Har alla kaniner en navel? Vad ägare behöver veta

Även om det verkligen inte är den vanligaste frågan, skulle du inte vara den första att fråga om statusen för en kanins navel, och du kommer inte att vara den sista. Har dessa bedårande lurviga varelser en udda utflykt, en mer vanlig innie, eller är de alla helt navellösa?

Oroa dig inte. Jag tänkte helt och hållet svara på dessa brännande frågor och mer här, med början med ”har kaniner navel?”

Alla kaniner har navel. Kaniner är placenta däggdjur med moderkaka och navelsträng som förbinder avkomman med modern i livmodern för att överföra näringsämnen, syre och avfall. När en kanin är född och navelsträngen är borttagen, kommer avkommans marin att bli synlig på buken.

Som vanligt med frågor, att veta svaret på en kanin med navel skulle ha öppnat slussarna för ännu fler frågor, som varför detta händer och kanske till och med hur en kanins navel ser ut. För att stilla din nyfikenhet kommer jag också att svara på alla dessa frågor, både angående kaniner och däggdjur som klass.

Varför har kaniner en navel?

Nu när du vet att kaniner verkligen har navel, kanske du undrar varför det är så. Medan jag främst fokuserar på kaniner som art för denna fråga, avser det de flesta däggdjursarter, särskilt de med navel.

Kaniner, som är placenta däggdjur, har moderkakor som gör att avkomman kan kopplas till sin mamma medan de bärs i livmodern. Det är viktigt för utvecklingen av kaninungar, eftersom moderkakor hjälper avkomman att få viktiga näringsämnen och syre från modern, samtidigt som de tar bort överflödigt avfall.

Moderkakan är ett stort organ som bildas under graviditeten och är fäst på toppen eller sidan av livmoderväggen.

Fäst på moderkakan är navelsträngen som hjälper till att bära dessa livsuppehållande nödvändigheter fram till förlossningen. Navelsträngen är ansluten till magen på avkomman genom vad som kommer att bli deras flotta för att effektivt överföra förråd direkt till avkomman.

Se även  Är rosmarin säkert för kaniner?

När kaninungarna väl är födda tuggar mamman vanligtvis av sig navelsträngen och lämnar bebisarna med sin nyligen blottade navel eller navel.

Hur ser en kanins navel ut?

Om du inspekterar din husdjurskanin med sin navel och tror att den liknar en människas, kommer du att bli besviken över att få veta att de inte är lika varandra.

Väldigt lite placenta däggdjur har navlar som liknar människor, vilket är en anledning till att de ofta kallas navlar eftersom de sällan har det där runda knappliknande utseendet.

En kanins navel ser mer ut som ett långt tunt ärr som du svagt kan se när det går längs med magen. Vanligtvis läker en kaninbebis ganska smidigt efter födseln, så det är inte ovanligt att deras navel nästan är helt osynlig.

För att inte tala om, deras päls gör sökningen allt svårare.

Men om du ser en konstigt färgad pälsfläck på deras underliv är det ett vanligt tecken på att kaninens navel kan hittas här. Men bli inte avskräckt om du inte kan hitta det, eftersom den utmärkta läkningen av naveln hos de flesta däggdjur lämnar sina spår nästan osynliga på djuret, inklusive kaniner.

Varför ser inte en kanins navel ut som en människas navel?

Förutom människoapor, som schimpanser och gorillor, har väldigt få däggdjur en navel som till och med liknar en människas.

Det finns ett antal anledningar till detta. För det första är din navel faktiskt ditt första ärr, och varje djur läker annorlunda än detta. I de flesta fall, efter att navelsträngen har tagits bort, kommer avkomman att läka ganska bra och kommer att ha ett nästan osynligt ärr. navel.

Se även  Varför flyr min kanin ifrån mig?

Naveln kommer att läka olika beroende på ett djurs miljö eller biologi, men detta är vanligtvis fallet för placenta däggdjur.

Den andra anledningen till att människor har så unika navlar går faktiskt hand i hand med läkningsprocessen.

Inget djur föds i naturen och navelsträngen tas bort på samma sätt som hos människor. Där de flesta avkommor låter sina mammor tugga av navelsträngen, eller låter den falla naturligt, kommer människobebisar att få sin navelsträng klippt och bunden.

Efter det kommer den lilla skaftet på navelsträngen som finns kvar att krympa ihop, vilket ger dig den klassiska innie- eller outienavlen. Men i slutändan är mänskliga navelsträngar också bara ett barns första ärr och är bara ett mycket mer slående exempel än andra däggdjur.

Har alla däggdjur en navel?

Det skulle vara lätt att säga att kaniner har navel eller navel eftersom de är däggdjur och alla däggdjur har det, men så är inte fallet.

Alla däggdjur har ingen navel. Medan de allra flesta däggdjur är placenta däggdjur och därför har navelsträngar, har däggdjur som pungdjur och monotremes inte det. Pungdjur matar sin avkomma genom en gulesäck i moderns mage, medan monotremes är de enda däggdjuren som lägger ägg.

Undantag från däggdjurens navel: pungdjur

A pungdjur är en typ av däggdjur som inte utvecklar en riktig moderkaka, utan istället ger näring åt sin avkomma genom en kortlivad moderkaka kopplad till en gulesäck i moderns livmoder.

Detta varar under en mycket kort dräktighetstid tills avkomman föds (vanligtvis underutvecklad). Den bärs sedan i en påse på moderns mage tills avkomman är fullt utvecklad.

Se även  Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?

När den är i mammans påse kommer den kortlivade navelsträngen som är kopplad till avkomman så småningom att falla av istället för att tuggas av mamman, vilket är fallet med kaniner. När den väl faller av lämnar den inget märke eller ärr för att indikera att den var där från början, vilket betyder att de inte har en navel eller navel.

Välkända exempel på pungdjur är:

  • Känguruer
  • wombats
  • Koalor
  • Wallabies
  • Opossums

Var och en av dessa har den indikativa påsen att bära ungar, och ingen kommer att visa några tecken på navlar eller navlar.

Däggdjurs navelundantag: Monotremer

Även om det finns många likheter mellan pungdjur och placenta däggdjur när det gäller att bära och föda ungar, monotremes är ganska olika.

Monotremer är en sällsynt och ovanlig grupp av däggdjur som är ganska primitiva i ursprung och inte föder levande ungar. Istället är de de enda oviparösa däggdjuren, vilket innebär att avkomman utvecklas i stora äggula tills de kläcks.

Som ett resultat har de ingen navel eftersom det inte är nödvändigt för deras utveckling i ägget eftersom det inte finns någon moderkaka eller navelsträng. För närvarande finns det bara fem levande monotrema arter: anknäbben och fyra arter av echidna.

Slutgiltiga tankar

Så där har du det. Alla dina frågor om din kanins navel ställs till vila. Som placenta däggdjur har kaniner en navel eller navel, om än en mycket svag sådan.

Oroa dig inte om din kanin har en mycket märkbar navel. Det är helt hälsosamt och inte mer anledning till oro än om du inte kunde hitta deras navel alls. Men nästa gång du får en glimt av ditt eget födelseärr, vet att detta märke inte bara är unikt för människor.