Går illrar och kaniner bra överens?

Många husdjursägare undrar om illrar och kaniner kommer att trivas i samma hushåll.

Eftersom du kanske tänker på dessa bedårande och allt mer populära djur, är det viktigt att förstå deras kompatibilitet eller brist på sådan.

Illrar och kaniner blandas inte.

I de flesta interaktioner mellan illrar och kaniner har illern övertaget. Experter anser att illrar är det perfekta djuret för jakt på kaniner.

Det finns dock vissa kaninraser som kan skada illrar!

I den här artikeln kommer vi att berätta om illrars verkliga rovdjur och kaninernas överraskande defensiva färdigheter.

Vi svarar på några vanliga frågor om att hålla illrar och kaniner som husdjur. Men först, låt oss ta en närmare titt på de fantastiska jaktfärdigheterna hos illrar och de imponerande defensiva stilarna hos kaniner.

Illrar är tålmodiga jägare

Illrar tillhör familjen Mustelidae och de är lekfulla, nyfikna varelser med en stark jaktinstinkt. De är tama köttätare, vilket betyder att deras diet huvudsakligen består av kött, särskilt små djur som gnagare och fåglar.

Det är viktigt att notera att illrar är rovdjur av kaniner i det vilda.

Om du har sett videor av kaninernas naturliga rovdjur, kanske du har sett en olycklig kanin som hamnat i bakhåll av en stor katt – eller till och med en stor huskatt.

Du kanske har sett en försvarslös kanin bli attackerad av en flock hundar eller vargar. Du kanske till och med har sett en kanin som rycks från ovan av en hök eller uggla.

Men chansen är stor att du aldrig har sett en video av en kanin som attackeras av en iller. Det beror på att illrar, liksom andra medlemmar i vesslingarna, har en jaktstil som är nyfiken, ihärdig och lugn.

Om du lägger din kattunge i sängen med din iller blir den snabba vänner. De kommer att ta hand om varandra. Din kattunge kommer att slicka din iller, och din iller kommer att slicka din kattunge.

Din iller kommer inte att ägna särskild uppmärksamhet åt någon speciell del av din kattunges kropp. Illern putsar kattungens rygg, nacke och öron och leker med morrhåren. Eftersom kattungar inte luktar som djur som illrar vanligtvis äter, kommer din kattunge att vara säker.

Låt oss nu anta att du placerar din iller i din kanins bur.

Återigen kommer din iller och din kanin snabbt att bli vänner. De kommer att ta hand om varandra. Din kanin kommer att slicka din illers päls, och din iller kommer att slicka din kanins päls.

Men din iller kommer också att vara mycket uppmärksam på din kanins doft.

När din iller andas in fler och fler kaninferomoner, kommer han att ansa snabbare och hårdare. Det kommer att uppmärksamma din kanins hals. När din iller sakta inser att din kanin är en av dess naturliga föda, kan den attackera för att döda den.

Eller din iller kanske inte. Illrar äter inte om de inte är hungriga.

Tyvärr kommer det så småningom en tid då din iller och din kanin är tillsammans och din iller vill ha ett mellanmål. Illern biter kaninen i nacken.

Den första tuggan är vanligtvis inte dödlig. Kaninen kanske kan fly. Om du ser en attack inträffa kan du ha tid att ingripa och rädda din kanins liv.

Se även  Varför flyr min kanin ifrån mig?

Dilemmat för din kanin är att illern kan följa honom till alla hans gömställen. Om illern är tillräckligt stor kommer den att döda din kanin och börja äta den.

Vissa kaniner kan försvara sig mot illrar

Det scenario som beskrivs ovan är vad som vanligtvis händer. Det finns kaniner som kan slå tillbaka.

En illerhona som har kastrerats kan bara väga 675 gram. En hane får väga bara 1800 gram. Reproduktivt intakta hanar kan väga så mycket som 2,8 kg.

Flamländska jättekaniner kan väga upp till 9,1 kg. Darius, en Continental Giant Buck som ägs av Annette Edwards i Stoulton, Worcestershire, England, har Guinness rekordbok titel som den största kaninen i världen. Darius är 129 cm lång.

Stora kaniner kan få små illrar att springa iväg i skydd.

Men om din kanin är en Angora, Lionhead, Holland Lop, Mini Lop, Fuzzy Lop, Dwarf Hotot, Jersey Wooly, Netherland Dwarf eller någon annan liten kanin, har den ingen chans i en tävling med en iller. Oavsett ras bör alla kaniner hållas långt borta från illrar.

De naturliga instinkterna hos illrar och kaniner

Illrar som rovdjur

Det är illrar köttätare naturligt, vilket betyder att de förlitar sig på kött som sin huvudsakliga födokälla. Deras jaktinstinkter och flexibla kroppar gör dem till effektiva rovdjur.

Vid jakt i naturen använder illrar sina skarpa sinnen och smidiga rörelser för att fånga och döda små djur som gnagare, fåglar och kaniner.

Deras rovdjursinstinkter har utvecklats över tiden på grund av deras historia som köttätande djur.

Som du kanske förstår vid det här laget ser illrar kaniner som potentiella byten. Detta faktum gör det osäkert för illrar och kaniner att leva tillsammans eftersom det går emot en illers naturliga instinkt och kan få illern att jaga kaninen.

Kaniner som byte

Kaniner, å andra sidan, är växtätare. De äter huvudsakligen växter och har inga rovdriftsinstinkter.

Eftersom de är bytesdjur försöker de instinktivt undvika rovdjur, som illrar, för att vara säkra.

Tyvärr för kaniner är de ett önskvärt mål för illrar på grund av deras storlek, bräcklighet och tillgänglighet.

Skillnaden i naturliga instinkter mellan illrar och kaniner gör att samexisterande i samma livsrum utgör en betydande risk för kaninens säkerhet.

Även om illrar och kaniner har tämjts över tid, existerar deras inneboende förhållande mellan rovdjur och byte fortfarande, och det är avgörande att respektera det.

Hur man ingriper om din iller attackerar din kanin

Om du inte visste att isolera din kanin från din iller, och en dag blir du chockad över att se din iller attackera din kanin, så här ska du göra:

 • Fatta tag i den attackerande illern i nacken med en hand.
 • Dra bort honom från din kanin med den andra personen.
 • Hålla sig lugn. Ju mer rädsla illern uppfattar i sin miljö, desto våldsammare kommer den att attackera sitt byte.

Ge din kanin tid att fly och sätt tillbaka din iller i sin bur.

Det är ingen idé att straffa en iller för att ha attackerat en kanin. Det gör inget samband mellan instinktivt jaktbeteende och det straff du utdömer. Den gör bara det som illrar gör naturligt.

Om du redan har både en iller och en kanin, gör din kanin tråkig

Det är bättre om din iller aldrig får reda på att du har en kanin. Men om du redan har båda typerna av husdjur är det bäst att se till att din kanin bara blir en del av bakgrunden till din iller.

Se även  Emotionellt stöd Kaniner: Vad du behöver veta

Illrar måste söka efter mat i naturen. De uppmärksammar byteslukter som inte luktar hela tiden. Så se till att din iller ständigt är omgiven av doften av din kanin.

Lägg en filt i kaninburen i några veckor. Överför den sedan till din illers säng.

Se till att din iller är omgiven av kanindofter 24/7. (Detta är också en utmärkt teknik för fågelskydd. Om de smälter, placera några av deras fjädrar i din illers säng.)

Oroa dig inte för filten. Placera honom helt enkelt i din illers bur eller på din illers säng och lämna honom där.

Om du låtsas att lukten av kanin bara är en del av den naturliga miljön, kommer din iller inte att tycka att det är ett problem.

Om du behöver köra filten genom din tvättmaskin och torktumlare för att ta bort loppor eller smuts är det bra. Se till att den är infunderad med kanindoft innan du sätter tillbaka den i din illers säng eller bur.

Illrar beter sig olika runt människor och kaniner

Illrar är söta, gosiga och skygga. Du kanske undrar hur en så söt liten lurvig varelse någonsin skulle kunna vara en effektiv avlivningsmaskin för dina kaniner.

Här är något du behöver veta om illrar:

Ju gosigare din iller är med dig, desto mer dödlig är den med din kanin.

Eller, uttryckt på ett annat sätt, ju blygare din iller är runt människor, desto mer sannolikt är det att han attackerar din kanin.

Det beror på att både att inte fly från människor och att inte attackera kaniner kräver impulskontroll.

En iller som inte stoppar sig själv när den vill fly från sin mänskliga familj kommer inte att stoppa sig själv när den inser att den kan attackera din kanin.

Hur din kanin kan skada din iller

De flesta sorgliga historier om illrar och kaniner handlar om illerattacker på kaniner.

Det finns dock vissa situationer där även små kaniner kan skada illrar.

 • Illrar störs inte av det odör av små bytesdjur. Men de kan bli väldigt upprörda av det ljud av små bytesdjur, särskilt kaniner som skriker. Höga djurläten kan låta som en attack på en ung iller.
 • Illrar kan bitas på näsan och tårna om de sticker de kroppsdelarna mellan gallerna i din kanins bur. Var medveten om att en iller ibland kan dra ut en kaninunge ur sin bur mellan stängerna. Solida väggar är bäst för kaninburar och kaninburar.
 • Kaniner kan orsaka staph-infektioner hos illrar. Hos illrar är staph-infektioner mer benägna att orsaka lunginflammation än hudproblem.
 • Kaniner kan också ge Salmonella till illrar. Illrar är mer mottagliga för denna bakteriella sjukdom än människor. (Det är fortfarande en bra idé att bära handskar när du rengör din kanins kattlåda.)

Avancerade träningstekniker för att skydda kaniner från din iller

Om du vill behålla både en kanin och en iller, finns det en träningsteknik som du kan använda för att motverka ett rovdjurs svar på din kanin.

Se även  Fransk Lop vs. Holländsk Lop-kanin

Illrar ser inte så bra, men de har utmärkt hörsel. De lokaliserar lätt källan till ett ljud.

Träna din iller att gå efter ljud, inte lukter.

För den här träningsövningen behöver du ett utbud av din illers favoritgodis.

Placera en kaninleksak eller filt med din kanins doft i ena änden av din illers lekplats.

Stå på motsatt sida av din illers lekområde.

Styr din iller bort från föremålet med din kanins doft genom att knacka på foten.

Din iller kan inte undersöka din kanins doft och lokalisera källan till ljudet samtidigt. Om din kanin kommer till dig, ge honom en godbit istället för att gå för kanindoften.

Reagera inte på något sätt när det kommer till ett föremål med kanindoft. Du kan inte träna din iller att inte jaga kaniner. Du kan träna honom att höra ovanliga ljud.

Gör denna träningsövning 5 till 10 gånger om dagen i minst en vecka. Din iller kommer att lära sig att jaga efter ljud, inte lukter.

I varje möte med din kanin har du ett sätt att distrahera din iller tillräckligt länge för att din kanin ska kunna fly eller för att du ska kunna bryta kampen.

Vanliga frågor om illrar och kaniner

Kan en iller bo i en kaninhydda?

Ja, så länge kaninen bor någon annanstans.

Gillar illrar kaniner?

Det är illrar nyfiken på andra djur. De kan behandla dem som något att utforska, eller som något att äta. Om ett annat djur är rädd nära en iller, kommer det att anta att det är ett bytesdjur, ett annat djur som det kan äta, och kommer att attackera det.

Hur dödar illrar kaniner?

Illern biter kaninen i nacken tills den svimmar av blodförlust och äter den sedan.

Finns det illrar som är säkra runt kaniner?

Illrar är aldrig säkra i närheten av kaniner. I allmänhet, ju mer tillgiven en iller är mot människor, desto mer sannolikt är det att attackera andra husdjur.

Kan kaniner och illrar samexistera fredligt?

Tyvärr brukar inte kaniner och illrar komma överens. Illrar är rovdjur, medan kaniner är bytesdjur. Det är viktigt att komma ihåg att illrar har en naturlig jaktinstinkt och att de två djuren kanske inte samexisterar fridfullt i hemmiljö. 1.

Vilka försiktighetsåtgärder behövs när man introducerar illrar och kaniner?

Om du planerar att ha både illrar och kaniner som husdjur är det viktigt att alltid hålla dem åtskilda2. Du ska aldrig ha djuren i samma rum, även om ett av dem är i en bur. Se också till att varje djur har sitt eget livsrum, och se till att deras livsmiljöer är säkra och tillräckligt långt ifrån varandra för att undvika eventuella incidenter.

Hur interagerar illrar med andra djur?

Illrar är sociala djur och, med rätt introduktion och vägledning, kommer de i allmänhet bra överens med andra husdjur, som hundar och katter. Men eftersom de är rovdjur kan deras instinkt att jaga mindre djur hindra deras förmåga att interagera fredligt med bytesliknande arter som kaniner.3.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Attraherar kaniner möss/råttor?
 • Attraherar husdjurskaniner ormar?
 • Kan man hålla kaniner med höns?
 • Får man jaga kaniner utan tillstånd?
 • Hur lär man en kanin att gå på en sele?