Gillar kaniner vatten? Här är vad du behöver veta

Kaniner är relativt vanliga däggdjur, men det är alltid ett nöje att se dem leka i gräset. Men den genomsnittliga förortsboende får inte ofta en chans att se en kanin uppvisa alla de beteenden den skulle visa i sin naturliga livsmiljö. Folk är ofta nyfikna på hur kaniner reagerar på vatten och om de gillar det eller inte.

De flesta kaniner gillar inte vatten. Kaniner tycker i allmänhet inte om att bli blöta och bör aldrig sänkas ner helt i vatten eller badas. Medan kaniner instinktivt kan simma för att undkomma fara, kan exponering för vatten leda till allvarliga medicinska problem, inklusive chock, extrem stress eller i allvarliga fall till och med döden.

Enkelt uttryckt kommer de flesta kaniner bara i kontakt med vatten när det behövs. Men vilka risker löper de i vattnet och finns det kaniner som är bättre simmare? Läs vidare för att lära dig varför kaniner inte gillar vatten och vad du ska göra om din kanin blir blöt.

Gillar vissa kaniner verkligen vatten?

Medan de flesta kaniner ogillar att spendera tid i vatten, gör inte alla kaniner det. Det är dock viktigt att inse att bara för att en kanin verkar gilla vatten kanske det inte är så.

Kaniner som verkligen gillar vatten

Naturligtvis är generaliseringen av ”kaniner gillar inte vatten” just det – en generalisering. Det finns en undergrupp av kaniner som klarar sig mycket bra i vatten: den träsk kaniner av Gulf Coast och South Central USA.

Dessa kaniner lever i sumpiga områden och behöver därför kunna simma för att ta sig runt.

Träskkaniner är starka simmare och har inget emot att bli blöta som andra kaniner.

Hemligheten bakom deras anpassningsförmåga ligger i pälsen – den är så tjock och smidig att den är praktiskt taget vattentät, som fjädrar på en anka. I allmänhet upplever kaniner dåliga effekter när deras tjocka underpäls blir blöt, men sumpkaniner skyddas av sin vattentäta ytterpäls.

Träskaniner gjorde stort intryck under Jimmy Carters presidentperiod. Presidenten fiskade i ett sumpigt område i Georgien och blev förvånad över att se en enorm träskkanin simma fram till sin båt för att säga hej!

Kaniner det Ser ut som De gillar vatten

Det finns massor av filmer på internet om kaniner som tar ett bad eller leker i pooler. Dessa kaniner verkar inte uppleva samma stressreaktioner som beskrivits ovan – till exempel visar en känd video en svartvit kanin som ligger på rygg i ett handfat i badrummet.

Han kan verka väldigt avslappnad, med slutna ögon och utbredda lemmar, men skenet kan ofta lura.

Vad som verkar vara avslappning kan faktiskt vara en stressreaktion som kallas trance eller tonic orörlighet. Kaniner med detta tillstånd kommer att ligga med magen exponerad för att avvärja rovdjur – i huvudsak spelar döda. Kaniner gör detta bara när de är mycket stressade, vilket de kan vara om deras ägare stoppar dem i vattnet.

Kan kaniner bli blöta?

Kaniner bör inte bli blöta, detta kan vara skadligt för deras hälsa. Våta kaniner kan inte reglera kroppstemperaturen bra och kan orsaka hypotermi om de inte torkas av snabbt. Om en kanin blir blöt ute när det regnar, bör den torkas av så snart som möjligt för att förhindra potentiella hälsoproblem.

Se även  10 säkra träslag för kaniner att tugga på

Du bör börja denna process med en grundlig handdukstorkning. Se till att använda den mjukaste handduken du kan hitta.

Efter att ha klappat din kanin så torr som möjligt, använd en hårtork för att få din kanin torr resten av vägen. Du bör ställa in din hårtork på lägsta värme- och fläktinställningar, eftersom den varma luften lätt kan irritera en kanins känsliga hud, näsa och ögon.

När din kanin är helt torr, förvara den i en varm miljö. Ge honom en mjuk filt att mysa i och överväg att dela din kroppsvärme med ditt husdjur genom att gosa.

Kan kaniner simma?

Alla kaniner vet instinktivt hur man simmar. Kaniner simmar genom att röra sig genom vattnet med fram- och bakbenen. Eftersom deras bakben är mycket kraftfullare än frambenen kan detta drag vara lite klumpigt.

Men kaniner är i allmänhet inte tillräckligt nära vattnet för att vara graciösa simmare. Återigen, kaniner simmar bara när det är absolut nödvändigt.

Om kaniner överhuvudtaget simmar beror det på att de drevs ner i vattnet av något – ett rovdjur kanske, eller en omedveten ägare

Simning är en kanins sista försök att bevara sig själv, inte något de flesta kaniner någonsin skulle göra av egen fri vilja.

Hur länge kan kaniner simma?

Det finns ingen bestämd tidsram för hur länge en kanin kan simma. Delvis skulle det bero på styrkan och konditionen hos individen – en ung, frisk kanin är mer benägen att vara en stark simmare än en gammal eller sjuk kanin.

Eftersom att vara i vattnet är stressande för kaniner, upplever de naturligtvis en farlig reaktion när de simmar. Detta ger dem en adrenalinkick, vilket kan göra dem kapabla till stora prestationer av styrka och uthållighet. En kanin nedsänkt i vatten är villig att simma så länge som det tar för att nå säkerhet.

Hur lär sig kaniner simma?

Kaniner behöver inte lära sig simma. Simning är instinktivt hos kaniner och behöver inte läras upp av mamman, till skillnad från de flesta däggdjur. Medan kaniner föds blinda och hjälplösa, utvecklas nyfödda kaniner snabbt och kan vanligtvis simma i mellan åtta och 15 dagar.

Frågan är mindre ’hur lär kaniner simma’ och mer ’när kan kaniner simma’. Kaniner föds relativt outvecklade, så det tar ett tag för dem att vara kapabla till många saker.

Det är dock osannolikt att kaniner i denna ålder ska simma. Kaninungar är så beroende av sin mamma att de vanligtvis inte är redo att lämna boet förrän de är mellan tre och fem veckor gamla.

Är simning dåligt för kaniner?

Simning är inte bra för kaniner eftersom det ofta skrämmer dem och utlöser en negativ stressreaktion. Förutom effekterna av vattenrelaterad stress på en kanins kropp, kan nedsänkning i vatten göra att en kanins underull blir mättad, vilket orsakar hypotermi och leder till utmattning.

En kanins päls består av flera lager. På utsidan har de grövre skyddshår, som är slätare och mer trådiga i konsistensen. Under finns deras dun eller underull, som är mycket tjockare och mjukare. Det är här vatten kan bli ett problem; dunet är så tjockt att det absorberar en stor mängd vatten.

Se även  Vad ska man göra om en kanin äter giftiga växter eller gifter?

Detta kan vara omedelbart farligt eftersom detta vatten kan fästa på kaninens hud och kyla ner kroppen till farligt låga temperaturer. En kraftig minskning av kroppstemperaturen kan möjligen orsaka hypotermi och till och med leda till döden om den inte kontrolleras. Eftersom kaninpälsen torkar mycket långsamt kan risken för hypotermi vara ännu högre.

Dessutom finns det långsiktiga risker. Eftersom en kanins päls torkar så långsamt skapar den en sval, fuktig miljö där bakterier och andra oönskade djur kan häcka.

Det är möjligt för en kanin att få en svampinfektion eller till och med en svampinfektion om den förblir blöt för länge.

Kaniner som får vatten i öronen kan också få öroninflammationer av samma anledning. Dessutom mjukar vatten upp en kanins redan känsliga hud, vilket gör den mer mottaglig för riva. De många hälsoriskerna som är förknippade med att väta en kanin uppväger eventuella fördelar.

Vatten kan vara extremt stressande för din kanin

Kaniner är bytesdjur och deras överlevnad beror på deras förmåga att komma bort från rovdjur. Kaniner har en mycket stark, mycket omedelbar stressreaktion. Kaniner är under stress, till exempel när de placeras i en obekant miljö, till exempel en vattenmassa.

När detta händer översvämmar hjärnan kroppen med signalsubstanser som serotonin och kortisol. Dessa kemikalier stimulerar kroppens ”fight or flight”-svar.

För kaniner kan en stressreaktion vara för stark. Om en kanins kropp inte kan hantera chocken eller mängden neurotransmittorer som släpps ut kan den få en hjärtattack.

Kaniner kämpar också när de är rädda för att bli placerade i vatten, och denna reaktion kan vara mycket våldsam. En kanin kommer ofta att sparka eller bita för att komma undan. Det finns kända fall av kaniner som kämpar så våldsamt att de bryta sin egen ryggrad!

Gillar kaniner regnet?

Om vatten är ett sådant problem för kaniner, då är det naturligt att undra vad de gör i regnet.

Kaniner älskar regn. Kaninernas skyddshår skyddar dem från lättare regn, så du kan fortfarande se dem hoppa runt när det regnar. Men kraftiga regn kan mätta deras underull, vilket resulterar i hypotermi, så kaniner söker vanligtvis skydd när det regnar.

Kaniner föredrar att gömma sig i sina hålor och hålor, men eftersom det kan vara så problematiskt att bli kall och blöt, kommer de vanligtvis att skydda sig i alla varma, torra områden de kan hitta.

Kan kaniner simma i bassänger?

Kaniner kan simma i bassänger, men det rekommenderas inte. En kanins hud är mycket ömtålig och exponering för klor eller andra kemikalier i poolen kan orsaka allvarliga hud-, gastrointestinala och luftvägsirritationer. Dessutom kan en kanins våta underull leda till hypotermi och olika svampinfektioner.

Tänk på hur dina ögon svider när du får lite poolvatten i dem, eller hur du känner när du av misstag sväljer poolvatten: en kanins lilla kropp är ännu mindre utrustad för att hantera dessa kemikalier än en människa skulle vara.

Se även  Kan kaniner äta vaniljrån?

Videor av kaniner som simmar i pooler finns överallt på internet. Människor lägger sina husdjur i vattnet och filmar dem för webbplatser som YouTube och TikTok.

Kaninerna kan förstås simma och kan till och med verka lugna över det. En kanin som verkar lugn kan dock vara väldigt stressad.

Även med ägarens tillsyn kan de potentiella negativa effekterna av vatten på en kanins kropp fortfarande vara skadliga.

Behöver kaniner ett bad?

Kaniner är noggranna groomers och behöver vanligtvis inte ett bad för att hålla sig rena. Att bada din kanin i vatten tar bort naturliga oljor i huden som kan främja torrhet, irritation och till och med smärta. Om det behövs kan ett torrt kaninbad med majsstärkelse hjälpa till att ta bort överflödig smuts och olja lika mycket som vatten.

Kaniner ansar sig själva på samma sätt som katter gör, med sina tungor. Kaniner slickar sina tassar tills de är blöta och använder sedan tassarna som borstar för att rensa upp löst hår, smuts och skräp.

Dessutom gör kaniner detta mer eller mindre konstant, så de är oftast väldigt rena.

Vad händer om min kanin är smutsig?

Kaniner håller sig i allmänhet väldigt rena, men korrekt rengöring kan misslyckas när de är sjuka, skadade eller stressade. Om din kanin blir så smutsig att du måste hjälpa till är det bäst att inte använda ett vattenbad.

Kaniner, som chinchillor, föredrar torra bad. Det är bäst att tvätta din kanin i majsstärkelse. Applicera på de stökiga områdena och borsta sedan ut det – detta bör hjälpa till att få din kanin ren. Majsstärkelse absorberar olja och tar bort smuts lika bra som att tvätta med tvål och vatten.

Tänk om min kanin är det Verkligen Smutsig?

Om ett majsstärkelsebad inte fungerar, det går bra att använda lite vatten för att rengöra.

En mycket gammal eller sjuk kanin kan behöva vad som kallas ”rumpbad”, där bakdelen tvättas i bara några centimeter vatten. Djurägare bör vara mycket noga med att hålla sina kaniner lugna under denna tid, men fördelarna med ett sådant bad kan uppväga riskerna.

Se bara till att inte blöta hela din kanins kropp på en gång, och torka den sedan ordentligt.

Om du inte är säker på vad din kanin behöver eller verkar för stressad för att torrbada kan du alltid fråga din veterinär. Om det behövs kan din veterinär tvätta din kanin åt dig.

Separera tankar

Även om kaniner är utrustade med alla nödvändiga färdigheter för att simma, kan ett dopp i vattnet vara dödligt.

En kanins starka stressrespons och tjocka päls kan skada eller till och med döda en vattenkanin på en mängd olika sätt, inklusive hjärtinfarkt, hypotermi eller infektion. Av denna anledning är det bäst för kaniner att undvika vatten så mycket som möjligt och torka snabbt och noggrant om de exponeras.

Påminna, en torr kanin är en säker kanin.