Gör kattmynta katter höga?

Många känner till den extrema reaktion många katter har på örtkatmyntan. Efter att ha sniffat kattmynta visar de flesta katter en frenesi upphetsad – rullande, gnuggande, röst och till och med dregla – vilket leder till att många jämför det med effekterna som vissa droger kan ha på människor.

Snabb överblick

01

Kattungar svarar inte på kattmynta förrän de är minst 6 till 8 veckor gamla, och en tredjedel av katterna svarar inte alls på kattmynta.

02

En nyligen genomförd studie har föreslagit att exponering för kattmynta gör att endorfiner frigörs, vilket inducerar ett ”naturligt högt” och ett euforiskt tillstånd.

03

Det är inte möjligt för katter att överdosera eller bli beroende av kattmynta, att äta stora mängder av det kan orsaka mag-tarmbesvär.

Fram till nyligen var mekanismen bakom detta svar hos medlemmar av kattfamiljen okänd, men nyare forskning har visat att det orsakas av frisättningen av ämnen i kroppen som kallas endorfiner, som producerar en ”naturlig hög”.

I den här artikeln kommer vi att diskutera kattmynta, granska senaste bevis för hur det fungerar och ta reda på vad det betyder när det gäller dess säkerhet och beroendeframkallande natur för din katt.

Vad är kattmynta?

Kattmynta kan odlas hemma och kan ges till katter färska eller torkade.

Kattmynta (Nepeta cataria), en flerårig ört som ingår i mintfamiljen av växter är också känd som kattmynta och kattört. Kattmynta är infödd i delar av Europa, Mellanöstern och Asien och introducerades till Nordamerika av europeiska bosättare.

Växten blir upp till 100 centimeter hög, har fyrkantiga stjälkar, grågröna blad med grova (tandade) kanter och små doftande blommor i rosa eller vitt som blommar från vår till höst.

Kattmynta och flera andra växter, som silvervinstockar, producerar ämnen som kallas iridoider som fungerar som ett försvar mot insekter (antingen genom att direkt stöta bort skadeinsekterna eller genom att locka till sig deras parasiter eller rovdjur). Den specifika förening som lockar katter i kattmynta kallas nepetalakton.

Det finns ett antal produkter som innehåller kattmynta kommersiellt tillgängliga för husdjur, inklusive leksaker, sprayer och oljor. Kattmynta är också möjligt odlas hemma och kan ges färsk eller torkad till katter. Den kommer att tappa styrkan med tiden, så för att förlänga det roliga för din katt bör den förvaras i täta, lufttäta behållare mellan användningarna (den kan även frysas).

Läs också: Vad gör kattmynta med katter och varför älskar katter det?

Vad är en ”hög”?

”Att bli hög” innebär att höja ditt humör eller medvetenhet för att ge en känsla av stor spänning, välbefinnande och lycka. Detta kallas också ”eufori” och kan uppnås på många sätt, men är ofta förknippat med användning av droger.

Vilken effekt har kattmynta på katter?

Katter reagerar på lukten av kattmynta – de behöver inte äta den (även om många katter slickar och äter den också).

De flesta katter reagerar på kattmynta genom att bli hyperaktiva och upphetsade när de först möter den, sedan blir tysta och verka avslappnade. Denna reaktion har lett till en jämförelse med effekterna av marijuana och hur människor blir höga.

Att ge kattmynta till en katt resulterar vanligtvis i att de nosar, slickar och tuggar den, innan de frenetiskt gnuggar huvudet och kroppen på den genom att upprepade gånger rulla över den. Vissa katter kommer att ljuda och pila runt, vilket leder till förslaget att kattmynta kan orsaka hallucinationer.

Effekten orsakas av att katter luktar nepetalakton, som frigörs av växten, inte genom att äta den (även om många katter också kommer att slicka och äta det).

Effekterna av kattmynta varar i cirka 10 minuter och det tar åtminstone några timmar för katten att svara på det igen. Kattungar börjar inte svara på kattmynta förrän de är minst 6 till 8 veckor gamla, och det tar ofta tills 3 till 6 månaders ålder för dem att svara fullt ut.

Endast två tredjedelar av katterna reagerar på kattmynta; om de gör det eller inte är en ärftlig egenskap. Det finns ingen tydlig koppling till kattens ras, kön eller färg för att förutsäga om de kommer att svara eller inte.

Läs också: Kan katter äta kattmynta?

Får kattmynta människor hög?

Kattmynta ger vanligtvis lugnande eller lugnande effekter hos personer som dricker det i te, tuggar det eller röker det.

Kan svaret på frågan om kattmynta gör katter höga hittas genom att undersöka dess effekter på människor? Genom åren har folk använt kattmynta till rekreations- och medicinska ändamål genom att dricka det i te, röka det och tugga det. Kattmynta har dock vanligtvis en lugnande eller lugnande effekt på människor, snarare än den euforiska respons som ses hos katter.

Det har använts som ett botemedel mot kolik hos spädbarn, gasbildning, huvudvärk, ångest och som ett styrkande medel mot smärta. På 1960-talet röktes den som fyllmedel eller ersättning för marijuana och orsakade enligt uppgift syn- och hörselhallucinationer, men det finns inga bevis för att katter också upplever hallucinationer.

Läs också: Bästa lugnande hjälpmedlet för katter

Hur gör kattmynta katter höga?

En studie på en liknande ört som kallas silvervine drog slutsatsen att även om katter upplevde en high, drevs den av deras egna naturliga endorfiner.

Katters reaktion på kattmynta har jämförts med katternas beteende katter i brunst (bröst). Det har spekulerats i flera år att när katter luktar kattmynta, verkar nepetalakton på delar av hjärnan som kallas amygdala och hypotalamus på liknande sätt som sexuella feromoner hos katter. Ny forskning har dock visat på en alternativ förklaring.

Som vi redan har nämnt producerar flera växter iridoida föreningar för att stöta bort växtätande insekter. Nepetalakton som produceras av kattmynta och nepalektol som produceras av silvervin orsakar båda samma karakteristiska euforiska svar hos katter. En färsk studie med hjälp av silverranka har visat varför dessa växter får katter att verka höga.

Exponering för den kemiska nepalektolen i silvervin orsakade en dramatisk ökning av endorfinnivåerna i katternas blod. Endorfiner verkar genom kroppens opioidsystem för att framkalla njutning och lindra smärta. Opioidreceptorerna, som aktiveras av endorfiner, är också där läkemedel som morfin och heroin verkar.

Studien bekräftade vidare att nepalectol påverkar katter genom opioidsystemet genom att använda ett opioidblockerande läkemedel (naloxon) före exponering för växten. Efter att katter fått naloxon slutade de att svara på silverrankan. Man kan därför dra slutsatsen att dessa katter upplever en hög, men en som drivs av sina egna naturliga endorfiner.

Läs också: Ny forskning visar att det är bra för ditt hjärta att ha en katt

Gör kattmynta vildkatter också höga?

Vissa vilda katter reagerar på kattmynta och silverranka, och att rulla på växten kan hålla myggor borta från dem.

Förutom att majoriteten av våra huskatter njuter av kattmynta, gör många andra medlemmar i kattfamiljen det också. Stora vilda katter som leoparder, jaguarer, lodjur och lejon har visat sig reagera euforiskt på kattmynta och silverranka, men tigrar brukar reagera dåligt på det.

Man tror att det finns en evolutionär fördel med att kattdjur attraheras av kattmynta och liknande växter som silverranka. När de gnuggar mot växter som innehåller insektsmedel iridoida kemikalier som nepetalakton, överförs dessa till pälsen (särskilt runt huvud- och halsområdet).

Ett experiment visade en stor minskning av antalet myggor de landar på katter efter att ha rullat i silverranka, så detta beteende hos katter (inte bara njutbart) ger dem också skydd mot bitande insekter, vilket är mycket användbart med tanke på många vilda katters tendens att förfölja byten genom långt gräs.

Är kattmynta säker?

Även om kattmynta är mycket säkert för katter, kan stora mängder av det orsaka orolig mage.

De goda nyheterna för katter överallt är att kattmynta anses vara säker! Viss omsorg behövs dock, eftersom som katter äta stora mängder kattmynta det kan orsaka kräkningar och diarré. Det är bäst att se till att din katt inte får i sig för mycket av det.

Svaret på kattmynta är inte dosberoende – precis tillräckligt med kattmynta behövs för att stimulera kroppens frisättning av endorfiner, och svaret förändras inte om katten nosar mer efteråt. Detta innebär att det är omöjligt att dödligt överdosera kattmynta (till skillnad från administrering av opioider).

De American Association of Feline Practitioners (AAFP) och den International Society of Feline Medicine (ISFM) anser också att kattmynta är säker Riktlinjer för kattvänlig hantering föreslår att du använder leksaker som innehåller kattmynta för att träna veterinärbesök och undersökningar hemma och i kattbärare.

Är kattmynta beroendeframkallande?

Den goda nyheten är att eftersom kattmynta stimulerar opioidsystemet via katternas egna naturliga endorfiner, är det icke-beroendeframkallande och det finns ingen oro för abstinensbesvär.

Kattmynta: sista tankar

Calico cat leker med kattmynta

Den naturliga high som kommer från örten kattmynta är säker och njutbar för katter.

Den örtbaserade kattmyntan och liknande växter som silverranka ger många katter en njutbar upplevelse när de luktar på den, vilket får dem att gnugga, rulla, vokalisera och leka. Det har länge spekulerats i att kattmynta gör katter höga, men tills nyligen var det okänt hur det orsakade den karakteristiska reaktionen hos katter.

En nyligen genomförd studie fann att exponering för den aktiva substansen i en liknande växt som kallas silvervine utlöser frisättningen av endorfiner, som verkar på kroppens opioidreceptorer, vilket orsakar ett ”naturligt högt” och euforiskt tillstånd.

Eftersom denna effekt orsakas av ämnen som förekommer naturligt i kroppen är det inte möjligt för katter att överdosera eller bli beroende av kattmynta (även om de inte bör äta stora mängder av det eftersom det kan orsaka magbesvär). Den goda nyheten är att det är säkert för din katt att njuta av kattmynta regelbundet behandla!

Läs också: 7 vanliga kattljud och vad de betyder

Vanliga frågor

Varför gillar inte min katt kattmynta?

Om ditt husdjur är en kattunge är de förmodligen inte tillräckligt gamla för att svara på kattmynta ännu. Katter visar ofta inte den karakteristiska kattmyntans reaktion förrän de är 3 till 6 månader gamla, så fortsätt att prova det då och då när de växer upp.

Tyvärr verkar ungefär en tredjedel av katterna inte svara på kattmynta alls, men den goda nyheten är att 80 % av katterna reagerar på silverranka som kan användas som ett alternativ (ungefär tre fjärdedelar av katterna som inte svarar på kattmynta kommer att svara på silvervinstockar).

Kan du ge din katt en överdos av kattmynta?

Lyckligtvis kan du inte överdosera kattmynta, och reaktionen de har har ingenting att göra med mängden kattmynta. När de har sniffat tillräckligt för att få naturliga endorfiner att släppas ut i deras system, svarar de på cirka fem till femton minuter. Det tar sedan några timmar för din katt att svara på kattmynta igen. Även om den inte klassificeras som giftig, om din katt äter för mycket kattmynta, kan det orsaka kräkningar och diarré.

Varför gör kattmynta katter galna?

En flyktig olja i kattmynta som kallas nepalakton utlöser frisättningen av endorfiner i kroppen, som verkar på opioidreceptorer och orsakar den euforiska reaktionen många av oss har sett hos våra katter. Opioidreceptorer är desamma som droger som heroin och morfin verkar på, vilket förklarar observationen att många katter verkar ”höga” på kattmynta!

Hur ger jag min katt kattmynta?

Många katter tycker om att gnugga och rulla på leksaker som innehåller kattmynta, och gillar även att sparka kattmynta leksaker med baktassarna. Kattmynta kan även köpas i spray- eller oljeform – detta kan appliceras på lämpliga ytor som till exempel skrapstolpar. Kattmynta kan också ges till katter som en färsk växt, eller torkas och spritsas på leksaker eller ytor för din katt att njuta av.

Visa resurser

Bol, S., Caspers, J., Buckinham, L. et al. Kattreaktivitet (katter) till silverranka (Actinidia polygama), tatarisk kaprifol (Lonicera tatarica), valeriana (Valeriana officinalis) och kattmynta (Nepeta cataria). BMC Vet Res 1370 (2017).

Grognet J. Catnip: dess användningsområden och effekter, förr och nu. Can Vet J. 1990 juni; 31(6): 455-6.

www.cats.org

www.thespruce.com

Se även  Varför väser katter åt kattungar? En veterinär förklarar