Gosa kaniner utan att skrämma dem

Medan de flesta av allmänheten tänker på kaniner som gosiga varelser, är verkligheten den motsatta. De flesta kaniner är rädda för att bli fasthållna och kelade av människor. De kommer att göra allt för att komma undan. Men om du tar dig tid att knyta an till din kanin och förstår deras rädslor, kan du gosa utan att skrämma din kanin.

Gosa med kaniner genom att klappa dem på golvet. När din kanin litar på dig, försök att lägga dig bredvid honom, gosa honom eller träna din kanin att hoppa i ditt knä. Du bör särskilt undvika att gosa din kanin genom att hålla i honom, eftersom det orsakar ångest.

Ibland kan det ta ett tag att vinna en kanins förtroende. Det är viktigt att ha tålamod med din kanin och låta dem lita på dig på sin egen tid. Du kommer att upptäcka att du får en mycket gladare kanin och ett närmare band genom att låta din kanin göra det första steget.

Sätta förväntningar: gosa med din kanin

Alla har inte samma uppfattning om vad det innebär att krama en kanin. Jag ska ta mig tid att förklara exakt vad jag menar när jag använder termen så att du inte blir besviken om din kanin inte gillar att bli behandlad som ett gosedjur. De flesta kaniner kommer inte att njuta av att hållas i famnen och kelas, men de kommer att njuta av mjukare former av kel.

För mig betyder kel helt enkelt att kunna sitta eller ligga bredvid din kanin utan att den hoppar ifrån dig. Helst skulle det också finnas en viss grad av ömsesidig skötsel där du klappar din kanin och de slickar dig också. Många kaniner kommer också glatt gosa med dig om du gosar dem på golvet, eller så hoppar de upp i ditt knä och ligger där en stund.

Det kan dock ta lång tid för kaniner att lita på människor. De kommer inte gosa med dig förrän du tar dig tid att bli vän med dem och bevisa att du är en vän. Kaniner som har betingats att tro att du kommer att försöka plocka upp dem när du närmar dig dem kommer att vara mindre benägna att lita på och gosa dig. Om du har problem med att övertyga din kanin att vara tyst och gosa med dig, prova olika sätt att knyta an till din kanin.

Att klappa din kanin på golvet

Det första sättet att gosa din kanin är att sitta på golvet bredvid honom och klappa honom. Ge din kanin en skön massage i några minuter och lägg sedan handen bredvid dess huvud. Härifrån kommer många kaniner att knuffa din hand för att få mer klappning, eller så kommer de att slicka dig för att visa uppskattning och ansa dig också.

Se även  Är det grymt att hålla en kanin i en bur?

Lägg dig bredvid din kanin

Om din kanin gillar att du sitter bredvid dig och klappar honom kan du också prova att lägga dig bredvid din kanin. Vissa kaniner kommer att vara lite rädda i början om de inte är vana vid att interagera med dig på golvet, men många kaniner slår inte ens en ögonfrans.

Du kan lägga dig bredvid din kanin och ge den en massage, eller så kan du lägga armen runt din kanin. Jag klappar ofta min kanin och lägger sedan mitt huvud bredvid henne. Då brukar hon putsa min panna och sedan lägga ner huvudet för att stryka mer.

Olika kaniner kommer att reagera på olika sätt, så lek med din kanin för att ta reda på hur du kan mysa bredvid honom utan att han reser sig och går.

Sitter med din kanin i knät

Vissa kaniner är knäkaniner. De kommer att älska att sitta i ditt knä och sova medan du klappar dem. Kaniner stannar vanligtvis inte i ditt knä när du är på golvet. Men många kommer naturligtvis att krypa ner i ditt knä om du sitter i en soffa eller bekväm stol.

Du kan också lära din kanin att klättra upp i ditt knä. Det här är ett av de knep jag lär kaniner på det härbärge där jag är volontär. Det är faktiskt inte så svårt som man kan förvänta sig. De flesta kaniner lär sig att hoppa i ditt knä inom några dagar. Jag skrev om min teknik i den här artikeln om du också är intresserad av att lära ut din kanin.

Din kanin sitter bredvid dig i soffan

Vissa kaniner gillar helt enkelt inte att vara i ditt knä under långa perioder, men de kommer gärna att krypa ihop bredvid dig i soffan. De kan luta huvudet mot dig för att använda dig som en kudde. I dessa fall kan du behandla din kanin på samma sätt som du skulle göra på golvet. Peta dem för att gosa dem och hjälpa din kanin att bli bekväm. Se sedan om din kanin kommer att slicka dig för att ansa dig tillbaka.

Få din kanins förtroende innan du gosar

Innan du kan ha långa myspass med din kanin måste du vinna din kanins förtroende. Som bytesdjur kommer kaniner ofta att vara ganska skitiga till en början. Det kan ta ett tag för dem att öppna sig för människor, speciellt om kaninen har haft dåliga erfarenheter tidigare. Men med mycket tålamod (och lite muta) kan du bli vän med din kanin och mysa tillsammans.

Se även  7 sätt att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten

Steg 1: Ge din kanin en godbit när den kommer till dig

De flesta kaniner är mycket motiverade att behandla. För att vinna deras förtroende är allt du behöver göra att ge dem en godbit. Sitt på golvet nära din kanin. När din kanin närmar sig dig, ge honom en godbit som ett fredsoffer. Små bitar av banan eller morot kan fungera bra för detta.

Målet här är att lära din kanin att associera dig med en positiv upplevelse. Kaninen kommer att börja förstå att inget läskigt kommer att hända om de kommer till dig. Du lär din kanin att lita på dig.

Steg 2: Peta din kanin medan du ger dem en godbit

Efter ett tag kommer din kanin omedelbart att närma sig dig utan att tveka. Nu kan du börja klappa din kanin. Medan du ger din kanin en godbit i ena handen, använd din andra hand för att klia sig i pannan några gånger samtidigt.

Många kaniner kommer att springa iväg de första gångerna du försöker sträcka ut handen och klappa dem. Det beror på att de har lärt sig att vara rädda för människohänder och tro att du kommer att försöka ta upp dem. Ha tålamod och försök igen nästa gång din kanin kommer till dig.

När din kanin blir mer bekväm med att du klappar honom, kan du klappa honom bakom öronen och klappa hans rygg. Du kommer att se din kanin njuta av det när de börjar bosätta sig och smälta in i golvet. Du kanske också märker att morrhåren rycker lite. Detta händer för att din kanin slipar tänder. Det är så kaniner uttrycker förnöjsamhet, liknande en katt som spinner.

Steg 3: Gå till din kanin och ge honom en godbit

Hittills har du väntat på att din kanin ska komma till dig. Nu är det dags för dig att ta initiativet och närma dig din kanin för att se hur den reagerar. Eftersom kaniner kan känna sig lite obekväma när någon närmar sig dem är det klokt att ta med sig en goding till att börja med.

Om de till en början flyr, sätt dig ner och håll fram en godbit som de kan komma och hämta. Detta kommer att hjälpa din kanin att förstå att du inte skulle plocka upp honom; ni ville bara umgås tillsammans.

Du går fram till din kanin och ger dem genast godsakerna så att de vet att du är en vän. Sätt dig sedan ner och börja klappa dem. Så småningom kommer din kanin att inse att du inte menar någon skada när du närmar dig den. De kommer till och med att se fram emot det.

Se även  8 anledningar till att grymta kanin: Vad alla ägare borde veta

Steg 4: Gå fram till din kanin och lägg dig bredvid dem för att mysa

När din kanin är bekväm med att du närmar dig, är det dags att försöka gosa med honom. Vid det här laget borde du inte behöva några fler godsaker, eftersom klappning är tillräckligt med belöning för kaniner. När de väl litar på dig älskar kaniner att bli klappade.

Sätt dig först bredvid din kanin och klappa den. Men efter ett tag kan du försöka lägga dig bredvid dem och gosa din kanin på golvet. Din kanin kan känna sig obekväm i början, så var alltid uppmärksam på din kanins kroppsspråk och respektera hans gränser. Allt eftersom tiden går och de litar mer på dig kommer du att upptäcka att din kanin är mer och mer bekväm att gosa med dig var som helst. Ibland kommer din kanin till och med närmare du och mysstund.

Hur man INTE gosar med en kanin

Man vill alltid gosa en kanin på ett sätt som får den att känna sig bekväm. Det innebär att undvika att få dem att känna sig instängda och rädda och aldrig klämma dem som ett gosedjur. Detta gäller även eventuella barn i hushållet. Se till att de vet hur de ska respektera din kanins gränser och övervaka alltid interaktioner mellan kaniner och små barn.

  1. Håll inte i din kanin. Som sagt, kaniner brukar inte gilla att bli fasthållna. Det är bäst att gosa din kanin på golvet eller i en soffa där din kanin har alla fyra tassarna på golvet.
  2. Se till att din kanin inte känner sig instängd. När du kramar din kanin, försök inte att omsluta den helt med dina armar. Detta kan få kaniner att känna sig obekväma och rädda att du inte låter dem fly. Ge dem alltid en enkel väg ut ur kramen.
  3. Låt inte din kanin stanna längre än han vill. När din kanin är klar kommer den att resa sig och gå. Ibland är det redan efter en halvtimme, ibland är det bara 5 minuter. Oavsett hur länge myspasset pågår vill din kanin alltid släppa dig. Om du försöker tvinga din kanin att stanna kan han vara rädd för att gosa med dig i framtiden.
  4. Kläm inte på din kanin. Kaniner har en känslig benstruktur. Om de kläms för hårt kan de lätt skadas.