Hålla ett fågelbads vatten rent: steg och material

Fågelbad är en av de mest attraktiva bakgårdsartiklarna för fåglar. Jag har dock nyligen insett att fågelbadvatten blir väldigt lätt smutsigt och det krävs lite ansträngning för att rensa upp det. Jag gjorde lite research på nätet och bestämde mig för att sätta ihop några enkla råd till er. Det här är vad jag hittade.

För att hålla dina fåglars badvatten rent, gör följande: (1) Byt det två till tre gånger i veckan, (2) Använd grundläggande rengöringsutrustning för att skrubba bort smutsen och ta bort föroreningar (3) Placera ditt fågelbad på en plats där mindre skräp kan falla in (t.ex. under träd, nära fågelmatare)

Det är absolut nödvändigt att hålla ditt fågelbadvatten rent och du ansvarar för städningen av ditt eget fågelbad! Tja, frukta inte, läs vidare så ska jag ge dig några tips och steg om hur du gör din egen städrutin för fågelbad så smärtfritt som möjligt.

Vikten av att rengöra ditt badvatten för fåglar

Rengöring och byte av ditt fågelbadvatten är absolut nödvändigt. Jag kan inte föreställa mig någon som badar i förorenat vatten än mindre fåglar! Så jag är glad och antar att du förmodligen är en av de mer ansvarsfulla fågelskådare som är oroade över renheten i ditt fågelbadvatten. Det är ett bra steg!

Innan vi går in på detaljerna om fågelbadvattnets renhet, låt mig kort betona varför det är viktigt att hålla ditt fågelbadvatten rent. Citat från Geoffrey LeBaron, chef för Audubons Christmas Bird Count-program, ”Om du inte tar väl hand om ditt fågelbad kommer det att torka ut helt, vilket inte är till någon nytta för fåglar, eller det kommer att bli illaluktande”, säger LeBaron. . ”Då kan myggorna bli ett problem.”

Ja, jag pratar om myggor som huvudproblemet här. Hösten är i synnerhet den säsong då du kan förvänta dig att myggor är mer av ett problem. Smutsigt och stillastående vatten lockar myggor och kan bli en potentiell grogrund för dem.

Förorenat fågelbadvatten orsakar inte bara sjukdomsrelaterade problem för oss människor, utan även för fåglarna. Varje intet ont anande fågel som tar ett bad i vattnet kan infektera hela din flock av bakgårdsfåglar.

Hur som helst, om du slår upp det här är du på rätt väg! Låt mig gå vidare till hur man rengör smutsigt fågelbadvatten.

Vad är det egentligen som förorenar ditt fågelbadvatten?

För att ta reda på hur du rengör ditt eget fågelbadvatten måste du först förstå problemet. Kort sagt, vi behöver känna till våra fiender för att bli av med dem.

Se även  Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

Vanliga föroreningskällor:

 • Fågelspillning
 • Frön
 • Gräsbitar, löv eller annat skräp
 • Damm och smuts
 • Alger
 • Fjädrar

Även om vissa av föroreningskällorna bara är naturliga, kan de snabbt byggas upp och bli en illaluktande källa till föroreningar för ditt fågelbad. Nu måste vi städa!

Steg för att rengöra ditt eget fågelbadvatten

Innan vi börjar städa måste du först köpa följande saker för städningsprocessen:

Nödvändiga föremål och material:

 • Vatten
 • Skurborste / högtryckstvätt
 • Gummihandskar
 • Klorblekning
 • Svart sopsäck i plast

Steg 1) Häll ut allt återstående vatten

Innan vi börjar städa, bör du börja med att ta bort det förorenade vattnet. Vattnet kan innehålla alla möjliga organiska föroreningar som nämnts ovan, så det är bäst att göra sig av med det på ett ansvarsfullt sätt. Ett förslag skulle vara att hälla ut det på ett återvinningsbart område på din trädgård. Om ditt handfat är fäst i hela fågelbadet kan du välja att luta och låta vattnet rinna. Om fågelbadsbassängen innehåller några fysiska föremål, ta bort dem innan du fortsätter med nästa steg.

Steg 2) Skrubba bassängen

Därefter måste du lägga till vatten till din diskbänk och använda din skurborste för att skrubba diskbänken. Var försiktig så att du inte använder vassa metallföremål för att skrubba eftersom det kan göra att färgen lossnar i botten av diskbänken och det kan vara ett problem eftersom vissa färger kan vara giftiga för fåglar.

Om du råkar ha högtryckstvättar eller en vattenstråle är det nu ett perfekt tillfälle att använda dem för att lossa allt större skräp som har fastnat i botten av fågelbadet. Syftet är att ta bort ytmaterial så att det kan rengöras mer noggrant senare.

Steg 3) Fyll på bassängen med vatten

Därefter måste du ta bort de mer kemiskt resistenta fläckarna som inte hör hemma på ytan av fågelbadet. Tänk på envis smuts eller alger. Se till att tillsätta tillräckligt med vatten så att det får en högre vattennivå än alger som växer på sidorna av bassängen.

Steg 4) Tillsätt klorblekmedel

Sedan använder vi lite kemikalier för att ta bort fläckarna. Tillsätt en generös mängd klorblekmedel till vattnet. Jag föreslår att du tillsätter cirka 10 % av mängden vatten du tillsatt.

Steg 5) Täck fågelbadet med en svart plastsoppåse

Detta steg är extremt viktigt, så hoppa inte över eller missa det! Du bör täcka fågelbadet med en svart plastsoppåse. Detta för att avskräcka fåglar från att tro att fågelbadet är redo att användas. Du vill inte att fåglar badar i ditt klorblekmedel!! Den svarta färgen gör att solen kan värma vattnet och torka badet snabbt. Knyt även plastpåsen hårt så att den inte flyger av.

Se även  Varför står fåglar på ett ben? (3 OVERRASKANDE skäl!)

Steg 6) Blötlägg fågelbadet

Du bör sedan blötlägga fågelbadet i cirka 10 till 15 minuter. För fågelbad som inte har städats på månader eller mer, måste du blötlägga längre innan det är helt rent. Jag skulle rekommendera att du låter den dra en hel dag om du inte har rengjort den på så länge.

Steg 7) Skölj den behandlade bassängen

Ta bort soppåsen och börja skölja den behandlade fågelbadskålen. Kontrollera om det fortfarande finns algfläckar på diskbänken. Om så är fallet, upprepa steg 3 – 6 och vänta längre innan du tar bort soppåsen. Var noga med att rengöra fågelbadet noggrant med din vattenslang eller högtryckstvätt. Det är viktigt att inte lämna fågelbadet utan uppsikt vid det här laget förrän du har gjort djuprengöringen.

Ett bra sätt att mäta om bassängen har spolats ordentligt är att nosa på bassängen. Om poolen fortfarande luktar klor måste du bokstavligen skölja och upprepa flera gånger för att bli av med kvarvarande klorvatten. Du vill inte vara snål med antalet tvättar här, eftersom klor i ditt fågelbadvatten kan vara skadligt för fåglarna när det används.

Steg 8) Fyll på den rengjorda behållaren

Du kan nu fortsätta att fylla på den rengjorda behållaren med ditt rena vatten. Du vill fylla till ett djup av högst 2 tum, eftersom detta är rätt djup för mindre fåglar att dricka och bada lätt. Om du vill veta hur mycket vatten du ska fylla på för de fågelarter som besöker ditt fågelbad kan du hitta mer information i en annan artikel jag skrev här.

Hur ofta ska du rengöra ditt fågelbadvatten?

Du kan då ställa frågan, ”Hur ofta ska jag byta mitt fågelbadvatten?” Tja, du bör sträva efter att rengöra ditt fågelbadvatten cirka 2 till 3 gånger i veckan. Självklart, om du tvättar ditt fågelbad så ofta blir det inte lika svårt att tvätta det varje gång som att inte tvätta det efter månader! Var dock uppmärksam på renhetsnivån i ditt fågelbad. Om du känner att ditt fågelbad behöver rengöras oftare än vad som rekommenderas ovan, vänligen gör det! Jag skrev en annan artikel om detta som är fullspäckad med information så kolla in den här!

Hur man minimerar föroreningen av ditt fågelbadvatten

Du kan minimera föroreningen av ditt fågelbadvatten och därigenom minska frekvensen av dina bad. Här är några praktiska sätt att göra detta:

 • Placera ditt fågelbad borta från matarna så att de inte rinner ut på fågelbadvattnet
 • Placera ditt fågelbad borta från områden som är utsatta för fallande löv och skräp
 • Du kan överväga att lägga till en kopparkälla till vattnet för att hämma algtillväxt
Se även  Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

Slutgiltiga tankar

Även om det kan vara en tröttsam process att hålla vårt fågelbadsvatten rent, skulle jag säga att det är värt att hålla ett rent fågelbad för fåglarna att bada i. Bara att se fåglarna använda baden du har satt upp kommer säkerligen att ingjuta en känsla av stolthet och ägarskap från bakgårdsfåglarna som så ofta besöker din bakgård. Till renare badvatten för fåglar och friska fåglar på bakgården!

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!