Har grisar mens och blöder?

Det är viktigt att förstå en gris reproduktionscykel och ta reda på om de också har mens om du vill förbereda dig för eventuella blodiga överraskningar.

Har grisar mens och blöder?Grisar har ingen menscykel, men de går igenom brunstcykler, vilket är ganska likt mens. Detta kallas oftare för en period då en hongris är ”brons”. Detta händer var 21:e dag i 3 till 5 dagar och kan börja så tidigt som grisens 12:e vecka.

Hur skiljer sig en brunstcykel från en menstruationscykel?

För det första kan de som har menstruationscykler (som människor) vara sexuellt aktiva när som helst. Men de med brunstcykel kommer bara att vara sexuellt aktiva under brunstcykeln.

Under en menstruationscykel fälls även livmoderslemhinnan (eller slemhinnan som kantar livmodern). Detta förvandlas till blodet som släpps ut av honan under cykeln.

Men hos grisar, om grisen inte blir dräktig när den är brun, absorberas deras endometrium tillbaka i deras system.

Vad händer när grisar är brunstiga

Var beredd på att se din gris genomgå flera förändringar när den går in i sin brunstcykel.

Beteendeförändringar

För det första uppvisar grisar oberäkneligt eller konstigt beteende när de är brunstiga, precis som en kvinna skulle ha PMS. De skulle kissa överallt och glömma all potträning du har haft hittills.

Om den lämnas utanför kan din gris också leta efter en kvalificerad ungkarl att para sig med. Så du bör överväga att installera ett staket om du inte riktigt håller ditt husdjur inomhus.

Du kan också märka en markant brist på aptit hos din gris.

Hangrisar visar också oberäkneligt beteende när de går i brunst. Räkna med att de börjar vända på allt i deras väg. De kommer också att lämna illaluktande flytningar från sin penis överallt.

Det är därför som att ha en hangris inte riktigt räddar dig från besväret i samband med en hongris brunstcykel. Däremot kan du få din hangris steriliserad på samma sätt som din hongris.

Synliga förändringar

De synliga förändringarna hos hongrisar är också ganska uppenbara.

Se även  Varför har grisar böjda svansar?

Grisens vulva kommer att börja svälla och bör märkbart få en mer framträdande röd nyans. Detta händer cirka 2 till 6 dagar innan den faktiska brunstcykeln börjar.

Deras klitoris kommer att börja platta mot kroppen. Du kan också märka några vattniga flytningar runt vulvans kant.

Dessa förändringar är vanligtvis mer framträdande om din gris är oskuld. Om du har en hongris som fött barn tidigare kanske vulvan inte är lika reaktiv.

Om du är mer uppmärksam kan du också märka att dina grisars öron är mer upprättstående och tenderar att peka bakåt. Deras öron kan också vibrera ofta.

Du bör också lägga märke till att din gris står upprätt, ofta orörlig med ryggen välvd och upprättstående öron. Detta händer när grisen är på toppen av sin cykel och börjar känna förändringarna i sin kropp. Därifrån kommer den att bli rastlös och genomgå de beteendeförändringar som beskrivits tidigare.

Tänk på att även om din gris kan vara brunstig den tredje månaden, kommer den inte att vara sexuellt aktiv förrän den femte månaden. Men eftersom de vet hur humöriga de kommer att vara, är det bättre att få dem steriliserade innan de når sin 5:e månad.

Det första heatet skulle vanligtvis vara kortare än alla andra heat. Det rekommenderas dock att du kastererar din gris innan den ens når efterföljande cykler.

Vad kastration gör och varför det är viktigt

Vad händer under steriliseringsproceduren?

I princip tar veterinären bort livmodern och äggstockarna. Vissa veterinärer tar dock bara bort äggstockarna och lämnar livmodern. Du kan diskutera båda alternativen med din veterinär och ta reda på varför din veterinär rekommenderar det ena framför det andra.

Som tidigare nämnts går även hangrisar igenom en liknande procedur.

Att kastrera en hangris innebär att man tar bort hans testiklar. Veterinären kommer att lämna pungen där, men detta kommer definitivt att krympa med tiden, speciellt om du fick kastreringen tidigt.

Se även  Kan grisar äta bananer?

Här är några fördelar med att få din hongris steriliserad:

  • Lägre chans att utveckla tumörer eller cancer
  • Lägre risk för livmoderinflammation
  • Bättre beteende, inte mer att kissa var de vill
  • Lättare att träna på grund av deras förbättrade beteende
  • Mindre behöver vara territoriellt
  • Mindre lust att vandra

Sterilisering (och kastrering) är viktigt eftersom det är hälsosammare för grisen i längden. Du eliminerar möjligheten för många olika åkommor som icke-steriliserade grisar går igenom. Speciellt om du har börjat älska din gris som husdjur, tro oss när vi säger att det inte är lätt att se en gris med en tumör.

Det är också lättare att hantera en gris som redan är steriliserad. Det säkerställer färre avbrott i din rutin.

För att vara ärlig är en av de främsta anledningarna till att grisar överges i skyddsrum för att deras ägare fann dem ohanterliga. Vanligtvis är dessa människor som inte har tillräckligt med kunskap om en gris potentiella beteende, särskilt när den är brunstig.

Genom att kasterera din gris kan du njuta av att ha en gris som husdjur. Den har en bättre attityd och kommer att vara mer lydig.

Grisen blir också gladare överlag. Du eliminerar de humörsvängningar som är förknippade med deras cykel så att du kommer att finna dem mer energifyllda.

Detta visar sig vara mycket fördelaktigt om du håller en gris som husdjur, och inte bara som ett vanligt husdjur. Det främjar städning och bättre hygien hos ditt husdjur, och skulle också ge dig en lättare tid när det gäller rengöring efter att det har levererats.

När ska du sterilisera din gris

Om du har bestämt dig för att få din gris steriliserad (vilket du verkligen borde), vet att ju tidigare du får det gjort, desto bättre.

Kommer du ihåg beteendeförändringarna hos din gris innan den kastreras? Det är något som kommer att bli svårare och svårare att hantera med tiden. Det här är inte en situation du kan säga till dig själv att du kommer att vänja dig vid, särskilt om din enda avsikt är att ha ett husdjur och inte faktiskt bli en fullfjädrad grisuppfödare.

Se även  Kan en gris äta för mycket?

Så när ska du göra denna procedur?

Experter rekommenderar det inte efter en gris åttonde månad, eftersom proceduren blir mer riskabel. Eftersom grisen vanligtvis är större vid det här laget finns det också många fler lager av fett att skära igenom.

Veterinären kommer förmodligen att vilja vänta tills din gris har haft minst en brunstcykel, så ta din gris till veterinären så tidigt som möjligt för att ta reda på när din veterinär vill schemalägga ingreppet.

Relaterade frågor

Hur mycket kostar det att låta sterilisera en gris?

Kastrering och kastrering kan kosta runt $100 eller mer, med vissa kostar mer än $500. Detta beror vanligtvis på var du får din gris steriliserad och vid vilken ålder. Eftersom större grisar är svårare att sterilisera, skulle proceduren sannolikt kosta mer.

Hur kan man se om en gris har kastrerats eller kastrerats?

Hos hangrisar kommer du att upptäcka att de inte har några testiklar (såvida inte veterinären har missat en, vilket ibland händer). Om kastreringen har gjorts korrekt kommer du bara att se en ”prick”, penisskidan.

Det är svårare att upptäcka om en hongris har steriliserats eller inte. Oftare än inte måste du leta efter ärret.

För att vara på den säkra sidan kan du få din gris undersökt av en veterinär. Det finns fall där du inte kan se en hangris testiklar för att de är gömda under fettlager, inte för att de har tagits bort.

Vilka andra djur har mens?

Primater har menstruationscykler på liknande sätt som människor. När det gäller andra djur som hästar, får, getter, rådjur, hundar och katter går de igenom brunstcykler (precis som grisar). Andra djur har olika reproduktionscykler.