakttagna. Detta kan leda till att de är försiktiga, känner sig pressade och inte agerar naturligt.

Steg 3: Respektera det första husdjurets ”territorium”.

Den som kom först förtjänar respekt för sitt ”territorium”. Vissa katter är territoriella och gillar att hålla främlingar utanför sin komfortzon.

Om så är fallet, låt INTE din gris vandra rakt in i kattens ”håla”. Detta kan uppmana katten att vara irriterad, försiktig eller ännu värre, starta en attack.

En gris kanske INTE reagerar på några klor i ansiktet och kanske inte omedelbart ser det som en fientlig handling.

Men om detta händer, ta bort din gris innan den blir värre, eller låt den gå sin väg om katten verkar ha dragit sig tillbaka eller lugnat sig.

Om katten ser att grisen inte slår tillbaka, kommer den att ta reda på att attacken inte var nödvändig och kommer att undersöka grisen precis som grisen undersöker katten.

Obs: En grisnäsa (nosen) kan vara mycket känslig, så om du känner att situationen är riskabel, ta bort din gris och låt katten närma sig grisen själv.

Steg 4: Tillåt så mycket interaktion som möjligt

Jämfört med andra husdjur KAN en gris lämnas ensam med katter.

Katter är mindre farliga än större rovdjur som hundar. Efter att ha sett till att du observerar grisen och katten tillräckligt länge kan du vara säker på att du kan lämna dem tillsammans.

Ibland blir du förvånad när du kommer tillbaka och de gosar, sover bredvid varandra eller till och med spelar spel tillsammans.

Allt du behöver är tålamod och din katt och grisar kommer säkert att bli goda vänner.

Se även  Varför har grisar böjda svansar?

Steg 5: Ange rätt områden för varje djur

Eftersom vi har pratat om ”territorier” bör ägare veta att husdjur behöver sitt personliga utrymme, vilket betyder att det är viktigt att separera en gris matnings- och avföringsområde från en katts.

Genom att göra detta kan båda djuren känna sig bekväma med varandra eftersom ingen av dem känner sig förtryckta med hänsyn till sina personliga utrymmen.

Steg 6: Utför aktiviteter som involverar de två djuren

När du har gått igenom de första stegen är det säkert att gå över till ett mer direkt tillvägagångssätt att låta dem göra aktiviteter tillsammans, som att leka tillsammans och visa varandra att ni bryr er lika mycket.

Relaterade frågor

 • Vilken typ av leksaker gillar grisar?

De flesta grisar gillar rörliga leksaker och lätta föremål som de enkelt kan skjuta, lyfta eller jaga runt. Det betyder att de kommer att njuta av olika typer av bollar att leka med.

Grisar är faktiskt inte svåra att tillfredsställa och de kommer att njuta av många leksaker som liknar småbarnsleksaker.

De kommer också att gilla ljudbaserade leksaker eftersom grisar inte har bra syn och de förlitar sig mycket på sitt luktsinne och hörsel.

Grisar kommer också att njuta av ”kurragömma”. Du kan lugnt lämna leksaker som kan innehålla godsakerna och grisen ska se sig om efter sin goding. Detta är faktiskt ett bra sätt att stimulera en gris och hindra dem från att bli uttråkade.

De kan också förses med gosedjur, dockor och statyetter som de kan roa sig med. Se till att leksaken inte är tillräckligt liten för att av misstag svälja eller tillräckligt robust för att inte gå sönder i små bitar.

Sugrör, oanvända kläder och andra långa men mjuka föremål kan också hålla dem sysselsatta. Så länge föremålet inte är spetsigt, otäckt eller farligt för en gris, borde det vara bra. Grisar kan lätt vara glada.

Läs ”Hur underhåller du en gris?” för mer information om hur du underhåller dina grisar.

 • Vad är en gris favoritgodis?

Grisar kan utveckla personliga preferenser, men vi har listat de mest populära grisgodisarna.

De mest populära godsakerna som är kända för att älskas av grisar är… cHeerios, russin, torkad frukt, müsli, zucchini, auberginer, strimlat vete, körsbärstomater, torkade tranbär, popcorn och bakade ostchips.

Tänk på att vissa grisar kanske eller kanske inte gillar dessa, men oroa dig inte eftersom grisar inte är kräsna ätare. Det finns en mängd olika val att välja mellan när du ska välja en godbit till din gris.

De kan äta många frukter och grönsaker. Du kan läsa: ”Vad äter grisar?” lär dig mer.