Grisfakta: luktsinne

Grisar kan likna människor på många sätt, men deras luktsinne är mycket större än en människas.

Grisar har ett mycket avancerat luktsinne. Förutom att hjälpa dem att leta efter mat är deras luktsinne något som grisar kan använda för att skicka ett meddelande och kommunicera med andra grisar.

När du läser igenom den här artikeln kommer du att se hur fascinerande en gris luktsinne verkligen är, och hur den interagerar med en gris andra sinnen.

Hur avancerad är en gris luktsinne?

Tamgrisar använder sitt luktsinne för en rad olika ändamål. Det är inte bara att leta efter mat som ligger. De använder det när de letar efter en kompis och de använder det för att bedöma sin miljö.

Det är intressant att notera att grisar har 9 olika körtlar som tillåter dem att känna igen en mängd olika lukter: anal, buckal, digital, Harderian, mental, preorbital, preputial, saliv och vulva. Grisar finns också på listan över djur med den mest imponerande luktreceptorrepertoaren. De har totalt 1 113 receptorgener, som alla fungerar korrekt. De har också 188 pseudogener.

Ser du en gris grova, läderartade nos? Det är där näsborrarna på en gris är. Det kan verka grovt och segt, men det är definitivt känsligt för beröring.

Grisar är naturliga födosökare, så det är normalt att de gräver genom jord, löv, rötter och liknande. I slutet av nosen finns ett stort brosk kopplat till muskler. Detta gör deras nos tillräckligt flexibel för att rota runt och stark nog att ta sig igenom ojämna landområden.

Vissa hävdar att det egentligen inte handlar om en gris starka luktsinne. De säger att det snarare är grisens starka nos som gör att den kan gräva runt och leta föda.

Men hur vet den var den ska gräva? Det är grisens luktsinne som fungerar.

En gris rotar sig där den potentiellt kan hitta mat av två anledningar: den kommer ihåg den platsen som en plats där den tidigare hittat mat (ja, en gris minne är lika imponerande som dess luktsinne), eller så kan den lukta på exakt samma plats sätt. plats.

Är du osäker på om detta stämmer? Här är en rolig aktivitet du kan förbereda för din gris.

Sprid ut några av din gris favoritgodis på gården. Medan du måste lämna några i det fria, göm de andra bitarna. Du kan lägga några godsaker under välta hinkar eller under deras rotbehållare. Se dina grisar ströva omkring och leta efter godsaker.

Se även  Hur man disciplinerar en minigris

Sköterjakt som denna visar hur angelägen din gris luktsinne verkligen är, och det ger dem något att sysselsätta sig med.

Ja, du kan hålla dina grisar sysselsatta genom att ge dem olika aktiviteter som kan stimulera deras hjärna och ge dem utlopp för all deras energi! Läs den här artikeln för att lära dig om andra aktiviteter som dina grisar kommer att njuta av.

Vilka andra sinnen förlitar sig grisar på?

Hur bra grisnosar än är så kan de förstås inte lita på detta ensam. Liksom människor hjälper alla deras andra sinnen dem att navigera i dagliga rutiner och aktiviteter.

En känsla som grisar använder som är lika avancerad som deras luktsinne är deras hörsel.

Kom ihåg att grisar är naturliga byten. I det vilda har de ett antal rovdjur som hoppar på chansen att plocka upp dem och äta dem. Det är därför de har utvecklat en mycket skarp hörsel. Detta gör att de kan höra rovdjur som kan vara på väg.

Grisar gör också en serie morrande, sniffar och andra liknande ljud för att kommunicera med andra grisar. De lyssnar efter de minsta variationerna i ljudet för att avgöra vad andra grisar säger omkring dem.

Det är också därför grisar lätt blir stressade av höga och abrupta ljud. Till exempel kan smällande dörrar och höga röster lätt göra att en gris blir traumatiserad och rycker till för personerna som gör oväsen.

Detta förklarar också deras beteende när de leds till slakt. De säger att grisar inte precis blir upphetsade före slakt på grund av sin rädsla eller intuition. Det handlar mer om ljuden de hör innan det händer.

Innan du leder en gris till slakt, tänk på inställningen. Det finns vanligtvis ett antal andra grisar runt omkring som ger sina hjärtan ut. Lägg till det ljudet av klingande metaller och folk som säger till dem vad de ska göra (möjligen med mycket höga röster), så har du en mix som tar din gris stressnivå till nästa nivå.

När du tar hand om en gris i ditt hem, se till att du placerar den i ett område där det inte är mycket buller. När du pratar med honom, se till att du talar i en tyst och vänlig ton. På grund av detta kommer grisen att värma upp dig lätt, särskilt om det är en ganska ny medlem i ditt hushåll.

Se även  Vilka sinnen förlitar sig grisar på?

Även en och annan höjning av din röst kan få grisen att associera dig med trauma och bli rädd för dig. Så även om det visar beteende du inte gillar, skrik inte åt det. Tala till den med en sträng röst när du säger nej, men skriker aldrig.

Om du har bullriga djur i ditt hem (som en hund som inte slutar skälla, till exempel), se till att du hittar sätt att hålla den borta från där din gris tillbringar större delen av sin tid.

Är en gris syn lika avancerad?

Grisens luktsinne och hörsel kan vara imponerande, men synen är långt ifrån utmärkt. Hans syn är faktiskt så dålig att hans syn är begränsad till ett kort avstånd.

Grisar är också färgblinda till viss del. Medan vissa tror att detta betyder att de bara kan se i gråtoner, tros de fortfarande vara känsliga för frekvenser i grönt och blått. Detta betyder att de förmodligen har åtminstone ett visst sken av färg i sin vision.

Deras dåliga syn gör dem också till viss del blinda för marken. Det är därför du kommer att märka att de ibland stannar när de går runt. Närhelst de ser skuggor i deras väg, misstar de det för riktiga fysiska hinder som blockerar deras väg.

Det är förmodligen därför som grisar ibland föredrar väl upplysta områden framför svagt upplysta. Ju ljusare det är i rummen, desto mindre skuggor ser de också.

Andra grisfakta du borde veta

Nu när du vet hur fantastiskt en gris luktsinne är, här är några andra intressanta fakta du bör veta om dem:

  • Mammor till grisar sjunger dem till sömns. De brukar göra detta när de ammar. Och intressant nog kan smågrisar känna igen sin mammas röster och skulle veta om deras mamma ringer dem.
  • Trots vår ständiga användning av frasen ”svettas som en gris” svettas inte grisar faktiskt. De har väldigt få svettkörtlar, varav de flesta inte ens fungerar som de ska. Eftersom de inte har någon svett för att kyla huden doppar de sig istället i lera.
  • Grisar älskar att mysa mot varandra. Faktum är att du ofta ser grisar som sover näsa mot näsa. De är sociala varelser och njuter av andra grisars sällskap.
  • Experter har identifierat mer än 20 olika ljud som grisar gör för att kommunicera med varandra. Även om vi bara hör morrande, har de olika tonerna faktiskt olika betydelser för dem.
  • Grisar är intelligentare än hundar och smartare än ett 3-årigt barn. De kan lösa pussel i samma egenskap som primater.
  • Grisar har bra minnen och en bra känsla för riktning. På grund av dessa två egenskaper kan de hitta hem även när de är långt hemifrån.
  • Även om du kan se 4 tår på var och en av deras hovar, använder en gris bara två tår när de går.
  • Grisar är allätare och kan äta växter och kött. Men det är ofta inte tillrådligt att mata dem med kött på grund av den låga risken för sjukdomar. Faktum är att utfodring av kött till grisar är olagligt i många länder, städer och orter.
  • Om de hålls i en hälsosam miljö kan grisar till och med leva till 20 års ålder eller mer. För grisar som lever i det vilda och som utsätts för svåra förhållanden minskar deras förväntade livslängd till i genomsnitt 5 år.
  • Grisar kan växa enormt, men de har betydligt små lungor för sin storlek. De är också benägna att drabbas av luftvägssjukdomar som ibland orsakar dödsfall, såsom lunginflammation.

Relaterade frågor

Kommer grisar ihåg sina ägare?

Grisar har utmärkta minnen och kan minnas sina ägare, hanterare och andra människor som de ofta kommer i kontakt med. De kan också komma ihåg sin mammas röst, liksom andra grisar som de tidigare umgåtts med.

Är grisar rena eller smutsiga?

Grisar är faktiskt några av de renaste djuren som finns, trots vad vi har trott hela våra liv. De hatar när det finns smuts runt deras sov- och matplatser. Den enda anledningen till att grisar tros vara smutsiga är att de flesta grisfarmer är överfulla och inte väl underhållna. Det är därför grisar på dessa gårdar ofta är deprimerade och ständigt stressade.

Kan grisar se upp?

Grisar är fysiskt oförmögna att sträcka på nacken och lyfta huvudet. Detta gör det omöjligt för dem att se himlen bara genom att titta upp. Tekniskt sett, om de vill se himlen, bör de lägga sig i en vinkel där deras ögon kan titta direkt upp, eller så ska de titta på reflektionen av himlen i en pool, damm eller något liknande.

Se även  Förblir mikrogrisar små?