Har katter ett bra luktsinne?

Om du undrar om katter har ett bra luktsinne är det enkla svaret ja! Du kanske blir förvånad över hur bra din katts luktsinne är. Det finns mycket mer i en katts näsa än vad man ser.

Snabb överblick

01

Luktsinnet är det viktigaste av en katts fem sinnen.

02

Katter har mer än 200 miljoner doftreceptorer i näsan, mer än 40 gånger så många som människor.

03

Katter upptäcker lukter på två sätt: genom luktreceptorer (olfaktoriska receptorer) och det vomeronasala organet, som ligger på taket av munnen.

Alla katter litar på sina fem sinnen när de utforskar världen omkring dem, men det viktigaste sinnet för din katt är deras luktsinne. Katters sinnen har anpassat sig genom århundradena för att hjälpa dem med många aspekter av deras överlevnad. De har förfinat sin förmåga att jaga sitt byte och undviker även rovdjur.

Katter använder faktiskt dessa söta knappnäsor mycket mer än vi inser. Den här artikeln berättar allt om hur de gör detta och varför deras luktsinne är så viktigt. Läs vidare för mer information.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

Det viktigaste sinnet för katter

Katter kan lukta mycket bättre än människor: de har 40 gånger så många doftreceptorer som människor.

Katter har ett otroligt starkt luktsinne. Insidan av deras näsa (även kallad luktepitelet) uppskattas till 20 kvadratcentimeter, jämfört med en människas, som är cirka 4 kvadratcentimeter.

Man tror också att katter har mer än 200 miljoner luktreceptorer i deras näsa. För att sätta detta i perspektiv har människor bara 5 miljoner. Det är mer än 40 gånger så många luktreceptorer som människor.

Inte bara det, utan katter har också förmågan att lukta kemikalier som kallas feromoner, vilket människor inte kan. Detta är tekniskt sett en av deras superkrafter, en annan anledning till varför katter är så fantastiska!

Katter har två mekanismer för att upptäcka lukter eller kemikalier i sin miljö. De har de normala lukt- (eller olfaktoriska) receptorerna som människor också har, men de har också ett extra organ, det vomeronasala organet, som sitter på taket av munnen.

Kallas även Jacobsons organ, detta organ låter din katt upptäcka feromoner som frigörs av andra katter och är extremt användbart för att samla information om andra i deras värld, inklusive dig, deras ägare.

Om du någonsin har fångat din katt som pausar och håller sin mun öppen, utforskar han faktiskt en ny doft genom att använda sin tunga för att flytta doftmolekyler över det vomeronasala organet. De böjer ofta också överläppen uppåt, detta kallas för flehmen-reaktionen.

En rolig fakta om kattnäsor: katter har unika näsavtryck, precis som människors fingeravtryck – ingen kattnäsa är den andra lik!

Läs också: Varför sticker katter ut tungan?

Hur använder katter sitt luktsinne?

Eftersom en katts smaksinne är något begränsat är det deras luktsinne som stimulerar aptiten.

Katter litar på sitt luktsinne så snart de föds, främst för att knyta an till sin mamma och känna igen sin första källa till mat och tröst. När de växer lär de sig att använda sin doft för att jaga och få viktig information om sin miljö, till exempel byten eller rovdjur i närheten.

Upptäckten av feromoner som nämnts ovan innebär att din katt kan identifiera en potentiell partner. Feromoner är också viktiga för sociala interaktioner och markering av territorium.

Katter har bara ett litet antal smakreceptorer och deras smaksinne är inte speciellt starkt. Det är faktiskt deras luktsinne som stimulerar deras aptit och låter dem veta att de är hungriga. Detta är en av anledningarna till att din katt ofta slutar äta när den får luftvägsinfektioner i näsan eller bröstet.

Läs också: Har katter smak?

En katts luktsinne är så känsligt att många saker vi kommer i kontakt med under dagen kan uppröra våra katter, till exempel dofter från andra djur eller obekanta dofter som de inte har mött tidigare.

Hur kommunicerar din katt med hjälp av dofter?

Katter använder doften av feromoner för att skicka och ta emot information till och från andra katter.

Du kanske har upplevt några näsklumpar eller ansiktsgnidningar från din katt, eller så kan du ha sett honom göra detta beteende (kallas märkning) på möbler eller föremål i ditt hem. Detta är ett mycket smart sätt för din katt att markera saker eller människor samtidigt som den gnuggar bort lite av deras doft, för att göra den mer bekant för dem.

Doften innehåller kemiska budskap som kallas feromoner, som hjälper till att lugna katten så att den känner sig trygg i sin värld. Beroende på situationen kan dessa feromoner användas för att förmedla olika budskap.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Denna metod används också för att markera och säkra deras revir för att varna andra hotfulla katter, hjälpa dem att knyta an till andra vänliga katter i hushållet, eller för att lugna sig eller visa att de känner sig nöjda. Katter använder också doftmärkning för att låta ett potentiellt kärleksintresse veta att de är redo att para sig!

När en katt känner sig hotad eller stressad i sin omgivning gör den ibland en ”smutsig protest” genom att göra avföring på en ovanlig plats. Detta kallas också för medelvärde. De kan också repa saker som de inte borde.

Vissa dominanta katter använder det för att informera sina grannar om gränserna för deras revir, medan andra rädda katter ibland lämnar avföring eller spraya urin på sina ägares tillhörigheter i ett försök att blanda sin doft och människodoft för att minska stress och ångest, lindra ångest. Så om din katt gör detta, försök att inte ta det personligt, det finns en anledning till detta beteende.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Var kommer din katts lukt ifrån?

Katter har doftkörtlar som frigör feromoner över hela kroppen, inklusive tassarna.

Katter har doftkörtlar på många ställen runt kroppen, inklusive:

 • Under hakan
 • På morrhår och kinder
 • På läpparna
 • På längden och basen av öronen
 • På fotsulorna
 • På flankerna
 • Vid svansbasen och längs svansen

När katter gnuggar mot saker släpper dessa körtlar, så kallade talgkörtlar, feromonerna ut i miljön.

Hur kan jag hjälpa min stressade katt att använda dofter?

Syntetiska feromonsprayer eller plug-in diffusorer kan lugna och lugna katter under stressiga situationer.

Detta kan ofta orsaka att katter blir stressade brist på rutin eller förutsägbarhet i sin sociala eller fysiska miljö. Katter kan tröstas på många sätt med välbekanta dofter. Om du tar med din katt någonstans som han aldrig har varit förut eller kan vara stressande för honom, till exempel ett katteri eller din veterinär, kan du ta med något i vagnen som luktar hem, det kommer säkert att trösta honom. .

Läs också: Stress hos katter: orsaker, symtom och behandling

Du kan också använda syntetiska feromoner som du kan köpa i form av sprayer eller plug-in diffusorer för ditt hem. Dessa kan hjälpa till att lugna och lugna din katt i en potentiellt stressig situation. Om en nykomling snart kommer till hushållet (till exempel en annan mänsklig familjemedlem eller ett nytt husdjur), kan du ta med dig en klädesplagg eller annat föremål som luktar som den nyanlända så att de har tid att utforska och vänja sig vid den nya doften innan det första mötet faktiskt äger rum. Detta är särskilt användbart för nya bebisar eller andra katter som introduceras.

Läs också: Hur tränar man en katt som inte vill lyssna?

Slutgiltiga tankar

Katter använder sina känsliga näsor för mer än du kan förvänta dig.

Katter har ett mycket väl anpassat och förfinat luktsinne. Lukter har ett stort inflytande på deras beteende genom flera komplexa interaktioner. De får så mycket information om sin värld genom näsan. Dofter och feromoner ger dem viktig information för att de ska kunna överleva och frodas. En katts förmåga att upptäcka lukter och lukter är avgörande för en katts dagliga liv och bör inte nosas!

Läs också: Näscancer hos katter: orsaker, symtom och behandling

Vanliga frågor

Hur långt bort kan katter känna lukten av sina ägare?

Katter känner igen oss, deras ägare, på den doft vi avger. Det faktiska avståndet som katter kan känna lukten på beror på hur stark och kraftfull doften är! A studie tyder på att katter kan lukta på avstånd på 1,5 till 4 miles away. Anekdotiska bevis tyder på att katter är smarta nog att hitta hem när de tappas bort, så det kan vara ännu mer än så här.

Har katter bättre luktsinne än hundar?

Katter har känsligare näsor, trots att de har färre luktreceptorer än hundar. Till exempel tror man att Bloodhounds är ca 300 miljoner receptorer i näsan, det vill säga 100 miljoner mer än vad vi tror att katter har. Däremot är katter bättre på att särskilja olika dofter eftersom de har fler doftreceptorer som ansvarar för detta, så katter vinner denna (med morrhår!).

Känner katter lukten av sina ägare?

Absolut! Katter använder sin ägares doft för att känna igen dem. Vi har alla olika dofter och katter kan se vem deras människa är genom lukten. De kommer också att markera sin egen människa genom att gnugga sig mot den.

Ser eller luktar katter bättre?

Katter är mycket beroende av sitt luktsinne, och mycket mindre på sin syn. Deras syn är anpassad så att de kan jaga i mörker på natten. Deras huvudsakliga sätt att navigera i sin miljö är genom lukt; För dem är synen mycket mindre viktig.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Ellis, SL H (2010) Inverkan av luktstimulering på beteendet hos katter i skydd. Tillämpad djurbeteendevetenskap, del 123

 2. Herrick, F. H. (1922) Kattens målkrafter. The Scientific Monthly Magazine. Vol 14, nr 6 (juni 1922), s. 525-539

 3. Nielson, BL (2015) Beteendereaktioner på lukter från andra arter: införande av en komplementär modell av allelokemi som involverar ryggradsdjur. Framsidan av NeuroSci V.9

 4. Padodara, R (2014) Lukt hos olika djur. Indian Journal of Veterinary Science. Del 2 (1)

 5. Shreve, K.R.V. (2017). Stress, säkerhet och lukt: inverkan av kemiska signaler på det sociala livet för huskatter och konsekvenser för tillämpade miljöer. Tillämpad djurbeteendevetenskap, del 187

 6. Zlang, L (2022) Att hantera stress hos katter: vad är nytt med luktstrategin? Front Vet Sci V.9

 7. Varför katter luktar bakifrån

Se även  Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret