Har kaniner navel?

Ja, kaniner har navel.

I livmodern har kaniner en moderkaka och en navelsträng för att föra syre, näring och slaggprodukter fram och tillbaka mellan mor och barn.

När en kaninunge föds och navelsträngen klipps av kan barnets navel ses på buken.

Hur ser en kanins navel ut?

Väldigt få moderkakedjur har navlar som liknar människor, så de brukar istället kallas navlar.

Det där långa, tunna ärret som löper längs en kanins underliv är deras navel.

I de flesta fall kommer en kanins navel att läka snabbt efter födseln, så det är inte ovanligt att den är nästan oupptäckbar.

Det som gör det ännu svårare är att deras päls gör det svårare att hitta dem. Det är lätt att identifiera kaninens navel om du ser en konstigt färgad pälsfläck på underlivet.

Det är okej om du inte får reda på det; de flesta däggdjursnavlar läker så bra att ärren de lämnar på djuret är praktiskt taget omöjliga att upptäcka, och detta inkluderar kaniner.

Vad är syftet med naveln på kaniner?

Du kanske undrar varför kaniner har navelsträngar nu när du vet att de har det.

Medan detta nummer fokuserar på kaniner, gäller det däggdjursarter, särskilt de med navel.

Kaniner är placenta däggdjur, vilket betyder att de har moderkakor som håller fostret till modern medan det fortfarande är i livmodern.

Eftersom en moderkaka hjälper till att leverera viktiga näringsämnen och syre till en kanins ungar, tar den också bort avfall från livmodern.

Under graviditeten växer det gigantiska organet som kallas moderkakan och fäster vid livmoderväggen på toppen eller sidan.

Navelsträngen förbinder moderns livmoder med barnets moderkaka och hjälper till att bära dessa livsuppehållande krav tills barnet föds.

Se även  Förstår kaniner att kyssas?

Med hjälp av det som kommer att bli avkommans navel levererar navelsträngen viktiga näringsämnen direkt till fostret.

När de unga kaninerna väl är födda kommer mamman i allmänhet att gnaga av navelsträngen och lämna ungarna med sin nyligen exponerade navel eller navel.

Föds kaniner med navelsträngar?

Många delar av en kanins kropp är unika.

När vi tänker på kaniner föreställer vi dem ofta med sina karaktäristiska enorma öron, som står upprätt när de lyssnar efter ljud.

Det utmärkande för en kanin är dess lilla bomullssvans. Även om kaninen har många unika egenskaper, kan vi undra om kaniner har navlar, ögonlock eller naglar.

Navelsträngar hos kaniner har länge varit föremål för debatt. Kaniner har navelsträngar. Förutom pungdjur och monotremes har alla däggdjur navelsträngar.

Mamman skulle oftast bita av den i det vilda. En kaninunges navelsträng är som en ”livlina” för djuret i mammans mage.

Med hjälp av en sladd kan barnet få i sig väsentliga näringsämnen och röra sig fritt i moderns inre miljö. Navelsträngen behövs när ett däggdjur föder.

Navelsträngen förbinder barnet i moderns mage med sin mamma. Navelsträngen kan föras in genom en öppning i magen.

Navelsträngen transporterar syre och näringsämnen från moderkakan genom navelsträngen till barnets blodomlopp.

De flesta däggdjur är placenta däggdjur, som föder sin avkomma genom en navelsträng. Dessa djurs navel kommer att vara synlig.

Djur med placentasystem bär och vårdar sina ungar i livmodern. När moderkakan spricker ersätts barnets lungor tillfälligt av det pannkaksformade organet.

Medan matsmältningssystemet och njurarna fortfarande utvecklas, fungerar moderkakan som lungor. Det är inte ovanligt att däggdjur konsumerar navelsträngen de tar bort från sina nyfödda efter förlossningen.

Mamman kan få i sig moderkakan och lite fostervatten.

Se även  Hur man rengör kaninurin (matta, lövträ, plast, soffa)

Det är normalt att en mamma får i sig en del av denna vätska när hon städar sin nyfödda, men det finns andra fördelar.

Djur kan äta moderkakan och fostervatten för att maskera sin doft från rovdjur om de är bytesdjur.

Mammans kropp kommer också att tjäna på att äta barnets foster, som innehåller näringsämnen som hon kan ha förlorat under förlossningen.

Har andra djur en navel?

Om du smeker din hunds mage kanske du inser att den inte har en navel som är identisk med din. Även om djur har navelsträngar är de svårare att lokalisera.

Alla djur föds med navelsträngar eftersom de är dräktiga i sin mammas mage.

Det är mindre uppenbart än en människas navel, eftersom mamman biter i snöret med tänderna efter att barnet är fött.

Dessa är ofta dolda av hår och svåra att se. På grund av detta kanske dina husdjur inte har den mest framträdande naveln. Till skillnad från människor har schimpanser och gorillor en som inte öppnar eller stänger.

Å andra sidan har näbbdjur och pungdjur ingen navel. Ingen navelsträng behövs.

Pungdjurens navelsträng lossnar vanligtvis i mammans påse och ett ärr bildas aldrig.

De flesta däggdjur har en navel, förutom pungdjur

När ett pungdjur föder ett barn, gör det det utan att använda en traditionell moderkaka snarare än att förlita sig på en embryonal moderkaka fäst vid en mammas gulesäck.

Det är en kort dräktighetstid innan barnet föds (vanligtvis underutvecklat). Medan detta händer bär mamman embryot i en påse på buken.

Till skillnad från kaniner, där mamman biter av den korta navelsträngen, förblir navelsträngen hos människor fäst vid barnet tills den faller ur mammans påse.

Se även  Vilket märke av pellets är bäst för kaniner: en näringsanalys

En kanins navel är inte samma form som en människas navel. Få djur, förutom jätteapor som gorillor och schimpanser, har navlar som liknar vår.

Din navel är ditt första ärr och varje djurs läkningsprocess är unik. Efter att navelsträngen är avskuren återhämtar sig barnet vanligtvis bra och kommer att ha ett litet ärr nära naveln för att visa detta.

Ett djurs miljö eller biologi kommer att påverka hur snabbt naveln läker; detta är dock ofta fallet för placenta däggdjur.

Människans särpräglade navel är förknippad med healing, varför de är så framträdande. Beroende på hur mycket av navelsträngen som tas bort kommer du antingen ha en innie- eller en outie-navel efter denna procedur.

I slutändan är en mänsklig babys navel ett barns första ärr, och de är tydligare än andra djurs.

Några av de vanligaste pungdjuren är:

  • Känguruer
  • Koalor
  • wombats
  • Opossums
  • Wallabies

Inga navlar eller navlar har hittats på något av dessa pungdjur eftersom de har påsar som används för att bära sina barn.

Stänga av

Det är allt som finns! Mysteriet med kaninens navel har lösts. Liksom andra placentadjur har kaniner en svag navel eller navel.

Så länge din kanin har en synlig navel kan du vara lugn.

Även om du inte kan se en navel, oroa dig inte för det eftersom det är normalt att inte kunna identifiera deras navel alls.

Kom alltid ihåg det faktum att människor inte är de enda som har ett ärr från förlossningen.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Har kaniner mens?
  • Har honkaniner morrhår?
  • Kan kaniner få anfall?
  • Varför har kaniner en haka (dubbelhaka)?
  • Hur många ben har en kanin?