Har alla grisar betar?

Folk vill veta mer om grisar eftersom de blir allt populärare just nu. Här hittar du allt du behöver veta om grisar!

Har alla grisar betar? Ja, alla grisar har betar. Oavsett om de är vilda eller tama, hanar eller honor, kommer de att odla betar. Betarna kan användas som ett sätt att identifiera könet. De flesta hongrisar har kortare eller mindre betar som inte blir tillräckligt stora för att sticka ut ur munnen.

Det är främst därför som vissa trodde att honor inte odlar betar. Beten är kopplad till käkbenen och är avgörande för en gris överlevnad i naturen. Det är deras enda vapen förutom deras mun.

Oavsett ras kommer de att växa betar. Betarna brukar dyka upp eller bli synliga runt arton månaders ålder.

Boskap eller husdjur inomhus får ofta sina betar avskurna permanent. Beten är en växande framtand. Om den tas bort helt kommer den inte att växa ut igen. För trimmade betar kommer den fortfarande att växa tillbaka långsamt.

Vissa ägare föredrar att behålla sina grisar av flera anledningar.

Vissa säger att det beror på att betar är en naturlig del av grisens kropp och inte bör tas bort helt.

Andra säger att de vägrar ta bort den bara för att de inte vill skada sina grisar. Ja, borttagning av betar liknar att ta bort en jättestor tand från ditt tandkött.

Under operationen är grisen brådskande behövt vara under sedering. Även vid trimning grisar kan bli för stressade under processen och dö av skräck. Sedation kan vara till stor hjälp.

Att helt ta bort beten är en engångsprocess, vilket innebär en engångskostnad för ägarna, medan trimning kommer att kräva konstant ansträngning och konstanta kostnader om trimningen görs av en veterinär.

Nu när vi vet att alla grisar har betar är det naturligt att vara nyfiken på nästa steg. Varför har de betar? Vi ser till att du inte hänger med, så fortsätt läsa.

Varför alla grisar har betar

Orsakerna är fortfarande desamma som nämnts ovan. Syftet med en gris betar är att skydda dem i det vilda.

— Hangrisar kommer att växa större betar och kan vara aggressiva om de provoceras av främlingar eller inkräktare.
— Hangrisar kan använda sina betar när de stöter på ett mindre djur som de kan jaga.
— Både han- och honsvin kan använda sina betar för att skrämma potentiella rovdjur som lejon, geparder, hyenor och till och med ormar.
– Även om de blir attackerade kan de slå tillbaka och kommer absolut inte att gå ner utan det.

Se även  Har grisar mens och blöder?

Som nämnts ovan får tamsvin (boskap eller husdjur) ofta sina betar avskurna eftersom det knappast kommer att tjäna något syfte i fångenskap.

Det finns inget behov för grisar att försvara sig eller attackera andra för matens skull, eftersom deras djurhållare eller ägare kommer att ge dem det.

Oavsett vilken fara det kan innebära om en tamgris behåller sina betar, vissa ägare föredrar den ”exotiska sidan” och medvetet välja grisar med fullvuxna betar.

Vikten av att klippa och trimma

Om du har en husdjursgris och inte vill ta bort betena helt för grisens skull eller för din ”estetik”, var beredd på de uppgifter som ingår i betarvården!

Beten är en del av käkbenen och kan i vissa fall växa åt fel håll.

Ett fall har rapporterats där betar skars av käkområdet (den slappa huden nära hakan eller runt käken) och detta kan orsaka ömma tandkött, aptitlöshet och infektion.

Detta kan vara sällsynt, men det händer fortfarande. För att minska din gris smärta är lösningen på detta att permanent ta bort betar.

Varför det är viktigt att trimma betar

Övervuxna eller onormalt stora betar kan hindra grisens förmåga att äta. Betarna kan komma i vägen när grisen försöker få in sin mat i munnen.

Som ett resultat kan din gris bli irriterad, tappa aptiten, leta efter ett platt och fast föremål eller yta och sedan köra kroppen mot den i ett försök att ”tappa” eller ”trimma” sina betar.

I det vilda kallas detta beteende som ”skärpningbetar, men ingen vet med säkerhet om tamgrisar gör samma sak när deras betar blivit långa.

En annan anledning till att det är viktigt är på grund av de risker det kan innebära. Fall har rapporterats av människor som fått djupa och allvarliga skador av grisbetar.

Oavsett hur tamt ett djur är, om det känner sig hotat kan de fortfarande attackera och återfå sin känsla för det vilda.

För att förhindra oönskade olyckor och även för ditt husdjurs välbefinnande är betartrimning nödvändigt.

Rådfråga en veterinär eller en erfaren fackman

Trimning kan vara en mycket utmanande uppgift och kan vara riktigt riskabel. Det bästa rådet i detta ämne är att söka så mycket hjälp som möjligt från en veterinär med tillräcklig griserfarenhet eller en ansedd professionell.

Se även  Dricker en gris genom näsan?

Anledningen till detta är att du med största sannolikhet inte kommer att kunna göra trimningen på egen hand. Någon bör vara i närheten för att hålla tillbaka grisen så att trimningen inte orsakar olyckor på grund av motstånd.

En annan anledning till detta är att betena kan bli missformade och det kan bara en riktig veterinär se. Med hjälp och gottfinnande av veterinären kan missbildningen förebyggas och åtgärdas så snart som möjligt.

Att själv klippa eller trimma betar kan orsaka skador på grisens tandkött om det inte hanteras med försiktighet.

Det rekommenderas starkt att få grisen medicinskt kontrollerad årligen för att vara säker och för att undvika att spendera mer pengar när de potentiella problemen blir värre.

Grisarna kommer också att ha ont under trimningsprocessen och detta görs bäst med narkos. Med rätt verktyg och färdigheter från en professionell eller veterinär kan processen göras utan större problem.

Hur man trimmar betar

Om du är fast besluten att gå igenom processen på egen hand, om du inte har en lokal veterinär med erfarenhet av grisar eller känner en professionell som kan hjälpa dig, kommer vi att försöka ge dig användbara tips.

Använd rätt verktyg

Det vanligaste verktyget är en Dremel och a bultsax.

Du kan leta upp verktygen online om du inte är bekant med dem. Verktygen kan köpas i djuraffärer, järnaffärer och över Internet.

Se till att verktyget är rent så att det inte orsakar infektioner när det används.

Förtjäna din gris förtroende

Nästa viktiga tips är att vinna din gris förtroende.

Grooming är inte en vanlig aktivitet för dem och kan uppleva detta som en fientlig handling. Alla djur kommer normalt att motstå allt som är onaturligt skrämmande för dem.

Vän din gris vid fysisk kontakt.

Trimning kräver hållning under långa perioder och de flesta grisar gillar inte att bli hållna, plockade upp eller i hörn.

Om din gris är van vid att hållas, röras eller bäras, kommer detta att lindra dina bekymmer. De är bytesdjur, så de tenderar att springa iväg när saker och ting blir riskfyllda för dem.

Försök att hålla dem ordentligt under processen för att trimma betar ordentligt. Tvinga eller skynda inte på dem, annars kommer de att springa iväg nästa gång de ser dig.

Se även  Kan grisar äta bananer?

Försök igen nästa dag tills de sakta accepterar att hållas kvar.

Tålamod är viktigt och kommer att vara användbar för både dig och din gris.

Var försiktig och tålmodig

Du behöver minst 3 personer för att hjälpa dig, speciellt om du har en stor gris. Bak- och frambenen ska hållas nere för att förhindra att de rinner iväg och mitten av kroppen eller huvudet ska också hållas stadigt.

— Grisen kan skrika eller yla av rädsla. Låt det inte störa dig och hålla sig lugn. Om du får panik med din gris kommer du aldrig att få något gjort.

– Se till att det är gris bekant med omgivningen och bekant med området du trimmar.

— Om grisen inte är bekant med assistenterna, bara råda dem att vara lugna. Grisar kan dö av skräck eller få en stroke, men att ha lugna människor runt omkring kan också hjälpa dem att lugna ner sig.

— Skär försiktigt ner beten och se till att du inte skär av tandköttet annars kan det bli ett stort problem!

Se en video på YouTube eller en annan utbildningskanal för bättre referenser. Detta steg måste göras många gånger innan trimning! Förberedelser är en nyttig sak.

RELATERADE FRÅGOR

  • Vilka är de vanligaste raserna av sällskapsgrisar?

Husdjur nummer ett är en miniatyrgris. Alla grisar är miniatyrer. Dess lilla storlek bidrar till dess söta utseende, vilket är anledningen till att den är en världsomspännande favorit

Följande är en lista över de vanligaste raserna.

  • Miniatyrgris
  • Juliana Pig
  • Kunekune gris
  • Tamworth gris
  • Berkshire gris

De är inte bara vanliga, de är också populära för sina vänliga egenskaper!

Du kanske tror att de alla ser likadana ut, men varje ras kan ha sina egna unika egenskaper och personligheter. Att äga ett husdjur är ett stort ansvar och kräver engagemang.

  • Är det lagligt att äga eller föda upp en gris?

Svaret beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en praktisk guide för att få din sällskapsgris licensierad.