Hälsosamt (och ohälsosamt) självvårdsbeteende hos kaniner

En av de mest bedårande kaninbeteenden att titta på är deras skötselrutin. Kaniner har det sötaste sättet att använda sina tassar för att tvätta bort sina ansikten och öron. Precis som en katt kan kaniner hålla sig så rena. Det är en del av en lång rengöringsritual som kaniner använder för att slicka sig överallt och förhindra att pälsen blir smutsig och matt.

Kaniner är faktiskt väldigt rena djur och tillbringar en stor del av sin dag med att trimma sig själva. Detta skötselbeteende använder sina tungor för att rengöra sig överallt, inklusive ansiktet, öronen och skinkorna. Deras ständiga skötsel bör lämna kaninens päls slät och glänsande, så en tunnare eller rufsig päls kan vara anledning till oro.

Att lära sig om normala kaninskötselbeteenden kan hjälpa dig att veta när något är fel med din kanins hälsa. Du kan också lära dig hur du hjälper din kanin att fälla all den extra pälsen när fällsäsongen kommer.

Normalt självvårdsbeteende

Friska kaniner kommer att tillbringa en stor del av dagen med att hålla sig rena. Du kommer förmodligen att se dem springa tungan över hela kroppen flera gånger om dagen. Vissa kaniner är dock lite blyga för att städa sig själva, så de kan försöka vänta tills ingen tittar innan de börjar städa.

Kaniner rengör sina ansikten genom att slicka framtassarna och torka dem över näsan och ögonen. De rengör sina öron genom att dra ner dem för att slicka. Detta är den mest ikoniska delen av kaninskötselbeteendet, men de rengör sig också genom att böja sig för att rengöra sidorna och baksidan, och de kommer att spendera lite tid på att sticka ut benen för att rengöra tassarna också.

Detta självvårdande beteende håller en kanins päls ren och mjuk. Så länge de hålls i rena förhållanden kan även snövita kaniner hålla sin päls helt ren.

Längre belagda kaninraser kan dock behöva lite hjälp med att hålla tovorna borta från sin långa päls. Deras päls trasslar ihop sig och trasslar lättare, vilket gör det svårare för kaninen att hålla den ren. De flesta långhåriga kaniner behöver borstas varje vecka (eller ibland dagligen) för att hålla pälsen i gott skick. Eftersom många kaniner inte gillar att bli trimmade av människor kan detta vara en utmaning. Om du kämpar med detta, kolla in min artikel om kaninvård.

Se även  Vad gör kaniner på natten?

Skötsel under fällningssäsonger

Under kraftiga fällningssäsonger kommer även den mest fläckfria självvårdande kaninen att ha en lite lurvig päls. Mycket päls kommer ut väldigt snabbt och de kan i allmänhet inte hänga med. Du kommer att se tofsar av päls sticka ut, särskilt runt din kanins botten.

Under denna tid är det bästa sättet att hjälpa din kanin att borsta dem. Vissa kaniner kommer att kräva daglig borstning under de stora fällningssäsongerna, medan du kan komma undan med att borsta en gång i veckan för andra kaniner.

Det är viktigt att putsa din kanin under deras stora molningssäsonger eftersom det betyder att de inte kommer att svälja så mycket av sin egen päls. På sommaren kan det också hjälpa din kanin att förlora sin tjocka päls snabbare, hålla den svalare och förhindra värmeslag.

Bör du oroa dig för hårbollar?

Eftersom kaniner inte kan kräkas fruktar många skötare att hårbollar i en kanins mage kan orsaka blockeringar. I sig är päls som intas av kaniner inget att oroa sig för. Hårbollar orsakar i allmänhet inte blockeringar i en kanins matsmältningssystem.

Att få i sig överflödig päls kan dock bli ett problem om kaninens matsmältning saktar ner av andra hälsoskäl. När din kanins tarmar saktar ner, kan pälsen som normalt passerar genom den så småningom bidra till tarmens funktion och spela en roll i utvecklingen av GI-stasis eller relaterade tillstånd.

Därför, även om päls normalt passerar genom en kanins system utan problem, är det bäst att hjälpa dem att fälla överflödig päls genom att ansa dem. Om du märker att din kanins bajs ofta binds samman av pälssträngar, är det en bra indikation på att det är dags att putsa din kanin så att den inte äter lika mycket päls.

Skötsel av parade kaninpar

Kaniner kommer också att sköta varandra om de lever i grupper och bundna par. Detta är ofta ett tecken på tillgivenhet mellan kaniner. Det är en kanins sätt att visa en annan att de bryr sig om sin renlighet och välbefinnande, så du hittar ofta bundna kaniner som slickar varandras huvuden.

Slickande och skötselbeteenden kan också indikera dominans i kaninens sociala hierarki. Den kanin som får mest grooming av andra är den mest dominerande kaninen i rummet. Den här dominanta kaninen kan ibland ge en av de undergivna kaninerna en liten slick, men hon förväntar sig att bli putsad regelbundet av sina medkaniner.

Se även  Kaninbeteende: Varför slickar kaniner allt?

Hur vet du om din kanin putsar för mycket?

Kaniner putsar sig själva flera gånger om dagen, så det kan vara svårt att veta när kaniner ansar sig för mycket. Grooming kan vara ett tröstande beteende för kaniner. Om de är stressade, oroliga, uttråkade eller till och med lite sjuka kan en kanin försöka må bättre genom att ta hand om sig själv oftare.

Såvida du inte känner till din kanins normala skötselrutin fruktansvärt på nära håll är det nästan omöjligt att avgöra om din kanin ansar för mycket bara genom att titta på deras beteende. Istället måste du leta efter allvarligare tecken på överträning. Detta ser vanligtvis ut som kala fläckar på huden eller fläckar av tunnare päls. Du kan också märka irriterad hud eller repor i områden där din kanin putsar eller kliar för mycket, till exempel bakom öronen.

Hälsoproblem i samband med överträning inkluderar:

  • Spänning: Om din kanin är kroniskt orolig eller alltid tycks springa iväg och gömma sig, kan han trösta sig med att trimma.
  • Spänning: Kaniner som befinner sig i en stressig situation, som att hållas i en för liten bur, kan tillgripa överdriven trimning som ett sätt att hålla sig lugna.
  • Leda: Kaniner som inte har tillräckligt med leksaker att leka med eller som inte får tillräckligt med socialisering kan bli uttråkade. De kommer att sköta sig själva som ett sätt att hålla sig sysselsatta.
  • Matsmältningsproblem: Ibland när kaniner är sjuka eller har ont ansar de sig inte alls, men andra gånger ansar de sig själva för mycket. Överträning är särskilt vanligt när kaniner har problem med matsmältningen.

Hälsoproblem för kaniner som inte sköter sig själva

En kanin som inte håller sig ren är ytterligare ett tecken på hälsa eller psykiska problem. Ibland beror det på att kaninen fysiskt inte kan sköta sig själv ordentligt. Detta kan vara resultatet av en oren miljö eller det kan orsakas av hälsotillstånd, såsom fetma och artrit. Depression är en annan vanlig orsak till att en kanin har en matt och lurvig päls.

Se även  Äter kaniner sina bebisar? Vad varje ägare borde veta

När en kanin inte kan putsa sig själv

Ibland försöker kaniner hålla rent men misslyckas eftersom deras miljö inte hålls tillräckligt ren. Som skötare är det viktigt att vi tar oss tid att rengöra våra kaniners kattlåda och inhägnad regelbundet så att vi kan hjälpa våra kaniner att hålla sig rena. Detta har den ytterligare effekten att lukter inte samlas. Vi behöver inte oroa oss för att vårt hus ska lukta kanin.

Överviktiga, funktionshindrade och äldre kaniner kan också kämpa för att hålla sig rena. Dessa kaniner har ofta problem med att ta bort kissfläckar runt rumpan och de kan utveckla ett tillstånd som kallas poopy butt. Det är när kaninen inte kan rengöra sin rumpa ordentligt, vilket gör att det bildas en boll av bajs som fastnar i pälsen.

Överviktiga kaniner har detta problem eftersom de har svårt att nå runt fettveck för att rengöra sig själva. Vanligtvis orsakas detta av en ohälsosam kost, så kaninen måste bytas till en ny, hälsosammare kost för att hjälpa den att gå ner i vikt.

Äldre kaniner kan ha detta problem eftersom de sannolikt kommer att utveckla artrit när de åldras. Detta kan göra det smärtsamt för kaninen att böja sig för att rengöra svåråtkomliga områden. Prata med din veterinär, han kan ordinera smärtstillande medicin för att hjälpa din kanin att hantera sin artrit.

Depression hos kaniner

Kaniner som lider av depression tappar ofta intresset för att hålla sig rena. De låter sina rockar bli matta och snurriga när de sitter hela dagen. Kaniner med depression kommer att börja förlora sin söta kaninnyfikenhet och tappa intresset för världen omkring dem. Om kaniner inte har tillräckligt med socialisering och berikning i sina liv, kan de så småningom bli deprimerade. Lär dig om tecknen på depression och hur du kan hjälpa din kanin att återhämta sig.

Andra sjukdomar

Om din kanin har en underliggande sjukdom eller hälsoproblem som orsakar den smärta, kan den försumma sin städrutin. Detta kan orsakas av allt från förvuxna tänder till en urinvägsinfektion. Av denna anledning är det viktigt att boka tid hos din veterinär så snart som möjligt om din kanin har problem med att trimma och hålla sig ren.