Gör Bobcats fantastiska husdjur?

Bobcat (Lynx rufus), även känd som det röda lodjuret i Nordamerika, är en typ av liten vildkatt. Bobcat är den minsta av fyra besläktade lodjursarter (de andra tre är det kanadensiska lodjuret, det eurasiska lodjuret och det iberiska lodjuret).

Med sina korta, prickiga pälsar och fluffiga öron ser bobcats mycket ut som våra huskatter, även om de är något större än de flesta huskatter. Manliga bobcats väger i genomsnitt cirka 20 pund, även om de kan väga så mycket som 40 pund. Kvinnliga bobcats väger cirka 15 pund i genomsnitt, men kan väga upp till 33 pund.

Vissa människor hävdar att bobcats är bra husdjur så länge du tar hem dem i ung ålder och uppfostrar dem ordentligt. Att äga en vildkatt låter kul, men är det en bra idé? Är bobcats verkligen fantastiska husdjur? Det korta svaret är nej, men låt oss titta på kattfamiljen för att ta reda på vad som skiljer bobcats från tamkatter och mindre lämpliga som husdjur.

Vilda katter vs huskatter

Förutom snöleoparden kan alla medlemmar av kattunderfamiljen Pantherinae ryta men inte spinna.

Alla katter, både vilda och tama, tillhör samma familj: Felidae. Familjen Felidae är ytterligare uppdelad i två underfamiljer, Pantherinae och Felinae.

Underfamiljen Pantherinae innehåller sju stora kattarter, som delas in i två släkten, panthera Och Neofelis. Sexet panthera omfattar fem stora kattarter: lejonet (Panthera leo), Tiger (Panthera tigris), jaguar (Panthera onca), leopard (Panthera pardus), och snöleopard (Pantherauncia). Släktet Neofelis inkluderar två arter: den molniga leoparden på fastlandet (Neofelis nebulosa) och Sunda molnig leopard (Neofelis diardi).

Underfamiljen Felinae innehåller många olika arter av mindre vilda katter, inklusive många du kanske är bekant med, som den afrikanska vildkatten (Felis libica), Asiatisk gyllene katt (Catopuma temminckii), bobcat (Lynx rufus),caracal (karakal karakal), Gepard (Acinonyx jubatus), puma eller puma (cougar concolor), djungel katt (Felis chaus), leopardkatt (Prionailurus bengalensis), ocelot (Leopardus pardalis), och service (Leptailurus serval). Vår huskatt finns också i underfamiljen Felinae (Feliscatus).

Förutom snöleoparden kan alla medlemmar av underfamiljen Pantherinae ryta men inte spinna. Å andra sidan kan medlemmar av underfamiljen Felinae spinna men inte ryta. Detta beror på att Pantherinae-katter har ett flexibelt hyoidben, ett litet ben i halsen nära struphuvudet. Felinae katter, å andra sidan, har beniga hyoider.

Se även  Rädsla för nya kattägare: varför det händer och hur man kan övervinna det

Är Bobcats släkt med huskatter?

Även om bobcats och huskatter är nära besläktade, är de väldigt olika i beteende.

Som medlemmar av samma underfamilj är bobcats och huskatter något nära besläktade. Detta kan få dig att tro att bobcats lätt kan tämjas och födas upp som husdjur. Tänk dock på att underfamiljen Felinae även inkluderar andra katter som är nära besläktade med huskatter men som uppenbarligen inte är lämpliga som husdjur, inklusive geparder, pumor och karakaler.

Dessutom, även om de är besläktade, är bobcats och huskatter väldigt olika. Det har förekommit fall av bobcats som parar sig med tamkatter, men ingen avkomma mellan bobcats och tamkatter har ens dokumenterats, vilket tyder på att det är troligt att dessa två arter inte kan korsa sig.

Gör Bobcats fantastiska husdjur?

Viltpedagoger avråder starkt från att föda upp bobcats som husdjur.

Du kanske har läst om människor som räddade kattungar och nu håller dem som husdjur, eller så kanske du har sett en video på sociala medier med en bedårande babybobcat eller majestätisk vuxen bobcat och tänkte att det kunde vara spännande att ha en som husdjur. Även om vissa människor verkligen föder upp bobcats som husdjur, avråder djurlivspedagoger starkt från denna praxis av många anledningar.

I första hand, oavsett om de lever i det vilda eller uppvuxna i ett djurhem, är bobcats oförutsägbara och farliga. De är vilda djur med instinkter som kan blossa upp när som helst, inklusive aggressivt beteende.

Även bobcats som har fötts upp av människor sedan deras tidiga kattungedagar kan släppa loss sin vilda sida. Dessa starka djur har kraftfulla käkar och vassa tänder och klor. Även bara ett bett eller svep kan orsaka allvarlig skada.

Se även  Hur mycket kostar det att kremera en katt?

Bobcats är också extremt territoriella och röriga. De är inte lätta att potträna som huskatter och kan göra mycket skada på ditt hem när de uppvisar normala bobcat-beteenden som att klia sig för att lämna feromoner och visuella territoriella märken, spraya urin och avföring i huset. Av dessa skäl kan bobcats kräva utomhusinhägnader snarare än att bo i ditt hem som husdjur.

Om du håller en bobcat som husdjur kan det vara svårt att hitta en veterinär som är villig att behandla och behandla dem om de blir skadade eller sjuka. Du kanske måste tillgripa att hitta en djurveterinär som behandlar exotiska katter, vilket kan vara kostsamt och kan vara långt från ditt hem.

Det kan också vara svårt och dyrt att mata en bobcat, som behöver en mycket specifik, specialiserad kost, som kan innehålla rått kött, snarare än kattmat i djuraffärer.

Slutligen är alla vilda djur, inklusive bobcats, lyckligare i naturen. Till skillnad från huskatter, som har levt lyckligt med människor i tusentals år, är bobcats inte avsedda att leva med människor. De kan inte fullt ut uttrycka sina naturliga instinkter om de inte lever i det vilda.

Är det ens lagligt att ha en Bobcat som husdjur?

Beroende på vilken stat du bor i kan det vara olagligt att äga vilda djur som till exempel bobcats. Vissa stater tillåter dig att hålla vilda djur som husdjur, men du kan behöva en speciell licens eller tillstånd.

Vissa stater förbjuder specifikt innehav av vilda djur, inklusive bobcats. Vissa stater har inga lagar på boken, så det kan vara lagligt, men det betyder ändå inte att det är en bra idé.

Kattraser som ser vilda ut

Vissa kattraser har ett vilt utseende, men beter sig precis som vilken huskatt som helst.

Låt oss säga att du gillar det exotiska utseendet på en bobcat, men vet att det är bäst att inte ha en vild art som bobcat som husdjur. Du kommer att bli glad att veta att flera huskattraser har utvecklats som endast är vilda till utseendet och är utmärkta husdjur.

Se även  Varför tigger min katt om mat?

Hybriderna nedan är fullt etablerade sorter som går igenom International Cat Association (ett internationellt register över alla raser av katter) och är långt ifrån sina vilda släktingar. Några av raserna nedan skapades med hybridraser och domesticerade raser, så de ser exotiska ut men har väldigt lite vildblod.

Det är lätt att ha ett exotiskt husdjur med ett mildt utseende och van att leva med människor. Om du letar efter ett nytt husdjur, här är några tama kattraser som ser vilda ut men beter sig som vanliga tama djur:

Vanliga frågor

Kan en bobcat tämjas?

Att tämja en bobcat är något som vanligtvis händer när någon räddar en ung bobcat som kattunge och ger omsorg och socialisering. Även om bobcats uppfödda från kattungar kan lära sig att leva med människor, är det fortfarande ett vild kattdjur och kan vara oförutsägbart och till och med farligt. Att tämja en bobcat är inte en praxis som rekommenderas av viltexperter.

Går en bobcat efter en person?

Angrepp av vilda bobcats på människor är extremt sällsynta. Bobcats undviker människor när det är möjligt, och om de får ett oplanerat möte med en människa är deras första instinkt att springa. Som sagt, alla vilda djur, inklusive bobcats, kan vara farliga om de hamnar i ett hörn.

Kan en bobcat para sig med en huskatt?

Även om bobcats och huskatter kan para sig med varandra, har ingen avkomma mellan bobcats och huskatter ens dokumenterats. Detta tyder på att det är troligt att dessa två arter inte kan korsa sig.

Är bobcats svåra att ta hand om?

Exotiska djur som bobcats är mycket svåra att ta hand om. De är territoriella och röriga, sprejar urin, gör avföring i det fria och skrapar möbler och andra föremål för att synligt markera deras territorium. Bobcats är köttätare och kräver speciella dieter, vilket kan vara dyrt och svårt att få tag på. Det kan också vara svårt att hitta en veterinär som kan och vill behandla ett vilt djur som en bobcat, vilket kan vara påfrestande om djuret behöver läkarvård.