Gillar kaniner bilturer?

Du gillar att leka med din kanin hemma. Dess springande och lekfulla hoppning runt huset kommer att få dig att älska den.

Men vad händer om du går ut en dag eller två och ingen är hemma för att ta hand om din kanin?

Det finns personer som akut behöver köra bil till en annan stad eller kommun för arbete.

Jag älskar också att ta en lång bilresa till en grönskande plats på helgen för att njuta av naturens skönhet. Men vad händer med min kanin? Ska jag ta den med mig på bilresor?

Gillar kaniner att köra bil? Hur länge kan vi ta dem på en tur utan att frustrera dem? Är bilturer säkra för kaniner? Vad kan problemen vara?

Kort sagt: kaniner gillar inte bilturer. Kaniner är oförutsägbara husdjur och gillar normalt att vistas inomhus.

I den här artikeln kommer vi att grundligt gå igenom alla punkter om hur kaniner reagerar när de sitter i en bil och hur man färdas i en bil.

Gillar kaniner bilturer?

Kaniner, precis som människor, är oförutsägbara. Varje kanin uppvisar en unik karaktär och hur den hanterar situationer kan också variera.

Men när det kommer till bilkörning sägs det de flesta kaniner gillar det inte. Det finns flera anledningar till detta.

Bara för att de inte gillar bilturer betyder det inte att de inte kommer att tolerera dem.

Det rekommenderas att ta ut dem vid akut behov, som ett besök hos veterinären eller utanför stan.

Varför gillar kaniner inte att resa i bilen?

Det största problemet är att kaniner är territoriella djur. De är bekvämare att stanna hemma och leka än på en biltur.

Kaniner tenderar att leva i lägre temperaturer. Om temperaturen på din bil är hög kan den bli riktigt sjuk. Värmeslag kan döda din kanin.

Kaniner gillar inte att äta eller dricka när de reser. Om inte, kontrollera detta då och då. Det kan leda till uttorkning och svält hos ditt husdjur.

Se även  Kan kaniner äta broccoli?

Ett annat stort problem är att kaniner är fega djur och de känner för mycket rädsla. Om du tar skarpa svängar eller om vägen är gropig blir din kanin väldigt rädd.

Om du reser en lång väg kommer detta att öka din kanins ångest och det finns en god chans att han drabbas av trauma.

Och har du placerat en vattenflaska i hans bur så finns det en chans att den hamnar på din kanin. Det kommer att irritera honom oerhört.

Viktiga punkter innan du tar kaniner på en tur

Det finns vissa saker du kan göra innan du tar med din kanin på en lång tur.

Först och främst måste du köpa en kaninbärare/bur. Buren ska vara rymlig och välventilerad. En bärare måste köpas som även har en dörr upptill.

För dagens fråga: Gillar kaniner att åka i bilen? Detta är ett måste. Använd inte en bärsele som tidigare har använts av andra husdjur eftersom det kommer att sprida deras doft och din kanin kan bli rädd om den luktar doften från buren.

Bäraren ska vara mindre än den vanliga buren du har hemma, men tillräckligt rymlig för alla eller de flesta av dina kaniner.

Fyll bäraren med mycket färskt hö och vatten. Placera höet så att det förhindrar att dina kaniner kolliderar med burens väggar under skarpa svängar.

Innan du tar med kaninen på din bil, placera bäraren nära din kanins lekplats. Låt honom lära känna bäraren i några dagar.

Du bör också ta med din kanin på korta turer på cirka 15-30 minuter i vagnen. Detta gör dig lite bekant med bilresor.

Saker att ordna precis innan man reser med en kanin

Du måste vara vaksam hela tiden. Samla alla nödvändiga saker som du vet kommer att vara användbara för dig under resan.

Ta vattenflaskan till kaninerna. Kaniner gillar inte vatten på andra ställen än hemma, så det är bäst om du tar med extra flaskor vatten.

Se även  Kan kaniner överleva i kallt väder?

Glöm inte att fylla bäraren med hö. Ta med extra hö om det skulle bli smutsigt.

Ta också med dig några tidningar eller handdukar. Lägg dem innan du lägger höet ovanpå så att det kan absorbera bajsen och kissa.

Packa en liten kvast och sopskanna för att rensa upp smutsen. En soppåse hjälper dig att kassera avfallet. Du kan rengöra kaninernas rumpa med en blandning av vatten och vinäger.

Ha några ispåsar eller blöta handdukar med dig ifall kaninerna känner värmen.

Som tidigare nämnt bör kaniner inte dricka vatten när de reser. Ta i så fall med dig en dropper så att han kan dricka vatten.

Alla medicinska förnödenheter som kan användas i en nödsituation bör förvaras med dig.

Försiktighetsåtgärder för att resa i en bil med en kanin

Slå först på luftkonditioneringen på din bil så att den blir sval och placera sedan bäraren på baksätet. Du kan placera persienner på fönstren för att förhindra att direkt solljus kommer in i buren.

Se till att du kör uppmärksamt, kör inte vårdslöst och pausa plötsligt. Fäst säkerhetsbältet ordentligt i hållaren.

Spela inte hög musik. Det kan skrämma dina små kaniner.

Föredrar en väg som är jämn och tydlig. Var extra försiktig när du gör svängar. En plötslig skarp sväng kommer att skrämma dina kaniner.

Kolla kaninerna då och då. Stanna din bil regelbundet och om du hittar en gräsyta i närheten, låt kaninerna vara ute för lite frisk luft.

Det är den bästa tiden att ge din kanin lite hö och färskt dricksvatten. Om kaninen vägrar att äta hö, behandla honom med hans favoritfrukt eller morot.

Om du inte vill ta ut kaninerna ur bilen, parkera bilen på en skuggig plats och lämna luftkonditioneringen på. Om det är kallt ute kan du även öppna fönstren.

Om du bor på ett hotell/motell, låt kaninerna stanna inne med dig. De kommer inte att känna sig övergivna på det här sättet och du kan kolla in dem.

Se även  Kan kaniner äta groblad?

Ta med dina favoritleksaker så att de kan leka med dem. Detta kommer att hjälpa dem att minska reseångest.

Behöver kaniner en ryggsäcksbärare för roadtrips?

Om du inte vill lämna dina kaniner i bilen och vill ta med dem på en promenad eller sightseeing, behöver du en ryggsäckshållare för kanin av Amazonia.

En ryggsäckshållare är en välventilerad, säker och rymlig rem på en väska som du kan lägga dina kaniner i, spänna på och gå.

Det finns många ryggsäcksbärare och de är mycket bekväma för att bära dina husdjur.

Dessa ryggsäckar kan levereras med enstaka delar, tvättbara set, hopfällbara mat- och vattenbehållare, etc.

En ryggsäck ska vara tillräckligt stor för att passa alla dina kaniner, med gott om andningsrum, inte belasta ryggen för mycket och ska hålla länge.

Det rekommenderas starkt att inte ta ut kaninerna när solen är uppe. Detta bör endast göras när temperaturen är låg och vinden blåser.

Res inte långa sträckor med ryggsäck. Det kommer att vara ett missnöje för både dig och dina husdjur. Normala avstånd är bra. Ta ut dem på kvällen.

Slutsats

Om det inte finns någon nödsituation, lämna husdjuret hemma och kontakta en bra djurskötare för att ta hand om kaninerna.

Kaniner är inte så bra på att resa. De kan bli sjuka snabbt och du bör träffa en veterinär direkt efter att du kommit hem från en resa.

Om du planerar att resa med dina husdjur krävs mycket omsorg. Så gör lite läxor innan du går så att du bättre kan organisera saker.

Vi hoppas att vi har täckt er alla aspekter och försiktighetsåtgärder. Ha kul att resa!

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Varför är kaniner bra husdjur?
  • När lämnar kaniner från boet?
  • Varför biter min kanin mig?
  • Varför fäller min kanin så mycket?
  • Är bananer bra för kaniner?
  • Kan kaniner leva lyckliga ensamma?
  • Varför andas min kanin snabbt?
  • Varför skakar min kanin när jag håller honom?