Har kaniner ett agg? (beteendetecken)

Om du någonsin har gjort något för att göra din kanin upprörd, kanske du har märkt att den börjar bete sig konstigt efteråt. De är inte längre den snälla och kärleksfulla partner du brukade vara. Istället skyr de dig helt och kan till och med slå ut aggressivt ett tag. Det verkar nästan som om din kanin hyser agg mot dig. Är det ens möjligt?

Det är vanligt att kaniner tar illa upp och hyser agg mot människor. Det vanligaste tecknet på att en kanin är upprörd är när den vrider på nacken, ignorerar dig och vägrar ta en godis. Kaniner som håller ett agg kommer också att vifta med fötterna och människorna och kissa på platser som de normalt inte skulle gå.

När en kanin är arg på en person, varar deras förbittring vanligtvis inte länge. Du kan enkelt vinna tillbaka din kanins gunst genom att erbjuda deras favoritgodis eller ge dem en behaglig massage. Vissa kaniner kommer dock att hysa agg i timmar eller till och med dagar i taget om de känner sig förlitade.

Vad får kaniner att hysa agg?

Tamkaniner kommer från en art som är väldigt social och hierarkisk. Det är därför kaniner har instinktiva sätt att kommunicera med varandra när de är upprörda. Detta beteendespråk kommer till uttryck när våra kaniner är missnöjda med oss. De kommer att använda sitt beteende för att låta oss veta att de är kränkta tills vi ber om ursäkt eller de beslutar sig för att gå vidare och förlåta oss ändå.

Den typ av beteende som vanligtvis förolämpar en kanin är när du håller din kanin eller försätter honom i en skrämmande eller stressig situation. Om du någonsin måste interagera med din kanin, oavsett om det är att flytta dem från en plats till en annan, klippa naglarna eller ge dem medicin, kommer kaninen sannolikt att bli upprörd och hysa ett agg mot dig. Att bli fasthållen och fasthållen är en skrämmande situation för kaniner eftersom de känner sig instängda och inte har något sätt att fly. De kommer att inse att du är orsaken till deras ångest och förtretas.

På samma sätt är kaniner också kända för att hysa agg när de kommer hem från en bilresa, till exempel ett besök hos veterinären. Detta är en annan skrämmande och stressig situation för kaniner. De är förståeligt nog upprörda och kan hysa agg ett tag när de äntligen kommer tillbaka till sin säkra plats.

Vissa kaniner blir också arga på dig om du rör vid deras saker. Att rengöra kaninens hölje eller ordna om sina möbler kan leda till en upprörd kanin. De kanske försöker omorganisera sig själva för att få saker tillbaka till det normala, eller så kanske de bara surrar ett tag tills de kommer över förändringen.

Se även  Vad är skillnaden mellan kanin och kanin? Enkel förklaring!

Hur länge kommer en kanin att hysa agg mot dig?

Kaniner hyser vanligtvis inte agg särskilt länge. Ibland tar det bara några minuter efter att du lagt dem tillbaka på marken eller i deras hemområde. Det är dock inte ovanligt att kaniner fortsätter att undvika eller vrida nacken i flera timmar efter den kränkande handlingen.

Jag hade en kanin, Tenshi, som skarpt ignorerade mig i fyra till fem timmar efter att jag klippt hennes naglar. Om jag försökte ge henne någon form av uppmärksamhet, skulle Tenshi omedelbart hoppa ifrån mig för att försäkra mig om att jag visste hur upprörd hon var.

När ett tillfälligt agg blir ett långsiktigt beteendemönster

Kaninminne behåller negativa och skrämmande situationer mer framträdande än positiva eller neutrala minnen. Om du ständigt sätter dem i stressiga situationer kommer din kanin att komma ihåg det. Medan din kanin kanske bara hyser agg i några timmar de första gångerna, kommer den att börja lita mindre och mindre på dig. Så småningom kommer deras beteende när de undviker dig att bli deras långsiktiga beteende om du inte tar dig tid att gottgöra och ändra ditt eget beteende.

5 beteendemässiga tecken på att din kanin hyser agg mot dig

Ibland är kaninbeteende lite svårt att läsa. Vissa av deras beteenden är så subtila att du aldrig skulle veta att de är arga på dig, medan andra skulle få dig att tro att din kanins personlighet har förändrats helt. Även om varje kanin kommer att visa ogillande på sitt eget unika sätt, är dessa de vanligaste beteendena du kommer att se.

När kaniner vrider din nacke

Kaniner kommer regelbundet att ge dig en kall blick om de känner sig förlitade. Det är då kaninen hoppar precis utom räckhåll för dig, vänder ryggen till och ignorerar dig skarpt. De kan se sig över axeln för att se till att du ser dem. Din kanin vill att du ska veta att de är arga på dig.

Om du försöker gå över och klappa din kanin kommer den bara att hoppa iväg och sitta där med rumpan vänd mot dig. Vid det här laget gnäller din kanin bara och är inte redo för en ursäkt. När du har låtit dem svalna ett tag kan du försöka klappa dem igen för att se om de accepterar en massage.

När kaniner viftar med tassarna mot dig

Har du någonsin märkt att din kanin hoppar ifrån dig när den flyttar sina tassar i din riktning? Det här liknar det vi skulle kalla att lura dig, så jag kallade det att lura dig. Det är en subtil gest, men det är ett omisskännligt tecken på att din kanin är arg på något du har gjort och argt låter dig veta.

Se även  Hur mycket kostar en kanin? (plus löpande månadsavgifter)

Du kommer att märka detta beteende mest när du först lägger ner din kanin efter att ha hanterat den. De kommer att hoppa bort från dig och vifta med fötterna när du går. Efter det kommer de förmodligen att lämna dig ensam ett tag, tills de är redo att förlåta dig.

Vägra godsaker

Vissa kaniner kommer att låta dig veta att de hyser agg genom att helt vägra godsaker eller något annat från din hand. Även om du erbjuder dem sin absoluta favorit, kommer din kanin att ignorera det tills de är redo att förlåta dig. Intressant nog är detta vanligtvis inte åtföljt av en vägran att äta i allmänhet. För det mesta kommer kaniner som hyser agg att fortsätta äta sitt hö och sin normala mat, men allt du försöker erbjuda dem kommer att vägras.

Min gamla kanin, Tenshi, var drottningen av denna teknik. Hon fullkomligt älskade godis men varje gång jag var tvungen att hantera henne blev hon så upprörd att hon vägrade ta något från mig. Tenshi skulle hoppa av (släppa av mig) och städa sig själv. Om jag försökte ge henne en godis skulle hon bara rycka på näsan och hoppa iväg. Det slutade med att jag lämnade godbiten i hennes matskål, och när hon äntligen började äta godbiten, ibland efter många timmar, visste jag att hon hade förlåtit mig då.

Tillfälligt aggressivt beteende hos kaniner

Vissa kaniner blir arga när de hyser agg. Istället för att bara hoppa iväg när du försöker komma närmare kommer de att svepa eller försöka bita dig. De kan till och med komma fram till dig och ge dig en hård press för att berätta hur arga de är på dina handlingar.

Denna typ av aggressivt beteende är bara tillfälligt och betyder inte en permanent förändring av din kanins personlighet. Om du ger din kanin lite utrymme kommer den så småningom att komma över och förlåta dig.

Kissa på ställen där du inte får lov

Kaniner är intelligenta djur, de vet var de ska använda badrummet. Det kan vara så att när de är arga på dig väljer de att kissa på ett ställe de normalt inte skulle gå till. Att kissa och sprida sin doft är ett sätt som kaniner försöker hävda dominans och ägande av ett område. Genom att kissa utanför sin kattlåda berättar din kanin att han är ansvarig och låter dig veta hur arg han är på dina handlingar.

Se även  7 sätt att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten

Detta är särskilt vanligt om din kanin hyser agg för att du har rengjort hans område. Eftersom du har fått deras doft att försvinna från deras territorium, kommer din kanin att se till att du lägger tillbaka den på ett sätt som du inte kommer att missförstå.

Hur ber du om ursäkt till din kanin?

Det är förståeligt att om din älskade kanin är arg på dig, kommer du att vilja hitta ett sätt att komma in i deras goda nåder. Många kaniner hyser bara agg tills du låter dem veta hur ledsna de är. Om du tar dig tid att be om ursäkt kommer din kanin att förlåta dig på nolltid.

Erbjud något gott

Det enklaste sättet att be en kanin om ursäkt är att erbjuda dem godbiten. För många kaniner kommer detta omedelbart att sätta dig tillbaka i deras godhet och de kommer inte längre att hysa agg mot dig. Men även för kaniner som vägrar godis går det inte obemärkt förbi att ge en godis.

Erbjud din kanin sin favoritgodis och lämna den någonstans som din kanin kan hitta när den är redo att förlåta dig. Du kommer att veta att när de äntligen äter godbiten kommer din kanin inte längre att hysa agg mot dig.

Pet din kanin

De flesta kaniner älskar att bli klappade. Det ger dem behagliga och avkopplande känslor runt om. Om din kanin hyser agg mot dig, se om du kan gå över och ge honom en massage. Naturligtvis vill du undvika att plocka upp din kanin, eftersom det bara skulle få dig att se sämre ut i din kanins ögon, men en skön massage kan räcka långt för kaniner.

Om din kanin vägrar låta dig röra vid den, försök att vänta lite först. Ibland behöver kaniner bara 15 minuter för att kyla sina huvuden innan de låter dig komma klappa dem.

Lämna din kanin ifred ett tag

Ibland är allt du kan göra att lämna din kanin ensam ett tag. Om godsaker och klappning inte fungerar, respektera din kanins gränser och backa tills din kanin är redo att komma tillbaka till dig. I dessa fall är det enda sättet att be om förlåtelse att ge din kanin det utrymme de behöver för att reda ut sina egna känslor. Så småningom kommer din kanin att komma över det och springa tillbaka. Du måste bara ge dem lite tid.