Gråter katter när de är ledsna eller har ont?

De flesta kattägare kommer att ha fångat sin katt med tårar i ögonen någon gång. Om du undrar om katter gråter när de är upprörda är det här artikeln för dig. Det korta svaret på denna fråga är ja!

Tårgångarnas anatomi hos katter är exakt densamma som hos människor, och utsöndringen av tårkanalerna är också densamma. Skillnaden mellan människor och katter är orsaken Varför dessa tårar dyker upp. Läs vidare för att ta reda på varför katter väser.

Gråter katter som människor?

Om du fångade din katt med tårar i ögonen så kanske du trodde att hon var upprörd eller ledsen, det är trots allt riktiga tårar.

Om du fångade din katt med tårar i ögonen så kanske du trodde att hon var upprörd eller ledsen, det är trots allt riktiga tårar. Som människor, eftersom vi är mycket intelligenta och känslomässiga varelser, tenderar vi att antropomorfisera djur och tilldela känslor som de faktiskt inte är kapabla till.

Det skulle vara ett naturligt svar att anta att din katt är ledsen eller upprörd om den får tårar i ögonen. Det är trots allt precis vad som händer oss när vi blir ledsna. Katter är helt enkelt inte kopplade på samma sätt som människor, så när de känner starka känslor eller smärta, gråter de inte som vi gör.

Som sagt, det finns många anledningar till varför din katt kan bli upprörd. Det finns många anledningar till varför de kan skrika eller tala för att låta oss veta att de är ledsna eller glada eller för att kommunicera med oss. Men de producerar inte tårar på grund av dessa känslor.

Läs också: Har katter känslor?

Orsaker till varför din katt gråter

Om de inte gråter av ett brustet hjärta eller för att de stubbade i tån, varför får vi tårar i ögonen på vår katt? Låt oss titta på orsakerna till katttårar.

1. Allergisk reaktion

Ung katt med läckande infekterat öga

Vissa katter är allergiska mot vissa saker i sin miljö. Detta är mycket vanligt hos katter.

Vissa katter är allergiska mot vissa saker i sin miljö. Detta är mycket vanligt hos katter. Saker som loppor, mat, damm, pollen eller mögel kan utlösa allergiska reaktioner. Vissa kemikalier, parfymer, cigarettrök eller rengöringsmedel kan också orsaka dem. Symtom inkluderar rinnande ögon, nysningar och klåda.

Läs också: Matallergier hos katter: symtom, orsaker, diagnos och behandling

2. Kattinfluensa

Katter kan få influensa precis som människor!

Katter kan få influensa precis som människor! Det visar sig vanligtvis som rinnande näsa och rinnande ögon. Din katt kan också vara tystare än vanligt eller slö. De kan sluta äta och få feber. Vanliga orsaker till influensavirus hos katter inkluderar felint herpesvirus eller felint calicivirus.

Se även  150 stora irländska kattnamn för din söta katt

Andra övre luftvägsinfektioner kan också orsaka rinnande ögon. Det finns även andra virussjukdomar hos katter som får ögonen att tåras. Din veterinär kommer att kunna diagnostisera dessa.

3. Ögoninfektioner/konjunktivit

Vissa katter är mycket mottagliga för virala eller bakteriella ögoninfektioner.

Vissa katter är mycket mottagliga för virala eller bakteriella ögoninfektioner. Du kommer vanligtvis att se gröna eller gula flytningar från ögat och viss rodnad i bindhinnan, känd som rosa öga. Deras ögon kommer säkert att vattnas också!

Läs också: Konjunktivit hos katter: orsaker, symtom och behandling

4. Trubbigt trauma eller främmande kropp

Om din katt har en skada i ansiktet runt ögonen, eller en liten bit smuts kommer i ögonen, kommer han att vattnas. Din katt kan också blinka, försöka klia sig i ögat eller hålla ögat helt stängt.

5. Glaukom

Detta är ett tillstånd i ögat där vätskan på framsidan av ögat (kallad vattenhaltig humor) inte dräneras ordentligt. Detta resulterar i ansamling av vätska som orsakar överdrivet tryck på synnerven. Vattniga flytningar är ett tecken på bland annat glaukom.

Läs också: Uveit hos katter: orsaker, symtom och behandling

6. Ögonsår

Om du är orolig över hälsan hos din katts ögon är det bäst att boka ett möte med din veterinär för en kontroll.

Om det finns skador på ögonytan – hornhinnan – kan det resultera i ett sår. Detta är ett mycket smärtsamt tillstånd och kan orsaka överdriven tårproduktion.

Om du är orolig över hälsan hos din katts ögon är det bäst att boka ett möte med din veterinär för en kontroll. Det finns många medicinska tillstånd som påverkar din katts ögon och vissa är allvarliga.

Läs också: 10 farligaste sjukdomarna hos katter

Hur berättar katter att de är ledsna?

Vi vet att katter inte fäller tårar när de är ledsna, men de har andra sätt att låta oss veta att de är upprörda.

Vi vet att katter inte fäller tårar när de är ledsna, men de har andra sätt att låta oss veta att de är upprörda. De är mer än kapabla att fysiskt uttrycka smärta och sorg. Katter upplever fysisk och känslomässig smärta precis som vi människor. När detta händer dem ändrar de sitt beteende för att återspegla vad de känner. Detta inkluderar inte att fälla tårar, men inkluderar några av sakerna nedan:

  • Dolt för oss
  • De slutar med sin kattmat
  • Gråt/vokalisering
  • Sluta snurra
  • Darrande
  • Att attackera människor eller andra djur
  • Överträning
  • sov mer
  • Bajsar eller kissar på fel ställe
  • Gräver eller kliar i sin kattlåda
Se även  10 tecken på att din katt är besatt av dig

Tänk på att varje förändring i beteende kan tyda på fysisk smärta eller känslomässig stress. Det är mycket viktigt att din katt kontrolleras av din veterinär om du är orolig.

Vad betyder det när din katt gråter?

Om din katt börjar jama, skrika eller prata på något sätt, försöker den vanligtvis berätta något för dig. Anledningar till att de skriker är:

1. Kognitiv sjukdom hos katter

Detta är ett tillstånd som liknar demens hos människor.

Detta är ett tillstånd som liknar demens hos människor. Hos katter påverkar det medvetande, minne, syn och hörsel, inklusive din katts uppfattning om dessa sinnen. Din katt kan bli mycket förvirrad och desorienterad. Detta kan leda till att de strövar omkring i huset och skriker vilket är så tråkigt att se.

Läs också: Alzheimers hos katter: orsaker, symtom och behandling

2. Separationsångest

Detta kan orsaka ökad vokalisering eller få dem att skrika.

Din katt kan lida av separationsångest. Det är här de visar tecken på rädsla om de lämnas åt sig själva. De känner sig ofta ensamma när de inte är i sällskap med sin primärvårdare. Detta kan orsaka ökad vokalisering eller få dem att skrika.

3. Längtar efter en förlorad följeslagare

Katter skadar sina familjemedlemmar när de dör eller lämnar huset.

Katter skadar sina familjemedlemmar när de dör eller lämnar huset. De kan bli upprörda när de letar efter dem eftersom de inte förstår varför de plötsligt försvann. Förlusten av en älskad påverkar dem precis som oss människor.

Läs också: Kan katter se spöken, spöken och änglar?

4. Svara på andra i hemmet

minns katter att de blivit övergivna?

Katter kan ändra sitt beteende när de interagerar med andra människor i hemmet.

Katter kan ändra sitt beteende när de interagerar med andra människor i hemmet. Om det finns ett starkt band mellan dig och din katt, och du känner dig ledsen eller arg, kommer din katt att ta upp detta. Katter reagerar på vårt kroppsspråk och ansiktsuttryck. De tycker inte om att se oss ledsna eller upprörda eftersom det får dem att känna sig otrygga i sin hemmiljö.

Se även  Rädsla för nya kattägare: varför det händer och hur man kan övervinna det

Läs också: Känner katter sig ledsna?

5. Smärta

Vilken typ av smärta som helst kan få våra katter att tala.

Vilken typ av smärta som helst kan få våra katter att tala. Tyvärr, när våra katter blir äldre, finns det fler skäl för dem att uppleva kronisk smärta med tillstånd som artrit. Detta kan leda till att de skriker eller låter när de utför smärtsamma aktiviteter som att hoppa från diskar eller soffor.

Men de kan också vara smärtsamma bara att flytta runt i huset, så det är mycket viktigt att boka tid med din veterinär om du är orolig.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Hur kan jag hjälpa min katt om hon är ledsen eller har ont?

Det är viktigt att identifiera den bakomliggande orsaken till de beteendeförändringar du ser.

Som nämnts tidigare, om du har några farhågor om din katt, är det första du ska göra att boka tid med din veterinär så att de kan undersöka din katt och utesluta eventuella hälsoproblem.

Så vad händer om din katt får en ren hälsoräkning, men du är fortfarande i mörkret om vad som upprör honom? Det är viktigt att identifiera den bakomliggande orsaken till de beteendeförändringar du ser. Om du tror att din katt längtar efter en älskad, skulle nästa steg vara att få tid att spendera med honom för att vara där för och trösta honom.

Lek med sina favoritleksaker eller gnugga magen i sin favoritfåtölj. Om de särskilt älskar en mysig filt eller kudde, ta med den till dem när de ligger ner eller sover. Vissa katter reagerar bra på olika typer av musik.

Du kan prova att spela lite lugnande musik för dem om de verkar tycka om det. Om du tror att din katt har separationsångest, så här kan du hjälpa dem.

Slutsats

Det finns många anledningar till att våra katter fäller tårar. Även om vi som människor främst förknippar gråt med sorgliga känslor, är det hos katter normalt av medicinska skäl.

Det finns många anledningar till att våra katter fäller tårar. Även om vi som människor främst förknippar gråt med sorgliga känslor, är det hos katter normalt av medicinska skäl. Om din katts beteende plötsligt förändras i hemmet kan hon uppleva sorgliga känslor eller smärta.

Det finns många sätt vi kan hjälpa dem när de är ledsna eller sårade. Om du ser din katts ögon tåras är det bäst att få dem undersökt av din veterinär.

Läs också: A-Ö eller Kattfakta och statistik

Vanliga frågor

Gråter katter tårar av smärta?

Kattögon fäller tårar av många olika anledningar. Men de gråter inte känslomässiga tårar av smärta. Din katt kan gråta eller skrika när hon har ont, men hon kommer inte att fälla tårar när hon har en skada eller smärtsam stimulans.

Gråter katter tårar när de är ledsna?

Katter gråter inte tårar när de är ledsna. De är inte kapabla till så komplexa känslomässiga reaktioner. Katter reagerar på saker i sin omgivning och de kan reagera på positiva eller negativa sätt, men de har inte förmågan att slita av känslor på samma sätt som människor gör.

Hur kan du se om en katt gråter av smärta?

Om din katt har ont kan du vanligtvis se på dess beteende. De drar sig ofta tillbaka och har mindre kontakt med sin familj. De kan slå ut oväntat vid beröring på vissa ställen.

De kan äta mindre och dricka mindre. De kan skrika eller väsna mer. Om du märker några förändringar i din katts beteende, tveka inte att rapportera det till din veterinär.