Grisens beteende och intelligens

Har du någonsin haft en gris som husdjur tidigare? Om du inte redan har gjort det kommer du att bli förvånad över att veta hur fantastiska grisar kan vara!

Vad är det normala beteendet hos en gris och hur smarta är de? Du kommer att lära dig allt i den här artikeln.

Grisar är normalt sociala, milda, fridfulla och nyfikna djur. De uppträder vanligtvis positivt och är sällan ett problem för ägare. Grisar är också de femte mest intelligenta djuren i världen! Studier tyder också på att de kan vara smartare än hundar och ha samma intelligensnivå som ett 2-årigt barn.

Det kan vara nyheter för vissa människor och det är helt förståeligt. Många av oss har fått lära sig att grisar är onda, känslolösa, smutsiga, ointelligenta och själviska djur.

Men sanningen är att bakom det stigmat skiner ett djur med sin egen unika briljans. De har sina egna för- och nackdelar precis som människor och andra djur, men grisar kan vara riktigt bra för ens preferenser.

I åratal har forskare studerat allt om grisar för att ytterligare förstå den missförstådda varelsen.

Flera observationer svarar med mycket positiv feedback för djuret. Bönderna har också oftast inget annat än beröm för sina grisar. De är lågunderhållsdjur som inte kommer att orsaka dig mycket problem.

De kan vara en okänd enhet för nya ägare till en början … men när någon väl tar sig igenom det stadiet finns det inget att oroa sig för.

Det finns tillfällen då de KAN bete sig illa, men det måste finnas en bra anledning till det. De flesta grisar är smarta och om du någon gång har det svårt med din gris måste det finnas en anledning till det.

Djurägare måste ha tålamod och förstå att äga eller föda upp ett djur är ett stort ansvar och engagemang.

Detta kommer att fungera som din guide till att helt förstå en gris natur och hur deras intelligens påverkar deras liv, inklusive ditt.

Hur en gris intelligens påverkar deras kognitiva förmågor och reaktioner

En gris beteende påverkas mycket av deras intelligens. Deras intelligens gör att de kan känna både negativa och positiva känslor och de har också ett bra minne.

Efter att noggrant undersökt och granskat trovärdiga studier om detta ämne, har vi kommit fram till den bästa sammanfattningen för dig att enkelt läsa dem.

Vi har bara samlat de viktigaste delarna för att samla den i en artikel.

Hur grisar uppfattar världen med sin intelligens

Som en av de mest intelligenta kan du förvänta dig att de verkligen har mycket att erbjuda. Hjärnan kan förstå olika element och har därmed olika funktioner.

Hur uppfattar vi vår miljö? Hur svarar vi på det? Hur löser vi problem eller tar oss ur riskabla situationer? Hur kan vi se om vi är i fara?

Dessutom… hur uppfattar vi en annan varelse? Hur umgås vi? Kan vi uppfatta tiden? Är vi självmedvetna?

Vårt sinne eller vår intelligens bearbetar dessa situationer eller scenarier och låter oss reagera, anpassa och förstå.

Detta är samma sak för djur som grisar.

Lyckligtvis har flera studier besvarat alla dessa potentiella frågor och vi kom fram till att grisar verkligen är ett smart djur.

1. Hur grisar uppfattar och reagerar på sin omgivning

Naturligtvis har en tamgris olika begränsningar till skillnad från sina vilda motsvarigheter, men båda är väldigt bra på att förstå och komma ihåg många saker.

De är ganska smarta och kan lära sig sina namn lika snabbt som de är två till tre veckor gamla. Trots sin unga ålder vet de hur de ska svara när de blir uppringda.

De föds med dålig syn, men deras stora luktsinne och hörsel kompenserar för det. Grisar kommer ihåg doften av sin miljö.

De kommer ihåg områden där de kan hitta mat och vatten. De kommer också att minnas dofterna från sina fiender (rovdjur) och på så sätt undvika att bli attackerade.

Se även  Går grisar och höns överens?

En gris intelligens är också orsaken bakom deras nyfikna personligheter.

De kommer att utforska och reagera på sin omgivning beroende på situationen och vad deras kropp behöver för att överleva.

Grisar vet också skillnaden mellan rent och rörigt. Grisar föredrar att hålla sig rena och borta från smuts så mycket som möjligt. Detta bevisar att de vet vad som är bättre än den andra.

De vet också om de är i trånga utrymmen. I sanning finns det djur som inte har något emot att hållas under strikta förhållanden eftersom deras intelligens inte räcker till för att förstå allvaret det kan orsaka.

Samtidigt gör en gris ande det möjligt för dem att inse vad som är bra för deras hälsa och vad som inte är det. Det är därför det kan ha en negativ inverkan på deras mentala hälsa att begränsa en gris eller helt enkelt isolera den.

Trots att de har dålig syn kan de också uppfatta höga och låga områden, vilket gör att de vet vad ”höjder” betyder.

Grisar vet när de kan ramla av eller när terrängen är farlig eller riskabel.

Även om detta inte är ovanligt hos de flesta djur, finns det fortfarande flera djur som inte kan känna vilken typ av miljö de rör sig i och som har en tendens att råka ut för olyckor.

Grisar kan också reagera och anpassa sig till klimatet, vilket helt klart betyder att de uppfattar årstiderna normalt. De verkar också vara medvetna om ”tidens gång”.

Beroende på tid och årstid kan grisar anpassa sin sovrutin och sina födosöksvanor.

2. Hur grisar uppfattar människor och andra djur

Tamgrisar är ofta vana vid närvaron av medgrisar, andra husdjur och människor. Beroende på hur väl de har uppfostrats och behandlats kan deras sociala förståelse skilja sig.

Grisar ser naturligtvis människor som rovdjur och detsamma gäller för andra djur, med undantag för mindre djur och arter.

Trots detta uppträder tamsvin ofta neutralt mot dem som de anser vara rovdjur på grund av hur de är utvecklade.

I det vilda kommer en gris att se människor som ett farligt hot och när grisen blir rädd kommer den att fly eller attackera så snabbt som möjligt för att etablera sin dominans i ett visst territorium.

Beroende på ras kan grisar se medgrisar som konkurrenter eller familj. Vanligtvis ser de bara varandra som en enda stor familj eller grupp av vänner.

De kommer att bete sig på ett naturligt sätt kring dem de litar på och kan säkert skilja arga individer från normala och så kommer de att reagera beroende på situationen.

När människor blir vän med en gris kommer de att se personen som sin förälder, avkomma, vän eller ledare.

Grisar är flockdjur och ser vanligtvis sina ägare som sin ”ledare” eller ”vän”. I vissa fall kan grisar försöka bli ”ledaren”, men det händer förstås sällan, eftersom grisar inte kan överlista de flesta.

Deras uppfattning och reaktion är starkt beroende av hur de behandlas och de kan förstå och sedan skilja bra handlingar från dåliga.

3. Självkännedom hos grisar

Hittills har forskare fortfarande inte bekräftat om grisar har självkännedom eller inte.

Men flera observationer tydde på att grisar visar vissa tecken på självigenkänning och reagerar på att se sin egen reflektion i spegeln.

Det enda knepiga för våra forskare är om grisen vet att det är dem i reflektionen eller inte.

Oavsett om grisar har självkännedom eller inte, förändrar det inte det faktum att de fortfarande är en av de smartaste.

Grisar vet vad de vill, utvecklar sina personliga preferenser, har individuella personligheter och vet hur de ska prioritera sina chanser att överleva.

Enbart dessa fakta är tillräckligt för att stödja teorin om självmedvetande hos grisar.

Se även  Hur tar man hand om en gris som husdjur?

Hur intelligens hos grisar påverkar deras känslor

Visste du att forskning visar att många av de smartaste människorna tenderar att vara de mest känslomässiga, vilket ofta leder till depression?

Deras höga intelligens gör att de kan förstå saker som det genomsnittliga sinnet ofta inte ens bryr sig om att tänka på.

För vissa människor kan de kalla det ”om att analysera”.

Det är inte förvånande, för ju smartare någon är, desto fler idéer passar in i deras hjärna och desto mer måste de tänka, vilket kan vara mentalt dränerande till den grad att det påverkar känslor.

Grisar är inte undantagna från detta eftersom deras höga intelligens är varför de är ett av de känsligaste djuren du kan stöta på.

1. Lycka hos grisar

Grisar känner känslor och kan vara ett av de lyckligaste djuren när de behandlas rätt. De kan vara energiska och roliga att vara runt.

Tecken på glädje, spänning och belåtenhet hos grisar kan hittas genom svansviftande, hög energi, snabb löpning, lekfulla handlingar och till och med leenden.

Ja, grisar kan också skratta! De kan bli en bokstavlig bunt av glädje.

Nyfiken på mer? Läs leende grisar genom att klicka på de blå texterna.

Grisar kan också lära sig att vara tacksamma. De kommer att minnas de bra saker du gjorde för dem och kan bli förtjust i dig mycket snabbare. Ibland kan de också vara skyddande, som hundar.

2. Sorg och förbittring

I likhet med vad som nämndes i de första styckena vet grisar när du sviker dem. De är medvetna om ”tiden” och när en följeslagare går bort i livet.

De vet hur man sörjer till den grad att de gråter på riktigt.

När en gris blir illa behandlad, misshandlad eller traumatiserad…vet de också hur man hyser agg och de kan visa det genom att protestera på sitt eget sätt.

Grisar är envisa, territoriella och kan vara våldsamma eller aggressiva mot människor som skadar dem och hyser agg.

Bara detta bevisar att de är riktigt känsliga och känslomässiga varelser med stor intelligens.

3. Depression hos grisar

Relaterat till exemplet ovan kan grisar också bli deprimerade.

Depression hos grisar är faktiskt inte ovanligt och kan inträffa när som helst. Det finns många möjliga orsaker till att en gris kan vara deprimerad precis som vi.

Överraskande nog har de stora, kärleksfulla hjärtan, precis som en vanlig katt eller hund.

Om en gris är deprimerad kan den vara lika dödlig som den är för människor. De tenderar att bli lika självdestruktiva som människor. De slutar äta och skadar sig medvetet.

Ytterligare ett bevis på att intelligensen hos en gris som styr sina känslor inte är att underskatta.

Vanligt grisbeteende

En annan faktor som påverkar och kan styra intelligens är temperament. Nu är det skillnad på temperament och personlighet.

Temperament är en vanlig eller delad egenskap som ärvts från föräldrar eller förfäder. Personlighet är född av temperament och det är det som gör en levande varelse till en ”individ”.

En gris temperament kan variera beroende på ras, men det som listas nedan bör vara den mest delade och observerade egenskapen.

1. Grisar är fogliga

I allmänhet är de fogliga varelser vare sig de är vilda eller tama. Vilda djur kommer att förbli lugna så länge de inte är hotade, vilket innebär att de fortfarande anses fogliga.

De är normalt tysta och låter bara när de är på sitt trygga territorium som uttrycks- och kommunikationsform.

Alla olämpliga beteenden korrigeras lätt genom enkel verbal disciplin på grund av deras fogliga temperament.

De är fridfulla djur och är sällan våldsamma.

En punkt att komma ihåg är att de är bytesdjur. De tenderar att vara spända jämfört med rovdjur och det gör dem sårbara och det bidrog förmodligen till deras fogliga natur.

Se även  Kan grisar äta kött?

2. Grisar är sociala

Alla grisar föds sociala och kan hittas i besättningar eller grupper om två eller fler.

En galt (hansvin) kan trivas ensam och KAN föredra isolering någon gång, men de flesta av dem är sociala varelser och det är en del av deras natur.

Detta innebär att de lätt kan bilda band även med andra djur, inklusive människor. De kan bli fästa vid någon om de vet att de blir rätt behandlade.

3. Grisar är nyfikna

Man kan sällan stöta på en gris som inte alls är nyfiken. Eftersom de är smarta tenderar de att vilja veta allt omkring dem och ibland även de utanför dem.

De kommer att vandra och utforska på egen hand eftersom de vill tillfredsställa sin nyfikenhet.

Om de redan känner till eller är bekanta med sitt nuvarande område kanske de inte är nöjda och kommer att fortsätta tills de tvingas sluta.

Detta ska inte förväxlas med girighet.

Grisar vill helt enkelt veta mer för att anpassa sig bättre och det är inget som människor kan ta ifrån sin natur.

Vilka är fördelarna med intelligens för grisar

Hur uttrycker sig grisar? Oftast har de inte chansen att verkligen visa hur fantastiska de är på grund av den dåliga bild som världen har skapat för dem när de i verkligheten inte är dåliga.

En gris liv dikteras av de som äger och föder upp dem, men de få lyckliga som får friheten att uttrycka sin personlighet är en av anledningarna till att vi sakta börjar lära oss sanningen bakom grisar.

I åratal trodde vi att de inte är bra för något annat än som mat att konsumera.

Som tur är kommer grisar ur den negativa zon vi lägger dem i och vi lär oss mer intressanta saker om grisar.

Förväntad livslängd

Den förväntade livslängden för en genomsnittlig gris kan nå 15 och 20 år. Den är väldigt lång jämfört med vilda grisar som man vet lever bara 4 och 8 år.

Deras intelligens tillåter grisar att ha en högre överlevnadsgrad oavsett om de är vilda eller tama.

Du kanske kan läsa: ”Hur skyddar grisar sig mot rovdjur?” för ett relaterat ämne.

Relaterade frågor

  • Känner grisar igen sina ägare?

Ja, grisar kan känna igen sina ägare och har studerats för att känna igen flera andra människor och andra djur.

De kan urskilja lukten, rösttonen, ansiktsstrukturer och till och med hur de interagerar och det är så de kan känna igen sina ägare.

De flesta grisar kan lära sig sitt namn så fort de är två till tre veckor gamla och de vet hur de ska svara när de kallas, det är inte annorlunda än att känna igen människor och andra djur.

De kan förmodligen komma ihåg sina ägare även efter att de inte sett dem på några månader till år. De kommer också att känna igen sina förövare eller komma ihåg att någon misshandlade dem.

Så starkt och fantastiskt kan ett grisminne vara!

Grisar kan också pottränas och enligt många ägare kan de till och med lära sig snabbare än katter och hundar. Vissa hävdar till och med att de är lättare att hantera jämfört med de vanliga husdjuren vi känner.

  • Gråter grisar?

Ja, grisar kan gråta och de kan gråta riktiga tårar.

Grisar kan känna sorg från andra djur, deras följeslagare eller deras mänskliga ägare. När de gör det tenderar de att gå till dem för att få tröst.

De är medvetna om när en kamrat dör eller när de lämnas kvar eller överges. De kan vara så ledsna, deprimerade och ensamma att de gråter på riktigt när de sörjer sin förlust eller bara saknar något eller någon.

En gris är vanligtvis ett medkännande djur och de bör behandlas med genuin kärlek och omsorg.