Har grisar känslor?

En del av att ta hand om grisar skulle vara att ta hand om deras känslomässiga välbefinnande och ta reda på om de också har känslor.

Grisar sägs vara mycket intelligenta, sociala och känslomässiga djur. De känner också känslor som stress och lycka. Man tror till och med att de har förmågan att känna empati med andra grisar runt dem också.

Att observera din gris beteende borde verkligen räcka för att berätta när de är glada och när de känner sig lite nere.

Glada grisar brukar ha spetsade öron när man går förbi, och de är piggare. Deras söta små svansar kan också vifta på samma sätt som en hund skulle vifta på deras.

Ledsna grisar hade däremot ofta en grinig attityd. Du kommer att märka att de också är latare.

Vissa grisägare säger också att de känner att deras husdjur ibland manipulerar dem känslomässigt. Tänk på det som en grisversion av ”valphundögon.” Det betyder att de är tillräckligt känsliga för att veta hur de ska kontrollera känslorna hos omgivningen.

Bevis på att grisar har känslor

Det har gjorts ett antal studier genom åren som bevisar att grisar i själva verket är mycket intelligenta och känslomässiga varelser.

En av dessa studier var under ledning av Dr Catherine Douglas.

Dr. Catherine Douglas ledde ett team av forskare från Newcastle Universitys School of Agriculture, Food and Rural Development och fann att grisar har en känslomässig reaktion på sina levnadsförhållanden.

Studien hävdar faktiskt att grisar har förmågan att känna sig optimistiska eller pessimistiska, precis som människor kan!

Så hur gjorde de?

Eftersom grisar är mycket intelligenta, kan grisar tränas att associera vissa triggers med saker. De förknippade en specifik ton som spelades på en klockspel med ett äpple – en matbelöning. De förknippade då en träningsklicker med en prasslande plastpåse, något som visade sig vara obehagligt för grisarna.

Nu när föreningen är gjord delar de upp grisarna i två grupper. Hälften av grisarna placerades i ett rum där de hade så mycket utrymme att ströva omkring. De hade också ett överflöd av leksaker och halm.

När det gäller den andra halvan placerades de i ett mindre rum där det inte fanns något sugrör och bara en enda leksak.

Se även  Luktar minigrisar?

När grisarna vant sig vid sin miljö, gjorde forskarna ett obekant gnisslande ljud.

Effekten på de två grupperna var häpnadsväckande.

Grisarna som placerades i den bekväma miljön verkade upprymda och sprang direkt till ljudkällan, som om de väntade sig en goding. När det gäller grisarna som placerats i den mindre än tillfredsställande miljön, var de rädda för att närma sig bullret.

På grund av dessa reaktioner har Dr. Douglas att grisarnas miljö påverkade deras förmåga att vara optimistisk eller pessimistisk.

Det är samma reaktion vi ser när en optimistisk person förväntar sig goda nyheter när de får ett samtal från en familjemedlem som de inte hört från på ett tag, medan en pessimist undrar vem som gick bort.

Andra studier visar också att grisar även utsöndrar hormonet oxytocin när de visar tillgivenhet. Oxytocin är känt som ”kärlekshormonet” hos människor och ger oss den där goda känslan när vi kramas, kyssar eller har sex.

Hur du säkerställer din gris känslomässiga välbefinnande

Nu när vi vet hur känslomässiga grisar är, är det lätt att anta att ta hand om deras hälsa inkluderar att se till att de är känslomässigt okej.

Här är några sätt du kan se till att din gris inte bara är frisk
fysiskt, men också känslomässigt:

  • Ge mental stimulans.

Grisar är mycket intelligenta varelser och trivs i situationer där de ges mental stimulans. Det är därför grisar som vanligtvis lämnas utan sällskap för att göra som de vill verkar bråkiga eller tröga jämfört med det godartade beteendet som uppenbarar sig hos tränade grisar.

Utbildningsprocessen behöver inte ens vara omfattande. Du kan börja med enkla knep, som att lära grisen att känna igen sitt eget namn, eller träna den att höja en hov för att skaka hand.

Tycker inte att det här är dumt. Hundar lär sig så många trick under sin livstid, men en gris får högre poäng än en hund på intelligensskalan. Så varför tror du att det inte kommer att fungera bättre än att en hund tränas?

Lämna några leksaker som din gris kan njuta av när du inte är i närheten. Se bara till att leksaken du ger dem inte får plats i munnen. Annars kan du titta på en potentiell fara.

  • Håll dig till en rutin.
Se även  Gillar grisar att simma?

Grisar precis som en fast rutin de kan följa. På så sätt har de något att se fram emot varje dag.

Till exempel bör alla fysiska övningar helst göras före sänggåendet, och inte omedelbart före eller efter måltider. Att göra det före måltid betyder att grisen redan är hungrig, så grisen kan känna sig stressad och olycklig. Att göra det före sänggåendet hjälper dem att få en god natts sömn och förbereda dem för en fantastisk dag nästa dag.

Naturligtvis skulle detta också bero på hur din gris reagerar på ditt schema. Du kan även träna på morgonen när de är fräscha och fulladdade.

  • Skapa en bekväm miljö.

Titta på resultaten av experimentet som Dr. Douglas, det är tydligt att grisens miljö har en enorm inverkan på hur den beter sig. Det handlar inte om att behandla grisen som en bebis. Det handlar om att vara en anständig djurägare som vet att deras husdjur bara kommer att trivas om de får rätt miljö.

Få rätt typ av skydd. Om du väljer att göra en utomhusinhägnad för din gris, se till att strö du använder inte irriterar huden eller orsakar en allergisk reaktion. Du kan använda olika typer av halm till detta, som kornhalm, vetehalm, havrehalm med mera.

Se också till att temperaturen är rätt. Medan sängkläderna ger isolering, kontrollera om de behöver extra uppvärmning när de kallare årstiderna kommer.

Om du vill hålla din gris inomhus som husdjur kan du använda täcken och kuddar.

Se till att städa upp deras område regelbundet också. I motsats till vad många tror är grisar inte smutsiga djur. De är faktiskt renare än många andra djur.

Att lämna dem i en smutsig miljö riskerar inte bara att göra deras beteende mindre tillfredsställande, utan riskerar också sjukdom.

  • Ge godsaker.

Godsaker ges vanligtvis som belöning för gott beteende. Det här är ett bra sätt att förstärka det du har lärt ditt husdjursgris på träningen.

Se även  Hur föds minigrisar upp?

Men varför fungerar godsaker?

Jo, för att dessa godsaker får en gris att må bra!

Det är samma effekt som en chokladkaka eller en kaka ger dig när du belönar dig själv för ett väl utfört jobb. När allt kommer omkring, varför fortsätta göra de saker de belönas för om det inte ger dem den känslan av prestation?

  • Visa tillgivenhet.

Ja, grisar längtar också efter sin ägares tillgivenhet. Tillgivenhet är till och med ett sätt att belöna dina grisar för ett väl utfört arbete. Se det som en non-food version av en goding.

Om du har välkomnat din gris i ditt hem och behandlat den som ett av dina barn, då kan du gå vidare och gosa honom hur mycket du vill.

För dem som inte är riktigt bekväma med det ännu, oroa dig inte, du behöver inte hoppa till den delen ännu.

En enkel klapp på huvudet kan redan betraktas som ett tecken på tillgivenhet. Kanske också ett slag mot huvudet i nacken. Detta fungerar som ett bra substitut för matgodis när din gris har fulländat ett trick eller färdighet och behöver lite trygghet därifrån.

Du kan också försöka hitta områden där din gris gillar att bli kliad. Detta är vanligtvis var som helst runt öronområdet, men du kan undersöka om ditt husdjur också har andra kliande fläckar.

Relaterade frågor

Är grisar smartare än hundar?

Studier visar att grisar är mycket smartare än hundar, och liknar schimpanser i problemlösning. Resultat av neuroforskaren Lori Marino från Emory University visar att grisar är väldigt bra på labyrinter och har bra långtidsminnen. De kan till och med förstå symboler och lära sig komplexa mönster.

Gråter grisar?

Grisar kan gråta riktiga gristårar. De har också tårkanaler. De kan observeras ”gråta” och visa en känslomässig reaktion när de är upprörda, till exempel när de förflyttas från hus till hus.

Gillar grisar att gosa?

Även om grisar i allmänhet inte gillar att bli hanterade, tycker de om att gosa och sitta i ditt knä. Faktum är att tillgivenhet ofta används som en icke-matform av godis för grisar som pottränas av sina ägare.