Grisdepression

Många av oss har aldrig haft chansen att föda upp grisar och därför har vi liten eller ingen information om grisar! För att stilla vår nyfikenhet forskade vi länge på grisar och blev överraskade av sanningen.

Blir grisar deprimerade? Svaret är ja, det gör de.
Depression hos grisar är faktiskt inte ovanligt och kan inträffa när som helst. Anledningen till detta är det faktum att grisar är väldigt sociala och intelligenta djur, liknande människor. Deras nivå av intelligens gör att de kan känna negativa och positiva känslor, till skillnad från andra djur som inte kan förstå grundläggande känslor.

Trots detta faller grisar fortfarande offer för stigmatiseringen som skapas av media och andra människor. Grisar ses ofta som en känslolös, självisk, avskyvärd och smutsig varelse, när de i verkligheten är motsatsen till de negativa saker vi vet om dem.

De är faktiskt ett av de mest känsliga och empatiska djuren man kan stöta på. Naturligtvis är de vänliga och fridfulla. Grisar undviker hellre konflikter än orsakar kaos som avbildas i böcker eller filmer.

I likhet med vad studier har observerat hos människor… en hög intelligensnivå kommer ofta med hög uppfattningsförmåga. Många av de smartaste människorna i världen har diagnosen depression.

Teorier tyder på att deras intelligens tillåter dem att tänka på många saker och förstå dem på djupet, vilket kan leda till sorg och så småningom leda till depression.

Djur som grisar är inget undantag. Det finns ett talesätt som säger ”okunnighet är lycka” av en anledning. Djur som är sövda eller saknar känslor tenderar att leva normala liv, men djur som kan vara deprimerade gör det inte.

Ju mer du lär dig om grisar, desto mer blir du beroende av det. Vad exakt orsakar svindepression? Vilka är tecknen? Hur kan det behandlas? Läs vidare för att ta reda på det!

Vilka är tecknen på depression hos grisar?

Tecken på depression är följande. Det finns vissa raser som är naturligt högljudda, lata och lite aggressiva i början och som inte bör förväxlas med depression.

 • Aptitlöshet
 • Rör sig inte
 • Ytande morrande
 • Riktiga tårar gråter
 • Destruktivt beteende
 • Irritabel
 • Aggression
 • Sover längre
 • Skadar dig själv
 • Brist på energi
 • Envishet

Om du misstänker att din gris visar tecken på depression är det viktigt att ta reda på varför och hur du kan hjälpa honom eller henne.

Varför blir grisar deprimerade?

Det finns många möjliga orsaker till att en gris kan vara deprimerad precis som vi. Överraskande nog har de stora, kärleksfulla hjärtan, precis som en vanlig katt eller hund.

Vad orsakar depression hos grisar? För att vara mer specifik kommer vi att lista de vanligaste orsakerna för att hjälpa oss att bättre förstå grisar och förhoppningsvis minska depression hos grisar på ett sätt som de kan lindra vår stress.

1. Brist på social kommunikation och fysisk interaktion

Grisar som föds upp normalt och som är vana vid mänsklig kontakt och interaktion med medgrisar kan bli fästa och utveckla starka, djupa band med alla de kommer nära.

Se även  10 sätt att ta hand om en mikrogris

Om de av någon anledning plötsligt befinner sig i social isolering kan grisen gå in i ett depressivt tillstånd som ofta leder till aptitlöshet, envishet och brist på energi.

2. Död eller förlust av en följeslagare

Precis som med den första orsaken kan en gris som är van vid en följeslagare och har fäst sig vid sin följeslagare bli extremt deprimerad om dess följeslagare dör.

Oavsett om de är människor eller andra, tror studier att grisar vet när deras följeslagare dör.

De är kapabla att sörja eller sörja, vilket leder till faktiska tårar och kontinuerligt klagande (stönande).

3. Fysisk isolering

Eftersom de ofta hålls som boskap tänkte vi att grisar utan problem kunde leva i trånga och trånga utrymmen. Ja, de kan trivas under strikt fångenskap, men det kan fortfarande påverka deras mentala stabilitet.

Det är starkt övertygat om att ett djur eller husdjur som har mer frihet jämfört med de som är begränsade till ett område, kedjade eller isolerade är mentalt lyckligare och fysiskt friskare än isolerade djur.

Grisar kan dö av ensamhet eller försöka fly med all kraft till den grad att de skadar sina kroppar.

De är nyfikna djur av naturen och föredrar att leva utomhus. Fysisk isolering för grisar kan vara kritisk om de inte får tillräckligt med utrymme att gå in.

Vissa djur tar hellre livet av sig än låter isoleringen långsamt ta livet av dem.

4. Misshandel, trauma och misshandel

Att bara höja rösten eller slå lätt till din gris kommer att vara något som din gris kommer att minnas länge. Grisar har fantastiska minnen och kan vara tacksamma för bra saker, men kan också hysa agg.

En misshandlad gris hamnar ofta mer i depression än en våldsam och aggressiv gris.

Misshandlade grisar kan vara både deprimerade och aggressiva på grund av rädslan som tar över deras kroppar.

5. Förnekande av moderskap

Liksom förlossningsdepression hos mänskliga mödrar kan även suggor (honsvin) vara deprimerade när det kommer till moderskap.

Medan förlossningsdepression handlar mer om efterdyningarna, är det väldigt likt hur mammagrisar kan bli deprimerade när deras barn (smågrisarna) tas ifrån dem.

Moderskap är en naturlig del av en gris liv och en sugga som inte får chansen att mödra sina smågrisar kan bli kall, distanserad och till och med aggressiv mot andra, inklusive medgrisar.

6. Övergivenhet

En gris vet när de kastas ut eller lämnas kvar. Detta liknar den andra orsaken. Den här handlar dock mer om att hållas och födas upp som husdjur och sedan kastas åt sidan när de inte längre är önskade.

Antalet övergivna grisar fortsätter att växa eftersom fler nya ägare luras in i ”miniatyrgris”-trenden att tro att grisen inte kommer att växa sig större än en liten valp.

Den falska miniatyrgristrenden är en av huvudorsakerna till att en gris överges som husdjur och det brukar inte sluta bra för grisen.

Se även  Att hålla en mikrogris inomhus

Hur depression kan påverka grisar

Många människor kanske inte tar ett deprimerat djur på allvar. En deprimerad gris MÅSTE dock tas på allvar. Faktum är att alla djur som visar tecken på depression bör få ordentligt stöd.

Till skillnad från människor har djur som grisar vanligtvis inte tid att tvivla. De kan vara smarta, men när de väl bestämmer sig för att de vill avsluta sina liv, finns det vanligtvis ingen återvändo för dessa djur.

I det ögonblick de försätter sitt sinne och sin kropp i ett tillstånd av självförstörelse kommer det att vara svårt för någon att återställa dem eller hjälpa dem att återgå till det normala.

Det finns djur som hellre tar livet av sig än att lida oavbrutet och grisar är ett sådant djur.

Grisar kommer att vägra äta, kommer knappt att röra sig och bryr sig inte om att bli sjuka eller komma nära ett hot (rovdjur). De kan vara självmordsbenägna precis som människor.

Hur man behandlar en deprimerad gris

Precis som hos människor kan depression hos grisar fortfarande botas om de får ordentligt stöd. Om din gris visar tydliga tecken på depression eller har diagnostiserats av veterinären, var beredd att hjälpa honom.

Deprimerade grisar behöver tålamod och engagemang från sina ägare. De har skäl att vara deprimerade och det måste vi förstå.

– Skynda inte. Ta dig tid att stödja din gris.

– Höj inte rösten. Be om hjälp om du behöver hjälp.

– Tvinga dem inte att göra saker. Försök att gå steg för steg.

— Få tillbaka sitt självförtroende, få dem att känna sig lugna och tillfreds.

– Koppla av runt dem så kommer de att göra detsamma.

— Om du inte har råd att ta hand om din gris bör det finnas flera vilthem som kan hjälpa till.

— Om du inte längre kan föda upp grisen, vänligen hitta ett nytt kärleksfullt och lämpligt permanent hem för grisen.

– Att skaffa ett sällskap till sin gris om den har fötts upp ensam kan vara ett bra lyft för deras mentala hälsa.

– Undvik stress med höga ljud och för dem inte i närheten av främlingar.

– Förvara dem på ett säkert, bekvämt område som alltid är rent.

Beroende på din veterinärs guide kan du också bli ombedd att följa en specifik rutin som involverar en specifik diet för din gris. Rådfråga en djurhälsoexpert för en bättre lösning.

Det finns också tillfällen då de kan vara deprimerade på grund av någon dold sjukdom som våra blotta ögon inte kan se.

Hur man förhindrar svindepression

Vi uppmuntrar så mycket som möjligt att bara skaffa en gris som husdjur om du är bestämd. En gris som husdjur har ett stort ansvar och kräver genuin kärlek, tålamod och hängivenhet, precis som en vanlig katt eller hund.

Se även  Bor med en minigris

Vänligen skada dem INTE, höj inte din röst, skräm dem inte, håll dem friska, ge dem tillräckligt med utrymme eller frihet, ge tillräckligt med social och fysisk interaktion och överge dem inte.

De har samma nivå av intelligens som ett 2-årigt barn baserat på studierna. Det blir nästan som att överge ett litet barn bara för att någon bestämmer sig för att de inte vill ha det längre.

Innan du skaffar en gris, läs alla tillgängliga guider som vi har för att ställa dina förväntningar rätt och hålla dig beredd på att föda upp en.

Hur stödjer grisar depression hos andra människor?

Visste du att vissa studier säger att att hålla grisar som husdjur kan hjälpa till att minska depression hos människor? Om de kan hjälpa till att lindra vår sorg bör vi göra detsamma för dem.

De kan vara känsliga och kan känna sorg från andra människor. Om de känner av våra negativa känslor kan de trösta oss för tröstens skull.

Oavsett storlek kan vilken gris som helst bli söt och gosig om den känner dig väl och litar på dig av hela sitt hjärta.

Relaterade frågor

 • Drömmer grisar?

Det finns ingen riktig bekräftelse ännu, men forskare tror att grisar kan drömma när de är i REM-sömn (rapid eye movement).

Vissa ägare hävdar att de kan drömma på ett liknande sätt som hundar. De kommer då och då att röra sina lemmar, vicka med öronen eller vifta på svansen och kan också börja nicka eller morra medan de sover.

Grisar behöver minst 8 timmars sömn om dagen, precis som människor, men när de når vuxen ålder kan de sova några timmar mindre än vanligt.

Detsamma gäller mänskligheten, det finns fortfarande ingen riktig förklaring bakom konceptet drömmar, det är därför vi fortfarande inte vet varför grisar drömmer.

Den vanligaste teorin bakom drömmar är att drömmar ofta representerar personens djur eller djupaste önskningar eller deras värsta mardrömmar.

På grund av stigmatiseringen kring grisar som vi fortfarande har idag, symboliseras grisar i drömmar och avbildas som ett dåligt omen.

Grisar är populärt representerade i drömmar som symbolen för girighet, lättja, frosseri, smuts, envishet och själviskhet.

 • Kan grisar hitta tillbaka hem?

Om grisen har blivit bekant med området och inte lämnats på en helt obekant plats, kan de kanske spåra sin väg hem genom att följa sina ägares doft.

De föds också med ett fantastiskt minne som gör att de kan komma ihåg vägbeskrivningar, platser, människor, meddjur med mera.

Grisar föds med ett stort luktsinne och därför är deras nos (näsan) känslig för beröring. De har dålig syn, men deras luktsinne och hörsel kompenserar för det.

De förlitar sig mycket på sina näsor när det gäller att spåra platser, mat och andra djur. Grisar är smarta och kan lära sig runt på gatan och hitta tillbaka hem om de går vilse.